ikshorm ikshorm komentáře u knih

☰ menu

Nemesis Nemesis Jo Nesbø

Po asi 50 stranách jsem knihu odložil a pěkných pár měsíců se k ní nechtěl vrátit. To se mi stává, když je jasné, že se hlavní hrdina evidentně chystá mě naštvat. Ale vzal jsem si Nemesis na dovolenou, překonal tu očividnou pasáž a pak mě najednou přestalo zajímat moře, dokud jsem těch zbylých 440 stran nedočetl.

27.06.2017 5 z 5


Měsíc nad Soho Měsíc nad Soho Ben Aaronovitch

Po dočtení jsem 1) chtěl odjet do Londýna a 2) nechtěl čekat do léta na třetí díl, takže jsem přešel do angličtiny. Mohu-li tedy porovnávat mezi díly, český překlad je skvělý.

02.05.2016 4 z 5


Řeky Londýna Řeky Londýna Ben Aaronovitch

Kniha, která více než hloubkou zápletky boduje krásou jazyka. Když autor začne nudit (což se stává, v tom mají zdejší kritici pravdu) přijde odstavec, který si budete chtít opsat a vyprávět jako anekdotu.

02.05.2016 4 z 5


Ve službách Meče Ve službách Meče David Weber

Co povídka, to perla.

24.06.2015 5 z 5


Příliš dlouhá swingers párty Příliš dlouhá swingers párty František Kotleta (p)

Porno v próze, ale místy úžasně kreativní.

08.12.2014 5 z 5


Jantarové oči Jantarové oči Vilma Kadlečková

Bez ohledu na to, že nemám nejmenší tušení, kam se příběh v následujících dvou vydaných, natožpak dvou ještě nevydaných pokračováních bude ubírat, je znát, že je to ze strany autorky neskutečně propracované opus magnum, které nemá v našich krajích obdoby.

01.10.2014 5 z 5


In Nomine Sanguinis In Nomine Sanguinis Miroslav Žamboch

Podle mě je In nomine sanguinis čtivější než Visio in extremis, zvládl jsem to za pozdní odpoledne a večer. Přesto Mám pocit, že na závěru si autor mohl dát záležet víc. Žamboch napsal spoustu lepších knih.

13.09.2014 4 z 5


Výtah do pekla Výtah do pekla Jiří Pavlovský

Jak jsem již poznamenal u předchozího dílu, směstnání děje do několika hodin těmto příběhům svědčí. Jiří Pavlovský je podle mě lepší než v úvodních dvou knihách, děj je temnější, hlubší a místy trochu něchutnější. Inu, je to horor. A zůstalo i pár absurdních hrubek coby autorův svérázný podpis ("srdce stále nebylo" - to ve čtenáři vyvolá ještě děsivější představy, než spisovatel mohl zamýšlet).

16.10.2013 4 z 5


Sonáta pro Azazela Sonáta pro Azazela Dušan Fabian

Já mám naopak z čtvrtého dílu asi nejlepší pocit. Uvidíme po týdnu, dočetl jsem to před hodinou, ale načasování celého děje do několika hodin a hutná mrazivá atmosféra příběhu prospěly.

10.07.2013 5 z 5


Captain America: Omnibus: Kniha třetí: Smrt Captain America: Omnibus: Kniha třetí: Smrt Ed Brubaker

Přes 400 stran jednoho nepřerušeného příběhu. Scénář výborný, kresba také, rozhodně stojí za koupi. Jen návaznost na omnibus č. 2 není plynulá a doufám, že někdo (BBArt nebo Hatchette) vydá příští rok Civil War.

16.10.2012 5 z 5


Šňupec Šňupec Terry Pratchett

Po Nevídaných akademicích, kteří šli svým tématem i pojetím zcela mimo mne, jsem měl trochu obavy o další díly zeměplošské série. Snuff mě ale nadchnul už loni v originále a teď v překladu opět. Jde o volné pokračování, takže je znalost série s Hlídkou celkem potřebná, stejně jako se hodí kvůli Pošukovi Lulu Arturovi mít přečteno loňské Obléknu si půlnoc (a kvůli tomu zas Svobodnej národ, Klobouk s oblohou a Zimoděje). I bez znalosti pozadí jednotlivých postav ale příběh bez potíží obstojí, o humoru ani nemluvě.
Pro fanoušky sira Terryho povinnost, pro ostatní rozhodně dobrá volba.

23.06.2012 5 z 5


Poznaný ďábel... Poznaný ďábel... Mike Carey

Prvních 100 stran seznamování s novým světem jsem nějak přetrpěl, asi proto, že jsem neměl co jiného číst. Ale pak se příběh pohnul zajímavým směrem, uzel problémů začal rozplétat a po poslední stránce jsem na webu zjišťoval, jestli existují pokračování. Anglicky zatím vyšlo 5 dílů, tak jsem si je objednal všechny najednou. Právě čtu 4. Zatím nejlépe bych hodnotil ten druhý (Vicious Circle), tím spíš mě mrzí, že nevyšel česky. Felix Castor a jeho "přátelé" jsou perfektně napsané a (tedy až na jejich metafyzickou podstatu) uvěřitelné postavy, které bohužel nejsou v prvním dílu dostatečně využité.

28.01.2012 4 z 5