Juliet.ka Juliet.ka komentáře u knih

☰ menu

Tak trochu lesana Tak trochu lesana Veronika Hotová Roncová

Lesana na mě působí jako kniha, na kterou musíte být připraveni. Může na vás být “trochu moc”, ale když ji necháte promlouvat, může se stát vaší cestou k nějakému vnitřnímu uvědomění, nebo jen milým průvodcem. Každopádně je v ní toho tolik, že si snad každý přijde na “to svoje” a jen málokdo ji dočte, aniž by na něj nějaká její část nezapůsobila :)

Líbí se mi tempo, jakým je psána i velký počet postav - byla tím pro mě víc realistická a uvěřitelná.
I pro mě osobně, ač tak trochu lesanu, v ní bylo hodně nového a často jsem ji musela na nějaký čas odložit, abych strávila věci, které ve mně otevřela.
Co na knize velmi oceňuji, je to, že není poutána stereotypy. Lesana už dávno není jen divoženka v dlouhé sukni a může jí být i upravená žena pracující v IT, která má ráda džíny (O:-)).

Od dočtení se těším, až se k ní znovu dostanu, protože jsem přesvědčená, že mě znovu poučí a posune :)
Děkuji za zážitek a těším se na autorčiny další knihy!

17.02.2021 5 z 5


Svět podle Garpa Svět podle Garpa John Irving

Ne, ne, ne .. bohužel, Irvingův styl psaní je mi absolutně cizí a kniha mě naprosto ničím nedokázala vtáhnout, překvapit ani jinak donutit, abych ji dočetla. Bohužel - i přes doporučování a dobré hodnocení jsem byla zklamaná.

20.09.2013 1 z 5


Bajky barda Beedleho Bajky barda Beedleho J. K. Rowling (p)

Příjemný a čtivý doplněk ke knížkám o Harrym Potterovi i jako samostatné pohádky na dobrou noc, pokud už vaše děti (či mladší sourozenci) mají pokrk obyčejných mudlovských příběhů :))))

20.09.2013 5 z 5


Divergence Divergence Veronica Roth

Divergence mě dostala, omámila, pohltila .. Od začátku do konce jsem vyloženě hltala každé slovo a téměř mi nešlo se odtrhnout.
Konečně mladá autorka, která má nápad a je shopná sepsat plnohodnotné dílo aniž by musela násilně tlačit na povahy puberťaček rádoby romantickými klišé scénami.
Většinou se snažím s hlavním hrdinou (v tomto případě hrdinkou) nějakým způsobem ztotožnit, pochopit jeho pocity a vžít se do situace, ale Tris je pro mě jedinečná právě v tom, jak moc je odlišná. Nejen ode mě, ale i od lidí, co znám, od ostatních postav z knih i od jejích přátel a nepřátel z frakce. Vlastně ani nevím, jak bych ji popsala, ale možná je to právě to, co Veronica Roth chtěla. Hodí se pro ni jen to jediné slovo - divergence.
Rozhodně kniha, která si zaslouží být v mé knihovničce :)

20.09.2013 5 z 5


Romeo a Julie Romeo a Julie William Shakespeare

Romea a Julii není snadné hodnotit. Snad proto, že je to příběh, který zná každý, ať už knihu četl nebo ne. Snad proto (jak tu všichni píší), že je to naprostá klasika. Na druhou stranu tohle dílo není ničím převratným, nejsou v něm překvapivé zvraty ani zápletky. Víceméně od začátku víte, jak to dopadne a přesto, že pravděpodobně celou dobu budete doufat v opak, skutečně to skončí tak, jak už dávno víte :). Láska, nebo spíše zamilovanost dvou mladých lidí, která jim připadala nekonečná a naprosto spalující. Kdo jsme v jejich věku takovou nezažili? :) .. Dílo, které by asi nemělo v žádné knihovničce chybět, jednoduchý příběh na jedno odpoledne (případně jednu vanu), co vás okouzlí. A nebo taky ne :)

04.05.2013 4 z 5


Atlas mraků Atlas mraků David Mitchell

Atlas mraků je naprosto nesrovnatelné dílo. Něco, co tu ještě nebylo. Tahle kniha rozhodně stojí za přečtení a coby jedinečný unikát vás obohatí a určitě ve vás nenechá špatný dojem.
Množství postav a stylů umožňuje každému najít si v příběhu "to svoje" - v mém případě to byl nejprve Robert Forbisher a po té Timoty Cavendish, jehož příběh jsem přečetla jedním dechem. Problém ovšem je, že pokud vás nějaká část příběhu nechytne, nemáte na výběr a musíte se tím "prokousat", abyste se dostali dál (pro mě Luisa Reyová).
Hodně mě zaujal pohled do budoucna. Jídlonošky, duše, "pornodisneye" :D, ale hlavně doba po úpadku - to, kam náš svět pravděpodobně směřuje a jak to dopadne, když se hodně věcí nezmění. Propojení příběhů a hlavních postav je perfektní myšlenkou na knihu a lépe to snad ani dopadnout nemohlo.
Sextet se vydařil, uvidíme, zda pro nás má David Mitchell něco do budoucna.

Poslední věc - Kniha je (jako ve většině případech) o mnoho lepší než její filmové zpracování.

17.03.2013 4 z 5


Julie Julie Anne Fortier

Příběh plný nečekaných zvratů, který mě dočista pohltil. Nebyl moc dobrý nápad začít to číst "před spaním" protože místo spaní jsem strávila noc (a po té snídani i oběd) mezi stránkami a všech 365 stran jsem zhltla téměř jedním dechem.
Vážně jsem nečekala, že by něco Romea a Julii po mé srdcařské stránce překonalo, ale musím uznat, že Anne Fortier vytvořila úžasnou knihu s dějem, kterému se dá snadno uvěřit. Navíc - sama jsem Julie, takže kdo ví? :)

16.03.2013 5 z 5