Legendre Legendre komentáře u knih

☰ menu

Můj bratr oceán Můj bratr oceán Jack Kerouac

První newyorská půle velmi slabá, toulky a pitky New Yorkem popsal Kerouac jinde mnohem živěji, opravdověji a životněji. Od stopu do Bostonu a nalodění naštěstí podstatně zajímavější. Celkově chápu, proč se za tuhle juvenilii Kerouac styděl, oproti jeho vrcholným dílům z 50. let je to fakt slabota. Zajímavé jsou jen zárodky jeho celoživotních témat, jako je touha po svobodě, po cestách, po tom změnit svůj život... Všechno ale předvedl mockrát potom a mockrát lépe.

12.09.2023 3 z 5


Svatopluk Veliký, král Moravanů a Slovanů Svatopluk Veliký, král Moravanů a Slovanů Lubomír Emil Havlík

Snaha o jiné, "objektivní" zhodnocení moravské říše je chvályhodná, ovšem ne moc povedená. Místo možná občas lehce devalvujícího pohledu totiž autor nabízí jen moravský nacionalismus.

Že se tak zoufale a mnohdy za každou cenu snaží dokázat, že Svatopluk byl král, a ne "jen" kníže, by ještě bylo úsměvné, protože v myšlení 9. století to ve stínu dvou císařství nebylo vůbec podstatné a realita by zůstala stejná. Daleko horší jsou fantasmagorické úvahy o tom, že papež o Svatoplukovi uvažoval jako o možném římském císaři, prokládané kategorickými soudy "tak to bylo a na tom nelze nic změnit", a ještě se autor podivuje, že si toho žádný jiný autor nevšiml. Nu, pročpak asi. A už vůbec raději nehodnotím Havlíkovu absurdní domněnku, že Přemyslovec Bořivoj I. byl ve skutečnosti Svatoplukův blízký pokrevní příbuzný. To už byl úplný úlet.

Navíc oproti jiným autorům, kteří se taky zabývali středověkem (Žemlička, Třeštík, Wihoda, Lutovský nebo Profantová), je tahle kniha strašně špatně napsaná a zoufale nečtivá.

Vedle toho všeho je ale kniha jinak vzhledem k mizerným pramenným zdrojům 9. století informačně bohatá: třeba při řešení otázky Svatoplukova sídelního města nebo k problematice názvů "Velká Morava vs. Morava". A vůbec samotný záměr napsat monografii k nějakému z panovníků této říše za pozornost stojí.

09.09.2023 2 z 5


Evropská integrace bez iluzí Evropská integrace bez iluzí Václav Klaus

Kdo očekává nějakou vyargumentovanou analýzu, bude nutně zklamán. Nic takového v knize není. Klaus kombinuje demagogii s polopravdami, o spoustě faktů se raději nezmiňuje, protože by se mu nehodily do krámu, a když by měl doopravdy začít argumentovat, okamžitě myšlenku utne (bodejť, když zameňuje vlastní dojmy za pravdu). Navíc vývoj 12 let po vydání většinu jeho tezí vyvrátil sám, stačí se podívat z okna.
Fun fact: Klaus nezklame v jediném. Zdaleka nejvíc a nejrozsáhleji cituje sám sebe. Pokud už náhodou cituje někoho dalšího (k nevíře, ale stane se to), takřka nikdy neodolá, aby ho neopravil a nepolemizoval s ním, i když jsou domněle na "jedné straně barikády". Strašně by mě zajímal psychologickej rozbor tak neskutečného jájínkovství.
Nene, Klaus byl daleko nejbezpečnější prezident než Zeman. To byl jen klaun a provokatér, vypitá troska, co zbyla z toho kdysi údajně chytrého politika. Klaus byl demagog při smyslech. Naštěstí lidi, kteří by mu tleskali za tyhle lži, ho nesnášeli z jiných důvodů, tak moc škody napáchat nezvládl.

08.05.2023 odpad!


Abélard a Heloisa – Dopisy utrpení a lásky Abélard a Heloisa – Dopisy utrpení a lásky Pierre Abélard

Nevěda o knize nic, byl jsem velmi překvapen, že listy Abélarda a Heloisy nejsou z dob jejich milostného vztahu, ale mnohem pozdější, kdy už jsou oba vyzrálí dospělí lidé. První část, Abélardova Historia calamitatum, byla zajímavá hodně: hlavně v tom, co mezi řádky prozrazovala o svém autorovi, jeho sebevědomí (považoval se za nejpřitažlivějšího i nejchytřejšího, jímž ovšem možná opravdu byl) i konfliktní, provokatérskou povahu, jež mu nadělala tolik problémů, ale vědom si jí nebyl, protože se pokaždé cítil ukřivděně, když si s ní nadělal plno nepřátel. O to zajímavější je jeho proměna v dalších listech: zatímco Heloisa zůstává ženou, a to ženou moudrou, vzdělanou a lidskou, životem ukřivděný Abélard se sám staví do role světce (k čemuž byl ovšem předurčen jen svým eunušstvím a ničím víc) a teologického poučovatele. Tím víc vynikne Heloisa jako živá postava a opravdová hrdinka tohoto hutného svědectví o stavu teologie 12. století.

29.09.2022 3 z 5


Závěť a jiné balady Závěť a jiné balady François Villon

Série více či méně navazujících básní koncipovaných jako závěť někdejšího bouřliváka, co se nostalgicky loučí s bujným mládím a životem. A vůbec ne špatně.

28.09.2022 4 z 5


Večeře Večeře Božena Správcová

Hodně podivuhodná hostina.

26.09.2022 3 z 5


Anebo jen nezvyk? Anebo jen nezvyk? Jiří Weinberger

Drží-li se autor limeriků, je to fajn. Ale neplatí to o všech básních. Bohužel.

21.09.2022 3 z 5


Na zápraží Na zápraží Martin Zborník

Až na výjimky naivní lyrika, co až příliš okatě chce být jako Seifert.

20.09.2022 2 z 5


Shakespeare na piercingu Shakespeare na piercingu Jiří Staněk

Shakespeare coby hodně těžkopádná inspirace.

20.09.2022 2 z 5


Stalin Stalin Zdeněk Ležák

Spíš jen o tom, jak se Stalin dostal k moci, než že by to byl celej životopis. To by tolik nevadilo. Ovšem ty rádoby vtipné glosy v pseudopřímé řeči bolely svou trapností až moc.

20.09.2022 3 z 5


Pařížský deník Pařížský deník Tereza Riedlbauchová

Když řinčí sklo a létají motýli.

Jen ten Macurův doslov je úplně mimo.

19.09.2022 4 z 5


USA USA Terry Deary

Zábavné jako vždy, ale sem tam - a bohužel víc sem než tam - vymyšlené a lživé. Až nečekaně často. Takže bacha, pro pobavení dobrý, ale nevěřit všemu, co se tu píše.

19.09.2022 3 z 5


Ženy a Muži Ženy a Muži Paul Verlaine

Básník čtenáři sděluje, že rád souloží. Nic víc. Což stačilo říct jednou básní, ne se na osmdesáti stranách stále dokola opakovat.

18.03.2022 2 z 5


Československo 1918–1938 Československo 1918–1938 Pavel Augusta

Krásná kniha z mé oblíbené dětské edice, bohužel ale těžce poznamenaná dobou vzniku (minimálně vydání z roku 1992). Na jedné straně se autoři až komicky neprofesionálně a s postupem stránek stále otravněji vymezují vůči komunismu, nezbavili se u toho ovšem myšlení doby minulého režimu, což se nejvíc projevuje v jakýchkoli zmínkách o sudetských Němcích, Habsburcích nebo zločinech první republiky, jako byla pozemková reforma. Škoda. Další díly této řady už jsou naštěstí o dost lepší.

18.03.2022 3 z 5


Za sedmi divy světa Za sedmi divy světa Vojtech Zamarovský

Za dobovou ideologickou nálož musí hvězda dolů. Možná to v porevolučních vydáních už není, nevím, já četl klasický vydání z roku 1980, kde je toho vyzdvihování "marxistických historiků", opovrhování těmi "buržoazními" (což mimochodem vede i k zavádějící Zamarovského interpretaci dějin) a neskrývanému posmívání se křesťanství prostě moc. Je to škoda, protože jinak je to nádherná kniha, okouzlující historický cestopis, v němž šumí moře, slunce svítí do rozpáleného písku a jenž probouzí neskutečnou touhu se do východního Středomoří (opět) podívat. V dětství jsem tuhle knihu miloval a mám ji pořád rád.

16.02.2022 4 z 5


Interview s Jackem Kerouakem pro Paris Review Interview s Jackem Kerouakem pro Paris Review Ted Berrigan Berrigan

Nic smutnějšího jsem už dlouho nečetl. Blábolení vypité trosky, která ještě pár let předtím byla geniální spisovatel. O to depresivnější, že občas tam Kerouakův někdejší intelekt probleskne a čtenář má srovnání. A to mu bylo teprve 46...

31.01.2022 3 z 5


Stopa v mém srdci Stopa v mém srdci Lenka Lanczová

Na soukromé prohlídce v jaroměřickém zámku mimo prohlídkovou trasu s vyprávěním o všech místních legend, na jejímž základě má matka tuhle knihu vlastně napsala, jsem s ní tehdy byl. I proto je to z nostalgie moje nejoblíbenější knížka, kterou kdy napsala. Plus dokonalá letní atmosféra, který nechybí snad nic.

04.04.2021 4 z 5


Nepřerušená poezie Nepřerušená poezie Paul Éluard

Jen o trochu sofistikovanější budovatelská poezie. Přesto pár veršů (které neoslavují soudruhy, lid a podobný nesmysly) stojí za pozornost:

"Sbohem smutku
Jsi vepsán v linkách stropu
Jsi vepsán v očích jež miluji"

Nebo

"Ženo s kterou jsem žil
Ženo s kterou žiji
Ženo s níž budu žít
Vždy stejná
...
A černé punčochy
Důvody důkazy
Vidět tě zcela nahou
Čistá nahoto šperku všech šperků"

Mnohem lepší než ty komoušský bláboly.

21.10.2020 1 z 5


Zpověď kleptomanky Zpověď kleptomanky Florence Noiville

Psychologická studie kleptomanie aneb sto padesát stránek v hlavě lehce znuděné dámy s trochu zvláštním koníčkem. Zpověď kleptomanky mě v první půli, tedy "pouhém" líčení jednotlivých zlodějských zážitků, bavila daleko víc než v druhé, mnohem dějovější linii s tak trochu očekávatelným zvratem. Navíc jednání jedné z postav, které byla ukradena peněženka (nechci spoilerovat, tak jen takhle neurčitě) je mírně řečeno těžko uvěřitelné. A mínusem je i lehce těžkopádný překlad, kde se občas objeví výraz, který do toku vyprávění ani náhodou nepasuje, což je škoda při tom všem vynalézavém hledání ekvivalentů za slovo "krádež", které Valentine nemá ráda.

Daleko nejsilnější jsou okamžiky popisů prožitků při krádežích, vzrušení, napětí, pocit, že Valentine konečně aspoň na chvíli žije a po úspěšné čórce prožívá "mozkový orgasmus", pro ně si román stojí za to přečíst.

Jelikož je celý děj dost velmi subjektivně nahlížen jen a pouze očima hlavní postavy, je dost důležité, jaký si k ní kdo vybuduje vztah. Tady jsem na vážkách - podle popisu byla tahle pětapadesátiletá rusovláska zajímavá a typicky francouzská, jenže když se někdo jmenuje Lestrangeová a přímo v knize je i odkaz na Harryho Pottera, těžko v ní nevidět právě Belatrix Lestrangeovou. Svým chováním by tomu místy i odpovídala... Při krádežích jsme jí fandil, ale v závěru už to bylo složité - třebaže sama mezi řečí přiznává, jak od toho kterého milence dostávala luxusní dárky, představa, že by i její manžel mohl mít milenku, ji rozzuří. Což je asi - přiznejme si - realistické, ale malinko pokrytecké :)

Bylo by určitě zajímavé srovnat kleptomanii s popisem třeba erotomanie v dalších knihách Florence Noiville, kde se autorka zabývá jinými psychickými závislostmi, ale francouzsky nevládnu, bohužel... tak třeba ještě někdy v češtině.

05.10.2020 3 z 5


Loď s otroky Loď s otroky Josef Klíma

Najděte si definici žánru trash a máte Loď s otroky vystiženou líp, než zvládne jakýkoli komentář.

Je to totiž strašná pitomost. Klímovi se musí nechat jedno - umí psát, takže i tahle kniha je velmi čtivá (a za to ta jedna hvězda), ale obsahově to je... škoda mluvit. Jak napsal kolega v komentáři vedle, naprosto evidentně to je příběh, který by si autor přál prožít, takže je tam plno autobiografických prvků i postav založených na reálných lidech, které fakt není těžké rozklíčovat (Vladimír Železný, Jan Vávra, Radek John, abych se držel jenom Novy), a pak plno nesmyslů. Třeba to, jaký by chtěl být Klíma kanec, co sbalí každou, na kterou si vzpomene, střídá to z postele do postele... je těžké se nesmát už jen z toho popisu v knize, tím spíš, když si pak člověk v hrdinovi představí zrovna Klímu (moje nejoblíbenější kravina je asi ta, když reportér líčí, jak šel na rozhovor s jistou soudkyní, samozřejmě hned došlo na sex, pak to dělali přímo na lavici obžalovaných, načež je vyrušila jiná soudkyně, která se k nim hned přidala.... jasněěěě, Pepíku, proboha nekoukej na to threesome porno tolik).

Ani nemluvím o překombinovaných konspiracích, ději, nerealistické motivaci jednotlivých postav a podobně. Hledání senzací v sexu, akčním ději, spiknutích.

Trash.

04.10.2020 1 z 5