Atlantský svět

Atlantský svět https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/264070/mid_atlantsky-svet-fcc-264070.png 4 128 28

Tajemství původu série

< 3. díl

Lidstvo je zahnané do úzkých… Signál z vesmíru by mohl být klíčem k záchraně lidstva. Čas se krátí a tým vědců musí riskovat vše ve snaze odhalit tajemství atlantského světa. Severní Maroko: Dr. Kate Warnerová vyléčila globální pandemii a myslela si, že vyléčí i sebe. Mýlila se. A mýlila se i ohledně rozsahu atlantského spiknutí. Lidstvo nyní čelí nové hrozbě v podobě nepředstavitelně silného nepřítele. Ani jí samotné už nezbývá mnoho času a lidská civilizace stojí před naprostým zhroucením, když se objeví nová naděje – zpráva od potenciálního spojence. Hvězdárna Arecibo: Mary Caldwellová celý život čekala, pozorovala hvězdy a pátrala po stopách rozumného života za hranicemi naší planety. Když se konečně dočká, je náhle zatažena do boje staršího než lidstvo, ve kterém jde ještě o mnohem víc. Mary se musí rozhodnout, komu má důvěřovat, protože už není kam utéct. Antarktida: Dorian Sloane po odeznění atlantského moru zjišťuje, že se stal jednou z loutek v Areově tajemném plánu. Než stihne ovládnout situaci, Arés rozpoutá kataklyzma, které vše změní. Zatímco svět zachvacuje katastrofa, Arés mu prozradí pravou povahu nebezpečí ohrožujícího lidstvo a Dorian přistoupí na poslední úkol – dopadnout a zabít Davida Valea a Kate Warnerovou. Tentokrát už nebude brát zajatce. Dostal nařízeno najít je a zlikvidovat, a navíc má nyní přislíbené odpovědi i spásu. S Dorianem v patách pak Kate s Davidem a ostatními členy jejich týmu putují vrakem atlanťanské lodě potopené na Zemi, atlanťanskými výzkumnými stanicemi rozesetými po celé galaxii i minulostí tajemné kultury, která by mohla zachránit lidstvo v jeho nejčernější hodince. Jejich vlastní životy jsou v sázce, času není nazbyt a Kate, Davida i Doriana nyní čeká ta nejtěžší zkouška.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Argo
Originální název:

The Atlantis World , 2014


více info...

VA_Krtek
VA_Krtek
29.04.2023 3 z 5

Završení série už bylo spíš na sílu než na požitek. Škoda. Myslím že tady už se autor dost zběsile utrhl ze řetězu a míra překombinovanosti se dostala do červených čísel.

Prince_of_book
Prince_of_book
23.01.2020 3 z 5

První díl mě úplně ohromil, líbilo se mi to tajemno, ta akce, david a kate...vlastně úplně vše. Ve druhém díle se začalo řešit ono taJemno a akce už nebyla podle ěm tak žhavá, ale bylo to super čtivé a bavilo mě to, ale třetí díl?

Ten mě z nějakého důvodu nezaujal tolik, jak jsem si myslel, že mě zaujme...bohužel. V tomto díle se víc "kecalo" než aby se něco dělo a mísení dějových linií bylo pro mě osobně no...asi až moc chaotické. Nejlepší částí tohoto dílu byl asi téměř úplný závěr, kdy už bylo dost dějových linií víceméně vyřešených a zbývala vyřešit jen otázka: Jakou roli v tom bude hrát Dorian?

A právě tento závěr dorianovi dějové linky se mi líbil a jevil jako nejlepší část z knihy i když nelogičnosti by se na ni našli. Linka Davida a Kate mě absolutně přestala bavit a závěr jejich společné dějové linky mě nechal absolutně chladným, podobně jako většina posledního dílu.

S ohledem na moje pocity musím říct, že bych byl osobně radši, kdyby děj po druhém díle končil, protože třetí díl opravdu nebyl hitparáda. Podle mě se z prvotní myšlenky dal vytěžit mnohem lepší závěr.

6/10 jen proto, že mám rád Riddlea jako autora. JInak průměr


Adapa
Adapa
17.11.2019 4 z 5

Po druhém slabším díle, lepší zakončení trilogie. S prvním dílem má společné snad jen postavy, prvotní tajemno a prvotní myšlenka se úplně vytratila.
Svým způsobem by mohlo být i samostatnou knížkou. Oproti prvnímu a druhému dílu, kdy se děj odehrával jen na planetě Zemi, se děj nyní odehrává po celé galaxii. Poslední díl má mnohem méně stran než první dva díly, jako kdyby to autor chtěl už nějak rychle dopsat, uzavřít a mít za sebou.

kalache
kalache
23.06.2019 4 z 5

...jestli budeme takoví hlupáci,že vypustíme do tohoto světa genetické inženýrství a robotiku,máte zaručeno,že se z něj dřív nebo později stane další hadí svět ...

Jury
Jury
21.06.2019 3 z 5

No.. Cekal sem vic... Po dobrem 2 dile sem cekal narez ale dostal sem total neprehledny pribeh ve kerem se clovek furt ztracel... Skoda... Cela trilogie timpadem prumer...

tejnecky
tejnecky
16.03.2019 3 z 5

Oproti předchozím dílů jde kniha už do velkých extrémů a ne právě jasnému ukončení. Dost přeskakuje ve vzpomínkách hlavních postav, občas se mi děj zdá zmatený.

denniys
denniys
23.12.2018 5 z 5

Výtečné završení skvělé série..myslím, že tento díl by obstál i jako samostatná kniha..na rozdíl od prvních dílů jde o čistokrevné výborné scifi, které velmi rychle utíká a skvělě se čte.. všechno do sebe krásně zapadlo, vše se vysvětlilo a happyendem jsme se s atlanťany rozloučili, já osobně jsem se s nimi seznámila velmi ráda :)

alik46
alik46
25.11.2018

Třetí díl byl lepší než druhý. Už mi trochu dalo práci se orientovat v těch probíhajících stoletích. Ale každopádně celou třídílnou sérii hodnotím jako jedno z nejlepších sci-fi, které jsem četla. Obdivuji autorovu fantasii v těch technických vymoženostech.

Estyr
Estyr
06.10.2018 3 z 5

Série, jako celek, se mi líbila, i když přiznávám, že nejlepší byl první díl a postupně šla úroveň trochu dolů. Přestože se děj odehrává hlavně na Zemi, tak autor představil velmi ambiciózní příběh odehrávající se napříč časem i vesmírem (nebo jen galaxií?). Bohužel se mu to ne vždy daří ukočírovat a samotné vyvrcholení příběhu je takové nemastné a neslané.

Dalgiona
Dalgiona
18.09.2018 5 z 5

Závěr byl trochu jiný, než ty předcházející. Ale zkušení čtenáři sci-fi s tím problém mít nebudou. Vplují do děje bez problémů a ani nezakolísají. Trilogie, která se prostě čte sama. Už teď se těším, jak si to celé zopakuji.

YA-girl
YA-girl
19.06.2018 3 z 5

Třetí díl mě bavil nejméně z celé série; byl i takový zamotanější a míň napínavý než ty předchozí dva. Byly tam popisovány osudy příliš mnoha postav, které mě ve výsledku až tak nezaujaly, a na hlavní hrdiny tak zůstalo méně prostoru, což mi bylo zase naopak líto. Jako ukončení série to bylo fajn a jsem ráda i za to, že zde nezůstalo nic otevřeného, ale myslím, že z toho šlo vytřískat i víc, nebyla to taková pecka, v jakou jsem doufala ;).

a.r.nick
a.r.nick
28.02.2018 3 z 5

Třetí díl hodnotím asi jako nejslabší z celé série. Tak jak jsem byl příjemně překvapený jedničkou a nadšený dvojkou, tak trojka mě už tolik neoslovila - především proto, že jsem se už chvílema ztrácel v ději. A zatímco v jiných knihách se snažím zase najít, tak tady jsem se přistihl, že je mi vlastně docela jedno, že mi některé detaily unikly. Taky se mi zdálo, že se autor do tohoto posledního dílu snažil najednou nacpat šíleně moc materiálu, bývalo by to možná vydalo na dvě knihy - které mohly být srozumitelnější (alespoň pro mě). Přesto ale jako sci-fi to bylo fajn, hodně dobrých nápadů, chvílema to nutilo i k úvahám o nás coby lidstvu, a konec mě uspokojil, měl určitou pointu a nezůstal otevřený. Tři hvězdičky z pěti coby mírný nadprůměr jsou tak akorát :).

Rita55
Rita55
20.02.2018 3 z 5

Z prvního dílu jsem byla nadšená, druhý se mi taky ještě docela líbil, protože se to většinou odehrávalo na Zemi, ale třetí mi nesedl. Asi to je proto, že nejsem zrovna fanda sci-fi... Vadí mi, že jak dojde na mimozemšťany, tak nic není nemožné - vše umí vyřešit, uzdravit, opravit, pokud se to autorovi hodí do krámu a naopak, když se mu to nehodí, tak to prostě nejde... No a ty časové a prostorové megaskoky tomu taky moc nepomohly. Celkovou myšlenku trilogie hodnotím kladně tak na 3,5 hvězdičky, ale znovu číst už bych se to neodhodlala :-)

tygřík2
tygřík2
01.09.2017 3 z 5

Tento díl trilogie mi připomínal "to bylo tak" ze hry Járy da Cimrmana Němý Bobeš. Chvílemi jsem se ztrácela ve vrstvách :-)

kazatell
kazatell
13.07.2017 5 z 5

Naprosto dokonalé. Po přečtení prvních dvou dílů jsem čekal uplně něco jiného a těšil jsem se opět na nějakou perfektní teorii o genetice a vývoji. V této knize však nic podobného nebylo a více než na zemi jsme se pohybovali po celém vesmíru a ve vzpomínkách. Jako završení dobře rozjeté trilogie byla kniha naprosto dostačující a bylo zde vysvětleno vše na co bych se ptal. Ne jako u jiných otevřených příběhů, kde na konci pořád tápete.

nadenka13
nadenka13
09.04.2017

Prostě tajemství původu celé mne nadchlo svěží , akční , skvěle se čte doporučuji a těším se na další knihy . Atlantský svět 5 hvězdiček .

Martin-cze
Martin-cze
22.03.2017 4 z 5

I přes mírný guláš ke konci kdo, co a jak to bylo super. A to že autor nemá ponětí o DNA a vědě je celkem putna, já taky ne a stejně se mne to líbilo. Není to vědecká publikace, ale fantasie autora...

Fantasysvet
Fantasysvet
02.10.2016 4 z 5

Provokatívny vedecko-fantastický technotriler o globálnych genetických experimentoch, pradávnych sprisahaniach a mystériách ľudskej evolúcie sa síce nemôže vyrovnať veľdielam majstrom klasického vedecko-fantastického žánru (A. C. Clarke, H. G. Wells, I. Asimov, J. Verne či E. R. Burroughs), ale svedomito môže konkurovať modernej vedeckej fantastike.

V duchu Michaela Crichtona (Kmeň Andromeda, Guľa, ale aj Park dinosaurov) a v medziach spoločenskej a antropologickej vedeckej fantastiky, ktoré už v minulom storočí upustili od technickej emancipácie a zamerali sa na modelovanie sveta s jasne vyznačenými sociálnymi koordinátmi, predkladá A. G. Riddle senzačný príbeh, v ktorom dominantnú úlohu bude zohrávať práve idea literárneho humanizmu.

A. G. Riddle vo svojich dohovoroch upozorňuje, že prvotný impulz, ktorý mu dodal odvahu napísať až trojdielny vedecko-fantastický román, vzišiel z jeho túžby vyrozprávať čitateľovi možno známy príbeh tak trochu iným spôsobom. Príbeh, aký by si chcel práve on sám prečítať a ktorý sa bude, paradoxne, páčiť užšej čitateľskej základni. Svoj zámer splnil. Záhada pôvodu predstavuje senzáciu. Známu. Môžete sa s ňou stretnúť na televíznych obrazovkách, veľkých filmových plátnach, v komiksoch i hrách. Má taký trošku hollywoodsky nádych, ktorý tvorí príjemný kontrast k pevne vytýčeným cieľom a základným špecifikám soft science fiction. Nebojácne kombinuje rôzne prvky, štýly, žánre, vedecké hypotézy aj dohady. Pohráva sa s genetickým základom našej populácie, jemne sa rýpe v smutnej minulosti, verí v morálny kódex, ale aj v ľudskú tvrdohlavosť. Predstavuje dlho hľadanú oddychovú knižnú kvalitu, ktorá vám príjemne vyplní voľný čas a možno rozšíri aj vaše obzory.

Prvá časť z trojdielnej knižnej série s názvom Záhada pôvodu, Tajomný gén Atlantídy, od A. G. Riddla vyšla vo vydavateľstve Motýľ v roku 2015. Vydavateľstvo sa s prekladom popasovalo celkom statočne. Až na niekoľko drobných chybičiek či nezrovnalostí oproti pôvodnému textu nie je ich práci na tomto rozsiahlom projekte čo vytknúť. Ak teda po malej senzácii s veľkými rozmermi poškuľujete, urobte krok vpred a kúpte si ju. Nebude to zlá voľba. Len si dajte pozor na jedno – soft science fiction je predsa len ľahším a okázalejším čítaním. Preto vám nemusí sadnúť. Ale o tom predsa literatúra, nakoniec, je.

Vědruna
Vědruna
12.08.2016 3 z 5

Celá trilogie se mi celkem líbila. Neuškodilo by mírné pokrácení, některé pasáže byly v knize zbytečné a jen brzdily děj. Autorovi se nedá upřít tvůrčí rozlet, ale provedení občas pokulhávalo za myšlenkou nebo ji zbytečně rozmělnilo. Jako fanynka sci-fi dávám tři hvězdy.

Tazz1
Tazz1
12.06.2016 3 z 5

No mě celá trilogie moc neoslovila. Přišlo mi to překombinované a občas zmatené. Nakonec tak byl pro mě třetí díl jako pro hard core scifistu asi tím nejlepším z celé série. Ale i tak.. prostě zmatené, jak jsem již psal. Myšlenka a nápad super, ale moc se to autorovi nepovedlo. No dal jsem to, ale vracet se k tomu již nebudu...

Štítky knihy

Atlantida americká literatura thrillery sci-fi

Autorovy další knížky

A.G. Riddle
americká
2015  73%Atlantský gen
2016  71%Let 305
2018  77%Pandemie
2015  72%Atlantský mor
2015  72%Atlantský svět

Kniha Atlantský svět je v

Právě čtených1x
Přečtených193x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených5x
Knihotéce122x
Chystám se číst41x
Chci si koupit13x
dalších seznamech3x