Zajíček Ušáček

Zajíček Ušáček https://www.databazeknih.cz/img/books/78_/78705/zajicek-usacek-78705.jpg 4 51 14

Obrázková knížka pro nejmenší. Přináší 18 příběhů o tom, jak nezbeda zajíc převezl lstivého lišáka, silného medvěda i vlka, jak pomáhal svým kamarádům, ale i o tom, proč už nemá dlouhý ocas.

Přidat komentář

lis-elis
01.01.2024 2 z 5

Dávám 2* za ilustrace, které jsou krásné. Ovšem souhlasím s ostatními, že pojetí knížky se mi nelíbí. Morálně zkažený zajíc, který druhé podvádí a ubližuje jim, je tu za hrdinu.
My knížku rychle pojali tak, že mé malé děti měly poznat, co zase ten zajíc udělal špatně. Ale tak kniha rozhodně myšlená nebyla :-)

mataaskorice
27.07.2023 3 z 5

No, tak já nevím. Zajíček Ušáček je v téhle knížce docela hajzlík, který se nezdráhá krást nebo někoho napálit, případně mu ublížit. Pravda - s lišákem si mnohdy nemají co vyčítat. Dceři se příběhy líbí. Berme to zkrátka jako literární nadsázku, prostředek k vytvoření humorných scén a podobně. Na druhou stranu - na každém příběhu se dá stavět. A tady to platí dvojnásob. Dané texty jsou doslova hozenou rukavicí pro debatu s dítětem na jednotlivá etická témata. Osobně nejsem zastáncem podsouvání dítěti jen mnou cenzurovaných textů, které se shodují s tím, co chci dítěti předávat. Smysluplnější mi přijde narazit na kdeco a prostě to probrat. Ale necpat u toho potomkovi svůj moralistický pohled. Děti jsou neuvěřitelně chytré a pokud se v reálném světě s principy slušnosti běžně setkávají, neměl by pro ně být problém odlišit dobré od špatného. Ilustrace se mně osobně v této knížce nijak zvlášť nelíbí.


Kristulda
28.11.2022 4 z 5

Četlo se to samo. Souhlasím s většinou názorů, někdy dělal zajíček pěkný lumpárny.

Niu
15.05.2022 5 z 5

(SPOILER) Kouzelná knížka plná humoru. Po letech jsem se rozhodla díky výzvě přečíst (nejen prolistovat) a má to zase jiný šmrnc. V dětství to bylo jen aby zajíček Ušáček vyhrál. Ale teď? Ten Ušáček byl teda pěkný nezbeda a zaškvara :o) A želvička byla taky super. Až mi bylo vlka, lišáka a mědvěda chvilkama líto :o) Nádherné kresby, které mě už jako dítě zaujaly. Mám jen krásné vzpomínky.

sheldon8410
08.03.2022 1 z 5

(SPOILER) Jako malá jsem tuto knihu neznala, díkybohu. Nedávno ji našel manžel u rodičů ze svého dětství, tak jsme ji předčítali dceři, a nestačila jsem se divit. Zajíček byl vyčůraný, zlobivý, zlý... Takhle si hrdinu z dětské knihy opravdu nepředstavuju!

petraj30
16.05.2021 3 z 5

Tuto knihu jsem v dětství moc ráda neměla, ale miloval ji můj mladší brácha. Upřímně řečeno, nevím, co na ní miloval. Zajíček byl velký rošťák, který neustále vymýšlel nějaké lotroviny namířené proti jeho pochybným kamarádům a naopak.
No jediné, co se mi na knize líbí, jsou krásné ilustrace, ale jinak ?....

GaleW
10.06.2020 5 z 5

Moje nejmilovanější knížka, když jsem byla opravdu ještě malá. A dnes mi ji čte na dobrou noc moje dcerka.

Osice
03.01.2020 5 z 5

Knížka plná lotrovin, vynalézavosti, úskoků, pomstychtivosti, snahy druhého přechytračit a přelstít. Lišák, vlk a medvěd se snaží mermomocí vymyslet, jak nachytat zajíčka Ušáčka, chtějí mu oplatit jeho lumpárny namířené proti nim. Přestože není Ušáček ani omylem příklad čestného zajíčka (vymýšlí si, lže, je líný, někdy sobecký, apod.), nemyslím si, že by byl v jádru špatným hrdinou. Když je potřeba, neváhá pomoci své kamarádce želvě, varuje husu, nakoupí mamince věci do domácnosti, zbaví zvířátka obávaného lva, atd. K tomu, aby se mi dětská kniha líbila, nemusí stát dobro proti zlu. Ani ve skutečném životě není nic černobílého. Sáhněme si do svědomí, vždyť i my (já teda určitě) jsme občas líní, sobečtí, vždycky se nám nechce s pravdou ven, atd. atd. :-)

Normálně bych ubrala 1 hvězdičku, protože strany 33-48 jsou v naší knížce slovensky. Byla celkem výzva plynule překládat do češtiny, když jsem předčítala dceři. Slovenský text je větším písmem a musím říct, že to knížce svědčí. Lépe se mi to četlo a stránky působí vizuálně lépe (bez větších bílých míst). Ale slovenštinu mám ráda, proto ubírat nebudu:-)

Vlastníme vyřazenou z knihovny... Další exemplář máme na Šumavě u babičky. Zajíček Ušáček je jediná kniha, o které můj brácha prohlašuje, že ji přečetl celou:-D

annes
27.09.2019 5 z 5

Tuto knihu má babička asi jako jednu z deseti dětských knih, které vlastní. Určitě si dokážete představit kolikrát jsem ji přečetla :-). Zajíček Ušáček je pro mě synonymum k zajíčku filutovi a tak tomu bude do konce mých dní.

Metla
29.03.2019 2 z 5

Poslední tři roky se u nás doma zapíná televize akorát na dětský kanál ČT:D, kde jsem v rámci pozitivní propagace různých minorit a odlišných kultur absolvovala také několik romských pohádek. Zatímco v těch klasických českých bývá nejčastěji vyzdvihována čistota srdce, odvaha, poctivost a píle, tvůrci romských příběhů si zřejmě nejvíce cení lstivosti, schopnosti kdekoho obechcat a přijít ke štěstí/bohatství bez fyzické námahy. Zajíček Ušáček, jakož i většina ostatních zvířátek v této knížce, spadá do morálně ještě pochybnější škatulky. Takovou bandu zlomyslných podrazáků, co akorát přemýšlejí, jak se ulít z práce, jak beztrestně krást, jak ostatní podvést, obelhat a vrazit někomu pomyslnou kudlu do zad, to jsem ještě v žádné dětské knížce nepotkala. Dokonce i v případě, kdy Ušáček zachraňuje husu před sežráním, je motivován snahou nasrat lišáka a nikoliv ušlechtilostí. Mimochodem, lišák v těchto krátkých příbězích obvykle supluje nejtupějšího kreténa, stejně tak ostatní predátoři.
Vím, nasbíralo se mi v komentáři pár vulgarismů, ale hrubě se mi nelíbí, jaké vlastnosti a činy jsou v "Zajíčkovi Ušáčkovi" adorovány. Co druhou stránku jsem musela cácorce vysvětlovat: "To od Ušáčka vůbec nebylo hezké," případně "Ta želva ve skutečnosti nevyhrála, je to ludra nečestná a měla by se stydět." Jaké ponaučení si lze odnést z pohádky, kde zajíc svede svou krádež na hloupější zvíře, které je zbito, zatímco zloděj spokojeně odchází i s kořistí? V literatuře pro dospělé mi mrzké existence nevadí, děti však potřebují mít kladné vzory, naučit se rozdíl mezi dobrým a špatným; tahle knížka vychová leda zákeřné vychcánky.
Plivnu sem dvě hvězdy za hezké ilustrace a nemůžu se dočkat, až vyčůraného Ušáka hodím knihovnici zpět na stůl - s doporučením, ať ho zastrčí do police co nejhlouběji, ideálně až do druhé řady.

Edeltruda
09.12.2018 1 z 5

Obrázky pěkné, ale ten Zajíček Ušáček... Lže, podvádí, krade a má být snad dětem sympatickým hrdinou?

JancaMia
17.07.2018 5 z 5

dostala jsem k nástupu do první třídy, doteď má čestné místo v knihovně

buccaneerka
19.10.2016 5 z 5

Taky mám ráda.

hana1984
08.06.2016 5 z 5

Knížku s nádhernými ilustracemi miluju dodnes.

Štítky knihy

zajíci

Autorovy další knížky

Rene Cloke
britská, 1905 - 1995
1997  79%Zajíček Ušáček
1996  80%Šibal Králík
1995  88%Košíček pohádek, říkanek a básniček

Kniha Zajíček Ušáček je v

Přečtených74x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených1x
Knihotéce35x
Chystám se číst3x
Chci si koupit3x
dalších seznamech1x