Nešťastné přistání

Nešťastné přistání https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21411/nestastne-pristani-21411.jpg 4 12 2

V roce 1988 mu vyšla první sbírka Nešťastné přistání (Čs. spisovatel), která však byla z cenzurních důvodů zkrácena o některé texty a nepředstavuje to nejlepší z Novotného díla. Kromě několika kratších povídek orientovaných spíše na pointu (Pan René nosí šaty, Jsem hodný, tichý chlapec, Venuše kallipygos) kniha obsahuje také delší, přemýšlivější prózy, např. biblickou paralelu v povídce Nešťastné přistání, či morální podtóny v chandlerovské Koně se také střílejí. V některých případech (jako v povídce A čím jste vy?) morální a myšlenkové poselství z příběhu příliš vyčnívá a narušuje celkový dojem. Sbírka získala cenu Ludvík jako nejlepší česká SF roku.... celý text

Přidat komentář

ludek.n
06.05.2021 3 z 5

Debutová sbírka Františka Novotného Nešťastné přistání sice obsahuje jen osm povídek, přesto má cosi do sebe. Co překvapí hned zkraje, je poměrně vyzrálý styl a slovesnost na úrovni ostřílených literárních harcovníků, rozhodně se tu nesetkáváme s nějakým začátečnickým tápáním či zoufalým hledáním nápadů. Právě naopak. Zápletky jednotlivých povídek jsou nápadité a nejednou vezmou za srdce. Příkladem budiž vesmírný skvost s názvem „Človíčku, chci tě slyšet se smát“. I kdyby všechny ostatní kousky nestály za nic, tahle stačí k dobrému pocitu z četby. Zlatým písmem vepsat do povrchu Měsíce na věčné časy. I drsní chlapi bezpochyby uroní nějakou tu slzu. Výborná je i podobně laděná věcička „Koně se také střílejí“. Na opačné straně spektra jsou pak, pro mé čtenářské buňky malinko banální a laciné, jednohubky „Pan René nosí šaty“ a „Jsem hodný, tichý chlapec“. Ostatní povídky jsou někde mezi těmito dvěma póly: na velkolepou hostinu to sice není, ale apetit rozhodně nepokazí.

KrutorDávač
28.09.2019 4 z 5

Zajímavý příklad české, socialistické sci-fi. Titulní povídka "Nešťastné přistání" mi úplně nesedla, ale zbytek povídek má zajímavou pointu, nebo jsou ryze humorné. Zvláště bych vyzdvihl povídku "A čím jste vy?" která se odehrává v autorově tehdejším současném Československu, nejsou zde žádné supermoderní technologie, ani cestování časem, a přesto dokáže příběh o jednom obyčejném čechovi silně zaujmout.