Toulky po stopách císařovny Sisi

Toulky po stopách císařovny Sisi https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/494407/bmid_toulky-po-stopach-cisarovny-sisi-P1c-494407.jpg 4 25 18

KRÁSNÁ, EXTRAVAGANTNÍ A V NEPOSLEDNÍ ŘADĚ VÁŠNIVÁ CESTOVATELKA. TAKOVÁ BYLA SISI. Navštivte oblíbená místa císařovny Alžběty v jejím rodném Bavorsku, kde trávila své dětství. Procestujte i její novou vlast Rakousko, od Ischlu v Solné komoře, kde se zasnoubila, až po Vídeň. Následujte ji na jejích reprezentačních cestách, z nichž hned ta první vedla do Českých zemí. Zavítejte do Sisina milovaného Uherska, které se jí stalo „novým domovem“, i do vyhlášených lázní na území dnešního Slovenska. Alžbětiny pobyty dokumentují četné dopisy císařovny a jejích nejbližších, paměti současníků i tehdejší tisk. Informace o jednotlivých lokalitách jsou ověřené archivními dokumenty. Publikace obsahuje řadu dosud nezveřejněných detailů ze života legendární císařovny a bohatou obrazovou dokumentaci, zahrnující jak snímky ze Sisina „rodinného alba“, z nichž některé jsou zveřejněny vůbec poprvé, tak aktuální fotografie míst, která tato mimořádná žena navštívila. Kniha je unikátním průvodcem pro milovníky historie i atraktivních destinací.... celý text

Přidat komentář

Amneris
27.12.2023 4 z 5

Kniha o místech, které navštívila císařovna Sissi nebo jsou spojené s jejím pobytem. Najdeme i místa v České republice, která císařovna navštívila. Každá kapitola obsahuje velké množství fotek i dobových obrazů. Sissi byla nadšená cestovatelka, takže se těším i na druhé pokračování :-)

hannaCross
31.07.2023 4 z 5

Ačkoliv se kniha soustřeďuje na místa, která císařovna Sissi navštívila, i přesto obsahuje mnoho detailů z jejího života, a tím přibližuje její osobnosti. Vřele knihu doporučuji. Skvělá kombinace historie a cestování po střední Evropě.


Lucie13397
12.02.2023 5 z 5

Skvělá kniha!

Jana K
26.12.2022 5 z 5

Moc pěkné.

Edith2501
21.12.2022 5 z 5

Kniha sa mi veĺmi páčila, napriek mnohým faktografickým údajom - za čo autorku naozaj obdivujem, pretože to chce nepretržité štúdium a skúmanie - bola napísaná pútavým štýlom a mne dala chuť cestovat po miestach, ktoré ešte nepoznám a ktoré kedysi Sissi navštívila. Teším sa na ďalšie diely a nové "tipy" pre moje výlety po stopách tejto ikonickej dámy.

Argonaut905
14.12.2022 5 z 5

Knihu jsem daroval své manželce a byla nadšená. Budeme teď kupovat další dvě i jako vánoční dárky. Skvělý dárek pro ty, kdo mají rádi historii, cestování nebo obojí. A koho zajímá Sisi, ten by si měl knihu pořídit rozhodně!

Kedzitka
10.10.2022 5 z 5

Moc pěkná kniha. Čtivá. I písmo přátelské ke čtenářům. A na křídovém papíře. Krásné barevné fotky a historické pohledy jednotlivých míst. Moc se mi líbily také historické fotografie Sisi a jejích příbuzných. Spoustu jsem jich neznala. Zajímavosti ze života císařovny, co kde prožila. Také se mi líbí, že je tam napsáno, co je tam dnes k vidění. Většinou jsou to místa turisticky atraktivní. Autorka také odhaluje spoustu soch a památníků, které nejsou moc známé. Na místech, kde Sisi byla, i tam, kde nebyla. Tu sochu (bustu) v Piešťanech jsem také viděla. Ve výklenku lázeňského domu Irma. Bydleli jsme ale jinde. Na recepci mi řekli, že je to opravdu císařovna Alžběta. I na internetu jsem našla, že je to ta socha od Julia Jankovitse, jak píše autorka.

maryzka
04.10.2022 5 z 5

Konečně se mi dostala kniha o cestování této císařovny. Pěkné fotky, také něco zajímavého o sídlech, které jsou pro státní, soukromé účely. Hned bych některé místa navštívila. Ale přeci jen mě něco zarazilo, ale to by bylo asi pro polemiku. Píše se zde o lázních v Pieštanech- je pravda, že jsem u toho hotelu byla, dokonce jsem tam na týden bydlela, viděla jsem tu sochu, která připomínala císařovnu Sisi, ale když jsem se ptala na tu sochu, tak mi bylo řečeno, že to byla manželka zakladatele lázni v Pieštanech. Domněnka byla taková, že se pravděpodobně do její podoby ráda stylizovala.

Kolega
27.09.2022 5 z 5

Kniha mne velice zaujala. Konečně něco, kde se snoubí znalosti, cit pro věc a profesionalita. Poklona autorce za krásný pohled na zajímavou osobnost a spoustu práce. Redakci dík a 5 hvězd za šťastnou ruku při výběru titulu. Děkuji.

Eliskaaa056
26.09.2022 5 z 5

Kniha se mi moc líbila. Krásně se čte. Je plná nádherných obrázků. Přečetla jsem mnoho knih o Sisi, ale většinou se v nich stále opakuje to samé a člověk se mnoho nového nedozví, ale v této knize jsem našla spoustu nových zajímavostí, které jsem se jinde nedočetla. Doporučuji.

Ctenar123742
25.09.2022 5 z 5

S předchozím komentářem plně souhlasím. Publikace šla u nás v rodině z ruky do ruky - a všem se líbila. V létě jsme dokonce s manželkou a s touto knihou vyrazili i po Sisiných stopách. Vystudoval jsem historii, a tak oceňuji, že se autorka opírá o primární prameny. Mohu jen doporučit!

KnihoMaj7
25.09.2022 5 z 5

Kniha je moc pěkně napsaná. Je nabitá fakty, přitom je však čtivá. Dozvěděl jsem se mnoho nových informací o Sisi i její rodině a také o zajímavých místech, kde pobývala nebo která třeba jen krátce navštívila. Přináší spoustu tipů na krásné výlety. Fotky a obrázky jsou fantastické! Publikaci můžu všem doporučit. A už se těším na pokračování - autorka slibuje další díl.

mikika
13.09.2022 3 z 5

Dobře ozdrojované, plné faktů. Jako nějaká diplomka. spíš pro čtenáře, kteří už o Sisi něco vědí a můžou si doplňovat souvislosti sami. já se tu až zpětně dozvěděla o některých místech, že byly spjaté se Sisi, kdybych to věděla dřív, dívala bych se na ně možná jinak. a v Budapešti jsou moc krásné sochy!

KITT
12.09.2022 5 z 5

Kniha se výborně četla. Je opravdu velmi pěkně napsaná. V knize jsem se dozvědel spoustu nových informací, které jsem se jinde nedočetl a šlo o velmi zajímavé informace o Sisi. Kniha obsahuje i spoustu fotografií, jak staré fotografie Sisi, tak nové fotografie z míst, které Sisi někdy navštívila. Je velmi zajímavé vidět, jak místa vypadají dnes. Knihu doporučuji. Tahle kniha o Sisi se vážně povedla.

Jozinek1
03.09.2022 5 z 5

Přečtení knihy je jako setkání s císařovnou Sisi: milé povídání o malebných místech střední Evropy, svázaných s běžnými i mimořádnými událostmi jejího života, doplněné o dobové zajímavosti a osobní postřehy. D. Beňaková přijala obtížnou výzvu v informacemi přeplněné a zrychlené současnosti vrátit do hry zájem o historii a cestování, navíc přiblížením této mimořádné ženy, v mnohém až záhladné a neuchopitelné. A myslím, že uspěla víc než skvěle: autorka ovládá kouzlo jedinečné a nenucené kombinace současného s minulým, blízkých míst s jejich minulostí, známých faktů s neznámými detaily. Výsledkem je věrný a plastický pohled na rakouskou císařovnu a místa s ní spojená. Opravdový vztah autorky k tématu a dokonalá znalost historie i míst, o kterých píše, jsou v textu všudypřítomné a strhující. Obdivuji, jak mile a důvěrně kniha působí a dokáže udržet pozornost od začátku do konce. Přitom ovšem autorka uplatňuje metodický, až pedantský přístup k původním pramenům informací a jejich důslednému zpracování, typické pro odbornou literaturu.

Kniha mě prostě polapila už na první straně a nepustila, dokud jsem ji naráz celou nepřečetl. Škoda jen, že nebylo možné tématu věnovat větší prostor. Věřím, že se to podaří u slíbeného pokračování, na které už netrpělivě čekám.

Danago
22.07.2022 5 z 5

Publikace je plná nádherných fotografií, staveb a míst, kde císařovna Sisi pobývala a nebo dokonce se jen zastavila. Jsou zde zmíněny některé momenty z cest , které nejsou tak úplně známé, někde se zdržela jen několik minut třeba na nádraží. Jinde pobývala často a dlouho a v knize se dočtete, jak zde prožívala své dny a jaký měla k danému místu vztah.
Najdete zde spoustu nádherných míst z Rakouska, Bavorska a Uher, ale také celou část o Českých zemích. Kniha začíná rodným domem císařovny v Mnichově , ukazuje kde se seznámila se svým manželem , kde se zasnoubila, Velká část je věnovaná Vidni, několika lázním dokonce i Karlovým varům , Solné komoře, Budapešti. Samozřejmě i Praze.
Tyto místa popisují i dopisy císařovny a jejích nejbližších, paměti jejích současníků i tehdejší tisk. Autorka si veškeré informace o jednotlivých lokalitách ověřila v archivech.
V knize najdete i spoustu dosud nezveřejněných detailů ze života císařovny a spoustu fotografií , jsou zde jak snímky ze Sisina „rodinného alba“, z nichž některé jsou zveřejněny vůbec poprvé, tak současné fotografie míst, která navštívila.

Kniha může sloužit jako cestovní průvodce po těchto místech. I když císařovna navštívila i jiné vzdálenější země, tato publikace se věnuje pouze místům dostupným pro nás autem. Takže kdo rád cestuje a miluje císařovnu Sisi, může na základě této knihy vyhledat a navštívit všechna zmíněná místa.
Dalším zemím, tentokrát vzdálenější se bude autorka věnovat v pokračování a já se na to moc těším.

Sisssi
25.06.2022

Ano, čtenář se občas dozví některé střípky nebo perličky jinde nezmíněné, ale jinak je kniha spíše cestováním po stopách mýtu Sisi než po stopách císařovny samotné. Z uvedených pramenů se dalo vytěžit více. Po dlouhé odmlce, kdy o Sisi nevycházelo vůbec nic, však vyhladovělý čtenář ocení i to.

Laxik
13.06.2022 5 z 5

Sisi, jak se jí u nás ještě nikdo nevěnoval – tedy jako velká cestovatelka. Autorka v knize spojuje svoji lásku k této osobnosti a spoustu mravenčí badatelské práce, kdy všechny informace ověřuje v pramenech, a nezřídkakdy tak opravuje drobné nesrovnalosti a chyby, které za léta bádání vznikly (a které ostatní autoři nekriticky převzali).

Kniha je skvělá jako zdroj tipů na výlety do míst v ČR, Bavorsku, Rakousku, Slovensku a Maďarsku spjatých se Sisi, ale taky jako způsob, jak se o Sisi dozvědět zase něco nového. Anebo se s ní seznámit vůbec poprvé.