kozlík24 kozlík24 komentáře u knih

☰ menu

Časodějná kniha: Velký průvodce světem Časodějů Časodějná kniha: Velký průvodce světem Časodějů Natalja Ščerba

Časoděje jsem četla už před nějakou dobou, ale moc se mi tato série líbila. Proto jsem neváhala, a když jsem tuto knihu v knihovně uviděla, hned jsem si ji půjčila.
Bohužel jsem zjistila, že si toho ze světa časodějů moc nepamatuji. Takže ze začátku jsem musela hodně přemýšlet, abych si vůbec vzpomněla na hlavní postavy.
Kniha je skvělým doplněním série, více zde pochopíte různé souvislosti, příbuzenské vztahy i časodějné pojmy.
Úplně mám chuť se do světa časodějů ponořit znova!

21.04.2024 5 z 5


Duna Duna Frank Herbert

(SPOILER) Knihu jsem začala číst až po shlédnutí obou částí nového filmu Duna, protože jsem potřebovala vyplnit prázdno, které ve mě zůstalo po shlédnutí tak dobře zpracovaného filmu. Tu sílu postav a celého skvěle vymyšleného světa jsem si prostě zamilovala. Proto tady filmovou a knižní verzi Duny trochu porovnám.
Překvapilo mě to, že filmové části Duny nejsou moc rovnoměrně rozdělené, protože filmová první část Duny je v knize asi 65% celého příběhu, ale vůbec ničemu to nevadilo. Vlastně se mi první ⅔ knihy líbily mnohem více než závěr (i když bylo čtení ze začátku trochu náročnější, kvůli neustálému listování do slovníku na konci). Dále mě mile překvapilo, že velkou část knihy sledujeme z pohledu Jessiky. Pasáže, kde Jessica vnímá svět podle svého benegesseritského výcviku jsem úplně hltala a vlastně celý Bene Gesserit je za mě skvěle vymyšlený. Vždy, když se v knize objevila nějaká benegesseritská poučka, tak mě to potěšilo (a samozřejmě litanie proti strachu je dokonalá). Také oceňuji neustále plány v plánech jiných plánů.
Na druhou stranu obdivuji, že ve filmu oproti knize není vynecháno moc dějových linií (samozřejmě až na výjimky, třeba mě mrzí, že ve filmu téměř vynechali Alii, která mi přišla jako velice zajímavá postava), spíše jsou jen některé situace upravené nebo předělané. A musím bohužel říct, že většina těchto úprav se mi líbila ve filmu více než knižní originál. Namátkou například pojetí Hlasu a Paulových vizí, chování Chani a někdy i Paula a vlastně téměř celá druhá část filmu, až na úplný závěr (souboj Paula s Feydem-Rauthou mi přišel mnohem lepší v knize).
Ale možná jsem v těchto věcech ovlivněná tím, že jsem viděla prvně film před knihou.
Každopádně se mi dílo Franka Herberta opravdu líbilo a jsem ráda, že jsem se o něm prostřednictvím filmu dozvěděla, protože podle obálky a asi ani podle anotace bych si tuto knihu na čtení rozhodně nevybrala. Nechápu jak toto někdo mohl napsat před 60 lety! Myslím, že styl psaní není vůbec zastaralý a příběh oslní i mladé čtenáře.
Vřele doporučuji!

07.04.2024 5 z 5


Ta druhá Belle Ta druhá Belle Whitney G. (p)

Já miluji retellingy, zvlášť pokud se jedná o svět, kde jsou všechny pohádky promíchané dohromady. Což tady úplně není, jsou tu jen takové narážky na ostatní klasické příběhy. Ale vůbec mi to nevadilo. Ten začátek o tom, že si princ ani nepamatuje jak vypadá jeho vysněná Popelka je vážně skvělý!
Děj rychle ubíhá a já jsem si to užila. Příjemná oddechovka. Škoda, že to není delší (hlavně ten konec).
Nápad je to rozhodně skvělý. Jen by to mohlo být více propracované.
Ale oceňuji, že se kapitoly střídají z pohledu Belle a Gabriela.

16.03.2024 5 z 5


Nimbus Nimbus Neal Shusterman

První díl se mi určitě líbil více. Ale to neznamená, že tahle knížka nestojí za přečtení. Jen mi přišlo, že děj byl mnohem pomalejší, byly zde nové postavy, které byly ze začátku zajímavé, ale později bych ocenila více kapitol z pohledu Citry nebo Rowana. Celé se to tak nějak točilo kolem jedné věci a nemělo to pro mě to kouzlo dokonalého světa jako v minulém díle... Ale ten konec byl rozhodně překvapivý! Také se mi hrozně líbily myšlenky Nimba a vůbec to, že umělá inteligence není zlá. Naopak se snaží ze všech sil pomáhat, ale nemůže...

09.03.2024 4 z 5


Nahlížení: Podivný začátek Nahlížení: Podivný začátek Dana Zahoříková

Námět není špatný, ale...
Celý děj knihy (až na úplné zakončení - asi posledních 10 stran) se dozvíte už jen z anotace na obálce knihy.
Kniha je tak moc umělecky napsaná - samá epiteta, metafory, metonymie, personifikace u kterých jsem si často říkala: Je tohle vážně nutné? A často jsem si je musela přečíst vícekrát, abych je alespoň trochu dokázala pochopit.
To mi opravdu vadilo a ještě víc zpomalovalo už tak dost vleklý děj.
Vyšetřování mě vůbec nebavilo. V knize nebyla žádná skrytá vodítka, která by nakonci se slávou určila vraha.
Postavy byly tak tvrdohlavé, každá stále dokola opakovala jen to svoje.
Dále mi vadilo, že i když to psala česká autorka, dala do příběhu cizí jména.
Tento styl psaní mi opravdu nesedl

02.03.2024 1 z 5


Louskáček a já Louskáček a já Susan Adrian

(SPOILER) Asi první polovinu knížky jsem si myslela, že jde jen o průměrnou baletní pohádku pro desetileté holčičky.
Hrozně mě štvalo, že je Kaitlyn pořád uražená, a že se to stále dokola řeší. Dokonce jsem se do čtení musela trochu nutit.
Ale druhou půlku s Noahem jsem zhltla najednou. A hlavně konec, kdy Georgie tančí Klárku v divadle mě úplně dostal. Zažívala jsem totiž úplně to samé a jen jsem žasla, jak to všechno autorka dokázala vystihnout. Moc za to děkuji!

24.02.2024 5 z 5


Škola baletu Škola baletu Naina Bray-Moffatt

Super knížka pro malé slečny, které se touží stát baletkami. Přiblíží jim svět baleních hodin a možná i trochu pomůže s přijímačkami na ZUŠ taneční obor.

24.01.2024 5 z 5


Biblické příběhy Biblické příběhy Ivan Olbracht (p)

Biblické příběhy jsem četla díky povinné četbě asi v 6. třídě. Moc se mi líbilo zpracování jednotlivých příběhů. Naštěstí to nebylo moc zkrácené a ochuzené o detaily a za to jsem ráda. Je to dobré zopakování příběhů ze Starého zákona a dozvěděla jsem se i spoustu nových detailů a souvislostí, které jsem nevěděla nebo jsem si jich nevšimla.

24.01.2024 5 z 5


Mámo, táto, přesvědč mě, že jezdíme bezpečně! (Sv. 3) Mámo, táto, přesvědč mě, že jezdíme bezpečně! (Sv. 3) Jan Vodňanský

Úžasné. Vtipné. Poučné. Zábavné. Zajímavé...
Škoda, že nemám další díly!

24.01.2024 5 z 5


Dinosauři - Fascinující pravěká zvířata Dinosauři - Fascinující pravěká zvířata Nicola Herbst

Za mě zde mohlo být více typů dinosaurů a ne všechno tak obecně, ale chápu, že pro čtyřleté kluky to může být fajn.

24.01.2024 4 z 5


Piráti - Lupiči moří Piráti - Lupiči moří Irina Grothues

Pro čtyřleté kluky, co sní o tom, že budou piráti určitě super knížka. Jinak v ní žádné nové informace nehledejte, všechno je hrozně obecně a nenajdete zde ani žádný pirátský příběh

24.01.2024 3 z 5


Počasí - Déšť, oblaka, slunce Počasí - Déšť, oblaka, slunce Christian Häckl

Zajímalo vás někdy, jak vznikají mraky a kde se bere déšť? Tak přesně na tohle vám zábavným způsobem odpoví tato knížka zpestřená o otázky na pozorné čtenáře a pokus na konci knihy.

24.01.2024 5 z 5


Benny Blu vaří: Recepty pro děti Benny Blu vaří: Recepty pro děti Susanne Hansch

Výborné a jednoduché recepty. Vše je do detailu popsané. Doporučuji jako první kuchařku pro malého kuchtíka.

24.01.2024 5 z 5


Paleček Paleček František Hrubín

Další klasická pohádka z mého dětství

24.01.2024 5 z 5


Cvrček a mravenci Cvrček a mravenci Jiří Zdeněk Novák

Jedna z klasických pohádek mého dětství

24.01.2024 5 z 5


Kuřátko a obilí Kuřátko a obilí František Hrubín

Celou tuto pohádku znám nazpaměť už od dětství. Tolikrát mi ji předčítala a poté už nazpaměť vyprávěla babička, že jsem ji sama začala opravovat, ale stejně jsem ji chtěla slyšet stále dokola a dokola.

24.01.2024 5 z 5


Antonín Dvořák Antonín Dvořák Renáta Fučíková

Přehledně zpracovaný Dvořákův život. Velice zajímavé a poučné. Až na ty děti, v těch jsem se trochu ztrácela.

24.01.2024 5 z 5


Rosa a zvláštní cena Rosa a zvláštní cena Darcey Bussell

Vrátila jsem se k tého sérii po mnoha letech. V dětství jsem přečetla snad všechny díly, které byly v té době vydané. Vždy se mi líbilo, jak autorka umí popsat lásku k tanci. Knížka je úžasná pro malé slečny, které se touží stát baletkami nebo třeba chodí na ZUŠ a milují tanec.

24.01.2024 5 z 5


Les rukou a zubů Les rukou a zubů Carrie Ryan

Tato kniha mi vůbec nesedla a rozhodně se nebudu pouštět do dalších dílů. Jediné co mě nutilo knihu dočíst byl dobře vymyšlený svět nečistých.
Nejvíce mě vadil moc jednoduchý styl psaní autorky, kvůli kterému bych si i sebelepší děj nemohla pořádně užít a poté mě hrozně štvala romantická linka, protože autorka se vůbec neobtěžovala psát nějaké pocity postav a spoustu "vysvětlení" od Travise na konci knihy i další věci jsem vůbec nepochopila a někdy jsem se dokonce v ději a v čase ztrácela (hlavně v 2. půlce knihy) nebo mi přišlo, že se řeší pořád to samé dokola.
Hlavní hrdinku jsem si rozhodně neoblíbila, spíše naopak.
A ještě jedna věc: rozhodně bych knihu nedávala do dětského oddělení v knihovně

23.01.2024 2 z 5


Ve stínu Hvozdu Ve stínu Hvozdu Naomi Novik

(SPOILER) Úžasná kniha! Styl psaní paní Novikové je tak poutavý! Nádherné popisy okolí, ale hlavně kouzel. Nejvíce se mi líbili pasáže s popisy, kdy Agnieszka kouzlí s Drakem.
Byla jsem docela naštvaná, když Agnieszka na ⅕ knihy odjela do města bez Draka a tyto kouzelné popisy na chvíli zmizely, ale i vývoj děje ve městě, kde se Agnieszka stává plnohodnotnou čarodějkou, poznává Aloszu a kouzlení jí jde úplně instinktivně (ona se nepotřebuje učit kouzlit, ona má magii v sobě) je nakonec velice zajímavý.
Taky jsem byla na Sarkana naštvaná, že Agnieszce neustále nadával do hus a zpočátku nechtěl respektovat její způsob kouzlení. A pak přišla jejich první romantická scéna a Drak jí řekl jen "Zmiz" a nadále jí zase nadával do hus a oba dělali, jako že se nic nestalo. Dokonce, i když Agnieszka Drakovi zachránila život, tak se na ni zase jen naštval. Tahle Drakova vlastnost mě opravdu štvala, ale o to víc jsem chtěla číst dál, abych se dozvěděla, jestli se jeho přístup změní. Opravdu bych chtěla některé pasáže v knížce vidět i z Drakova pohledu, jak to doopravdy prožíval on.
Agnieszka se ho ze začátku dokonce bála a když ji učil kouzla, tak si myslela, že jí ubližuje, ale když Drak odjel a ona musela sama pomocí kouzel zachránit vesnici, tak pochopí, že magie je krásná a užitečná.
Taky se mi moc líbilo, jak je celou knihou propleteno hluboké přátelství Agnieszky s Kasiou. Na začátku musí překonat pár překážek v podobě závisti, ale pak se Agnieszka bezhlavě vrhne do Hvozdu Kasiu zachránit a vše je odpuštěno.
Celou knihou se dokonale snoubí Agnieszcin soucit, tvrdohlavost a vrozený talent na magii s Drakovým rozumem a pragmatičností.
A nakonec Hvozd, úplně jiný druh nepřítele, než ve většině knížkách, tak dokonale promyšlený a popsaný, moc se mi líbí i Agniszcino vnímání Hvozdu.
Je to opravdu nádherná kniha plná překvapivých rozuzlení a se silnou hlavní hrdinkou, která projde obrovským vývojem. Knížka vás vtáhne do děje už na první stránce a nepustí vás, protože se toho děje tolik...

21.01.2024 5 z 5