Česká královna Žofie - Ve znamení kalicha a kříže

Česká královna Žofie - Ve znamení kalicha a kříže https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/373711/bmid_ceska-kralovna-zofie-ve-znameni-kal-IqT-373711.jpg 4 12 4

Druhá manželka krále Václava IV., pocházející z rodu bavorských Wittelsbachů, je hlavní postavou nové knihy historičky Boženy Kopičkové. Ta po Elišce Přemyslovně vřazuje do edice Velké postavy českých dějin už druhou z českých královen středověku. Žofie se v jejím podání představuje jako výrazná osobnost, zřejmě obdařená fyzickým půvabem, ale také přemýšlivá a citlivá. Autorka bourá zažité stereotypy o nešťastném manželství labilního českého krále Václava a jeho druhé ženy a dokazuje naopak, že jejich vztah byl, alespoň po jistou dobu, velmi pevný i šťastný. V turbulencích doby neodvratně směřující k propuknutí husitské revoluce se česká královna Žofie musela vyrovnávat s dramatickými událostmi, jako bylo například uvěznění jejího královského manžela, ale i s duchovními podněty reformního husitského směru. Podpora, kterou královna Žofie věrně poskytovala ranému husitství včetně jeho hlavního představitele, našla odraz i v Husových listech z Kostnice. Po smrti krále Václava IV. v roce 1419 byly další osudy královny-vdovy Žofie neradostné: odebrala se se švagrem, císařem Zikmundem, do exilu v Bratislavě, kde v nuzných podmínkách, nedůstojných středověkých královen-vdov, strávila zbytek života. Znovunalezená katolická zbožnost, ale i osobní hořkost a smutek se odrážely v černé barvě jejího oblečení, které nosila až do konce svých dní.... celý text

Přidat komentář

Lartie
26.08.2021 4 z 5

Monografie týkající se Žofie Bavorské, druhé manželky Václava IV., je u nás raritní a nutně jsem po knize musel sáhnout. Četla se jedním dechem, tudíž autorce se nedá popřít znalost tématu a hlavně skvělá interpretace. Kniha je zároveň vskutku nabytá prameny a přidanými komentáři, tudíž i nepříliš orientovaný autor si tak může mnohé osvětlit či doplnit.
Hvězdu jsem musel srazit především z jediného důvodu, a tím je (dle mého pohledu a názoru) menší zohlednění a odvrácení se od hlavního, osobnosti královny Žofie. Je pochopitelné, že v rámci také osobnosti je potřeba uvádět i dobový kontext, který byl díky husitství zásadní. Ovšem autorka nepříliš zanalyzovala to minimum pramenů, které existují. Vůbec by knize neuškodilo, kdyby se chvíli nezaobíralo politickým a náboženským klimatem v Čechách a v Evropě a zaměřila se na dokumenty a hmotné prameny, které po královně Žofii zbyly. I její „údajnou závětí“.
Přesto knihu doporučuji.

Bohim
30.11.2020 odpad!

Kniha se dle názvu a úvodu věnuje životu královny Žofie, manželky krále Václava IV. Ve skutečnosti se zde objevují pouze autorčiny domněnky o královnině životě a soužití s Václavem, protože k jejímu životu nám zkrátka chybí dostatek pramenů. Autorka zřejmě musela dodržet vymezený rozsah stran, poněvadž často zbytečně odkazuje na Wikipedii nebo na její vlastní text (na stránky v této knize).


Lenka4
02.01.2019 4 z 5

Psát odbornou knihu o historické postavě s nemnoha dochovanými zdroji informací je dost obtížné. Jejich shrnutí je velkou předností publikace. Čím však vyplnit bílá místa? Za vcelku zajímavým líčením obecnějších dobových událostí a reálií se samotná Žofie poněkud vytrácí, případně slouží jen jako spojovací článek textu. Autorka si pochopitelně dovoluje pouze velice opatrné spekulace o tom, kde královna případně mohla být, či jak se kdy cítila. Přitom největší vypovídací hodnotu o člověku má jeho korespondence. Škoda, že součástí knihy není edice Žofiiných dopisů.

Magdalena5
28.04.2018 4 z 5

Tak jsem konečně na konci dubna dodělala letošní výzvu, ale že si vezmu ke čtení takový oříšek jsem nečekala. Nebyla to žádná rychlovka. Historické knížky čtu ráda, docela jsem se začetla a nabyla nových vědomostí. Získala jsem nový (ženský) pohled na kus doby před i husitské. Soužití Žofie s Václavem IV. mi připadá hooodně uhlazeně podané. Holt královna nemohla být žádná křehotinka.