Král diplomat

Král diplomat https://www.databazeknih.cz/img/books/74_/74393/bmid_kral-diplomat-ZdC-74393.jpg 4 30 12

Publikace se zaměřuje na mimočeskou, výrazně evropskou politiku Jana Lucemburského, který se díky mimořádným schopnostem a politickému rozhledu dostal do nejvyšších politických kruhů tehdejší Evropy a prostřednictvím své politické činnosti uvedl český stát do celoevropského povědomí a svého syna Karla přivedl do nejvyšších politických kruhů pozdně středověké Evropy.... celý text

Přidat komentář

Racek213
01.10.2023 2 z 5

Ach ano, nový moderní pohled, kdy král jakéhoci českého království hýbal evropskou politikou.... ach ano, mnoho dobrého vykonal pro ostatní a skoro nic pro ty ošklivé čechy, které ho vlastně vyhnali neb nepochopili jeho celoevropský rozměr... Zvláštní, všichni ostatní kolem něj se starali hlacně o prospěch svých zemí.
No, jsem zastánce spíše konzervativní a nemoderní verse, žev to byl král který se staral jen o berně aby mohly financovat jeho neobyčejně nákladný životní styl a zastavil či rozprodal královský majetek doma i do zahraničí. A ta šlechta? Každá zem musí být někým řízena. To tedy neuměl.. Kdyby neměl tak nadmíru schopného syna který přece jen uvedl české země do pořádku, asi by nás tehdejší sousedi sežrali.
Nějak se mi to ke konci ani nechtělo číst.

Ilona70
02.11.2022 5 z 5

Podle mě to nejlepší co bylo o dynastii Lucemburků napsáno napsal pan profesor. Od té doby co jsem Krále diplomata četla stavím Jana Lucemburského mnohem výš než předtím. Jedná se o jiný, objektivnější a ucelený pohled na tohoto panovníka. Nechápu proč kniha znovu nevychází.


DuncanIdaho
02.09.2022 5 z 5

Kniha přináší jiný pohled na Jana Lucemburského. Přináší pohled celoevropský a ne jen ten náš český. A to je určitě dobře.

Kabuky
19.08.2022 5 z 5

Výborná kniha, výborný autor.

Lartie
25.09.2021 5 z 5

Kniha významného historika Jiřího Spěváčka přibližuje osobnost českého krále a lucemburského hraběte Jana. Skrze různé listinné prameny dokládá velký diplomatický, téměř evropský význam. Který tento král přinesl rodu Lucemburků. Značně od-demonizovává pověstnou hrabivost a neochotu vládnout.
Knihu zcela doporučuji. Značně ukazuje, jak Jan Lucemburský zcela připravil cestu císařské vlády pro svého syna Karla.

rickiwolf
08.01.2021

Král Jan byl všude tam, kde se něco významného dělo. Za připomínku stojí i jeho vyvažování situace mezi papežem a římským císařem. V neposlední řadě se zasloužil o rozšíření povědomí o Českém království za hranicemi země.

ViolettaCh.
22.06.2020 5 z 5

Výtečná kniha historika lucemburské doby, Jiřího Spěváčka, je velmi přívětivá a čtivá i pro běžného čtenáře, ač jde o odbornou historickou práci.

Moiseiwitsch
11.01.2020 5 z 5

Jediný Spěváček, který je berný a dá se číst!!!

Gandalfek
13.07.2016 5 z 5

Komentář "evelýny" přesně vystihl i mé pocity. Není, co bych dodal. Ta kniha mi taky ukázala Jana Lucemburského v jiném - příznivějším - světle. A jednání české tehdejší šlechty mi v mnohém připomíná i dnešek.

evelýny
18.05.2016 5 z 5

Knihu jsem četla již hodně dávno, přesto má stále čestné místo v mojí knihovně.
Jana Lucemburského jsem vnímala spíše jako zápornou postavu českých dějin. Po přečtení této knihy jsem svůj názor na tohoto panovníka přehodnotila.
A musím se přiznat, že mě po dočtení několikrát napadla otázka: Kým by byl syn Elišky Přemyslovny a pozdější římský císař Karel IV. bez svého otce Jana Lucemburského?
Na českém trůně to byl bezesporu král - cizinec. Tak ho především vnímala česká šlechta, tím jej chtěla mít.
Pro evropské politické dění se stal králem diplomatem. Stal se jím hlavně díky sobě, svému úsilí a také díky svojí neoblibě v Čechách.
A kým byl pro mě? Pro mě to byl ve své době první rytíř evropských kolbišť i ženských srdcí. Někdy bezesporu dobrodruh, někdy rváč. Pro mě symbol statečnosti, protože:

,,Toho bohdá nebude, aby český král z boje utíkal".

Děkuji vám, pane Spěváčku, že jste tuto knihu napsal a že jsem se aspoň na chvilku zamilovala do Jana Lucemburského. Vlastně jej miluji stále :-).

Gothard
12.04.2015 4 z 5

Monografie známého a uznávaného historika středověku a znalce Lucemburků. Spěváček se alespoň v některých bodech pokusil o rehabilitaci Jana Lucemburského. Kniha neobsahuje poznámkový aparát, autor se soustředil převážně na politické dějiny a vyprávění určené pro poučenou veřejnost má vynikající spád a velmi dobře se čte. Spěváček se k tématu ještě vrátil, aby dokončil trilogii věnovanou Lucemburkům na českém trůnu, ale to bylo již v době, kdy byl za zenitem svých tvůrčích i vědeckých sil. Druhá kniha o Janu Lucemburském tak byla přijata s jistými rozpaky.

Richie1
17.08.2014 3 z 5

Známý český historik popsal dobu a život našeho prvního krále z rodu Lucemburků - Jana (otce pozdějšího Karla IV.). Právem ho nazývá "králem diplomatem". Také bývá nazýván "král cizinec", neboť v Čechách se příliš nezdržoval, ale jezdil po celé Evropě, kde byl uznáván i obáván těmi nejmocnějšími vládci.

Štítky knihy

Jan Lucemburský, král český panovníci Lucemburkové

Autorovy další knížky

Jiří Spěváček
česká, 1923 - 1996
1979  94%Karel IV.
1986  91%Václav IV.
1982  89%Král diplomat
1994  91%Jan Lucemburský a jeho doba 1296–1346
1984  0%Karolus Quartus

Kniha Král diplomat je v

Přečtených42x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených5x
Knihotéce64x
Chystám se číst13x
Chci si koupit3x