LadidaX LadidaX komentáře u knih

☰ menu

Prostě spolu Prostě spolu Anna Gavalda

Četla jsem v originále a knihu bych neoznačila za romantickou. Naopak, kniha mi připomněla vlastní zkušenost, že život v Paříži není zas až taková hitparáda, jak se může našinci zdát (žebráci hřející se v zimě nad větracími rošty, služkovské pokojíky/minigarsonky, život přistěhovalců na předměstích...). Pokud nemáte dostatečně vysokou životní úroveň, což je případ většiny hrdinů knihy, není věru o co stát. Protloukají se jak mohou a snaží se vybřednout z mizérie, kterou jim připravily vlastní rodiny. Ale v jednotě je síla a pospolitost může přinést i hezké momenty do jejich obvyklé bídy. A možná i happy end.

Někdy bylo těžší se zorientovat v dialozích (kdo zrovna mluví) a v hovorovém jazyce. Ale děj jinak plyne celkem hezky, byť je protkán spoustou odboček do minulosti protagonistů knihy a různých popisů míst. Koketuji se shlédnutím filmu, ale bojím se, že to bude plytký slaďák, ke kterému není u této knihy problém sklouznout.

Je to moje první kniha autorky a určitě se nebráním ani jejím dalším dílům.

30.12.2023 4 z 5


Kouzelný kalendář Kouzelný kalendář Jostein Gaarder

(SPOILER) Z knihy mám smíšené dojmy, ale jako adventní čtení pro děti celkem posloužila. Velmi zajímavý námět, ale zpracování bohužel místy nudí: Časté opakování některých pasáží, spousta vycpávkového textu. Pro čtenáře, kteří nejsou nábožensky založeni, mohou některé kapitoly být až útrpné. Rádoby hluboké myšlenky mudrců místy iritují. Rozuzlení příběhu mě zaujalo, ale určitě by zasloužilo dovysvětlení. Zřejmě chtělo upozornit na důsledky arabsko-izraelského konfliktu, ale bylo to spíš jen naťuknutí. Dalo se z toho vytěžit více.

20.12.2023 3 z 5


Pohádky z parkoviště Pohádky z parkoviště Zuzana Pospíšilová

Syn byl opravdu spokojen, já jsem čtení spíš protrpěla. Jsem ráda, že je to za mnou. Ale ono asi není lehké psát kvalitní beletrii o autech. Syn auta miluje a jsme rádi, že jsme měli vůbec po čem sáhnout.

09.12.2023 2 z 5


Strom duchů Strom duchů Ray Bradbury (p)

Námět knihy super, zpracování horší. Text příliš květnatý, zbytečně odvádí od děje. Ačkoliv uznávám, že ta umluvenost textu se mi místy i líbila. Při čtení nahlas dětem to bylo až rytmické. Jenže po chvíli toho bylo prostě moc:
"...pádil krkolomnou rychlostí, skálopevně odhodlaný, uháněl, řítil se, mrskal nohama, kmital lokty, nafukoval tváře, zavíral oči, odfrkoval nozdrami a dup, dup, dupal do podlahy nahoru dolů, nahoru dolů nohama..."

01.11.2023 2 z 5


Uršula Plave domů Uršula Plave domů Miroslav Boček

Moc milá kniha pro děti se silným ekologickým podtextem. Příběh má spád i napětí, je dobře postaven a celé se to dobře čte (až na pár škobrtnutí při čtení nahlas). Čtenář se dozví spoustu zajímavostí ze života úhořů, což jsou mimochodem fascinující ryby. Od knihy jsme neměli žádná očekávání a opravdu nás příjemně překvapila. Pro společné čtení s dětmi rozhodně doporučuji.

24.10.2023 5 z 5


O duši a dívce - Pohádky z hor O duši a dívce - Pohádky z hor Martin Vopěnka

I děti, kterým jsme knihu četly, si všimly, že toto nejsou obyčejné pohádky. Čtyřleťák si posteskl, že některé z pohádek před spaním není nejlepší číst (moc smutné). Devítileté dítko bylo nadšené. Každopádně všech dětí (i nás dospělých) se příběhy nějak dotkly a pomohly otevřít i složitější témata pro společnou diskuzi (smrt, drogy...). A přitom pohádky o krkavci vysloveně pobavily. U pár pohádek mi lehce unikla pointa, ale celkový dojem z knihy je velmi dobrý.

06.09.2023 5 z 5


Mary Poppinsová Mary Poppinsová Pamela Lyndon Travers

Našim dětem se kniha líbí. Nám dospělým o něco méně. Mary Poppins totiž není příliš vlídná chůva, a to má na starost sympatické děti. Někdy s nimi jedná vysloveně neurvale a dehonestujícím způsobem. Ale její svěřenci s ní zažívají něco, co by s žádnou jinou chůvou nezažili. Paní Traversová do knihy zapracovala svět fantazie, který je přitažlivý nejen pro děti, ale i pro dospělé.

21.09.2022 3 z 5


Madynka Madynka Astrid Lindgren

Jak to ta Lindgrenová dělala, že tak věrně a humorně dokázala popsat dětskou duši? Otázku si kladu při čtení každé z jejích knih. Madynku jsme si "stoprucentně" užili jak děti, tak i předčítající rodiče.

20.01.2022 5 z 5


Příběhy víly Březinky Příběhy víly Březinky Lenka Vydrová

Když si čtu komentáře ostatních, trošku mi připadá, že jsem četla jinou knihu než oni. Kniha chce zřejmě poučit malé čtenáře o tom, které věci jsou v životě ty správné, jak si cenit života, jak chránit přírodu apod. Ale vyznívá to poněkud prvoplánově. Kapitoly knihy jsou místy zvláštně poslepované, spíše vážné, pro čtení s menšími dětmi (5 let) jsou navíc příliš dlouhé. Jako rodiče jsme tuto knihu protrpěli, ale děti byly spokojené. Jenže to ony jsou téměř vždycky.

21.12.2021 2 z 5


Výchova bez poražených Výchova bez poražených Thomas Gordon

Od začátku do konce mi tato kniha dává smysl. Dokonce mi ani nepřijde, že by se autor tak často opakoval, jak uvádějí některé komentáře. Téma knihy je do detailu promyšlené a poctivě rozpracované, vše se dá pochopit. Teď jen všechny poznatky a dovednosti uvést do praxe.

22.10.2021 5 z 5


Pohádkový detektiv Pohádkový detektiv Zdeněk Karel Slabý

Neurazí, nenadchne. Alespoň z pohledu rodiče. Pro děti ok, ale i ony už poznají, že někdy četly propracovanější příběhy. Autor má celkem bohatý slovník, děti si rozšíří slovní zásobu, když jim někdo slova pomůže vysvětlit. Knihu jsme brali spíše jako nenáročný úvod do žánru detektivky.

24.05.2021 2 z 5


Narcis a Goldmund Narcis a Goldmund Hermann Hesse

Charaktery hlavních postav pro mě byly dlouho neuchopitelné, Goldmundovy milostné eskapády až iritovaly. Ale spousta pasáží krásná. Celkový dojem z díla dobrý. Siddhárta se však líbil více...

05.05.2021 4 z 5


Jak jsem si udělal sochu Jak jsem si udělal sochu Blanka Čapková

Proč ne, docela fajn kniha ze školního prostředí. Čtvrťáci jedou na vícedenní sochařský kurz... Ideální pro mladší, méně pokročilé čtenáře.

25.04.2021 4 z 5


Proč spíme Proč spíme Matthew Walker

Zajímavá fakta, pěkně napsáno, za mě skvělá práce. Čtenář posune spánek na žebříčku priorit zase o kus výš.

10.04.2021 5 z 5


Potulný lovec Potulný lovec Karel Nový (p)

Dobrá volba pro ty, co mají rádi přírodu. Četli jsme s dětmi (4 - 6 let) a líbilo se jim. Jinak ale spíš kniha pro větší čtenáře. Ocenili jsme i výjevy z vesnického života, které se střídají s přírodními pasážemi. Líčení přírody i společnosti lidí celkem reálné a bez příkras. Kniha by asi už potřebovala nějakou jazykovou úpravu, je v ní dost zastaralých výrazů, kterým mladší čtenáři nemají šanci rozumět.

21.03.2021 4 z 5


Půlnoční pohádky Půlnoční pohádky Sára Saudková

Naše první kniha od Sáry Saudkové a opravdu milé překvapení. Čteme s dětmi před spaním a baví to děti i rodiče. Nenáročné čtení, ale ne hloupé. Název knihy je trochu zavádějící, nejedná se úplně o knihu pohádek, spíš střípky z rodinného života. Spousta hezky odpozorovaných situací. Pohádky, které vypráví v knize tatínek rodiny, nejsou sice všechny úplně zdařilé, ale celkový dojem z knihy dobrý.

21.03.2021 4 z 5


3x soudce Ti 3x soudce Ti Robert van Gulik

Kniha se odehrává v zajímavém prostředí staré Číny, ale jinak to není kus, který bych nutila všem k přečtení. I když jako letní oddechovka ok. Zápletky totiž bývají místy překombinované, k řešení případů slouží až příliš mnoho nepravděpodobných náhod. Soudce Ti má na člověka v podstatě nereálnou kombinaci vlastností: síla, výdrž, brilantní odhad, vysoká inteligence, při vyšetřování případů mnohdy dlouho nespí ani nejí atd. Co mě ale rušilo na knize nejvíce byl fakt, že při čtení nahlas je text docela krkolomný (že by problém překladu?) a že je v každém ze tří příběhů strašná spousta překlepů v textu.

25.02.2021 2 z 5