Karel V. – Císař a reformace

Karel V. – Císař a reformace https://www.databazeknih.cz/img/books/62_/62062/bmid_karel-v-cisar-a-reformace-sIJ-62062.jpg 3 23 3

Karel V., nepřístupný a nevyzpytatelný císař římskoněmecké říše, vládl na přelomu dvou epoch. Narodil se roku 1500 ve vlámském Gentu, zemřel roku 1558 ve španělském San Yuste a v mnoha ohledech byl poslední osobností éry pozdního středověku, která skončila s objevením Nového světa a náboženskou reformací. Nad Karlovou říší prý slunce nezapadalo – spravování tak rozlehlých držav však s sebou neslo obrovské problémy, které navíc komplikovalo náboženské reformační hnutí pod vedením Martina Luthera. Nicméně Karel V. byl mimořádným panovníkem a pozoruhodným člověkem, který výrazně ovlivnil svou dobu.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Biografie a memoáry , Historie

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Karl V.: Der Kaiser und die Reformation , 1990


více info...

Přidat komentář

Lartie
05.08.2021 5 z 5

Publikace o Karlu V. je obecně vzácností už jen kvůli tomu, že moc publikací týkajících se španělské větvě Habsburků není. Autor zná osobnost, o které píše - tudíž ačkoliv se může stát, že staví na polemikách, všemu dává faktický rámec, opřený o reálné důkazy a prameny. Zároveň je zde skvěle popsán tehdejší chod říše a počátky reformace (troufnu si říct, že výborně popsáno). Osobně jsem byl zklamaný spíš z minimálního popsání španělské vlády a bojů s Osmanskou říší. Každopádně se mi kniha skvěle četla a mohu vřele doporučit.

Eleanor-ka
16.07.2020 3 z 5

Ufff, musím říct, že kdybych si knihu přečíst nemusela, tak se do ní ani nepouštím. Na to, že Seibt píše vcelku čtivé monografie, z téhle jsem nebyla nějak obzvlášť chytrá. Informací tam byla fůra, to přičítám k dobru, avšak určité skutečnosti byly zmiňovány víckrát v navazujících kapitolách, což mi ani tak nevadilo, jako nepřehlednost v časovém intervalu. Přišlo mi, že autor psal na přeskáčku. Hodnotím spíš standartně.


JeKa
20.03.2015 3 z 5

Kniha o Karlu V. je částečně postavena na polemice s dosavadním bádáním, to je na jednu stranu pro poznání samo důležité, ale čtenáři to rozhodně práci neulehčuje už kvůli tomu, že díla, s kterými autor polemizuje, pochází převážně z německého prostoru a nnejsou tudíž v běžném povědomí českého čtenáře (pokud tedy není úplným odborníkem na danou problematiku. Udržet linku vyprávění tak může být občas trochu náročné, nicméně význam publikace tím rozhodně nelze snižovat. Finální pocit je tedy trochu rozporečný. Jsem ráda, že jsem si knihu přečetla, ale v hlavě mi to pořádek v tematice reformace a válek v Itálii rozhodně neudělalo.