Knihozrout177 Knihozrout177 komentáře u knih

☰ menu

Vražedné předsudky Vražedné předsudky Eva Mašková

Česká detektivka v duchu klasické anglické školy. Autorka čtenářům předkládá k rozlousknutí hned dvě záhady - nejen současnou vraždu, ale i případ několik let starý, který nikdy nebyl uspokojivě objasněn. Přes množství falešných stop děj nepostrádá spád, oživují jej svižné rozhovory charakterově rozmanitých postav. Postupně odhalované předivo vztahů vede k zajímavému rozuzlení zápletky. Příjemné prázdninové čtení pro fanoušky krimi žánru bez zbytečné brutality a deviací.

22.06.2023 4 z 5


Povídky pod psa: Slepičí polévka pro psí duše Povídky pod psa: Slepičí polévka pro psí duše Eva Mašková

Martin Patřičný, výtvarník - dřevař, autor knih a vypravěč o knížce napsal:
Eva si vedle psa skutečného, opravdovského, stvořila ještě jednoho, toho, jenž vypráví příběhy lidským hlasem. Skrze svého psa vám vypráví příběhy lidské. Ten pes je tam proto, aby k těm povídkám dodal další rozměr. A taky určitý rámec, hranice, místo určení. Povídky jsou vtipné, je v nich dost srandy a pejskaři je ocení.

04.07.2022


Čistý, skromný život Čistý, skromný život Viktor Špaček

Čtení, které jen tak neodložíte. Obecně lidské problémy s láskou, vztahy, úspěchem, strachem ze samoty, sebeúctou podané s přesností, která vás dostane do kolen. Do bot Špačkových hrdinů vklouznete lehce, v hlavě vám však zůstanou dlouho. Ať už jim budete držet palce nebo se na ně budete zlobit, donutí vás k sebereflexi a otázkám: jak bychom podobnou životní situaci zvládli sami, jaká je naše osobní "pravda" a nakolik jsme schopni změnit vlastní životní příběh.

22.06.2022


Polednice Polednice Jiří Březina

Dva kriminalističtí nováčci se dostanou k vyšetřování vraždy. Kromě obvyklých potíží při stíhání pachatele se musí vyrovnat i s přezíravostí zkušenějších kolegů. Zajímavá dvojice, se kterou lze sympatizovat, i když působí poněkud schematicky a jejich reakce jsou předvídatelné. Horší je to se zápletkou – podezřelých je málo a vyšetřovatelé je navíc snadno vyřazují ze seznamu možných pachatelů. Nejpozději od poloviny knihy nelze o vrahovi pochybovat. Čtenářovu pozornost udrží zajímavý paralelní příběh, jakkoli propojení s hlavní dějovou linkou postrádá moment překvapení. Přesto obracíme stránku za stránkou, chceme vědět nikoliv kdo, ale za jakým způsobem a za jakých okolností bude vrah odhalen. Autorův jazyk je střídmý, popisy prostředí neplýtvá, postavy charakterizuje akcí a dobře napsanými, přirozenými dialogy. Příjemné oddychové čtení, napsané velmi zdařile, i když bez ambice přespříliš zaměstnat čtenářovy šedé mozkové buňky.

10.03.2022 3 z 5


Doteky zabitých Doteky zabitých Iva Procházková

Další zdařilý příběh s majorem Holinou v hlavní roli umístěný do kulis staré Prahy a světa hudebníků z Rudolfina. Zajímavá zápletka, kdy čtenář dlouho tápe, zda první oběť nebyla zavražděna omylem, dobře vykreslené postavy, svěží dialogy – to vše, a navíc důvěrná znalost zvoleného prostředí. Astrologii je tentokrát přidělen pouhý štěk – naštěstí neřeší, kdo zabíjel, zůstává jen ornamentem.
Tempově je příběh rozdělen do dvou vět – počáteční moderato klasické detektivky se v rychlém crescendu změní na presto thrilleru. Čtyři úmrtí nestačí, vrah hodlá pokračovat. Do poslední chvíle není jasné, zda se Holina probere ze svého vyšetřovatelského tápání včas.
Určitou rezervovanost mohou vyvolat zvláštní náhody posunující děj, na druhou stranu bez jisté nepravděpodobnosti se čtivá whodunitka neobejde. Otazníky vzbuzuje i motivace vraha a reakce jeho obětí. Odkládat pomstu bez jasného důvodu šest let a neobrátit se na policii, když vám někdo vyhrožuje smrtí, je přinejmenším zvláštní.

22.02.2022 4 z 5


Akord a jiskry Akord a jiskry Martin Patřičný

Autor je řezbář a dřevorubec. Kousky dřeva spojí do hlaďoučkého, bezešvého spoje, motorovou pilou tvaruje stromy na Petříně. Patřičně širokou škálu talentu a umu uplatňuje i jako povídkář. Přečtete povídku vlídnou a snivou jak dívčí pohlazení a hned druhá vám vyrubá díru do hlavy mrazivě přesným odrazem bláhových momentů, které si zbytečně pouštíme do života. Některé povídky končí přesně tak, jak jsme předpokládali a my jsme spokojeni, protože tak to má být, tak to chceme. Jiné se náhle zvrtnou, až se zajíkneme. A zase jsme rádi, protože co by bylo dřevo bez suků a literatura bez překvapení a nadsázky. Zabaleno do košatého jazyka a prodchnuto láskou k ženám stojí za to číst.

27.01.2022 4 z 5


Vánoční zloděj Vánoční zloděj Mary Higgins Clark

Předvídatelný příběh s prvoplánově nahozenými postavami šustí všudypřítomným klišé. Čtivost zachraňuje vysoký podíl přímé řeči, a to přesto, že účinkující postarší manželské dvojice jsou způsobem konverzace od sebe stěží rozeznatelné. Snad jen atmosféra blížících se Vánoc a krása zasněžených vermontských lesů (kterou si ovšem musíte představit sami, autorky se příliš nenamáhají ji čtenářům přiblížit) vám zabrání kratičkou knihu nedočíst. Asi jako dojíte podprůměrný hamburger, když už jste se zastavili v restauraci rychlého občerstvení. Možná vás lehce pobaví sedmašedesátiletá nesportovní uklízečka, která se poprvé v životě postaví na běžky a okamžitě sviští krajinou. Na vtip hlavního padoucha a jeho kompliců raději nesázejte.

15.01.2022 1 z 5


Rychlopalba Rychlopalba Štěpán Kopřiva

Drsná škola po česku. Příběh, který začal jako klasická procedurální krimi postupně zabředá do bažiny neo-noiru. Hlavní hrdina čtenáře rychle okouzlí svižnou mluvou a vtipnými postřehy. Sympaťák bez nabubřelého ega, se smyslem pro inteligentní humor, schopný shodit sám sebe. Přes drobné pochybnosti o motivaci pochůzkáře zabývat se ve svém volném čase nedořešeným případem dvanáctileté týrané dívky a navzdory občasným excesům ve vyjadřování (kolmogorovská tvář boha náhody, polymorfní trhliny) mu držíme palce. Aby nás po dočtení knihy, poté, co opadne umně stupňované napětí, vystavil rozpakům – je pro nás hrdinovo brutální jednání ještě morálně přijatelné? Je český policejní sbor natolik prohnilý, že je nutné brát spravedlnost do svých rukou? Odpověď na tyto otázky si rozhodne každý čtenář sám, za sebe bych se ještě přimluvila za pestřejší charakterizaci ženských postav. Ani „správné“ ženy v klíčových životních situacích nezůstávají chladně nad věcí jako chlapácký policajt. Což je znát i v konverzaci.

15.01.2022 4 z 5


Muž na dně Muž na dně Iva Procházková

Čtivá detektivka se sympaťákem Mariánem Holinou, výborná charakteristika postav policistů a uvěřitelně popsaný proces vyšetřování. Astrologie v příběhu působí násilně, jako pokus za každou cenu příběh ozvláštnit. Ke konci přišla únava z přemíry ingrediencí zla, které autorka použila. Posuďte sami: smrt dítěte, znásilnění, zneužívání mladistvých, drogy, vydírání, patologický vztah k matce a ženám, požár, nádor v mozku, udavačství, špiclování, výhrůžky, rodinné trauma ústící ve lhaní a mlčení mezi nejbližšími, úplatky, sebevražda, pád z okna způsobující jednu smrt a jedno ochrnutí a navrch tři pokusy o vraždu od tří různých pachatelů v necelých dvou dnech.

29.11.2021 3 z 5


Jane Austen doma Jane Austen doma Lucy Worsley

Výborně napsaná studie, čtivá, s úžasným vhledem do světa žen venkovské vyšší střední vrstvy na přelomu 18. a 19. století. Pomáhá zbavit autorku romantického nánosu filmových zpracování a lépe pochopit a ocenit její smysl pro humor a zaobalenou kritiku. Kniha mě trochu zklamala v oblasti redakční práce na českém překladu - obsahuje překlepy dokonce ve jménech (např. str. 101 Bartram místo Bertram, str. 195 Anna Alliotová místo Elliotová) a faktické chyby (např. str. 47 pro hojnou četbu žen horuje samotný pan Darcy, záměna hrdinek a díla např. str. 98 a str. 162 Marianne vystupuje v knize Rozum a cit nikoliv Pýcha a předsudek).

25.11.2021 4 z 5