Habrovan Habrovan komentáře u knih

☰ menu

Místa zkropená krví. Kounicovy studentské koleje v Brně v letech nacistické okupace 1940-1945 Místa zkropená krví. Kounicovy studentské koleje v Brně v letech nacistické okupace 1940-1945 Jan Břečka

Velmi čtivým způsobem je zde popsán protinacistický odboj v Brně i na Moravě. Toto dílo není žádná šestáková encyklopedie obšlehnutá z wiki, nýbrž poctivá práce s pamětníkem událostí, tedy bývalým vězněm KK. Dále zde najdeme bádání v archivech a pochopitelně čerpání z jiných zdrojů, co ale není tupý plagiát. Nadto se mi líbí, že nevychvaluje ani nehaní odbojovou činnost dle politických hledisek, náboženství, leč zvedá hrdiny do jasu nesmrtelnosti pro tuto činnost samotnou; nechá nás jim vyseknout poklonu a zapálit jim svíčku pro to, jací byli. Vy, kdož chcete plytkou a přepsanou historii plnou novodobého balastu, tak tuto knížku ani neshánějte, není určená pro vás. Fajnšmekři si ji najdou.

20.12.2023 5 z 5


Ženský Ženský Charles Bukowski

Zpočátku pecka. Pak se to zpomaluje, kapitola za kapitolou jsou stále stejnější, až to přechází do kolovrátkové nudy, která je rozčleněná pouze jmény souložnic. A to autora dost můžu. K té bídě ještě přispěl překlad, který si neláme hlavu s rozdíly v mně-mě.

19.12.2023 1 z 5


Jak se volí papež, konkláve včera a dnes Jak se volí papež, konkláve včera a dnes Bernhard Hülsebusch

Tato brožurka je jednoduše paskvil. Je plná nepřesností, klepů a mizerně přeložená. Pluralis majesticus není zvýrazněn velkými písmeny, což je hrubá neznalost překladatele. Ale za největší faul téhle slátaniny považuji, že se ještě za života konkrétního člověka zaobírá tím až tento zemře, spřádá posmrtné pletichy. Takové úvahy se dají přece zevšeobecnit, aby autor nevypadal jako hyena a neomalenec, pokud se bez nich neobejde.

29.11.2023 odpad!


Včerejší strach: Jaké to bylo mezi Čechy a Němci? A jaké to bude ... Včerejší strach: Jaké to bylo mezi Čechy a Němci? A jaké to bude ... Josef Škrábek

Dost jsem si od knihy sliboval, ale našel jsem jakousi roztříštěnou změť vzpomínek a neucelených názorů. Ani jsem to nedočetl.

19.10.2023 odpad!


Někomu život, někomu smrt: československý odboj a nacistická okupační moc, 1939-1941 Někomu život, někomu smrt: československý odboj a nacistická okupační moc, 1939-1941 Jaroslav Čvančara

Není to sdělná kniha v pravém slova smyslu. Jde spíš o obrázkovou encyklopedii. Fotky jsou autentické, doposud mnohdy neviděné, tu a tam doprovozené textem. Kdo čekal čtivo, nové informace ( tím jsem byl já ), bude zklamán. Určitě už další díly kupovat nebudu, protože o listování v albech nestojím, neb mnoho informací nesdělí. Za výpravnost a originalitu dávám aspoň průměrnou známku. Kdo sháníte podklady pro diplomku, hledejte jinde.

06.09.2023 2 z 5


Odplata, či spravedlnost? Mimořádné lidové soudy 1945-1948 na Královéhradecku Odplata, či spravedlnost? Mimořádné lidové soudy 1945-1948 na Královéhradecku Lucie Jarkovská

Jedná se o poučné čtení, to jo. Ale mám za to, že k tomu autorka přistoupila čistě formalisticky. Přečetl jsem 3 knihy o "krajských" odbojových aktivitách, tohle bylo pojednání nejslabší, bez šťávy, takové ctrl+v - bez podrobností, většího historiografického zapojení, jakoby se autorka na nějakou dobu zavřela do archívů, seděla u gůglu a na dějinná místa nevytáhla paty. A to nestačí.

18.04.2023 2 z 5


Černí baroni aneb Válčili jsme za Čepičky Černí baroni aneb Válčili jsme za Čepičky Miloslav Švandrlík

Knížku jsem už četl za komančů, toto vydání z roku 1969 mělo více obrázků a vše bylo na lepším papíru. To, že se pak publikace povalovaly za nízkého zájmu čtenářstva v trafikách bylo nedůstojné. Těch pět hvězdiček tedy dávám za tu premiérovou edici. Dodnes nevím, čemu jsem se více smál, zda ilustracím či textu. Je tedy dobře, že zde neglosujeme film, ale jenom knihu.

15.03.2023 5 z 5


Dějiny antického Říma Dějiny antického Říma Michael Grant

Výborná kniha! Impérium zaniklo svou zdegenerovaností. Evropa v posledních letech již naskočila do stejného stádia, dnešní batolata se dožijí její likvidace východními kmeny. Holt, tato knížka by měla být povinnou četbou v poředvolebních kampaních chtivců moci, ale není.

03.03.2023 5 z 5


Brněnské Gestapo 1939–1945 a poválečné soudní procesy s jeho příslušníky Brněnské Gestapo 1939–1945 a poválečné soudní procesy s jeho příslušníky Vladimír Černý

Pokud seženete, dostane se vám do rukou kniha, která danou látku zpracovává fundovaně, a především objektivně; nesnaží se relativizovat oběti komunistů, nemasarykuje, faktograficky vám ty děje nabídne, a vy to přijmete, nebo ne. Ještě se patří vyzdvihnout, že publikace nezabředává do zbytečných detailů, leč tam, kde to patří, nasvítí jej reflektorem. Užasl jsem, kolik nám neznámých lidiček si zaslouží hlubokou úctu, že jsme nebyli národem poserů, byť se cena platila nejvyšší. Za mě poklona, moc lepších knih o odboji není.

03.02.2023 5 z 5


Neuvěřitelné příhody žáků Kopyta a Mňouka 1 Neuvěřitelné příhody žáků Kopyta a Mňouka 1 Miloslav Švandrlík

Až začnu podsouvat knížky mladší generaci, tyto tituly tam zajisté budou.

18.01.2023 5 z 5


Mikulášovy patálie Mikulášovy patálie René Goscinny

Před časem jsem si jel knížku koupit do jakéhosi bazaru. Při zpáteční cestě jsem to v šalině nevydžel a začal číst. Napřed jsem se cudně usmíval, aby pak následoval v intervalech uvolněný smích. Tu a tam mne propíchly pohledy do mobilů dloubajících tupců, leč nedbal jsem a pokračoval v zábavě.
P.S. Vždy, když čtu o Vendelínovi, dostanu chuť na chleba se sádlem :-).

18.01.2023 5 z 5


Liliová hora - Pověsti a povídky z Vyškovska Liliová hora - Pověsti a povídky z Vyškovska Jaroslava Říhová

Je to taková sentimentální knížka, která nezarmoutí, kapesníček provlhne; současně od ní ale nelze čekat nic historizujícího. Autorka sepsala vše jak slyšela, dodala svoje srdíčko a jako dlouholetá soužka :-) učitelka převyprávěla příběhy, které mají ke skutečnosti blízko, jako Jupiter k Sahaře. Někde překvapí, že použité nářečí se v místě nevyskytuje, jakož člověk, který tu nikdy nebyl, neboť neexistoval. Dílko je to milé, avšak coby pramen literatury jej na diplomku nepište.

28.12.2022 2 z 5


Legenda bez legend Legenda bez legend František Vašek

Pokud bychom měli začít s výukou a vzděláváním o českých hrdinech, jméno generála Luži by nesmělo chybět. Ohlédneme li se po vlastech moravskočeských, ulici s názvem Lužova máme jen jednu, ačkoli byl tento našinec jediným generálem, který padl v přímém boji proti okupantům, když jich dříve hafo zdrhlo do zahraničního teplíčka a kibicování z rádia. Po Ukrajincích je pojmenovaného prostoru víc, což je hanba jako křemen. Přál bych si, aby osobnost pana generála toto lokajství dokázala obrátit.

08.12.2022 5 z 5


Proces s protektorátní vládou Proces s protektorátní vládou Eva Janečková

Knížka mě poněkud zklamala, neboť je plná historických hloupostí, když už pominu i hrubé chyby ve shodě přísudku s podmětem. Autorka se opírá o tendenční historiky, wiki, užívá pahýl v názvosloví vlasti, ačkoli jsme se této zdegenerovanosti dočkali až po převratu. Kniha jako jedna z mála tuto pseudosoudní frašku připomíná, tím je však její pozoruhodnost vyčerpaná.

11.11.2022 odpad!


Kapesní průvodce inteligentní ženy po vlastním osudu Kapesní průvodce inteligentní ženy po vlastním osudu Pavel Tigrid

Vždycky kolem podzimu mi tahle knížka padne do ruky. Je to asi tím 9/1938. Pokaždé se do ní začtu, abych tam našel něco nového, nebo co mi časem doklaplo. Určitě bych knihu doporučil všem těm onásbeznásmistům, uvědomělým kapitulantům, odborníkům na útěk a mistrům v sebelítosti. Ne, vážně, moc takových publikací do novodobé historie této země není. Starej Schönfeld tohle zažil a podává z první ruky. A tohle po přečtení okecat nejde.

18.10.2022 5 z 5


Zelňačka Zelňačka René Fallet

Líbezná knížka, která umí podnítit fantazii a chuť k jídlu či pití. Současně pohladí po duši.

14.09.2022 5 z 5


Dějiny papežů - Papežové , díl III. - Od Inocence III. po sv. Celestina V. (1198 - 1294) Dějiny papežů - Papežové , díl III. - Od Inocence III. po sv. Celestina V. (1198 - 1294) P. Alberti

Asi nejzákladnější dílo k historii papežů. Další knihy už z něj hodně čerpaly. Stínem tetralogie je, že prakticky všechny publikace mají uvolněné stránky, mnohdy nebyly ani rozřezané. Často se to dozvídám, když si prohlížím inzeráty. Inu, i naši předkové si s kvalitou nedělali velkou hlavu.

14.09.2022 5 z 5


Útěk z Leopoldova: Věznice, odboj, doba Útěk z Leopoldova: Věznice, odboj, doba Jaroslav Rokoský

Nesedí mi, když autor cituje sebe sama, čehož je zde v míře bohapusté. Místy jde o čtivou publikaci. Autor se nevyhýbá ani paradoxům; milost prezidenta republiky zachránivší od popravy, přesto je dštěna síra na komunistickou nelidskost. Jde o zajímavý postřeh, který vnáší objektivnější vhledy, což pozorného čtenáře donutí k zamyšlení. Publikace je opatřená velkým počtem jmen, která však pro ni nejsou důležitá, neboť na zbylých stranách se s nimi již nesetkáte. Jejich připomenutí dělá jen jakousi vatovitost a tvoří dějovou rozplizlost. Totéž platí o zbytečných podrobnostech, které knihu akorát natahují, komplikují, ačkoli mají ve stavbě příběhu epizodní roli. Po dočtení jsem nabyl dojmu, že autoři z knihy udělali šicgumu, aby dostáli objednávce; ani ne polovina trilogie se tomu útěku věnuje, ale chápu, v dnešní plytké době prodává nadpis, ne to pod ním. Nemůžu se zbavit dojmu parazitismu. V hodnocení se mi objevily 4 hvězdičky, avšak na víc jak dvě to není.

22.07.2022 4 z 5


Černý jestřáb sestřelen: příběh moderní války Černý jestřáb sestřelen: příběh moderní války Mark Bowden

Kniha i film jsou vzácný případ, kdy je jejich autenticita i vysoká míra vykreslení pravdy na jedničku. Ano, ve filmu je pár tvůrčích přešlapů, ty však v knize nejsou. Na druhou stranu, knížka je zase ochuzena o Zimmerovu hudbu. Prameny, které jsem měl k dispozici jsou ve shodě s publikací. Moje poklona.

14.07.2022 5 z 5


Trýzeň trpělivosti Trýzeň trpělivosti Agostino Casaroli

Znamenitá studie, kterak fungovala apoštolská diplomacie. Je v ní také poodhaleno zákulisí dění, které probíhalo kolem Josefa kardinála Berana při jeho držení v ústraní a zabraňování mu v pastýřské činnosti, s jeho následným odjezdem pro kardinálský purpur do Vatikánu, kde ještě stihl v 9/1965 na II. Vatikánském koncilu vystoupit s projevem o Janu Husovi. V knize jsou málo známé podrobnosti, které potěší každého fajnšmekra.

01.07.2022 5 z 5