Estyr Estyr komentáře u knih

☰ menu

Na moři, za plotem, na síti Na moři, za plotem, na síti Daniel Prokop

Tahle kniha je něco strašného. Jednostranná, manipulativní a snad všechna další negativa, co člověka mohou napadnout. Autoři už od počátku mají svůj názor a jen vyzobávají věci, které ho podpoří. K problematice přistupují zcela nekriticky a vůbec se nesnaží nic zkoumat, jen nakydat špínu. Kniha je proložena údajnými komentáři z internetových diskuzí, které mohou, ale také nemusí být autentické. Ale i pokud by byly, tak se jedná o záměrně zkreslující výběr toho nejokrajovějšího extrému, který je pak prezentován jako mainstream. Zařadit tohle jako naučnou literaturu je stejné, jako by někdo do geografie zařadil knihu o ploché zemi.

12.03.2021 odpad!


Vteřinu poté Vteřinu poté William R. Forstchen

Úžasné, napínavé, strhující. Jen u pár knih se se mi stane, že si pořád říkám ještě jednu stránku a mezitím uběhne několik hodin. Nejpoutavější je, že je to tak reálné.

21.02.2021 5 z 5


Rok poté Rok poté William R. Forstchen

Začátek trochu volnější, ale druhá část byla stejně svižná, jako Vteřina poté. Přibyla politika, což nemusí každému sednout, ale krásně to ukazuje, že nestačí jen přežít katastrofu, ale je nutné přežít i ve světě po ní a to může být stejně těžké. Některé situace šlo řešit jinak, ale chápu, že si autor potřeboval vygradovat příběh. Spoiler: Už při tom Johnově únosu mohl s Horskou bandou domluvit, že se vzdají. Sice mohli vyhrát pár bojů, ale ne válku. Takže jediná možnost byla spojení a John jim tohle měl navrhnout už když se bavil s Forestem.

21.02.2021 5 z 5


Kronika zániku Evropy: 1984–2054 Kronika zániku Evropy: 1984–2054 Vlastimil Vondruška

Čtení je to rozhodně zajímavé a krásně ukazuje smýšlení současných pseudohumanistů. Nicméně ne se vším se dá souhlasit a místy až moc tlačí na pilu. V knize jsou plusy i mínusy, takže za mě hodnocení 75 %.

15.11.2020 4 z 5


Je těžké být bohem Je těžké být bohem Arkadij Strugackij

(SPOILER) Pozor může obsahovat spoiler!
Co jen říci o Je těžké být bohem? Je to velmi rozporuplná kniha. Na jednu stranu tu máme zajímavý děj, originální myšlenku a sympatického hlavního hrdinu, na druhou stranu mi to přijde celkem nedotažené, místy zmatené a rozhodně to nevyužívá svůj potenciál. První problém je hned v prologu, což kazí první dojem. Sledujeme tam událost z mládí hlavního hrdiny, kdy se vydává s přáteli na výlet (asi) a hned první věta: Pažba Ančiny kuše byla vyrobena z plastické hmoty. Člověk si řekne, že když používají kuše, tak je děj už v tom primitivním světě, ale proč používají past? To na středověk nesedí. Nebo v tom světě vymysleli plast už tak brzy? Používají další primitivní věci z moderních materiálů, oslovují se Done atd.. Z počátku prologu jsem měl problém určit, kde se vlastně nachází. Nasměrovalo mě až nalezení kostry nacisty, což samo o sobě je zvláštní. Má se to odehrávat v naší budoucnosti a stále lze narazit na pozůstatky z druhé světové? Celkově je ten prolog nesmyslný a pro pozdější děj nemá žádný význam. Udělali by mnohem lépe, kdyby ho vynechali a začali rovnou první kapitolou. Druhým nedostatkem je nevyužití potenciálu. Dobře ukazuje lidskou povahu a to nejhorší v nás a je i kritikou sovětského režimu, ale tak nějak mi tam schází hlubší rozměr, nějaká hutnější zápletka, než že člověk z osvícené společnosti studuje primitivy a ohrnuje nos nad jejich omezeností a nakonec mu z toho hrábne. Mohlo se ukázat, že nejsou jediní návštěvníci z vyspělého světa a zatímco oni se snaží společnost studovat bez zásahů, tak ti druzí se si snaží ovlivnit a usměrnit svým směrem. Mohla to být jiná pozemská frakce nebo naopak dosud neobjevená civilizace. Don Reba by mohl být jejím členem. Pak by nastal boj o budoucí směřování daného světa.

07.04.2020


Řeky Londýna Řeky Londýna Ben Aaronovitch

Něco tak hrozného jsem už dlouho neviděl. Autor honí popularitu na moderním multikulti pojetí, takže i když všechno ostatní stojí za nic, tohle prodává. Smutné....

01.03.2020 odpad!


Dobrá znamení Dobrá znamení Terry Pratchett

Na tuhle knihu jsem se hodně těšil, přeci jenom se v ní spojili dva skvělí autoři. Možná právě pro to velké očekávání pro mě byla kniha velkým zklamáním. Dále lze narazit na spoilery!! Podle popisu se člověk těšil na interakci mezi andělem Azirafalem a pekelníkem Crowleym. Střet jejich pohledů na věc při řešení různých situacích mohl být hlavním humorným proudem, ale bohužel jsem se jí moc nedočkal. Trochu na začátku, pak Azirafal najde knihu proroctví a pustí se do studia a pak se sejdou až na konci. Malý antikrist nedělá vůbec nic ďábelského. Jen sedí kdesi s kamarády a povídají si o triviálních blbostech s klasicky dětskou naivitou. Bohužel to tvoří značnou část obsahu knihy a prokousat se těmahle pasážemi dalo dost zabrat. V podstatě všechny postavy, krom antikrista jsou pro příběh zcela nepodstatné. Celou knihu si hraje s kamarády a když má rozpoutat Soudný den, tak řekne, že se mu nechce a je po všem. Hlavní protagonisté (anděl s ďáblem) se s ním ani nesetkají, natož aby na něj nějak působili. Od dvou velikánů fantasy bych tedy čekal něco lepšího.

21.01.2019 2 z 5


Malevil Malevil Robert Merle

Co se týče téhle knihy, tak jsem na rozpacích. Pozor! Dále budou spoilery! Na jednu stranu je to velmi atmosférické dílo, ale na druhou stranu tam lze narazit i na několik selhání. V první řadě, což je asi nejmenší prohřešek je poměrně zdlouhavý úvod, kde autor popisuje dětství a následný život hlavního hrdiny v Malevil. Je to poměrně dlouhé a pro příběh vcelku nepodstatné. Není třeba vědět, že neměl dobrý vztah s rodiči, když zemřeli dávno před událostí. Nebo že nevycházel se sestrami, když se dále v knize nevyskytují. Upřímně jsem to málem vzdal. Ten úvod mohl být podstatně kratší nebo bychom si vystačili jen s občasnými vzpomínka v průběhu hlavního děje. Další, teď už vážnější chybou je, že si autor některé věci idealizuje, či usnadňuje náhodou. Narazí na mladou holku, která je smířená s tím, že střídavě potěší každého muže ne hradě? To je sakra náhoda a autor se tím vyhnul řešení vnitřních problémů. Navíc každý z Malevilské skupiny se chová velmi uvědoměle a když čelí v závěru koncové krizi, tak mají zase štěstí, že k nim jen tak přejdou zrádci, kteří je varují. Prostě autor si až moc pomáhá štěstím. No a posledním neduhem, co zmíním je to tlačení náboženství. Přijde chlápek, prohlásí se za kněze a všichni ho hned poslouchají? To jsou tak omezení jak venkovani ze 17. Století? Následně v postapokalyptickém světě dohadují o právních nuancích, zda má dle práva, které už neplatí větší autoritu to či ono? To mi přišlo fakt na hlavu. Řešit takové blbosti, když třeba v počátku je ani nenapadne jít prohledat okolí, zda někdo nepřežil v okolních vesnicích, či zda tam nenajdou něco užitečného atd.. Tohle jsou začátečnické chyby a dost to sráží hodnotu díla.

20.12.2018 2 z 5


Válka s mloky / Továrna na Absolutno Válka s mloky / Továrna na Absolutno Karel Čapek

I po těch letech velmi aktuální kniha!!!

06.10.2018 5 z 5


Atlantský svět Atlantský svět A.G. Riddle

Série, jako celek, se mi líbila, i když přiznávám, že nejlepší byl první díl a postupně šla úroveň trochu dolů. Přestože se děj odehrává hlavně na Zemi, tak autor představil velmi ambiciózní příběh odehrávající se napříč časem i vesmírem (nebo jen galaxií?). Bohužel se mu to ne vždy daří ukočírovat a samotné vyvrcholení příběhu je takové nemastné a neslané.

06.10.2018 3 z 5