Karsin Karsin komentáře u knih

☰ menu

Neviditelné kořeny Neviditelné kořeny Hynek Čapka

Od nakladatelství detektivek bych nečekala, že přijdou s víceméně historickým románem s prvky romantiky a thrilleru, ale i tentokrát je to trefa. Na své si přijdou trochu i ti detektivkáři, protože nějaké to pátrání tam také je.

Ale hlavně jde o rodinnou ságu, která je zajímavá tím, že tam vystupují i skutečné osoby (Tomáš Baťa otec i syn, kardinál Tomášek, V. Havel). Zápletka je rozmáchlá, ale promyšlená a vše hezky drží pohromadě. Je vidět, že autor si dal práci a velmi důkladně nastudoval reálie baťovské doby. I zážitky z listopadu 89 působí velmi autenticky.

Styl vyprávění je trochu jako Šikmý kostel, ale je tam míň postav a děj je svižnější a poutavější, i když časově zabírá mnohem delší období. Začátek nás vrhne rovnýma nohama do víru událostí a už nepustí až do konce.

Emoce by se daly krájet a chvílemi jsem ani nedýchala. Dramatické, napínavé, ale nechybí ani romatika.

Jsem moc ráda, že jsem dala na zdejší vysoké hodnocení a pochvalné komentáře. Asi budu muset začít víc číst současné české autory, protože Hynek Čapka je pro mě velmi příjemným překvapením.

17.05.2023 5 z 5


Olive Kitteridgeová Olive Kitteridgeová Elizabeth Strout

Styl "velkého amerického románu" v malém. Dokonalé vykreslení figurek z maloměsta, různě pošramocených rodinných vztahů, bizarních náklonností a hlavně jedinečné povahy hlavní hrdinky.

06.03.2023 5 z 5


Middlemarch Middlemarch George Eliot (p)

Postavičky, jejejichž originalita nestárne a mistrný popis interakcí mezi nimi.

06.03.2023 5 z 5


Všichni krásní koně Všichni krásní koně Cormac McCarthy

Knížka musí vzbudit sympatii ke koním i u těch, kteří nikdy žádného neviděli... Ale koně tu nejsou to hlavní. Jde o první životní zkušenosti dospívajícího kluka, které jsou tak drsné, jak jen mohou být. Ale zároveň je tu spousta romantiky, nějaká ta láska, nekažené mezilidské vztahy ze starých dobrých časů... Poslední třetina mi přišla trochu slabšíprvní, i když je nejvíc nabitá dějem, ale pořád je to skvělé čtení.

16.06.2020 5 z 5


Laskavé bohyně Laskavé bohyně Jonathan Littell

Hutné, nabité reáliemi, strhující, ale než jsem dočetla, dala jsem si mezitím tři jiné knihy, protože 850 stran skoro bez odstavců a s přímou řečí vkládanou doprostřed řádků to vydá tak na 1200 stránek normálního textu. Ale vždycky jsem se ke knize vrátila a pak už ji dočetla bez odboček k jiným. Specifické je, že tu mají velký prostor skutečné postavy - Himmler, Eichman, Speer a problém konečného řešení a realita v koncentračních táborech je popsaná syrově a realisticky, není to žádná uslzená limonáda napsaná podle vygooglených zdrojů jako je "Hana" od Mornštajnové, ale je to poctivě vyrešeršované od těch, kdo si tím prošli.

16.06.2020


Cop Cop Lætitia Colombani

Tři příběhy, každý na jiném konci světa, ale nakonec se víceméně propletou. Napsané v přítomném čase, takže člověk má pocit, že děj právě prožívá. Příjemné překvapení od filmové režisérky.

16.06.2020


Dvojitá ozvěna Dvojitá ozvěna Hynek Čapka

Kniha je napsána čtivým stylem, má to spád a přitom to není povrchní. Brzo jsem zjistila, že hrdina knihy uvažuje způsobem, kterým si my holky přejeme, aby uvažovali chlapi, ale paradoxně mu to moc úspěchu u žen nepřináší. Fandila jsem mu hned od začátku a věřila, že takovému správnému džentlmenovi to musí jednou vyjít a zadařit se. Musí sice překonávat všeliké problémy a zklamání, ale nevzdává se. Děj je pestrý a příběh nabírá různé nečekané zvraty, postavy mají zajímavá povolání a vedou zajímavé životy, ale hlavně působí opravdově a životně a dobře jsem se s nimi sžila. Až mi bylo líto, že už je konec...

09.01.2019 5 z 5