Doupě přehled
Román o míjení a mimoběžných cestách Po mimořádně úspěšném románu Němci přichází Jakuba Katalpa s propracovaným mnohovrstevnatým románem ze současnosti. Květa je po manželově smrti sužována pocitem samoty a neužitečnosti. Ve sklepě svého domu proto vybuduje malou místnost — doupě — a čeká na návštěvníka, kterého by do ní mohla zavřít a vyprávět mu svůj životní příběh. Zatímco Květa opečovává svého vězně, v Americe umírá na rakovinu Akiko Ikedaová. Dochází sice na chemoterapii, ta však nezabírá a její manžel postupně ztrácí víru v manželčino uzdravení. Anh Thi Hoang opouští rodný Vietnam a vydává se na dalekou cestu do Prahy, aby pomohl dceři s vedením domácnosti a malého obchodu. Naráží však na odcizení, nejen kulturní, ale také rodinné a generační.... celý text
Co říkají o knize uživatelé?
Jakuba Katalpa v knize "Doupě" mistrně zachycuje osamělost a touhu po lidském spojení. Hlavní postavou je Květa, sedmdesátiletá žena, která po ztrátě manžela prochází těžkým obdobím. Její příběh se prolíná s dalšími osudy dvou žen, které také zažívají samotu a touhu po blízkosti. Katalpa používá stručný a úsečný styl, který čtenáře vtahuje do hloubky emocí a smutku. Kniha se dotýká mnoha vážných témat, jako jsou mezilidské vztahy, smrt a prázdnota v životě. Více v komentářích.
Komu by se kniha Doupě mohla líbit?
- Čtenáři, kteří hledají hluboké a emotivní příběhy
- Milovníci psychologických a komorních románů
- Ti, kdo se zajímají o osudy osamělých postav
- Fanoušci současné české literatury
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Doupě. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 166 komentářůSouvisející novinky - Doupě (1)
Knižní novinky (29.8. - 10.9.)
28.08.2017
„...to šimrání je její láska k němu.“
„Když se věcem dá volný průchod, každá z nich dospěje na to správné místo.“
Kniha Doupě v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Právě čtených | 9x |
| v Přečtených | 994x |
| ve Čtenářské výzvě | 206x |
| v Doporučených | 35x |
| v Mé knihovně | 229x |
| v Chystám se číst | 334x |
| v Chci si koupit | 50x |
| v dalších seznamech | 6x |
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
vězení, věznice psychologické romány samota mezilidské vztahy psychologické thrillery únosy české rományTereza Jandová také napsal(a)
| 2020 | Zuzanin dech |
| 2017 | Doupě |
| 2014 | Němci |
| 2025 | Úlice |
| 2006 | Je hlína k snědku? |

94 %

Doupě
Zvláštní kniha. Kniha se mi líbila.