Laxik Laxik komentáře u knih

☰ menu

Mladá dáma Mladá dáma Evelyn Skye

Zase jednou je kniha lepší než film. O to divnější to je, že tentokrát jako první vznikl filmový scénář.

Mladá dáma (hloupý název, moc díky, český Neflixe) je překvapivě povedené pohádkové převyprávění, které staví na hlavu koncept princezny unesené drakem. Zatímco obvykle přiletí drak, napadne království, unese princeznu a zoufalí král s královnou vypíšou odměnu na drakovu hlavu, tady je to tak, že krvežíznivý drak a království žijí ve strašlivé symbióze, ve které královská rodina prohledává svět a dováží z něj princezny jako obětiny drakovi. Tradice, která se opakuje rok co rok už 800 let.

Jenže tentokrát v dračí sluji skončí Elodie. Sice to není žádná princezna-bojovnice, ale ani nejde o žádné ořezávátko. A navíc je to holka mazaná, odhodlaná a má srdce na pravém místě.

Kniha velmi dobře vykresluje všechny zásadní postavy, jak hlavní hrdinku, tak i její rodinu a záporáky, kteří – na rozdíl od filmu – nejsou jen kníry si kroutící jednorozměrné svině, ale lidi, kteří mají pro svoje chování sice zvrácené, ale přesto celkem logické důvody.

Je to opulentní, napínavý, klaustrofobický, nelineární a mega uspokojivý. A navíc na konci najdete slovníček dračího jazyka. A nepřežvejká vám to všechno hned napoprvé, při druhém čtení si tam určitě najdete něco nového.

Bohužel mi přišly některé pasáže moc uspěchané a je z toho znát, že jde o knihu napsanou na zakázku a se záměrem. Nic proti příběhům, kde všechny ženy jsou samé silné osobnosti a muži fňukny, oportunisti a neschopní břídilové, ale zrovna tady mi to přišlo už maličko na sílu, chtělo by to, aby i ten břídil měl trochu solidnější důvody pro svoje chování než jen to, že je to blbec, který nevidí, co má přímo před nosem.

Solidní, poctivé 4 * s potenciálem k opětovnému čtení.

19.04.2024


Noční oceán Noční oceán Paul La Farge

Tuhle knížku jsem sice kouskoval, protože je to přeci jen trochu těžší čtení, ale zároveň jsem ji hltal. Fikce uvnitř fikcí, klamy, lži, polopravdy a dohady o tom, co je a co není skutečné. A jestli na tom vůbec záleží, protože to hlavní jsou otázky, ne odpovědi. Mistrně vystavěný experiment, který ale ke konci přeci jen trochu ztrácí dech – o to lepší pointu ale má.

28.11.2023 5 z 5


Do morku kostí Do morku kostí Camille DeAngelis

Konečně knížka pro mladý, která se nebojí riskovat. A ne, nemyslím tím bububu kanibaly, protože násili se v Bones & All děje "mimo záběr". Myslím tím to, jak je román pojatý. Předně mluvím o Maren a jejím vývoji (bohužel nemůžu rozvést bez spoilerů), ale taky o tom, jak je popsaný svět jedlíků. Ten prostě je. Tady máte detail, tamhle další, za chvíli vám nějaká postava něco vysvětlí, ale kdo ví, jestli mluví pravdu. A vy si to všechno přeberte a doplňte podle sebe. Použijte fantazii. Přemýšlejte, jak to teda vlastně bylo. Dohadujte se. Bílá místa jsou přece od toho, abyste si je doplnili podle sebe!

Když jsem Kosti četl poprvé, závěr mě trochu zklamal. Podruhé jsem si ho ale užil. Buď jsem se smířil s tím, že nebyl takový, jaký jsem ho chtěl mít, anebo jsem ho prostě konečně pochopil. A o tom přece dobré knihy jsou - abychom si z nich po každém dalším čtení odnesli něco nového.

11.08.2023 5 z 5


Vlkochodci Vlkochodci Samuel Sattin

Abych řekl pravdu, filmu jsem na chuť úplně nepřišel. Ale v komiksové formě nabírá příběh Robyn a Mebh nového rozměru. Přijde mi upřímnější, syrovější, opravdovější. Víc se soustředí na obě hrdinky na jejich sny, obavy a zklamání, a hlavně na jejich vzájemné přátelství. A taky lépe vyniknou jednotlivé obrazy, díky kterým mají Vlkochodci jedinečnou atmosféru. V knize je hned několik ilustrací, ze kterých mám pokaždé husinu (Robyn s vlajícími vlasy stojící před klecí je naprostá pecka).

Potěší také textový prolog, který nás ve zkratce uvede do toho, co jsou vlastně ti Vlkochodci zač. Ten ve filmu chyběl.

11.08.2023 5 z 5


Kroniky Jakuba Vandrovce Kroniky Jakuba Vandrovce Andrzej Pilipiuk

I když byla druhá polovina lepší než až příliš roztěkaná první část, pořád je pro mě tahle kultovka zklamáním. Jakub Vandrovec chlastá a je hovado a je to všechno tak nějak na jedno brdo.

24.05.2023 3 z 5


Byl jiný než ostatní děti Byl jiný než ostatní děti Michal Vaněček

Žánrově naprosto neuchopitelná knížka. Michal Vaněček namíchal zběsilou jízdu amazonským pralesem, devadesátkovou Prahou a (post)nacistickým Německem, která začne spíše odlehčeně a epizodicky, postupně se ale přerodí v dobrodružné pátrání po stopách všemožných konspirací týkajících se Mengeleho pokusů i pozdějších amerických výzkumů, které na ně navazovaly. Kdo někdy zaslechl o operaci Sunrise, tuší.

Na stopě těmto tajemstvím jsou tři nepravděpodobní hrdinové: tajemný agent CIA John Smith, podivínský šaman José, který dle svých slov v minulém životě postavil Karlův most, a Mojmír Řehák - mladík, který byl už jako malý zkrátka jiný než ostatní děti.

Emoce tu lítají od odlehčeného humoru k mrazivým faktům a od nich pak k bizarním konspiracím, které vzešly z autorovy představivosti. Pokud to zní jako něco, co by vás mohlo lákat, tak slibuji, že se Vám kniha bude líbit.

11.05.2023 5 z 5


Bojovníci s Nicotou Bojovníci s Nicotou Kate Murray

Postapo urban science fantasy s lovci monster a hlavní hrdinkou, která není dost dobrá, aby dostála odkazu své rodiny "polobohů". Trochu Correiovi Lovci monster s.r.o., trochu Zaklínač, trochu X-Men, to vše v pěkně padnoucím YA hávu. Paradoxně mi kniha svojí zápletkou ale nejvíc připomněla animák Encanto. Akorát si odmyslete kouzelný dům a přidejte mantichory, chiméry, blastery a intriky.

28.04.2023 4 z 5


Mapa z listí Mapa z listí Yarrow Townsend

Kniha, kterou jsem si hned zamiloval. Plná dobrodružství, srdce, zajímavých postav, které nejsou jen dokonalé, ale mají i své libůstky a vady. Necelých 300 stran, ale utečou jak voda a díky krásnému jazyku budou bavit i ne tak zdatné dětské čtenáře. A ty zkušenější by měl příběh rozhodně nadchnout.

14.04.2023 5 z 5


Kov Kov Karel Veselý

Já vlastně nevím, co si o té knize myslet. Líbila se mi, to jediné můžu říct jako zastřešující shrnutí.

Líbila se mi pro to, jak sugestivně je napsaná, pro to, jak barvitě líčí absurdní obraz světa, jemuž vládne metalová ideologie, pro to, jakých témat se to dotýká, pro to, jak mi rozšířila hudební obzory.

A líbilo se mi to i přes to, že to má spoustu logických problémů, i přes to, že časová osa nedává smysl, i přes to, že se to až moc topí v něčem, co nejde nazvat jinak než typická chlapská sebelítost, i přes to, že se to soustředí na jiné dějové linie, než které zajímaly mě.

A líbilo se mi to i přes to, že jsou některé stránky natištěné křivě, obálka je hnusná a redaktor tam nechal spoustu překlepů. Prostě i přes to, že se na výrobě knihy zjevně šetřilo, protože nemá komerční potenciál.

Líbilo se mi to, no. I když to celkem snadno mohlo být lepší.

03.01.2023 4 z 5


Neviditelný Neviditelný Herbert George Wells

Oprávněná klasika od autora, který byl mistrem nejen svého žánru. Dnes je to samozřejmě překonané, ale pokud musíte stavět základy, nezbývá vám na finesy čas. Navíc pokud máte problémy s Neviditelným mužem, radši nečtěte Čapka, Shelleyovou ani Stevensona. Ti jsou sice všichni lepší, ale styl psaní mají podobný.

Přečteno vydání z r. 57 se skvělým překladem sourozenců Tilschových.

20.11.2022 4 z 5


Štvaná zvěř Štvaná zvěř M. A. Bennett

Člověk je ta nejnebezpečnější kořist.
Pro příběhy, ve kterých lidi loví lidi, mám slabost. Je na tom něco primálního, něco tak neskutečně pobuřujícího, ale svým způsobem realistického, že to ihned rozproudí moji představivost. Co bych dělal? Utíkal bych, nebo bojoval? Kam bych se schoval, jaké zbraně bych využil?

Nenechte se ale zmýlit – přestože si nakonec Greer zaběhá i zabojuje, Štvaná zvěř mrazí hlavně díky psychologické hře boháčů s chůdými, hvězd s outsidery, lovců s kořistí. Protože co kdyby vše ukazovalo na to, že vás ti mizerní spratci jednoho po druhém loví, ale vy byste pro to neměli jediný reálný důkaz? Nehody se stávají, a vy přece strašně moc potřebujete, aby vás tihle skvělí, všemi oblíbení spolužáci přijali mezi sebe! Opravdu si to pokazíte tím, že je nařknete z něčeho tak absurdního, jako je lov na lidi?

Štvaná zvěř je oddychovka. Jednohubka s přesahem. Má skvěle vybudovaný svět, zajímavou nosnou myšlenku (komentář k tyranii moci a dobrovolné slepotě plebsu) a poměrně sympatické postavy, které jsou ale zároveň – i přes to, že všechny navštěvují výběrovou školu –, vydlabané jak dýně. Občas máte chuť na Greer křičet, proč je tak pitomá, ale pak si vzpomenete, že nějaká míra blbosti k žánru thriller/horror prostě patří. Navíc v rámci příběhu dává váhání protagonistů smysl.

Korunu celému příběhu nasazuje twist na konec, který slibuje pokračování. No, a vzhledem k tomu, že STAGS mají být pentalogie, nemůžu se dočkat, co přijde v dalším díle.

31.10.2022 5 z 5


Dračí dech – Život na draka Dračí dech – Život na draka Ursula Vernon

Tahle knížka je v první řadě kopec srandy.

Danny Dračídech je jediným drakem na škole plné ještěrek, varanů, gekonů a dalších plazů. I přes až nezdravé sebevědomí jde ale spíš o outsidera. A navíc je to flákač a tlučhuba. Když si v domácím úkolu o oceánu navymýšlí pojednání o šnorchlujících netopýrech (šnorchlopýrech!), dostane samozřejmě kuli. A tak mu nezbyde než popadnout kamaráda Vendelína a vydat se s ním na podmořské dobrodružství, kde se o oceánu dozví první poslední.

Danny možná žije v bizarním plazím světě, ale určitě na stránkách knihy poznáte někoho ze svého okolí: maminku, která je před prvním litrem ranní kávy k nepoužití, tatínka libujícího si v motivačních proslovech nebo přechytralého šprta Vendelína, který nikdy nemá daleko k ironické poznámce...

31.10.2022 5 z 5


Ve jménu cti Ve jménu cti Makiia Lucier

YA fantasy, která díky sympatickým postavám a chytré zápletce obstojí i před dospělým čtenářem. Některé prvky (zejména v podobě hlavního hrdiny, který zažil trauma a od té doby vidí duše zemřelých), mi hrozně připomněly skvělou knihu Guye Gavriela Kaye Pod nebesy. Jen tady jsme místo historické Číny ve světě inspirovaném středověkým Španělskem

Hrozně se mi líbí, že kniha řeší některá ve fantasy a historické literatuře opomíjená témata (zejména PTSD) a zároveň pěkně pracuje s těmi klasickými (morální dilema, intriky, postavení žen ve feudalismu) i nadžánrovými (pomsta, láska, hrdinství).

Nevýhodou je určitě předvídatelný příběh, ovšem díky Casovi, Leně, Bittorovi, Jehan a dalším komplexním a veskrze lidským charakterům, mi to vlastně ani nevadilo. Prostě jsem si od chvíle prozření dal nohy nahoru a užíval si jízdu. Finále jsem pak beztak četl se zatajeným dechem.

PS: A tu obálku prostě miluju!

24.10.2022 5 z 5


Já, Smrt Já, Smrt Aleš Novotný

Nenávist je ta jediná skutečná věc na světě.

Aleš Novotný je lyrik české detektivky. Pod tíživou, bolestí a depresí prodchnutou fasádou obrazů a přirovnání ale ukrývá pečlivě vybudouvanou příběhovou mozaiku, která vám v tom dobrém smyslu slova zamotá hlavu a nedovolí vám usnout, dokud si nedáte ještě jednu další kapitolu... ještě aspoň jednu... a pak ještě jednu... a pak ještě...

Já, Smrt je román o bolesti. O touze po pomstě a spravedlnosti a rozdílech mezi nimi. O tom, že naše největší životní traumata z nás dělají to, kým jsme.

Já, Smrt je román o naději a vykoupení.

09.09.2022 5 z 5


Toulky po stopách císařovny Sisi Toulky po stopách císařovny Sisi Dagmar Beňaková

Sisi, jak se jí u nás ještě nikdo nevěnoval – tedy jako velká cestovatelka. Autorka v knize spojuje svoji lásku k této osobnosti a spoustu mravenčí badatelské práce, kdy všechny informace ověřuje v pramenech, a nezřídkakdy tak opravuje drobné nesrovnalosti a chyby, které za léta bádání vznikly (a které ostatní autoři nekriticky převzali).

Kniha je skvělá jako zdroj tipů na výlety do míst v ČR, Bavorsku, Rakousku, Slovensku a Maďarsku spjatých se Sisi, ale taky jako způsob, jak se o Sisi dozvědět zase něco nového. Anebo se s ní seznámit vůbec poprvé.

13.06.2022 5 z 5


Rudý vlk Rudý vlk Rachel Vincent

Začíná to jako tuctová fantasy, ale postupně se kniha stává zajímavější a zajímavější. Příběh vrcholí závěrem, který někoho nadchne, další naštve a zbytek čtenářů nechá přinejmenším v rozpacích. Rozhodně ale budete mít o čem přemýšlet. A to je dobře, i kdybyste se nakonec řadili mezi tu naštvanou část. Pokud bude někdy pokračovaní, jsem dost zvědavý na to, jak to autorka navlíkne.

28.03.2022 4 z 5


Kamarádi z naší ulice Kamarádi z naší ulice Markéta Bolfová

Moc pěkná kniha pro všechny děti od 5 do 8 let.

15 příběhů z života dětí předškolního i školního věku prožívajících dobrodružství, která se můžou stát komukoli z nás – ať už na prázdninách u babičky, na dětském táboře, s rodiči na dovolelé nebo s kamarády ze sousedství. Zábava, kamarádství, nezbeda a průšvihy, ale taky láska ke zvířatům a nenásilné poučení.

Rozverné ilustrace Lukáše Fibricha tomu všemu dávají život a dělají z pěkné knihy nutnost pro všechny rodiče.

31.01.2022 5 z 5