Stalin

Stalin https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/421748/bmid_stalin-y9f-421748.jpg 4 31 10

Krutý vládce Ruska. Dějiny nám ukazují Stalina jako Leninova korunního prince, který po něm převzal vládu nad Sovětským svazem a udržel si ji až do konce svého života. Pravdou ale je, že Stalin si tuto pozici mezi ostatními bolševiky musel vybojovat. Kdyby selhal, možná by jej některý z jeho soudruhů popravil, jako to sám Stalin dělal jim. V počátcích využil toho, že konkurenti podceňovali jeho inteligenci. Než odhalili jeho plány, už byli lapeni v pavučině Stalinových intrik a nezmohli se na odpor. Stalin se brzy ukázal jako nejkrutější totalitní diktátor 20. století. Nová komiksová kniha ho ukazuje i po té lidské stránce. S lehkou nadsázkou sleduje Stalinovy osudy od roku 1917 až po jeho smrt v roce 1953, a zároveň s tím i politické dějiny tehdejšího bolševického Ruska.... celý text

Přidat komentář

zsykorova
25.03.2023 3 z 5

Nebylo to špatné, ale čekala jsem trochu víc, když jde o tak známou postavu světových dějin.

Legendre
20.09.2022 3 z 5

Spíš jen o tom, jak se Stalin dostal k moci, než že by to byl celej životopis. To by tolik nevadilo. Ovšem ty rádoby vtipné glosy v pseudopřímé řeči bolely svou trapností až moc.


Kortez
09.07.2022 5 z 5

Stalin, můj nejoblíbenější krvavý diktátor, pokud můžu použít slovo nejoblíbenější i u téhle kategorie lidských zrůd. Komix jsem spolknul na jeden zátah, velice zjednodušeně ale naprosto jasně jsem sledoval cestu nejmocnějšího muže té doby k vrcholu.

adevr
04.10.2021 1 z 5

Kresba místy dobrá, místy strašná, celkově dost podprůměr, barvy v celé knize hovínkovošušňové. Scénář , no jakési letmé seznámení s historií, pro ty co absolutně nic o té době neví, se dá předpokládat... ale dialogy a vyjadřování se postav na úrovni pubertální mládeže, tak z toho se mi, při čtení, kouřilo z očí.

KejmlP
27.11.2020 3 z 5

Oceňuji výběr tématu a snahu o přiblížení mladým čtenářům. Chápu, že nejsem cílová skupina komiksu, osobností J. V. Stalina se zabývám řadu let, a proto už mám nejspíš poněkud vysoké požadavky. Příběh mi připadal stavěný poněkud výběrově a disproporčně vzhledem k událostem. Zaměřil bych se třeba víc na průběh války. Stalin sám je takový nemastný-neslaný, připadá mi, že v příběhu nejsou nijak patrné jeho hlubší motivace a ona neskutečně vyspělá schopnost myslet před svými soupeři o deset tahů dopředu. Působí jen jako jakýsi škodič, co vše dělá "tak nějak prostě proto". To, že doba i Stalinovy kroky v době jeho vlády mají nějaký smysl, účel, dynamiku a vnitřní logiku (můžeme se bavit, do jaké míry zvrhlou či brutální) v komiksu zapadlo. A pak je tu otázka oněch humorných vsuvek. Ty mně do příběhu vůbec neseděly. Nikoliv kvůli vážnosti tématu. Je známo, že Stalin měl smysl pro inteligentní humor, jakkoliv byl většinou spojen s velmi krutou ironií a sarkasmem. Inspirace některými jeho průpovídkami by příběh osvěžila, dokreslila osobnost. Ale takové to "he-he, patří vám to", případně poznámky od Stalina směrem k vypravěčům se s jeho osobností dost míjely, a působily velmi ploše. Oceňuji záměr, ale ve zpracování bych ocenil větší hloubku.

Tomas@S
03.08.2020 3 z 5

Atraktivní a zároveň velmi těžké téma. Komiksová forma je atraktivní zejména pro mladé čtenáře a možná je přivede k většímu zájmu o historii a přiblíží jim démonickou postavu Stalina a pojmy jako totalita a komunismus. Nicméně komiks ubírá automaticky na detailnosti celého příběhu a je to velmi znát. Mladý Stalin se zde téměř nevyskytuje a doba jeho absolutní moci je líčena velmi stručně a heslovitě. Největší důraz je totiž kladen na dobu revoluce a na Stalinovo převzetí moci. Nemůžu se ubránit dojmu, že je zde Stalin líčen až příliš pozitivně, respektive málo negativně. Například zde není zmínka o tom, že hladomor na Ukrajině a vyvražďování Poláků byla jeho osobní msta. Ani tu není zmínka, že seznamy popravených osobně podepisoval a byl celou dobu hlavní zodpovědnou osobou za všechno co se tam dělo. Proto dávám jen průměrné hodnocení, ale opravdu oceňuji odvahu autorů se tohoto tématu vůbec chopit. A třeba tento komiks ubere pár hlasů komunistům v příštích volbách :-)

jarynek
20.02.2020 3 z 5

Přemýšlím, komu je kniha určena a myslím, že především mladším čtenářům, kteří se ve zkratce chtějí dozvědět něco o historii Ruska (Sovětského svazu) první 1/2 20. století a seznámit se s jeho hlavním představitelem Stalinem a aby je těch 100 stran příliš nenudilo, tak jim k tomu autoři přibalili i nějaké ty humorné repliky. Z tohoto pohledu OK, ale asi ne všem se tento tvůrčí přístup bude líbit. Pokud jde o obsah, tak není samozřejmě možné na 100 stranách obsáhnout všechny důležité události ze života osoby, která takovým výrazným způsobem zasáhla do dějin, ale přesto mi to občas přišlo až moc zkratkovité.

laepus
09.02.2020 4 z 5

Za mě OK. Možná bych se ještě trochu zasoustředil na období druhé světové války a po ní, tam už mi to přišlo zbytečně zkrácené a dalo by se tam toho určitě dost přidat. Na druhou stranu soudružské vztahy jsou zde vykresleny opravdu příkladně a brutálně. Trochu jsem se bál, aby z toho ta kreatura nevyšla příliš jako člověk, ale nakonec se nestalo, takže spokojenost.

Nevimm
03.12.2019 5 z 5

Paráda. Tuplovaná. S luxusním smyslem pro humor, i když občas malinko černým. Ale co čekat od komiksu o diktátorovi.

Elsinor024
12.11.2019 4 z 5

Při čtení jsem si vzpomněla na Ptolemaiovce a římské císaře. Všechny žene touha po moci a ovládání druhých. Je jedno, za jakou se schovají masku. Tu s vavřínovými listy, hnědou, rudou, kříž nebo půlměsíc.
Tato stručná historie diktátorova života je v podstatě souboj pár desítek mužů a jednoho vítěze o moc. Rvou se na život a na smrt, používají přitom lži, úskoky, zrady a vraždy (třeba Trockij cepínem do hlavy). V zápalu boje pošlou pár desítek milionů lidí na smrt - při popravách, v gulazích, hladomorech. O ideály jde až v druhé řadě, nejsou tak podstatné. Hlavní je uspokojit touhu ega po ovládání druhých.
Což se Stalinovi dost povedlo. Užíval si výstavní kult osobnosti až do nabalzamování. Nemyslím si ale, že při obavách a strachu, kdo ho všechno chce zradit a zbavit moci, stihl být delší dobu šťastný.
Štěstí lze asi nalézt mnohem snadnější cestou a bez hor mrtvol na cestě za sebou.
Výtvarně velmi povedené, informace podané občas i zábavnou formou, pokud to při tomhle tématu je možné.

Štítky knihy

Josif Vissarionovič Stalin

Autoři knihy

Zdeněk Ležák
česká, 1974
Jakub Dušek
česká, 1982