Evropská integrace bez iluzí

Evropská integrace bez iluzí https://www.databazeknih.cz/img/books/96_/96620/bmid_evropska-integrace-bez-iluzi-fff-96620.jpg 4 53 7

Kniha prezidenta republiky je pokusem podívat se v dnešní neklidné situaci na Evropu bez růžových brýlí. Autor podává stručný náčrt více než půl století evropské integrace, popisuje dnešní situaci, kterou považuje za nestabilní, neudržitelný mezistav, snaží se na pravou míru uvést reálné přínosy integrace. Východisko vidí v transformaci jak evropského sociálně-ekonomického systému, tak evropského integračního modelu. Navrhuje návrat od ekologicko-sociálně tržní ekonomiky k trhu a od shora dirigované unifikace Evropy k aktivní spolupráci evropských zemí.... celý text

Přidat komentář

Legendre
08.05.2023 odpad!

Kdo očekává nějakou vyargumentovanou analýzu, bude nutně zklamán. Nic takového v knize není. Klaus kombinuje demagogii s polopravdami, o spoustě faktů se raději nezmiňuje, protože by se mu nehodily do krámu, a když by měl doopravdy začít argumentovat, okamžitě myšlenku utne (bodejť, když zameňuje vlastní dojmy za pravdu). Navíc vývoj 12 let po vydání většinu jeho tezí vyvrátil sám, stačí se podívat z okna.
Fun fact: Klaus nezklame v jediném. Zdaleka nejvíc a nejrozsáhleji cituje sám sebe. Pokud už náhodou cituje někoho dalšího (k nevíře, ale stane se to), takřka nikdy neodolá, aby ho neopravil a nepolemizoval s ním, i když jsou domněle na "jedné straně barikády". Strašně by mě zajímal psychologickej rozbor tak neskutečného jájínkovství.
Nene, Klaus byl daleko nejbezpečnější prezident než Zeman. To byl jen klaun a provokatér, vypitá troska, co zbyla z toho kdysi údajně chytrého politika. Klaus byl demagog při smyslech. Naštěstí lidi, kteří by mu tleskali za tyhle lži, ho nesnášeli z jiných důvodů, tak moc škody napáchat nezvládl.

pavlikberan
13.09.2020 3 z 5

Nečetlo se to příjemně, protože čtenář má stále v mysli Klausovo úlisný oportunismus. Věděl kdy a co kritizovat, to neznamená, že byl morálně tak vysoko, že by mohl dnes říci "já to říkal" a nenesl za nic zodpovědnost. Kniha mi přišla jako silně neobjektivní diplomacie. Existují země v Evropě, kde by si takový politik už neměl škrtnout ani mimo politiku.


de_baques
30.08.2017 5 z 5

Výborná a jako vždy velmi (nepříjemně) přesná analýza problému. Těch 6 let, které od vydání knihy uplynuly jen potvrdily správnost Klausových tezí.

mi-380
13.11.2015 5 z 5

Argumenty jasné a logické. Klaus nikdy nebyl proti sbližování evropských států, což spousta lidí nepochopila hlavně díky médiím, která si svým vystupováním znepřátelil (a nejen média). Jeho varování jsou o ztrátě svobod a to v současné době hrozí; silnější už zase začínají vnucovat svou vůli ostaním (malým) státům Evropy. Mám dojem, že my v postkomunistických zemích máme ke svobodě úplně jiný vztah, než starý západ. Je pro nás relativně nová a víc si jí vážíme.
Několik citátů:
... "Navzdory vznešené a často patetické rétorice není EU primárně altruistický projekt na povznesení a sbratření evropských národů. Je také či především mocenským gambitem Německa a Francie odehrávajícím se zcela v socialistickém rouše, jež má řadu prvků podobných těm, které jsme v roce 1989 s takovou radostí opustili."
... "Kromě zájmové koalice, která je na EU existenčně závislá, tedy politici EU, úředníci EU, zájmové - mediální, byznysové, vědecké, umělecké - skupiny napojené na EU a na evropských projektech parazitující lidé v jednotlivých členských zemích, už skoro nikdo jiný vývoj v Evropě nehájí. Snad kromě snílků o sjednoceném lidstvu..."

Garik
25.10.2012 5 z 5

Silno deprimujúca kniha. Pri jej čítaní ma občas prepadávala chuť zájsť na veľvyslanectvo napr. takej Bieloruskej republiky a požiadať o politický azyl. Už nejakú dobu sa ma totiž zmocňuje čoraz väčšie podozrenie, že aj také krajiny sveta, ako trebárs Kuba alebo Bielorusko, budú už v neďalekej budúcnosti ostrovmi slobody v porovnaní s tým, čoho sa ešte dožijeme my v tejto našej krásnej socialistickej Európskej únii pod vedením jej vrcholových aparátnikov.

Ing.Heinz
16.03.2012 5 z 5

Můžete s názory pana Klause nesouhlasit, ale k tomu je nutné je znát. A bohužel novináři buďto neumí pracovat s textem, nebo si vše rovnou poupraví, aby se to čtenáři lépe četlo. (co na tom, že hlavní myšlenka se pak úplně vytrácí - nebo v horších případě mění podobu)

Poslední dobou se stále více jeví jako věštec. Jenže tím není. Pan Klaus totiž nezapomněl na základní poučky nejelementárnějších kurzů ekonomie. Euro jako měnu dostatečně nedokáže obhájit mírně pokročilý kurz makroekonomie. Před přesunem kompetencí na nedemokratickou centrální moc varuje veřejná ekonomie a její části o nárůstu a přízemních motivech byrokracie (a s tím i úbytkem svobod lidí). Zrovna tak i znalost metody politiky nátlakových skupin (lobby) by nás odradila od přijímání absurdních, zato okamžitých řešení typu solární energie atd.

Cenu za naši ignoraci již platíme. Evropská unie DLOUHODOBĚ stagnuje (to není problém posledních krizových let), energie zdražují. A to dokonce i v situaci, kdy si část tohoto břemene dotujeme z daní, abychom jej nepocítili jinak. Vše jen proto, že je tak pohodlné býti ovcí a nechat si všechno nadiktovat, abysme snad nedej Bože nemuseli zapojit do činnosti mozek. Je škoda, že se s názory pana Klause lidé seznámit ani nechtějí a rovnou se mu smějí (i když k tomu sám Klaus přispívá neskrývanou ješitností). Smějí se sice hezky, leč sami sobě...

verulaj
08.01.2012 4 z 5

Musím říci, že s názory pana Klause z této publikace, naprosto souhlasím. Jak název knihy vypovídá, je to pohled bez iluzí a myslím, že by s názory s této knihy hodně lidí v ČR souhlasilo. Jenom je možná škoda, že odbornost, s kterou je kniha napsána, odradí mnoho lidí od přečtení celé knihy.

Štítky knihy

ekonomie Evropská unie integrace

Autorovy další knížky

Václav Klaus
česká, 1941
2015  75%Stěhování národů s.r.o.
2007  50%Modrá, nikoli zelená planeta
2020  67%Sebedestrukce Západu
2011  74%Evropská integrace bez iluzí
2009  64%Kde začíná zítřek

Kniha Evropská integrace bez iluzí je v

Přečtených78x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených2x
Knihotéce39x
Chystám se číst17x
Chci si koupit5x
dalších seznamech1x