kaca1530 kaca1530 komentáře u knih

☰ menu

Kyselé třešně Kyselé třešně Lenka Chalupová

Už se mi do podobné tématicky nechtělo, jelikož jsem podobně smutných knížek v poslední době přečetla až až. Jelikož mám babičku z Lověšic, nedalo mi to. A jelikož mám dědu z Dluhonic, budu v sérii i pokračovat. Knížka je hezky napsaná a je i obohacující, jen to budu muset proložit nějakým lehčím žánrem.

24.04.2024 4 z 5


Chata v horách Chata v horách Ruth Ware (p)

Čekala jsem, jestli to bude úplná kopírka Deseti malých černoušků a naštěstí šlo jen o inspiraci. Bezva atmosféra, v postavách se člověk za chvíli vyzná i přes jejich počet. Vraha jsem teda odhadla už na začátku, ale i tak mě to bavilo.

08.04.2024 4 z 5


Jeřabinový dům Jeřabinový dům Marie Hajdová

Čtivá smutná knížka. Nevadí mi ani tak bezutěšnost postav i kraje, protože jsem skoro místní a popis celkem přesně sedí. Spíš nerozhodnost hlavní postavy. Taky jsem trochu doufala ve šťastnější konec, i když by to bylo klišé. Hvězdičku navíc dávám právě za kraj a jeho znalost.

02.04.2024 4 z 5


Milosrdný samaritán Milosrdný samaritán Rolf Börjlind

Tentokrát lehce zklamání, i když děj stále ubíhá svižně. Vadilo mi téma, kterým jsme podle mě všichni dost zahlcení, i když chápu to nutkání ho využít. Dál se mi moc nelíbí některé linky, které vedly do ztracena. V neposlední řadě tu máme stále stejně nesympatickou Olivii, jejíž peripetie už musely Švédskou polici stát hodně peněz . Potěšilo mě, že nás autoři nenapínají ohledně stavu Stiltona do dalšího dílu a zároveň, že další díl určitě bude, protože s něčím nás přecejen napínají.

27.03.2024 3 z 5


Mrazivé zlato Mrazivé zlato Rolf Börjlind

Další zajímavý námět. Dokonce za mě jeden z nejlepších dílů. Olivia se často chová hloupě a neprofesionálně, ale na to už jsme zvyklí.

26.03.2024 4 z 5


Můj bratr albatros a jiná rodinná zvěrstva Můj bratr albatros a jiná rodinná zvěrstva Zuzana Hubeňáková

Knížka, na kterou sice zapomenete, ale při čtení se pobavíte. Navíc audiokniha zpracovaná paní Elsnerovou tomu dodává o hvězdičku více. Pro lidi, kteří mají rádi oddechové, povídkové čtení bude super.

19.03.2024 4 z 5


Gangréna Gangréna Rolf Börjlind

Naprosto nepravděpodobné množství náhod, přesto skvělá a čtivá knížka! A jinak se nám to tam od začátku hemží dost neprofesionálními policisty.

15.03.2024 4 z 5


Národní opruzení Národní opruzení Karolína Zoe Meixnerová

Jedna z nejhezčích obálek, co jsem kdy viděla! Bezva téma, podněcuje k hledání dalších informaci a ověřování, co je fikce. Taky má pak člověk přehled o základních postavách národního obrození a věkových rozdílech mezi nimi. Nicméně autorka má moc velký záběr na malém prostoru.

04.03.2024 3 z 5


Smrt číhá na jarmarku Smrt číhá na jarmarku Anders de la Motte

Výborný stejně jako první díl. Krásná obálka. Hezké vztahy mezi postavami pohladí stejně jako prostředí. Na krimi žánr velice laskavé.

15.02.2024


Pekárna v Brooklynu Pekárna v Brooklynu Julie Caplin

Za mě tentokrát bohužel slabší než předchozí knížka ze série. Člověk samozřejmě nemůže čekat nějakou velkou hloubku, ale ten nepravděpodobný konec už na mě byl asi moc. Krásná obálka jako vždy. Pokračovat v sérii stejně budu.

05.02.2024 3 z 5


Dědictví aneb Jak Helena ke štěstí přišla Dědictví aneb Jak Helena ke štěstí přišla C. D. Payne

Začátek mě bohužel nebavil, pak se to spolu s pátráním po GAL rozjelo. Nicméně bylo tam dost věcí, které mě iritovaly a ani obálku nepovažuju za úplně šťastnou volbu. Hlavní hrdinka (a dost dalších postav) je na můj vkus až příliš cynická a otrávená, s nevěrou zachází velice zvláštně a celkově podle mě není napsaná, jako by ji napsala žena. Myslím si, že my ženy se chováme a uvažujeme trochu jinak, i když to, co píšu, zavání stereotypem. Téma mě bavilo. Další (pro mě) průšvih je buď překlad nebo styl psaní. Bohužel je to moje první kniha od autora, takže nevím, co z toho. Oslovování jménem postav skoro za každou větou mi například lezlo krkem.

16.01.2024 3 z 5


Smrt přichází na prohlídku Smrt přichází na prohlídku Anders de la Motte

Tohle mě extrémně potěšilo. Knížka se četla svižně, děj se odehrává v úžasném prostředí a dokonce jsem měla špatný tip na vraha, což mě překvapilo i potěšilo zároveň. Mám velké nutkání koupit si hned další díl, ale slíbila jsem si, že letos zkusím upřednostnit knižní resty z knihovny před nákupy nových knížek, ale tady možná neodolám. Hvězdička navíc za krásnou obálku.

06.01.2024 5 z 5


Život zn.: Hygge Život zn.: Hygge Rosie Blake

Jednoznačně feel good knížka. Nic hlubokého se od ní čekat nedá, ale pohladí. Hlavní hrdinka je holka, jakou by chtěla být leckterá z nás. Přidávám hvězdičku za krásnou obálku.

04.01.2024 4 z 5


Stále vládne mráz Stále vládne mráz Rolf Börjlind

Za mě tentokrát lepší než některé předchozí díly série. Dokonce tam bylo jak napětí tak dojetí. Líbil se mi o zahraniční přesah.

24.11.2023 4 z 5


Černý úsvit Černý úsvit Rolf Börjlind

Pozitivně je, že Olivia už se nechová až tak pitomě. Negativum je, že mi knížka trochu poupravila zkreslený pohled na Skandinávii. Zase tu máme několik neuvěřitelných náhod, ale tak to už jsme zvyklí.

31.10.2023 4 z 5


Tretí hlas Tretí hlas Rolf Börjlind

Už to není tak napínavé, ale pořád dobré. Olivia a její chování mě štvalo i v předchozím dílu, naštěstí tam nejde 100% času o ni. Když si odmyslíme množství neuvěřitelných náhod, tak mi tam nesedí chování prvního mrtvého. Jakože budu s ostatníma trávit čas takovým způsobem a pak otočím a půjdu proti nim?

23.10.2023 4 z 5


S kouzelnickou hůlkou: Magické dospívání filmového čaroděje S kouzelnickou hůlkou: Magické dospívání filmového čaroděje Tom Felton

Nedávno jsem četla autobiografii Matthewa Perryho, která mě zklamala. Každopádně i přestože se mi potvrdilo, že to asi nebude můj žánr, tady to byla úplně jiná liga. Tom je sympaťák s pokorou a dozvíme se toho hodně z prostředí HP i mimo něj. Ještě chci ocenit zpracování a soundtrack audioknihy.

09.10.2023 4 z 5


Skočný příliv Skočný příliv Cilla Börjlind

Možná trochu moc náhod, ale i tak se mi to líbilo. Těším se na další knížky od autorů. A mám ráda nečekané konce.

30.09.2023 4 z 5


Literární poklesky Literární poklesky Stephen Leacock

Já prostě na ty povídkový knížky nejsem

30.09.2023 3 z 5


Chaloupky Chaloupky Štěpán Javůrek

Silná knížka. Líbilo se mi, že nestraní ani jednomu národu. Ocenila jsem, že je vše vysvětleno na pozadí historických událostí, protože ne všichni máme v dějepise stoprocentní jistotu. Jediné, co bych vytkla je, že je to místy podle šablony - každá rodina se svým záporákem. V jednu chvíli se začaly osudy rodin tak podobat, až pro mě při větším množství postav nastal zmatek. Naštěstí se to pak zase rozmotalo.

06.09.2023 4 z 5