Jan444 Jan444 komentáře u knih

☰ menu

Empusion Empusion Olga Tokarczuk

Knihu jsem měl již rozečtenou, když jsem v týdnu navštívil knihkupectví Luxor na pražském Chodově a všiml jsem si u ní v polici cedulky "Pro babičku". Představa, že ji dávám jako vánoční dárek své babičce pod stromeček mě po jejím dočtení rozesmála. Zaměstnanci této prodejny jsou vtipálci.
Krátce. Překvapuje mě zde kritika některých. Je chyba číst knihu s představou, že horor rovná se vždy Stephen King. Oceňuji autorčino vykreslení místa a postav. Předsudky vůči ženám takové byly a autoři takto s klidem v duši psali. O to více skvělé, že už dnes se takto nepíše. Nechtěl bych to číst. Téma skrytí jinakosti a snaha "zapadnout" zasahuje každého z nás v nejrůznějších podobách. Každý z nás má v sobě něco, za co by ho slovy postavy z knihy Augusta dříve "topili v moři".

02.12.2023 5 z 5


My to vlastně slavíme pořád My to vlastně slavíme pořád Ondřej Šír

Ondro díky moc.

10.02.2022 5 z 5


Novinářem v Číně: Co jsem to proboha udělal Novinářem v Číně: Co jsem to proboha udělal Tomáš Etzler

Skvělá kniha a neuvěřitelně strhující. Kolegové níže to dobře všechno popsali. Za sebe dodávám, že při čtení jsem byl v duchu hodně sprostý. Je mi líto běžných Číňanů a všech menšin. Čínští komunisti jsou kurvy, kurvy a totální kurvy.
Pro odlehčení cituji ze strany 200:
"Podrobně jsme si prostudovali vaši práci a chceme vám poděkovat. Jste vynikající novinář a velice si vážíme toho, že svými reportážemi informujete o Číně lid České republiky. Všimli jsme si, že do práce vkládáte hodně úsilí. Je to na vašich reportážích vidět. Mnohokrát vám děkujeme."
Tolik pochvala od komouše z ministerstva zahraničí.
Tahle kniha je neskutečná terapie.
Tomáš Etzler je novinář a spisovatel.

03.01.2022 5 z 5


Kdo ví, kde budu zítra Kdo ví, kde budu zítra Jindřich Šídlo

Skvělý rozhovor se skvělým novinářem. A dokonalé zakončení knihy, kdy dva lidé k sobě zase najdou cestu. Těším se na novou knihu o Číně.

13.06.2021 5 z 5


Lustr pro papeže Lustr pro papeže Jan Tománek

Dobrá kniha, která by klidně mohla být na seznamu povinné literatury studentů středních škol. Bachař pes Filipes je stále mezi námi, https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Josef_Vondru%C5%A1ka. Nezapomínejme.

28.02.2021 5 z 5


Prázdné místo Prázdné místo J. K. Rowling (p)

Špína Polí se prolíná se špínou duší některých Pagforďanů. Tohle není příběh, kde milý Hercule Poirot vyřeší vraždu na poklidném anglickém venkově. Tohle je příběh našich životů. Skvělá kniha.

05.01.2021 5 z 5


Tma o polednách Tma o polednách Arthur Koestler

Poslední kapitola, posledních pět stran, poslední kroky v tmavém sklepení. Síla ztotožnění s Rubašovem, děsivě ochromující.

24.11.2020 5 z 5


Oheň a hněv Oheň a hněv Michael Wolff

Určitě dobrá kniha pro zájemce o americkou politiku a hlavně fungování Bílého domu za vlády Trumpa. Bohužel, dojem z knihy kazí odbytá práce editora a faktické chyby, které matou čtenáře. Zdá se, že se spěchalo s rychlým vydáním (viz tři překladatelé na 350 stran textu) na úkor kvality českého vydání. Škoda.

25.08.2019 4 z 5


Ovšem Ovšem Karel Kovy Kovář (p)

Karel Kovář, 21 let: Kluk, který má srdce a lásku, a taky napsal dobrou knihu.

28.12.2017 4 z 5