KrutorDávač KrutorDávač komentáře u knih

☰ menu

Padlí andělé Padlí andělé Mike Lee

Pokračování příběhu z knihy Sestup andělů. jediná chyba knihy je, že je velice krátká.

26.03.2024 5 z 5


Dosah spásy Dosah spásy Dan Abnett

Že by jednou Danu Abnettovi došli nápady a osud Gauntových duchů se naplnil? Ale kdeže! Vždycky budou nová bojiště, nové úkoly, další další vojáci k zmasakrování. Vždyť v temnotě budoucnosti není nic než válka... A pořád je to parádní řežba!

04.07.2023 5 z 5


Od zbroje k stejnokroji Od zbroje k stejnokroji Petr Klučina

Ne úplně vyčerpávajícím, přesto zajímavým, způsobem kniha představuje složení vojsk od starověku až do poloviny devatenáctého století.

04.05.2023 4 z 5


Krvavý spolek Krvavý spolek Dan Abnett

Komornější příběh nijak neubírá na poutavosti a přestože je to již jedenáctý díl série, daří se Abnettovi neopakovat se a napsat další napínavý příběh. Přečteno jedním dechem.

19.04.2023 5 z 5


Žalm podle Jonáše Žalm podle Jonáše Ian Watson

Mno... Dozvěděl jsem pár zajímavých informací o velrybách, ale jako sci-fi příběh kniha moc nefunguje, postavy jsou veskrze nesympatické a je vám jedno jak to s nimi dopadne.

19.04.2023 2 z 5


Afghánec / Penzion na pobřeží / Volání divočiny / Konečně sami Afghánec / Penzion na pobřeží / Volání divočiny / Konečně sami Frederick Forsyth

Tak tohle mě vůbec nenadchnulo. Nevím pro koho jsou zkrácené verze určené, ale pokud už si chci něco takového přečíst, tak si přečtu originál. Tak to si nejsem jistý nakolik se mi nelíbí jednotlivé knihy, nebo nakolik to způsobilo zkrácení, ale nenadchnul mě ani jeden příběh.

22.10.2022 2 z 5


Gotrek & Felix: Neopěvovaní hrdinové Gotrek & Felix: Neopěvovaní hrdinové William King

Poslední sbírka povídek s Gotrekem a Felixem nám dává poslední střípky do mozaiky, stejně tak jako příběhy, které se tak úplně nestaly, protože si v lecčem odporují s hlavními romány. Ale to vůbec nevadí, protože se jedná o zábavnou knihu bez jediné slabší povídky. Poslední povídka "Pamětníci" nás pomalu připravuje na konec celé ságy o mnoho let později v Konci časů...

10.10.2022 5 z 5


Zabíječ čarodějnic Zabíječ čarodějnic C. L. Werner

Povedené povedené pokračování příběhu Mathiase Thulmanna. Temná atmosféra Starého světa na nás dýchá na každé stránce. Přestože má příběh otevřený konec, je tato kniha poslední a další pokračování už není.

10.10.2022 5 z 5


Bitva o propast Bitva o propast Ben Counter

Bitva o Propast to má složité protože se rozhodně netrefí do vkusu každému, záleží jak k ní přistupujete. Já jsem před ní byl mnohokrát varován, že je to jedna z nejhorší knih v rámci Horus heresy. Neměl jsem tudíž žádná velká očekávání...a nakonec jsem byl příjemně překvapen. Postavy jsou sice jen lehce načrtnuty a ani o pozadí příběhu se moc nedozvíme, ale děj je nabitý akcí, skvělá je interakce mezi jednotlivými legiemi která dokresluje chmurnou atmosféru, stejně tak jako popisy lodí a vesmírných bitev.
Já byl spokojen.

22.12.2021 5 z 5


Jedině smrtí Jedině smrtí Dan Abnett

Každá kniha Gauntových Duchů nám představí poněkud jiný typ boje Imperialní gardy. Tentokrát to bude obrana rozsáhlé pevnosti v horách a rozkazem je bránit ji do posledního muže... Abnett nám připomene mnoho postav které už dávno nejsou mezi živými a nostalgicky si zavzpomínáme na některé starší události.

22.12.2021 5 z 5


Obrněni pohrdáním Obrněni pohrdáním Dan Abnett

Další Gauntovi duchové jsou opět pořádná řež a syrová válka s dobře popsanými charaktery. A přesto je příběh originální a neopakující se, válka už trvá mnoho let, ke slovu se dostává další generace, staré postavy postupně umírají, něco končí a něco začíná...

22.12.2021 5 z 5


Satanova kobka Satanova kobka Jaroslav Šoupal

Poměrně nesourodá směska fantasy a sci-fi příběhů. Povedenější mi přijdou ty sci-fi, fantasy se autorovi moc nedařilo, první čtyři příběhy jsem vyloženě protrpěl.

22.12.2021 2 z 5


Stvořitel duchů Stvořitel duchů Dan Abnett

Ve druhém díle Gauntových duchů se blíže seznamujeme s jednotlivými postavami Tanithského prvního a jediného regimentu. Každé je věnována jedna samostatná vzpomínková povídka, ze kterých se odbíhá do současnosti, bitvě na Monthaxu. Trochu jiný styl oproti prvnímu dílu, který nám umožňuje se spoustu perliček a zajímavostí o založení regimentu. Další bezvadná Abnettova práce.

06.02.2020 5 z 5


Nešťastné přistání Nešťastné přistání František Novotný

Zajímavý příklad české, socialistické sci-fi. Titulní povídka "Nešťastné přistání" mi úplně nesedla, ale zbytek povídek má zajímavou pointu, nebo jsou ryze humorné. Zvláště bych vyzdvihl povídku "A čím jste vy?" která se odehrává v autorově tehdejším současném Československu, nejsou zde žádné supermoderní technologie, ani cestování časem, a přesto dokáže příběh o jednom obyčejném čechovi silně zaujmout.

28.09.2019 4 z 5


Plochozemě Plochozemě Edwin A. Abbott

Nestárnoucí klasika, jejíž společenská kritika i geometrické problémy jsou stále aktuální. Ještě pořád jsem se nedokázal protáhnou do dalšího rozměru!

28.09.2019 5 z 5


Metuzalémovy děti Metuzalémovy děti Robert A. Heinlein

(SPOILER) Skupina dlouhověkých lidí se snaží cestováním ve vesmíru vyřešit všechny své problémy. A že jich mají! Od pronásledování normálními lidmi, přes uvěznění jako hračky v rukou "bohů", pocitu méněcennosti v přítomnosti mnohem pokročilejších, nekonečně hodných bytostí, rozkolů mezi sebou až po hledání místa pro svoji existenci. A vše se jednoduše vyřeší tím, že se vrátí pět na zem o 75 let později, kdy už jsou dlouhověcí všichni lidé. Pro trpělivé lidi není žádný problém neřešitelný.
Oddechové počtení s trochou filozofování, kdy se nemusíte obtěžovat s hledáním odpovědí na nejdůležitější otázky bytí, stačí se jen kolem nich proletět kosmickou lodí.

24.09.2019 4 z 5


Temné světelné roky Temné světelné roky Brian Wilson Aldiss

Originální příběh (jako ostatně většina od Aldisse), který je jednou velkou kritikou lidstva, nás staví do velmi nelichotivého světla. Sdělení knihy mi sice vyrazilo dech, ale literárně mi úplně nevyhovovala.
Rozhodně patří, ale patří k tomu lepšímu, co Aldiss napsal.

24.09.2019 4 z 5


Opravdové příběhy zvířat Opravdové příběhy zvířat Olga Nytrová

Příběhy domácích zvířat, vyprávěné jejich majiteli, případně pracovníky útulku. Až na několik výjimek je většina příběhů a příhod velmi obyčejná a nudná. Měl jsem velký problém knihu vůbec dočíst, vyprávění známých osobností o každém psovi a kočce které kdy měli v rodině mě vůbec nezaujala, avšak mohla by se líbit některým zarytým zvířecím nadšencům.

12.04.2019 1 z 5