Svatopluk Veliký, král Moravanů a Slovanů

Svatopluk Veliký, král Moravanů a Slovanů https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/113807/bmid_svatopluk-veliky-kral-moravanu-a-sl-kHb-113807.png 3 17 7

Život a skutky moravského krále.

Literatura česká Literatura naučná Historie
Vydáno: , Jota
Originální název:

Sventopluk the Great, the King of the Moravians and the Slavs. , 1994


více info...

Přidat komentář

Legendre
09.09.2023 2 z 5

Snaha o jiné, "objektivní" zhodnocení moravské říše je chvályhodná, ovšem ne moc povedená. Místo možná občas lehce devalvujícího pohledu totiž autor nabízí jen moravský nacionalismus.

Že se tak zoufale a mnohdy za každou cenu snaží dokázat, že Svatopluk byl král, a ne "jen" kníže, by ještě bylo úsměvné, protože v myšlení 9. století to ve stínu dvou císařství nebylo vůbec podstatné a realita by zůstala stejná. Daleko horší jsou fantasmagorické úvahy o tom, že papež o Svatoplukovi uvažoval jako o možném římském císaři, prokládané kategorickými soudy "tak to bylo a na tom nelze nic změnit", a ještě se autor podivuje, že si toho žádný jiný autor nevšiml. Nu, pročpak asi. A už vůbec raději nehodnotím Havlíkovu absurdní domněnku, že Přemyslovec Bořivoj I. byl ve skutečnosti Svatoplukův blízký pokrevní příbuzný. To už byl úplný úlet.

Navíc oproti jiným autorům, kteří se taky zabývali středověkem (Žemlička, Třeštík, Wihoda, Lutovský nebo Profantová), je tahle kniha strašně špatně napsaná a zoufale nečtivá.

Vedle toho všeho je ale kniha jinak vzhledem k mizerným pramenným zdrojům 9. století informačně bohatá: třeba při řešení otázky Svatoplukova sídelního města nebo k problematice názvů "Velká Morava vs. Morava". A vůbec samotný záměr napsat monografii k nějakému z panovníků této říše za pozornost stojí.

Zmiu
15.06.2023 1 z 5

Velký špatný. Nehodnotním fakta, věřím autorovi, že to má všechno dobře, ale číst se to nedá. Struktura knihy je dost chaotická, k tomu špatně srozumitelné věty prokládané závorkami. Poznámky pod čarou by udělaly větší parádu. A končit řádek jménem a začít druhou stránku číslovkou patřícímu k onomu jménu, to je taky umění.


Ivan53
17.07.2022 3 z 5

Je dobre, že vyšla kniha o Svätoplukovi i v češtine, a dá sa porovnávať s Kráľom Svätoplukom od Matúša Kučeru. Neprítomnosť odkazov v knihe je však na škodu. Inak veľmi zaujímavá kniha, rozhodne odporúčam. Len už dlhšie neviem pochopiť, prečo sú všetci takí nadšení z toho rexa (kráľa). V domácich staroslovienskych písomných prameňoch je vždy Svätopluk nazývaný kniežaťom, štát Moravským kniežatstvom (Morava), občania Moravanmi (Moravľani), ,,národ", jazyk a zem slovänskými. A knieža v tom období ešte nebol menej ako kráľ, lebo u nás kráľov nebolo (i knieža Rastislav sa radil s ,,kniežatami svojimi a s Moravanmi"). Tieto pramene sú v pôvodine dostupné vo viacerých knihách, napr. i v Kronike o Veľkej Morave od Havlíka. Ucelené prepisy starých textov sú zas v diele Jána Stanislava.

S českým historikom Wihodom sa dá v mnohom nesúhlasiť, no tiež podáva zaujímavé svedectvo o Svätoplukovi (na jutube ako Martin Wihoda - Velká Morava a její místo v dějinách (Pátečníci 13.4.2018))

Stanislavovo dielo:
https://www.databazeknih.cz/knihy/dejiny-slovenskeho-jazyka-dejiny-slovenskeho-jazyka-3-texty-457908

railly
27.03.2022 3 z 5

Kniha je stručným přehledem problematiky vážící se ke knížeti/králi Svatoplukovi I. vládci tzv. Velké Moravy. Nicméně je potřeba upozornit na několik nešvarů, kt. se v této práci objevují.

Jednak chybí poznámkový aparát. To je ovšem problém za situace, kdy doc. Havlík uvádí poměrně specifické údaje týkající se rozlohy území Velké Moravy či velikosti armád.

Druhý problém spočívá v celkem úzkém záběru, kterým je Svatoplukův život a doba (druhá polovina 9. stol.) zkoumána. Havlík sice zmiňuje širokou paletu osob (franské i byzantské císaře, papeže), ale problém spočívá v tom, že pokud nejste poučený čtenář, tak hrozí horší orientace v textu. Naopak pokročilejší zájemce o historii bude dle mého názoru postrádat hlubší analýzu tohoto tématu.

Do třetice mi chybí větší zapojení a zhodnocení výsledků archeologických výzkumů (byť tak Havlík na několika místech činí).

coquus
01.10.2017 5 z 5

Kniha přesvědčivým způsobem vyvrací zažité omyly a vysvětluje věci méně známé, např. skutečnost, že nikoli kníže, ale právě titul král náleží Svatoplukovi zcela právem, neboť mu jej přiznávali nejen doboví kronikáři, ale i mocní vládci tehdejší Evropy. Autor se snaží z maxima dostupných zdrojů vykreslit co možná nejvěrnější obraz doby a politických i církevních vztahů Svatopluka a Velké Moravy. Zajímavá, poučná a zároveň čtivá kniha.

Rocker007
04.04.2013

Ur

vitavita
09.03.2012 3 z 5

Každý z nás by si měl tuto útlou knihu přečíst.

Štítky knihy

Morava Velká Morava

Autorovy další knížky

Lubomír Emil Havlík
česká, 1925 - 2000
2013  87%Kronika o Velké Moravě
1994  65%Svatopluk Veliký, král Moravanů a Slovanů
1993  80%Moravské letopisy
1964  93%Velká Morava a středoevropští Slované
1987  100%Slovanské státní útvary raného středověku

Kniha Svatopluk Veliký, král Moravanů a Slovanů je v

Přečtených23x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce20x
Chystám se číst2x
Chci si koupit2x