Lartie Lartie komentáře u knih

☰ menu

Úvod k dějinám filosofie Úvod k dějinám filosofie Georg Wilhelm Friedrich Hegel

Čteno ke studiu. Celkem zajímavé pojednání ohledně historického pojetí dějin evropského myšlení. Celkem uchopitelné a zajímavé. Jediné, co se musí vytknout, je úvod, jenž zabrušuje do silně proletářské ideologie. Takže pro prvočtenáře určitě doporučuji úvod vynechat.

30.01.2022 4 z 5


Žít z vlastního pramene Žít z vlastního pramene Anna Hogenová

Četl jsem ke studiu, ale jsem rád, že jsem se k této knize dostal. Velice zajímavé, čtivé, poučné. Člověk u toho naprosto vypne, dostane se z aktuálních starostí a může se tak zamyslet nad sebou a nad okolím. Zda se něco s pokolením lidským nestalo. A stalo-li se, jak se z toho poučím skrze své poznání. Jak se vymanit, jak se hledat. Naprosto skvělé a doporučuji.

30.01.2022 5 z 5


Listy Bílé paní rožmberské Listy Bílé paní rožmberské Anna Skýbová

Velmi pěkná interpretace textů Perchty z Rožmberka. Též oceňuji pohled na středověkou ženou, jejím postavením a právy i povinnostmi. Doporučuji.

02.12.2021 5 z 5


Lidskost není docela ztracena Lidskost není docela ztracena Jan Hábl

Velice hezké dílo, pojímající jedno z nejdůležitějších děl Jana Ámose - a to Obecnou poradu o nápravě věcí lidských. Je až neuvěřitelné, kam Komenský ve své době zasahoval a jak dokázal být nadčasový. Téměř ve všem. Rozhodně doporučuji.

07.11.2021 5 z 5


Císař Zikmund - Kostnice, Hus a války proti Turkům Císař Zikmund - Kostnice, Hus a války proti Turkům Wilhelm Baum

Autorova biografie římskoněmeckého krále a pozdějšího císaře zcela obsáhle popisuje politický a náboženský přínos Zikmunda pro 15. století. Zcela se odpoutává od jednostranného hodnocení této osobnosti a nabízí skrze dobová líčení i regionální autory pohled, hledající a posuzující chyby i klady. Knihu doporučuji těm, které zajímá Zikmundův život časově zasazený od jeho politických počátků až po smrt, a prostorově zasazený nejen do oblasti ZKČ či SŘŘ, ale i do Anglie či Francie, okrajově i do Uher. Což ve výsledku je jedinou výtkou, kterou vznáším - opětovně malý záběr na uherskou politiku.

30.10.2021 5 z 5


Karel Smělý. Zánik domu burgundského Karel Smělý. Zánik domu burgundského Werner Paravicini

Výborně napsaná, stručná kniha. S čitelným autorovým výsledkem. Vysoce si cením následného vývoje a tzv. dědictví tohoto panovníka. Jasně pak ukazuje následný význam konání.
Doporučuji :-).

04.10.2021 5 z 5


Husitská revoluce: Stručná historie Husitská revoluce: Stručná historie Petr Čornej

Jak je v názvu naznačeno, jedná se o stručný výtah z dějin husitství. Obsahuje však mnoho významných a zajímavých informací a událostí této éry našich dějin. Jediné, co však musím vytknout (a u autorů husitských prací je to téměř denním chlebem) je absence konání katolické šlechty. Sice jsou zmíněni významní členové, jako Čeněk z Vartenberka, nejsou však zmíněny jejich aktivity během revoluce. Což považuji za škodu, vzhledem k tomu, že kniha je pojatá obšírně.

27.09.2021 4 z 5


Král diplomat Král diplomat Jiří Spěváček

Kniha významného historika Jiřího Spěváčka přibližuje osobnost českého krále a lucemburského hraběte Jana. Skrze různé listinné prameny dokládá velký diplomatický, téměř evropský význam. Který tento král přinesl rodu Lucemburků. Značně od-demonizovává pověstnou hrabivost a neochotu vládnout.
Knihu zcela doporučuji. Značně ukazuje, jak Jan Lucemburský zcela připravil cestu císařské vlády pro svého syna Karla.

25.09.2021 5 z 5


Zikmundovi věrní na českém severovýchodě Zikmundovi věrní na českém severovýchodě Martin Šandera

Autorova publikace je zaměřena na čtyři přední katolické šlechtice, jenž se během válek stali hlavní Zikmundovou oporou nejen v boji, ale i v následných jednáních. Je znát vysoká znalost autora, co se týče utrakvistického a katolického dění v Královéhradeckém kraji. Kniha je doplněna o obrazové přílohy listin, hradů i mapky bojišť a získaných držav. Autorův styl psaní je jasný a přesný, podpořen mnohými prameny.
Snad jedinou chybu vidím ve fontu — ovšem to je maličkost, se kterou si zkušený čtenář snadno poradí.
Knihu doporučuji především čtenářům, kteří se zajímají o husitskou část našich dějin a zajímá je činnost i na druhé straně vozové hradby.

29.08.2021 5 z 5


Česká královna Žofie - Ve znamení kalicha a kříže Česká královna Žofie - Ve znamení kalicha a kříže Božena Kopičková

Monografie týkající se Žofie Bavorské, druhé manželky Václava IV., je u nás raritní a nutně jsem po knize musel sáhnout. Četla se jedním dechem, tudíž autorce se nedá popřít znalost tématu a hlavně skvělá interpretace. Kniha je zároveň vskutku nabytá prameny a přidanými komentáři, tudíž i nepříliš orientovaný autor si tak může mnohé osvětlit či doplnit.
Hvězdu jsem musel srazit především z jediného důvodu, a tím je (dle mého pohledu a názoru) menší zohlednění a odvrácení se od hlavního, osobnosti královny Žofie. Je pochopitelné, že v rámci také osobnosti je potřeba uvádět i dobový kontext, který byl díky husitství zásadní. Ovšem autorka nepříliš zanalyzovala to minimum pramenů, které existují. Vůbec by knize neuškodilo, kdyby se chvíli nezaobíralo politickým a náboženským klimatem v Čechách a v Evropě a zaměřila se na dokumenty a hmotné prameny, které po královně Žofii zbyly. I její „údajnou závětí“.
Přesto knihu doporučuji.

26.08.2021 4 z 5


V zájmu všeho křesťanstva: Bitva u Lepanta 1571 V zájmu všeho křesťanstva: Bitva u Lepanta 1571 Luboš Taraba

Výborná kniha, popisující jednu z velkých etap turko-ligistických válek. Oceňuji počáteční popis obou zúčastněných armád. Co mi připadá celkem nesourodé, jsou počáteční/ úvodní a konečné/ závěrečné kapitoly. Připadá mi jako velmi nesourodé popisovat vlastně příběh pomalu od reconquisty na Pyrenejích, a na konci nezmínit či více nepopsat obléhání severní Afriky. Velká škoda, ovšem hvězdu neuberu - tak odborné, a přitom barvité líčení bitvy si zaslouží nejvyšší hodnocení a doporučení přečíst si.

22.08.2021 5 z 5


Filip II. - Španělský král z rodu Habsburků, nejmocnější křesťanský vládce Filip II. - Španělský král z rodu Habsburků, nejmocnější křesťanský vládce Geoffrey Parker

Skvělý životopis katolického krále Španělska. Publikaci nechybí nic - osobní život, společenské klima, vzpoury. A to vše opředené o osobní korespondenci krále. Knihu moc doporučuji, i laik by její propracovanost a detailnost ocenil.

06.08.2021 5 z 5


Karel V. – Císař a reformace Karel V. – Císař a reformace Ferdinand Seibt

Publikace o Karlu V. je obecně vzácností už jen kvůli tomu, že moc publikací týkajících se španělské větvě Habsburků není. Autor zná osobnost, o které píše - tudíž ačkoliv se může stát, že staví na polemikách, všemu dává faktický rámec, opřený o reálné důkazy a prameny. Zároveň je zde skvěle popsán tehdejší chod říše a počátky reformace (troufnu si říct, že výborně popsáno). Osobně jsem byl zklamaný spíš z minimálního popsání španělské vlády a bojů s Osmanskou říší. Každopádně se mi kniha skvěle četla a mohu vřele doporučit.

05.08.2021 5 z 5


Eleonora Akvitánská. Vzpurná královna Eleonora Akvitánská. Vzpurná královna Jean Flori

Velmi dobrá kniha. Líbí se mi autorovo demontování předchozích, někdy až demonizačních děl. Zcela bych vynechal část knihy věnovanou artušovským legendám - přišla mi nadbytečná.

25.05.2021 5 z 5


Jessie a Morgiana Jessie a Morgiana Alexandr Grin (p)

Stará dobrá klasika. Psychologický román, místy až thriller - každopádně čtenář se neodtrhne. Geniální popis osob a jejich rysů. Naprosto doporučuji.

19.04.2021 5 z 5


Třicetiletá válka 1618–1648, II. díl Pod taktovkou kardinála Richelieu: II. díl 1630-1648 Třicetiletá válka 1618–1648, II. díl Pod taktovkou kardinála Richelieu: II. díl 1630-1648 Radek Fukala

Jako u prvního dílu - velmi dobře napsáno i popsáno. Určitě kladně hodnotím podrobnější popis švédské války a sporů na italském území. Vřele doporučuji.

19.04.2021 5 z 5


Třicetiletá válka 1618–1648, I. díl: Pod vítězným praporem habsburské moci Třicetiletá válka 1618–1648, I. díl: Pod vítězným praporem habsburské moci Radek Fukala

Velmi pěkný vstup do problematiky. Čekal jsem více podrobnější popis bitev i politického postavení. Třeba menších států a knížectví v SŘŘ, to by byl zajímavý pohled na jejich politiku v této době. Zaměření na říšské kurfiřty aj.
Každopádně dobře napsáno a popsáno. Určitě doporučuji.

19.04.2021 5 z 5


Thomas More - státník a teolog Thomas More - státník a teolog Helena Tampierová

Skvělá kniha, která vlastně vychází z diplomové práce. Líbí se mi to rozdělení na hlavní etapy života tohoto velkého filosofa, státníka a teologa. Žádné výtky, určitě doporučuji všem, kteří se zaměřují na tudorovskou Anglii.

05.11.2020 5 z 5


Baskové Baskové Roger Collins

Velmi hezky zpracovaná a čtivá kniha. Vybral jsem si ji kvůli bližšímu přiblížení se k tématu Baskicka, které dosti ovlivňovalo španělské dějiny. Jsem rád, že autor značně využívá nejen dobových dokumentů a literatury, ale že se opírá i o tehdy nejnovější studie. Autor v díle sleduje nejen národ jako takový, ale i silnou nacionální stránku národa - což jsem velmi vítal. Velmi doporučuji pro čtenáře se zájmem o historii/ národní politiku.

23.02.2020 5 z 5


Non Angli sed Angeli: Kult svatých v latinské literatuře raně středověké Anglie Non Angli sed Angeli: Kult svatých v latinské literatuře raně středověké Anglie Petr Polehla

Velmi pěkné a zajímavé čtení. Ke knize jsem se dostal náhodou, zaujalo mě téma raně středověkého anglického křesťanství. Čtenáři kniha přibližuje blíže počátky raně středověkého šíření křesťanství, nejdůležitější osobnosti a světce. Každá kapitola, věnovaná dané osobnosti, je zakončena i úryvky z raně středověkých děl, což přidává práci na preciznosti. Rozhodně doporučuji. :-)

23.02.2020 5 z 5