Metuzalémovy děti

Metuzalémovy děti https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/31833/metuzalemovi-deti-31833.jpg 4 86 13

Členové rodin byli docela obyčejnými lidskými bytostmi až na jednu znepokojivou skutečnost: dožívali se mimořádně vysokého věku.

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Classic And
Originální název:

Methuselah's Children , 1958


více info...

Přidat komentář

Luigi1
14.01.2024 4 z 5

Dobře napsané i pěkně čtivé

KubaHanzelin
28.12.2023 2 z 5

Třetí a nejslabší Heinlein
Autor se stále motá kolem cestování v čase, neříkám, že nutně špatným způsobem, ale u Metuzelámových dětí mi to přišlo nejslabší, příběh měl spoustu hluchých míst a do čtení jsem se musel doslova nutit, trochu příběh osvěžila druhá část knihy, která mi přišla už zajímavější a víc se v ní dělo, bohužel, byla taky značně kratší, takže to tento kousek z padesátek už nezachrání..


opic 12
09.09.2021 4 z 5

Heinleinovo cestování časem nepředstavitelnými kosmickými dálkami.
Jak za mladých let jsme při brzkých raních hodinách vracívali se z restauračních zařízení.
Naše zraky ulpívali na hvězdnou oblohu a měsíc ten se stále více vzdaloval.Za hlasitého halekání a s veselími popěvky se leckomu zdálo jsme ve středu vesmíru.My si jen přáli už brzy zalehnout.
Tenkrát na východě koho by napadlo za kuropění vzít do ruky knížku a číst.
A právě fascinace cestování světelnými rychlostmi jež jsou u Heinleina typické.Alespon u Metuzaléma určitě.
Je to rozděleno na dva díly.Z toho ten první by se dal shrnout Cimrmanovsky:
Kolega Čepelka vás myslím seznámil dosti zevrubně že jsme se na planety dopravili raketami a že jsme po cestě brali benzín :-)
Druhý díl ten je konečně to na co vlastně tolik čekáte.Robert se s tím moc nepáře.Na to kolik je na lodi lidí vždy se popisuje osud pár vyvolených.Úsporné popisy už k autorovy jednoduše patří.
Nějaké ty kontroverze okolo dlouhověkosti a kam s nimi a co se událo na planetách s nezvanými návštěvníky.
Poctivá Heinleinovka.Ale zvláště ta druhá půle zachranuje celkový dojem.

kilometr
21.03.2020 3 z 5

Zajímavý námět,to je na této knize asi to nejpovedenější.Zpracování a výsledný požitek z ċetby je opět mírné zklamání(nejsem fanouškem autora a toto je má 2 přeċtená kniha od něho,plus jedna nedoċtená).60%.

effa
17.01.2020 5 z 5

Heinlein je asi můj nejoblíbenější spisovatel. Tohle je jeho klasika, která nemá chybu

Mantikocka
21.12.2019 5 z 5

Hodně dobré, jen časové souvislosti a některé technické detaily mi unikaly.
Ale výborně napsané :)

KrutorDávač
24.09.2019 4 z 5

(SPOILER) Skupina dlouhověkých lidí se snaží cestováním ve vesmíru vyřešit všechny své problémy. A že jich mají! Od pronásledování normálními lidmi, přes uvěznění jako hračky v rukou "bohů", pocitu méněcennosti v přítomnosti mnohem pokročilejších, nekonečně hodných bytostí, rozkolů mezi sebou až po hledání místa pro svoji existenci. A vše se jednoduše vyřeší tím, že se vrátí pět na zem o 75 let později, kdy už jsou dlouhověcí všichni lidé. Pro trpělivé lidi není žádný problém neřešitelný.
Oddechové počtení s trochou filozofování, kdy se nemusíte obtěžovat s hledáním odpovědí na nejdůležitější otázky bytí, stačí se jen kolem nich proletět kosmickou lodí.

yerry
19.01.2019 4 z 5

Ak chceš poznať Heinleinovu tvorbu komplexne, tento román by si nemal v žiadnom prípade vynechať. Patrí medzi jeho typické a najlepšie diela. Z dnešného pohľadu sa mu dá veľa veci vytknúť ale v kontexte doby, v ktorej ho písal musel sa javiť ako kométa na nočnej oblohe pre kromaňonského človeka.

Dej románu bol určite ovplyvnený udalosťami II. sv. vojny. Heinlein v ňom nepolemizuje, nehodnotí, nevynáša súdy. Neťahá ti medové motúzy popod nos, netvrdí, že si pupkom vesmíru, empatický sociálny tvor, naopak nastavuje človeku zrkadlo a veľa vecí v jeho podaní vidíš v úplne inom svetle. Tentokrát tu nenájdeš veľa patriotického pátosu, ódy na americké hodnoty, politické polemiky alebo sexistické narážky. Heinlein ti tu naservíruje fakty, v ktorých ti vysvetlí, že od doby keď si zliezol zo stromu a zobral do rúk kyjak, si sa veľmi nezmenil. Lenže naservíruje ti to tak, aby si v tom videl svoju prednosť uprostred veľmi vyspelých vesmírnych civilizácií. Na príklade odmietnutia kolektívneho vedomia u niektorých vesmírnych rás je tu jasne viditeľné jeho vyzdvyhnutie individualizmu a odmietnutie kolektivizmu v akejkoľvek forme. Jeho videnie sveta a názor na človeka ako takého, nemusia byť najsprávnejšie a o objektivitu sa už vôbec nesnaží. Ale nepíše klišé, korektne, módne, nesnaží sa ti zapáčiť a v tom je jeho sila a prednosť.

Po technickej stránke sú už niektoré jeho vízie z tohoto románu zastaralé, ale ako jeden z prvých tu opísal možné cestovanie vesmírom rýchlejšie ako je rýchlosť svetla a načrtol tu jeho podobu, ktorú od neho neskôr prebrali ďalší sci-fi autori.

Jednou z hlavných postáv je dlhoveký Lazar Long, syn Maureen Johnsonovej, ktorej životný príbeh opísal neskôr v románe Až za slunce západ plout . Teda niektoré autorove romány sú voľne prepojené o čom som doposiaľ nemal šajnu a vytvára vlastne typ alternatívneho univerza tak, ako ho vidí sám Heinlein.

Na plný počet hviezd síce dnes už román nemá ale nemal by zostať neprečítaný u žiadneho fana kvalitnej klasickej fantastiky a science-fiction zvlášť.

MaxQ
04.05.2016 3 z 5

Četlo se to dobře, téma je neotřelé, ale na tak krátkou knížku se tam toho děje celkem dost - prozrazení, nepokoje, spaceopera... Do toho revoluční vynálezy vytažené jen tak z klobouku (hvězdný pohon, telepatie). Přijde mi to takové neuspořádané, nebál bych se říci odbyté.

Gothard
16.06.2015 3 z 5

Na jedné straně je skupina lidí (jedno jak velká), která se odlišuje od ostatních. Jejich odlišnost není nebezpečná, není uměle získaná či koupená, je to jen odlišnost daná původem, rodinným zázemím nebo sounáležitostí ke skupině lidí. Na straně druhé je dav: nemyslící, snadno zmanipulovatelný, agresivní. Stačí málo a započne pronásledování - genocida, pogrom, holocaust? Heinlein dokázal reálné události promítnout do svých sci-fi románů. I když vše ostatní je jen dobrodružný román (hledání nového domova, kontakt s nadřazenou civilizací, návrat zpět), původní inspirace skutečnými událostmi, které v nedávné minulosti proběhly, je natolik silná, že poučeného čtenáře nutně donutí klást si otázky, které běžná sci-fi literatura nepokládá. I v tom je síla Heinleinových románů.

Fuksinka
22.06.2013 4 z 5

Řekla bych, že se Heinlein přesně trefil. Přesně takhle by reagovala i nynější společnost, kdyby se dozvěděla o dlouhověkých. Víc by mě asi bavilo větší rozebrání reakcí společnosti-odporně policejní stát-než cestování po hvězdách, které pro mě bylo o malinko méně zajímavé. Ale i tak skvělá kniha. Zajímavý byl i "ráj" a reakce na něj.
"Jestliže je spravedlnost vykonávána jen tehdy, když se to zrovna hodí, nemá Úmluva ani cenu papíru, na kterém je sepsána" Justin Foote

Garik
03.11.2012 1 z 5

Hrozná kniha. Mal som pocit, že v tých niekoľkých dňoch, než som ju prečítal, som zostarol ako sám Matuzalem.

karvak
21.04.2012 5 z 5

Tradičně skvělý Heinlein. V první polovině je část lidské populace pronásledována pro svou dlouhověkost obyčejnou většinou lidstva, druhá je pak popisem mezihvězdného putování a setkání se zvláštními civilizacemi. Kniha je současně napínavým příběhem o velkém útěku a filozofováním o smyslu života v jeho rozličných formách. Jako obvykle obsahuje propracované principy cestování nadsvětelnou rychlostí či navigace a to formou více než stravitelnou. Čtivé, promyšlené - typ knihy, který vás v průběhu čtení i po jeho ukončení přinutí zamyslet se nad nekonečnými možnostmi vesmíru a tajemstvími, která se v něm mohou ukrývat.

Štítky knihy

dlouhověkost

Kniha Metuzalémovy děti je v

Přečtených148x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených3x
Knihotéce81x
Chystám se číst12x
Chci si koupit6x