JohnRPayne JohnRPayne komentáře u knih

☰ menu

Vzpomínka na Zemi Vzpomínka na Zemi Liou Cch'-sin

(SPOILER) Neuvěřitelná shoda událostí, která celou dobu vedla k (((situaci))), která se neuvěřitelnou shodou událostí nestala. Další díl? Kdepak!

Druhý díl nejlepší, třetí díl plný melancholie ke konci (super) a zbrklého tempa všech hyperhypotetických situací a teorií (ne super). Sin je kravka, Wade bůh, Tchien-ming simp a Sofon „Chci vyvraždit lidstvo“ Trisolarionová vše zachrání.

Mimochodem, nejlepší část knihy má asi jedna a půl stránky, kdy se panic vědec zamiluje do černé díry až do ni vletí. Ten popis byl úžasný a zasloužil by vlastní novelu.

Trilogie skvělá!

21.08.2022 4 z 5


Chaos Chaos Cesare Ferri

Tohle dílko...

Inspirativní monolog, věnovaný jakoby šejdrem nám všem smrtelníkům, kteří na něj (nikoliv náhodou!) narazíme. Tohle k Vám prostě jednou dojde, pakliže si to zasloužíte.
Líbí se mi, že ač autor nebuduje vůbec žádné pozadí vyprávění, člověk se s ním ztotožní, protože vše co popisuje, v tom i on žije. Chmur budující podzemní vojska. Jen ať přijde bída, budou připravena vyrazit v ulici neboť "hluboké kořeny nezamrzají".

Dříve jsem říkal, že si na cesty beru s sebou Listy Luciliovy, nyní přidávám i Chaos.

28.07.2022 5 z 5


Mussolini Mussolini Jasper Ridley

No tak tohle bylo něco.

Od Ridleyho si musím ještě něco přečíst, protože Mussolini byl trhák od začátku do konce. Nespoutaná jízda životem člověka s velkým údělem, který ovšem shodou, pro něj nevhodných, okolností, tento úděl prozřetelna dovede až k tragickému konci.

Jak psali již přede mnou; nechybělo málo a tento sebevědomý diktátor, „mistr sezení na dvou židlích zároveň“ a záletník, by stanul na straně spojeneckých vítězů a pravděpodobně by držel linii evropské protisovětské pevnosti, společně s přítelem Churchillem. A kdo ví, třebas by s Francem táhli celý jih k fašismu.

Neskutečně čtivé, plynulé, vtipné a faktické. O tomto člověku se ví tak málo!

25.07.2022 5 z 5


Zrod Hordy Zrod Hordy Christie Golden

Hraju WoW Classic a s příchodem TBC jsem se začetl i do své první knihy z tohoto světa. A hned musím dát za pět, protože i když jsem věděl jak vše dopadne, zaujalo mne to.
Je to psáno skoro až jako historická faktografie, skoro. Popis zrodu Hordy a důvody její zkázy jsou smutné a lze poznat korelaci s naším světem - jednoduchým úpadkem k nenávisti, i invazi násilných jednoduchých tvorů do civilizovaných a mírumilovných národů.
Za mě super a budu číst další od Golden.

18.04.2022 5 z 5


Temný les Temný les Liou Cch'-sin

Skvělá kniha, o dost lepší než první díl, na kterém z velké části staví. Překvapily "milostné" pasáže, které byly napsány skutečně výborně, obrazotvorně až poeticky. Koncept temného lesa mi dal hodně zabrat a doporučuji všem, kdo se knihou budou prodírat, aby se sami zamysleli (než kniha skončí) nad počátečními axiomy a pravidly, které myšlenkový zápas s přežitím vlastního druhu, odstartují.

30.03.2022 5 z 5


Výbor z listů Luciliovi Výbor z listů Luciliovi Lucius Annaeus Seneca

Do pekel s četbou rádoby motivačních braků! Antiku na Vás!
Vždy mne pobaví nápor knih v oddělení se sebezdokonalováním, praskající poličky pod tíhou bezobsažných či recyklujících plagiátů. Antická knihovna skýtá vše, co takový člověk, potácející se kolem nich, hledá a někdy i nehledá. A navíc dnes už jen za pár korun (doslova!).
Seneca se v tomto sboru dopisů pasuje do role praktického průvodce všedním životem člověka. Zbytečně nefilozofuje nad jasnostmi, jednoduše a přímo vysvětluje juniorovi to, co ho sám život naučil. Skoro by se zdálo, že řešení spokojeného života je stejně tak lehké. Není. Berte tužky, čtěte a podtrhávejte!
Nadčasové!

"Smrt nás buď zničí, nebo zbaví těla."

20.02.2022 5 z 5


Mise na planetě Mise na planetě Michael Mammay

„Na hry jsem neměl náladu, ale lidi jako Patel jsem znal. Chtěl ode mě odpověď, aby mohl řídit směr rozhovoru. To se ale nestane. Mluvím plynně kreténsky, včetně všech dialektů.”

Vyšetřování plukovníka Butlera je bezesporu zajímavé. Ke konci si však nad politickými úskoky a všemožným krytím budete muset spoustu intrik, které nikdy nevyplavaly na povrch, domýšlet.
Vše je sice vyřešeno, zabito či zničeno, ale příběh zanechává pachuť, jakoby „detektiv” Butler vše zpackal a tak sáhl po tom nejhorším (ale nutném) řešení.
Ono se asi není čemu divit, když byl do pozice vyšetřovatele dosazen účelně.

Je to čtivé a celkem i zábavné. Butler a Mac si k Vám rychle najdou cestu. Takové správné sci-fi „béčko“. Dal bych 3,7 - zaokrouhleno 4 :)

20.02.2022 4 z 5


Devátá vlna Devátá vlna Viktor Dyk

Pro mě naprosto zásadní poetická tvorba. První část excelentní, smutná, vzpurná, dumající na sklonkem čehosi definitivního. Druhá část horší, ale na mém hodnocení se, spíše nucenější styl (o člověku psát je dosti omezující), neprojeví. Nacionalismus, láska k matce, životu a vyrovnání se se spory svých rozhodnutí.

"Kde jinde žili by mrtví nežli u básníka?"

20.02.2022 5 z 5


Problém tří těles Problém tří těles Liou Cch'-sin

První díl této, mnohými opěvované, série. Nejlepší sci-fi poslední doby? Pro mne tento vstup do světa virtuální reality, historie a blízké budoucnosti nebyl tak okouzlujícím. Paradoxně mne v sci-fi nejvíce (a velice) bavila část historická, pak "objev" na radaru a následné vyústění knihy. Virtuální realita, která se motala stále dokola kolem vzniků-zániků byla neskutečně nudná. Vědecké poznatky mi přišly velice naivní a nanotechnologie na konci vyloženě humorné. Sofon naopak dosti zajímavý, ale spíše mysticko-fyzikální než položený na vědeckém základu. Samotný problém tří těles pak pro mne největším trhákem, avšak zatím jaksi nedůležitým.
Po čtení Temného lesa musím dodat, že první díl byl nutným "zlem", které ovšem mohlo mít klidně o 100 stran méně.

09.02.2022 3 z 5


Fašismus: Varování Fašismus: Varování Madeleine Albright

Zjednodušené, hlavně její definice fašismu jde úplně mimo moje chápaní, snad jako by se zde potíraly rozdíly mezi totalitními ideologiemi a nazvali bychom to fašismem. Kniha by byla možná dobrá jako série článků/komentářů na A2larmu, ale jako kniha naprosto bez jednotící myšlenky. Ještě lépe, kniha by neměla být věnována fašismu jako takovému, ale popisu dnešní společnosti z jejího subjektivního pohledu, protože tomuhle se každý, kdo se zajímá o totalitní režimy musí vysmát.

16.03.2019 odpad!


Kladivo na dvounohý hmyz Kladivo na dvounohý hmyz Rudolf Jičín

Kniha naprosto výjmečná, ojedinělá, přístupná všem, ale zároveň jen pár lidem. Kdo se nepovznese, kdo nebude mít nadhled, ten uvidí pouze skepsi a nihilismus. Doporučuji číst souběžně s J. Evolou či Spenglerem.
Pomyslnou třešničkou je pak autorův skvělý humor.

05.12.2018 5 z 5


Umění války Umění války Sun-c'

Skvělá kniha na cesty, beru si ji s sebou společně s Hovory k sobě a vždy mě naplní odvahou a pocitem, že to co dělám, dělám správně. Moudré čtení, které inspiruje k činům.

05.12.2018 5 z 5


Masaryk – demokrat Masaryk – demokrat Marie Neudorflová-Lachmanová

Skvělá kniha pro obecné pochopení Masarykova života - jako demokrata. Při čtení mi dodávala optimismus a i když jsem toho o TGM četl hodně, kniha překvapila svou strukturou a skvělým rozložením, ke kterému se rád vracím, když si něco chci připomenout.

05.12.2018 4 z 5