Jessie a Morgiana

Jessie a Morgiana https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/134039/bmid_jessie-a-morgiana-kkT-134039.jpg 4 135 27

Vzrušující příběh o záludných hlubinách lidské duše - o vztahu stárnoucí, nehezké Morgiany k její mladé, krásné a obletované sestře Jessii, který přerůstá ze zatrpklosti až v chorobnou nenávist a zločin. Vypravěčské umění autora a exotické prostředí činí z tohoto dílka nesmírně přitažlivou četbu.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Lidové nakladatelství
Originální název:

Джесси и Моргиана (Džessi i Morgiana) , 1929


více info...

Přidat komentář

RMarkéta
22.02.2024 4 z 5

Já jsem si vždycky myslela, že ty dvě byly dvojčata. Asi to bylo výbornou Janžurkou ve filmovém zpracování tohoto příběhu. Tohle byl ale výživný materiál. Velmi zajímavá studie lidských povah. Abych byl upřimná, nedokázala jsem souznít ani s jednou ze sester. Tak se ze mě během čtení stal pozorovatel. Grin obě sestry dokonale popsal a to i do nejmenších detailů. Karty jsou tady ale už předem rozdané a tak se hraje s tím, co nám autor nadělil. Směr je totiž jasně daný.

wooloong
31.10.2023 3 z 5

Podle zdejších komentářů jsem čekala opravdový literární skvost. No, nevím. Když se ta "hodná a krásná" Jessie u snídaně bláznivě rozesměje nad vajíčkem, které mohlo být kuřátkem, dost mě to vyděsilo. Některé motivy úplně vyšuměly, třeba ten s Jessiinou dvojnicí. Vlastně se mi mnohem víc než konflikt dvou sester, krásy a ošklivosti, dobra a zla, líbilo to prázdné rádoby chytré anglické tlachání, společenské kličky a lehká ironie jak z pera Jane Austin.


lapagerie
12.09.2023 4 z 5

Nenávist byla přítomna vždy, před sto lety stejně jako dnes. A tak i příběh Morgiany a Jessie je nadčasový, ačkoliv pochází z roku 1929.
Morgiana se narodila jako ta ošklivá a zlá, Jessie jako hezká a hodná. Obě zůstávají ve svých škatulkách. Morgiana se nikdy nesnaží změnit sebe i tím i vnímaní světa k lepšímu, Jessie zas odmítá vidět zlo. Morgiana závidí a nenávidí, Jessie se obětuje a miluje.
A proto mě asi tak uchvacuje i filmová verze s Ivou Janžurová v dvojroli. Protože Jessie a Morgiana jsou dohromady vlastně jedna reálná bytost. Je to geniální.

SSTknihy
15.08.2023 4 z 5

Miluju filmové zpracování s naprosto úžasnou Ivou Janžurovou v hlavní dvojroli. Když jsem objevila knižní předlohu, trochu jsem se bála, že nemůže být tak skvělá jako film, ale obavy to byly zbytečné. Je to skvěle napsaný příběh! Psychologické drama, horor i detektivka. Dekadentní, romantické, poetické i mrazivě děsivé. Opravdu krásně vykreslený příběh dvou sester, příběh dobra a zla, lásky a nenávisti, laskavosti a zloby, dobrosrdečnosti a závisti. Radost číst!

medlovice
15.12.2022 5 z 5

Knižku jsem našla v jedné zlínské knihobudce. Ještě je podepsaná bývalou majitelkou , která ji možná četla jednou nebo velmi opatrně, je jako nová bez trhlin a skvrnek. Protože znám filmovou předlohu, těšila jsem se. Knižní klenot, příběh mistrně zpracovaný, autor má velký dar popsat nám nejen povahy postav, ale i prostředí v kterém se nachází, přírodu , oblečení , budovy , vůně, jídlo , všechno je reálné i bez filmu , všechno se dá představit. pro nadšence kvalitní literatury a těžkých psychotrilerů ve stylu Kouzelný dům nebo díla Karla Čapka. Kniha má hrůzostašné ilustrace, které dobře dokreslují pochmurnou atmosféru knihy.

ddkk
25.09.2022 5 z 5

Jessie a Morgiana je jedním z nejlepších psychologických románů, které jsem kdy četla.

Obě titulní postavy, starší Morgianu a mladší Jessii, autor popsal do nejmenších podrobností, doslova tak vidíme do jejich duší. Jejich příběh je příběhem žen, z nichž jedné osud nadělil mládí a krásu a druhé stáří a ošklivost. Grin tak mistrně ukázal, jak může takový "dar" ovlivnit myšlení a konání člověka...

Skvělé, plný počet a doporučuji.

Ava365
20.09.2021 5 z 5

Skvělá klasika. Napínavá psychologická detektivka s notnou dávkou romantiky.

Marla
16.06.2021 5 z 5

Zlo a dobro, černá a bílá, štěstí a neštěstí a závist, která prehluší a málem umlčí vše kolem sebe. Geniálně napsané, čtivé a napínavé.

Lartie
19.04.2021 5 z 5

Stará dobrá klasika. Psychologický román, místy až thriller - každopádně čtenář se neodtrhne. Geniální popis osob a jejich rysů. Naprosto doporučuji.

jozik_v_tumane
30.12.2020 5 z 5

Další Grinův poklad... Úžasně vykreslené psychologické romantické drama...

ninano
03.08.2020 5 z 5

Moc hezká romantická detektivka.

MAVIS66
24.07.2020 5 z 5

Kniha se mi líbila, běhal mi mráz po zádech... taktéž film.

JakubTFS
08.03.2020 5 z 5

Velmi krásný děj ze starších dob, kniha mě opravdu velmi nadchla tak jsem chtěl vidět i film natočený podle této knihy (Morgiana, Juraj Hertz), film jsem již shlédl dvakrát a knihu si chci ještě jednou přečíst. Velmi doporučuji i pouze vidět film, ale kniha není ani horší, ani lepší.

mol378
22.08.2019 5 z 5

Kruté, romantické, pochmurné, dekadentní - výborné!

Hanka_Bohmova
15.07.2019 4 z 5

O filmu Morgiana vím jen to, že existuje a že v něm hraje paní Janžurová - zážitek z knihy mi tedy nijak nezkreslil. A zážitek to byl dokonce o něco lepší, než jsem vzhledem k anotaci očekávala. Autor vykreslil mysl opanovanou záští opravdu působivě, a vlastně mě pobavily i ty trable mladé lásky podané se shovívavě ironickým pousmáním. Ale nejsilněji se mě dotkl motiv tváře/identity - pohledy do zrcadla, objevení dvojnice, obě sestry "v zajetí" té druhé, jedna tísněna závistí, druhá stínem této závisti, žádná nemůže žít plně sebe. Konflikt je nevyhnutelný, doslova boj o zdroje.
Já jsem já, já jsem sama sebou - říká Jessie po zkoumavém pohledu do zrcadla v samém závěru příběhu.

Měňavka
29.07.2018 3 z 5

Námět zajímavý, pěkně vypracováno,ale místy nudné. Kupodivu pro mne filmové zpracování lepší než kniha.

tsal
09.10.2017 1 z 5

Dočteno do poloviny, pak už jsem jen přeskakovala po dialozích. Krom vrchovaté várky patosu a lyriky nám tu vlastně není nic nabídnuto. Rozhovory, které šly mimo mě a které často neměly ani hlavu, ani patu. Nijaký děj, který se i přes krátký rozsah nepříjemně táhnul. A pokus o vraždu, který nevzbudil ani napětí, ani emoce.

Noita
05.04.2017 5 z 5

V práci mi na ni náhodou padla ruka Jessie a Morgiana - co to je? Kovbojka? Ne je to ruské. Ruská kovbojka? Cože to vlastně je?
Co to je? Hm brilantní dílo vrcholného ruského romantismu, ale žánr? Všechno a nic konkrétního. Skvěle vykreslené charaktery, myšlenkové pochody.
Ale nadevše ten závěr. Poslední pětina knihy, která ve filmu vůbec není.
Poslední pětina je tak typická pro ruskou literaturu.
Jenom láska nestačí. Ani ryzí charaktery, vášeň, záchrana života...proti společenskému stereotypu. Jsou situace, které dokážou z lidí vykřesat to nejlepší i to nejhorší, leč v rutině práchniví. Závěr z toho dělá mistrovské dílo.
Která ze sester vlastně dopadla lépe?

flanker.27
31.03.2017 5 z 5

Román stojící na pomezí romantiky, hororu a psychologického dramatu. Osobně jej řadím mezi knihy s nejlépe zpracovanými a popsanými charaktery ústředních postav vůbec. Nechtěl jsem tomu kdysi věřit, ale pak jsem se jednou nechal přemluvit a přečetl to prakticky na posezení. Od té doby se Grin zařadil mezi mé oblíbené autory, jak už jsem uvedl v komentáři k Nachovým plachtám.
Ještě se ovšem musím zmínit o Herzově filmové adaptaci, o které je tu téměř v každém komentáři zmínka. V tomto však budu zřejmě výjimkou, protože navzdory velmi malebné výpravě, za kterou stojí slavná výtvarnice Ester Krumbachová, se mi film vůbec nelíbil. Ten se s předlohou jen sem tam potkává v některých uzlových bodech děje, ale samotné vyprávění, dialogy a celkové vyznění příběhu jsou kompletně jinde. Co komu sedne víc je záležitost vkusu, já ovšem knihu vnímám jako oslavu radosti ze života vzpírajícího se smrti. Herz naproti tomu ve filmu kladl důraz na hororové prvky, na vyprávění z pohledu zlé sestry. To by samo o sobě nevadilo, ale když k tomu ještě navíc většinu postav pojme spíš jako karikatury, které velmi rychle mluví a mezi sebou se vlastně neposlouchají, začne to celé působit příliš nepřirozeně. Je zajímavé, že Herz, který ve filmu Panna a netvor a dalších pohádkách ukázal, že mu romantika vůbec není cizí, právě v příběhu podle jedné z nejromantičtějších knih vůbec na romantiku téměř úplně rezignuje a spíše ukazuje dekadenci a nesympatické lidi, aby vedle nich vynikla postava zlé sestry.

EnaryFeniel
15.01.2017 4 z 5

Příběh nelze srovnávat s filmem, jelikož film stojí výhradně na hereckém výkonu Janžurové. Na jedné straně sestra, která je ztělesněním čisté duše, lásky a dobra a na druhé... ne přímo zlo, ale závist, která přechází až do nenávisti.. a přeci v sobě tu lásku skrývá.