Akord a jiskry

Akord a jiskry https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/467598/bmid_akord-a-jiskry-nSY-467598.jpg 4 11 6

Martin Patřičný je výtvarník, který dělá krásné věci ze dřeva. Dřevo má rád a vypráví o něm v knihách i v televizním pořadu o Kusu dřeva ze stromu. Kromě toho je ale také autorem mnoha fejetonů a povídek. Do výboru Akord a jiskry jsme kromě těch nových zařadili i povídky starší, které autor zredigoval a zčásti přepracoval. Texty odrážejí jeho zkušenosti, sny a představy, zpracovávají neobvyklé příběhy, mnohdy provokují, což je autorovým záměrem, a samozřejmě v nich převažují vztahy mezi lidmi, láska, erotika a také humor. Některé povídky jsou romantické (Sůl nad zlato, Zrzečka), jiné mají nečekaný námět i závěr (Jako v nebi), povídka Robiny aneb Dědové a dívky je ztvárněna na hranici fantazie a skutečnosti. Všechny příběhy spojuje autorův osobitý pohled na život, okouzlení láskou a ženami – ach! Knihu doplňují Patřičné „dřevěné obrazy“.... celý text

Žánr:
Povídky , Literatura česká

Vydáno: , Brána
více info...

Přidat komentář

DominaCZ
09.02.2024 odpad!

Ne, na prózu a tyhle samo kydy fakt nejsem.

Jadla
31.01.2023 3 z 5

Nejsem povídkový typ, jsem spíš čtenářkou na delší trati. Ale těmhle povídkám jsem dala šanci, protože jsou od Patřičného. Ještě jsem četla ty Čapkovy.
Na těchto povídkách je pro mne dojemný, omamný a srdce rozechvívající vztah muže, vypravěče, k ženám. Vytrhává při čtení z šedivosti a nezájmu všedního života a na pomíjivé okamžiky vzbuzuje pocit, že ženskost a přitažlivost neumírají.


Knihozrout177
27.01.2022 4 z 5

Autor je řezbář a dřevorubec. Kousky dřeva spojí do hlaďoučkého, bezešvého spoje, motorovou pilou tvaruje stromy na Petříně. Patřičně širokou škálu talentu a umu uplatňuje i jako povídkář. Přečtete povídku vlídnou a snivou jak dívčí pohlazení a hned druhá vám vyrubá díru do hlavy mrazivě přesným odrazem bláhových momentů, které si zbytečně pouštíme do života. Některé povídky končí přesně tak, jak jsme předpokládali a my jsme spokojeni, protože tak to má být, tak to chceme. Jiné se náhle zvrtnou, až se zajíkneme. A zase jsme rádi, protože co by bylo dřevo bez suků a literatura bez překvapení a nadsázky. Zabaleno do košatého jazyka a prodchnuto láskou k ženám stojí za to číst.

Liturgievpatek
15.12.2021 5 z 5

Mně se to moc líbilo. Takové jemné texty, je znát, že autor je duší i rukama umělcem.

DreamerX9
21.11.2021 2 z 5

Jsou to krátké povídky ze života lásky i dřeva. Nic světoborného ale spoustu zajímavých myšlenek

bookcase
22.08.2021 5 z 5

Autor je řezbář, a při čtení jsem měla pocit, že slova skládal do vět stejným způsobem, jako když opracovává kus dřeva, aby z něj ve finále vyrobil nádherný a jedinečný kus. Byla radost číst takový text, který je plný myšlenek a je znát, že spisovatel už má něco odžito a nebojí se to svým čtenářům říct.