Oheň a hněv

Oheň a hněv https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/373020/bmid_ohen-a-hnev-GM3-373020.jpg 3 42 13

Prvních devět měsíců Trumpovy vlády bylo bouřlivých, dramatických a vzbudilo emoce. Michael Wolff rozebral jednotlivé aféry, výroky a skutečnosti, charakterizuje lidi z Trumpova kabinetu, a co si o sobě myslí americký prezident sám. Pikantní ukázky z knihy vzbudily v USA takový rozruch, že se Trump pokusil její vydání zastavit. Vše jen nahrálo vzniku jednoho z největších současných světových bestsellerů. Nahlédněte i vy do Trumpova Bílého domu.... celý text

Žánr:
Biografie a memoáry , Politologie, mezinárodní vztahy

Vydáno: , Universum (ČR)
Originální název:

Fire and Fury: Inside the Trump White House , 2018


více info...

Přidat komentář

vlkcz
04.05.2023 3 z 5

Těžké hodnocení. Pro Američana možná přístupnější, pro mě jako cizince byla ta spousta jmen a funkcí, u kterých jsem nevěděl jaké mají kompetence, dost matoucí. Na druhou stranu to podle popisu vypadá, že v tom měli guláš i zúčastnění. A vzhledem k tomu, že si tuhle kabaretní figurku vybrali za prezidenta, se v americké politice asi neorientují ani Američani.
Při citacích z některých výstupů DJT nešlo nevzpomenout stejně chaotického projevu a myšlení našeho bývalého slovenského premiéra, stejné osobnostní rysy musely nutně vzbudit sympatie i u našeho tehdejšího prezidenta.
Co je u knihy ale asi největší problém je styl. I když ten je možná daný otřesným překladem a chybějící redaktorskou prací. Gramatické chyby, naprosto nahodile používaná interpunkce (při těch košatých větách velký problém), časté překlepy.
Pro mě průměr.

onRock
24.09.2021 3 z 5

Kostrbato napísaná kniha o Trumpovi, jeho rodine a intrigách počas prvého roku vládnutia DT. S Donaldom je to ešte horšie ako ste si mysleli – nejde o ekvivalent niekoho ako Bureš/Hranol ale skôr Andreja Danka. Kniha stojí o prečítanie napríklad aj vďaka niektorým záznamom neuveriteľných (rozumej bez hlavy a päty) prejavov DT.


teramacek
14.07.2020 4 z 5

Sice jsem teprve v půlce, stát se ještě může ledacos, ale už teď můžu napsat, že se mi tak knížka fakt líbí, protože jsem se dlouho tak nezasmála. Teda takhle: Ono je to vlastně strašně smutný, že taková obskurní figurka stojí v čele tak velkého státu, co dělá, říká a jak se chová, ale celý je to tak neuvěřitelný... ten člověk a všichni kolem něj žijí a živí svůj vlastní sitcom! :D

Jan444
25.08.2019 4 z 5

Určitě dobrá kniha pro zájemce o americkou politiku a hlavně fungování Bílého domu za vlády Trumpa. Bohužel, dojem z knihy kazí odbytá práce editora a faktické chyby, které matou čtenáře. Zdá se, že se spěchalo s rychlým vydáním (viz tři překladatelé na 350 stran textu) na úkor kvality českého vydání. Škoda.

Pasadenka
17.08.2019 3 z 5

Jak má člověk po přečtení této knížky D. J. T. fandit? Je zde vykreslen jako obyčejná tlučhuba, která neví nic o ničem, ale díky penězům a agresivní rétorice je schopen utáhnout celý svět na vějičku. Místo toho, aby se jako každý důchodce odstěhoval na Floridu a celý den hrál Golf, musí „chudák“ opravdu něco dělat. Ono v roli Amerického prezidenta to člověk neukecá z patra, i když se o to sebevíc snaží. :)

Knížka byla napsána čtivě – jak román. Dokonce zde bylo hodně vnitřních monologů, co mě docela překvapilo. Bohužel mě doběhla má nedostatečná znalost všech postaviček, které se v příběhu vyskytovali, co je daň za to, když člověk nežije v Americe a neřeší ty problémy do detailu. Neříkám, že to bylo pro vyznění poselství klíčové, ale opět mě knížka donutila šáhnout po wikipedii.

Nevím, jak knihu hodnotit. Určitě to muselo dát hodně práce vše sesbírat a dát do konzistentní podoby. No je to jen prohloubení toho, co se člověk běžně doví z médií a nic překvapivého, nebo šokujícího kniha nepřináší. Ale bude to tím, že nejsem z USA. Já pořád věřím, že jeden podivín nedokáže za snad 4 roky napáchat tak masivní škody. A když je to jen předzvěst něčeho strašnějšího, tak pak nám snad nepomůže ani vyřešení globální klimatické změny a energetické krize.

DriftBooks
19.03.2019 2 z 5

Tohle byla jedna z mála knih, kterou jsem dokázal v tom mém dementním období číst (více viz můj čtenářský deníček na driftbooks.eu). Ono totiž číst o ještě větší demenci tak nějak léčí. Jste-li fanoušci toho podivného pána, který má na svém mrakodrapu napsáno své jméno, knihu vůbec neberte do ruky. Pokud máte o tom pánovi své pochyby, knihu si přečtěte, ale věřit jí nebudete. Všemu uvěří jen ten, koho absurdnost toho, že je tenhle pán prezidentem Ameriky, už dávno nemůže překvapit. A tahle kniha vám jen potvrdí, jak neskutečně bizarní to celé je. A zároveň nebezpečné… Bohužel pro celý svět.

Chloe12
21.08.2018 odpad!

Knihu jsem ani nedočetla a to jsem se na ni těšila. Mě se moc špatně četla.

d.p.
10.07.2018 2 z 5

Jedná z mála knih, u které jsem se nedonutil přečíst jí do konce bez mimořádně, ale vážně mimořádně velkého přeskakování v rámci mnoha desítek stran. To, že je kniha ve Spojených státech takovým hitem, si vysvětluji dvěma okolnostmi. První je, že je to jejich prostředí, jejich země a ty lidi znají, tudíž je to pro ně zajímavé a to mi přijde i celkem pochopitelné. Druhá je, že jsou asi někteří úplně slepí a sami si nedokázali odhadnout Trumpův buranský charakter. Pro mě osobně to bylo dost nezáživné a nezajímavé čtení, objevení Ameriky Amerikou a utracených peněz za knihu je škoda. Podruhé z mých hodnocení dávám jen 2 hvězdy a označuji slovem "nedoporučuji", ale s doplněním, pokud Vás dění okolo Trumpa nějak extra nezajímá a není to Váš koníček, v případě takového zájmu by mohla kniha zaujmout.
Ještě bych dodal, že můj ne příliš lichotivý komentář na adresu knihy je možná lehce ovlivněn znechucením z některých novinářských prací z poslední doby s tématikou kritiky politiků. To, jak se některé skupiny, včetně novinářů, prezentují jako "svědomí národa" s patentem na pravdu a všichni ostatní jsou úplně slepí, mně už přijde velice otravné a chraň bůh, abych musel s takovým člověkem trávit večer u piva nad tématem politiky..

maryzka
01.06.2018 odpad!

No.......... Můj komentář k této knize je moc nepublikovatelný. Ani nevím jak to mám hodnotit. Píšu teď bez hodnocení.(zatím). Tuto knihu jsem dostala k narozeninám.(přála jsem si ji). Předtím ovšem, než jsem si jí přečetla, tak jsem zde četla komentáře a rovnou jsem si říkala co to je za knihu.Ovšem to nebylo nic. V prvním návalu čtení jsem si říkala: Ještě, že nejsem na chalupě, ihned by putovala do kamen. Poté co jsem se trochu uklidnila tak jsem nadávala jak je to drahá kniha a dost zničena. Ano zničena a teď souhlasím tady s výroky několika komentátorů, že je to špatný překlad a bůh ví kdo to překládal. I když je tam podepsáno několik překladatelů(to nemohl překládat někdo, kdo má znalosti pletich politiků. Vždyť tam se objevilo několik témat ze Středního východu a byla jsem docela na to zvědavá. Také by se tam na konci knihy mohli objevovat vysvětlivky- alespoň u jmen by mohli být vysvětlivky kdo to je kdo vede co apod.Úplně jsem se v tom ztrácela. Taky tam bylo pár cizích slov, který pro mě bylo úplně neznáme. Taky jsem kroutila nad tím, jak se tam vyjadřovalo jedním sprostým slovem to v češtině neexistuje nějak slušnější. Tak za to by byla ztráta dvou hvězd. Jinak se tam člověk docela pobaví a docela to připomíná historii. Donald Trump- Ludvík XIV- stát jsem já, nebo pěstování kultu osobnosti Stalinem, dokonce by se tam dali najít rysy podobné Hitlerovi.
Bannon- Rasputin a jak Bannon trefně poznamenává i o duo ,, Jarvanka" tvořeno jeho dcerou a zetěm. Dcera typická blondýna, ale není chytřejší než tatínek, proto si jí tam drží, jeho zeť nemá politické vzdělání apod. Tak bych dala hvězdičku .Jinak by to byla dobrá kniha, velmi zajímavá a svým způsobem originální- musel by to překládat někdo jiný. Jinak si doporučuji přečíst knihu od Ivany Trumpově starší: jak vychovat Trumpa. Občas to srovnat s touto knihou pro pobavení.

pobijecmuch
08.05.2018 4 z 5

Kniha je senzací amerického knižního trhu a prodejnost přirovnávají k vydání posledního dílu Harryho Pottera. Sexuální harašení velkého trampa Donalda, předvolební podezření se spolupráce s Rusy a velkohubost, která je směsicí lží a polopravd, dělá z prvního muže USA vcelku zajímavou postavičku této doby. Každý národ si prostě zaslouží svého "vůdce" podle toho jaký sám je. Tato kniha je z jedné strany hodně zajímavá, ale z druhé to nemá daleko do zpráv bulváru. Každý ať si udělá názor sám.
Ten překlad je opravdu hrozný a to na něm dělali tři překladatelé. Jen doufám, že to nebyli nějací studenti vysokých škol.

Rihatama
01.05.2018 4 z 5

@realDonaldTrump: Michael Wolff is a total loser who made up stories in order to sell this really boring and untruthful book.

Jak moc se Wolff snažil o objektivní zachycení zásadního období Trumpa kandidáta a Trumpa prezidenta, jeho okolí, podporovatelů, médií a hlavních odpůrců, nelze říci. Zejména proto, že Wolff je zcela vágní ohledně zdrojů svých informací, toliko v obšírném úvodu zmiňuje anonymní desítky a desítky rozhovorů. Téměř jedinou známou zpovídanou osobou, a současně hned po Trumpovi druhou hlavní postavou knihy, je Steve Bannon, Trumpův hlavní stratég a šéf kandidátské kampaně. I jeho role však zůstává poněkud obskurní. Po vydání knihy 5.1.2018, čemuž se Trumpovi nepodařilo zabránit, následovala bezprostřední veřejná Bannonova omluva, lítost že s Wolffem vůbec mluvil a jeho vyjádření trvalé podpory Trumpovi. Budiž. Po pár dalších týdnech už Bannon naopak prohlašoval, že vše, co řekl o chaosu v Trumpově administrativě je pravda. Jakkoli Bannon sám Wolffovu knihu údajně nečetl (to bych chtěla vidět). Wolff sice předkládá popisy, záznamy a podává pohledy více stran, nestranný ale není. Bohužel kniha je psána tak, že nelze odlišit, kdy Wolff reportuje, kdy komentuje a kdy vyjadřuje svůj názor. To samozřejmě neubírá na čtivosti knihy, spíše naopak. Ale je potřeba se kriticky zamýšlet nad vším, co se v knize podává.

Faktem je, že moc se nedozvídáme o politice, ale o chování a povaze nejrůznějších aktérů kolem Trumpa, jak se k politickým rozhodnutím v Trumpově administrativě dochází a kdo se na nich a jakým způsobem podílí. Informace ze zákulisí Trumpovy administrativy (vč. role Ivanky či jeho zetě) jsou rozhodně zajímavé. Opět se mi potvrdila teze, že někdy je lepší všechno nevědět. Je těžké Trumpa okamžitě neodsoudit, už jen na základě jeho vlastních velkoústých, často protichůdných hlášek (twitter je jeho neodolatelným parťákem). A teď o to více, i přes různá dementi a popírání, nejvíce samozřejmě ze strany samotného Donalda. I tak si myslím, že Wollf by si příliš okatou blamáž s vymýšlením/obohacováním/překrucováním zaznamenaného (snad) nedovolil. Prodejnost své knihy má takjakotak zajištěnou. A i kdyby třeba jen polovina z Wolffových tlumočených tvrzení zakládala na pravdě, je to pořád hodně silný kafe. Hlavně pro domácí čtenáře to musí být jedinečný bonbónek. Umím si představit, jak by se u nás prodávala obdoba knihy, která by popisovala současné dění na Hradě českých králů, dělbu moci či možná přesněji boj o moc a zákulisní fungování Zemanových mužů na čele s Mynářem, Nejedlým, Velebou, Ovčáčkem či do jisté doby i Forejtem.

Rozhořčení Donalda Trumpa ohledně mediálních komentářů: "Přehánějí moje přehánění"!

Pavlaj
27.04.2018 4 z 5

Fascinující popis osobnosti prezidenta a figurek shromážděných kolem něho. Část jde po moci, část po slávě a část se celkem poctivě snaží chránit reputaci USA. Ano, překlad je dost špatný, ale občasná nesrozumitelnost vyplývá už z původního anglického textu (první polovinu jsem četla v angličtině a je to psané hodně šroubovaně a složitě).

kessey
21.04.2018

Knihu jako takovou nechci hodnotit, ale teda ten překlad je naprosto příšerný, jako by vypadl z google překladače. Zvlášť fascinující jsou místy sáhodlouhá souvětí ze kterých občas fakt není jasný ani podmět :-D

Štítky knihy

USA (Spojené státy americké) prezidenti USA Donald Trump

Autorovy knížky

Michael Wolff
americká, 1953
2018  63%Oheň a hněv

Kniha Oheň a hněv je v

Právě čtených2x
Přečtených45x
Čtenářské výzvě3x
Knihotéce40x
Chystám se číst19x
Chci si koupit2x