KatkaSvanda KatkaSvanda komentáře u knih

☰ menu

Doupě Doupě Jakuba Katalpa (p)

Rozhodně jedna z nejzajímavějších tuzemských autorek. Doupě jsem přečetla naprostou náhodou, ale byla jsem ohromena. Jedná se o syrový, skvěle napsaný a neuvěřitelně čtivý příběh, který vás vtáhne a navíc má svou neskrývanou podvratnost. Jakuba Katalpa je proklatě talentovaná spisovatelka!

20.06.2021 5 z 5


Druhá šance Druhá šance Adam Pýcha

Druhou šanci jsem koupila v našem malém knihkupectví. Vždy je chválím, protože mají dobrý výběr novinek a člověk si nemusí knihy objednávat na e-shopech. Překvapila mě obálkou a jménem autora, které bylo české. Očekávala bych spíše zahraničního autora, což byla jedna ze stěžejních myšlenek, která mě neopouštěla při čtení. Má zásoba knih k přečtení je téměř nekonečná, ale řekla jsem si, že to vyzkouším a uvidím.

Jedná se o zajímavou kombinaci žánrů. Fantastika je zřejmá, konec světa je spíše v pozadí a celkově se jedná koncert různých nápadů, myšlenek, míst a postav. Od začátku jsem se nechala unášet kupředu a měla pocit, že sleduji film či lépe nějaký seriál, který směřuje k jasně načrtnutému cíli, který se ještě nemám dozvědět.

Příběh čtenáře zavede do minulosti i daleké budoucnosti, byť nikdy není přesně řečený rok. Motiv otce a dcery je zpracovaný velmi pěkně a má i nějaké další vrstvy, které postupně autor odhaluje. Bylo to zábavné a já měla knihu za 3 dny přečtenou, což bych obecně doporučila. Když budete příběh prokládat jinou četbou či prací, tak vám unikne hodně drobností a zbytečně si dílo pokazíte.

V mé poličce tuzemských pisálků je tedy nová kniha a mě opravdu potěšila. Takto určitě ano!

20.06.2021 5 z 5


Hustej nářez Hustej nářez František Kotleta (p)

Mé první setkání s mistrem a žánrem, který si pracovně nazývám OBŘÍ KOTLETOVINA. Vlastně jsem vůbec neočekávala, že bych mohla kdykoliv číst cokoliv s takovým množstvím krve, sexu a třeba upírů. Jsem už trochu starší ročník, takže jsem byla vychována klasikou či historickými romány. Musela jsem si jiné žánry otestovat a zde to byla zkouška ohněm! Je to celé neuvěřitelně podvratné. Z každého slova cítíte, že vás to má bavit, což je neuvěřitelně pozitivní. František Kotleta je neuvěřitelný filuta a přesně ví, že vám servíruje céčkovou popkornovou zábavu. Je v tom neopakovatelný a po zásluze milovaný. Mám k jeho stylu tisíce výhrad, ale přesto ho mám ráda. A tak má láska vypadat!

20.06.2021 4 z 5


Setkání s Rámou Setkání s Rámou Arthur Charles Clarke

Ke sci-fi jsem si hledala cestu postupně, ale nyní mám myslím načteno velké množství velikánů tohoto žánru. Z různých knih, které nás zavedou do vzdálených světů a daleké budoucnosti, mám několik milovaných a Setkání s Rámou mezi ně patří ze 110 procent. Je to fascinující pohled na objevování záhad, které jsou mimo naše chápání. Moc bych si přála nějakou dokonalou filmovou adaptaci. Tato kniha si ji zaslouží. 5 hvězd z 5ti.

20.06.2021 5 z 5


Kytice Kytice Karel Jaromír Erben

Pokud by byla Kytice napsána autorem, který by psal kupříkladu anglicky, tak by se stala světovým literárním odkazem! Je neuvěřitelná, magická a musí být čtena. Já ji miluji od školních let.

20.06.2021 5 z 5


Babička Babička Božena Němcová

Můj první komentáře na Databázi, tak snad omluvíte, když bude mít nějaké nedostatky. Jako první titul, který chci určitě ohodnotit, jsem zvolila legendární Babičku. Titul, který známe hlavně z povinné četby, ale většinou ho nečtou ani učitelé. Přesto je to fascinující kniha, která má v sobě neuvěřitelnou magii a umí na čtenáře dýchnout dobou minulou, což já u knih často vyhledávám a věřím, že nejsem sama. Babička je skvělou knihou! Věřte mi a zkuste ji poznat!

20.06.2021 5 z 5