Dsenbi Dsenbi komentáře u knih

☰ menu

Felix až navěky Felix až navěky Kacen Callender

Skvele zachycený příběh trans hrdiny Felixe. Líbí se mi s jakou otevřeností a zranitelností můžu nahlédnout do myšlenek někoho, kdo si prochází procesem tranzice. Ocenila jsem i otevřenost vůči pochybám ohledně genderu, které Felix sdili i pohled z druhé strany rodiče, který taky prochází náročnou situací a může i nechtěně ublížit. Do poslední chvíle jsem netušila, jak příběh dopadne.
Kdybych mela mít jen jednu výtku, tak množství LGBTQ postav v románu na mě zezačátku působilo trošku uměle.
Jedná z nejlepších knih, jaké jsem v Young adoult žánru četla.

29.09.2023


Kosprd a Telecí Kosprd a Telecí Eva Papoušková

Zejména začátek knihy mě hodně bavil. Kapitoly krátké, dej hezky utíká. Četla se mi s lehkostí. :) Na doporučení Petra Biache čte dětem... ještě jsem nesáhla vedle.

29.09.2023 5 z 5


Prsa a vajíčka Prsa a vajíčka Mieko Kawakami

Tolikrát jsem měla chuť ji už zavřít a zahodit. Do čtení mě někdy táhla myšlenka toho, jak už se těším na jiný lehčí žánr a taky že ji musím vrátit do knihovny. Chvílemi mě kniha opravdu bavila. Myšlenky jsou dokonale zpracované z mnoha úhlu. Sonda do života Japonska. Otevírání těžkých témat jako láska asexuální ženy. Styl psaní mě hned v počátku chytil, ale některé popisné pasáže a opakující se myšlenky jsem už přeskakovala a nedokázala jsem si je vychutnat. Přes to všechno, jako ostatní, nezvládnu dát knížce nízké ohodnocení... Nakonec mám pocit, že ta kniha musela být tak dlouhá a náročná na čtení, abychom mohli hlavní hrdinku pochopit a jít do hloubky.

03.06.2023 3 z 5


Poslední stanice Poslední stanice Casey McQuiston

Jak už tu bylo napsáno, kniha se chvílemi vleče, nekonečné sexuální scény, nekonečné babrání se v Augustiných depkách. Ač to většinou nedělám, některé části jsem přeskakovala, protože zápletka byla zajímavá a chtěla jsem vědět, jak to dopadne. Úplně si dokážu Poslední stanici představit jako film, prostředí metra, s flashbacky do 70. let, palačinkárna, okouzlující prostředí večírků a Drag Queens. Vedlejší postavy skvělé! A délka 1,5 hodiny. Kniha opravdu měla být kratší.

Často jsem se ztrácela v neoznačených přímých řečích prokládaných delšími popisy a některé dialogy mi tak nedávaly smysl.

10.04.2023 3 z 5


Dobyvatelé pirátského pokladu Dobyvatelé pirátského pokladu Lucie Krystlíková

První dojem z knihy byl slabší. Ale pak jsem si sedla k synovi a začala zkoumat, jak kniha funguje. Je interaktivní a příběh se odvíjí od toho, jakého si zvolíte kapitána. Mapa odhalí svá tajemství, jen když najdete klíč. Během čtení děti trénují pozornost, vnímání mluveného textu, interpretaci. Syn je mladší a knížka je doporučená pro čtenáře od 8 let. Jakákoli věková hranice je samozřejmě individuální, ale zde plus minus odpovídá. Texty a mytologické příběhy jsou složitější.

Největší překvapení pro mě byl závěr knihy. Po vyluštění hesla jsem čekala nějakou fádní odměnu, slevový kód na další albi knihy, možná animaci... To co ale v Albi vymysleli... klobouk dolů! Syn byl neuvěřitelně nadšený.

06.04.2023 5 z 5


Krkavčí matka? Krkavčí matka? Veronika Hájek Hurdová

Knižní jednohubka. Četla se příjemně. Bavily mě pohádky na konci, do kterých autorka vložila hodnoty, jaké se snažím předávat svým dětem. A dětem se líbila obrázková básnička Hovínko. Textu je tu pomálu, obrázky spíš méně kvalitní. Blog nečtu, tak nevím jak hodnotná je kniha pro lidi, kteří toho od Veroniky nečetli víc a pravidelně její obsah sledují. Za mě svůj záměr splnila. :)

17.03.2023 3 z 5


Děti a pět jazyků lásky Děti a pět jazyků lásky Gary Chapman

Top první třetina až polovina knihy. Inspirativní jsou i tipy na konkrétní zpusoby, jak vyjádřit lasku jednotlivymi jazyky. Obsahově samozřejmě nemusím souhlasit de vším, to je v pořádku. Stupnice zvládání hněvu pro mě byla chaotická, opakující se pasáže mě nebavily. Vlastně moc nerozumím tomuhle americkému psaní populárně naučných knih (vic textu a opakování jiz napsaneho a min obsahu).

08.03.2023 3 z 5


Policejní křeček a záhadná záměna Policejní křeček a záhadná záměna Daniela Krolupperová

Knížka se četla pěkně, ale příběh mě jako dospělou moc nezaujal. Dítěti se celkem líbil, ale chybí mi tam víc vtipu, nějaké mrazení, emoce.

05.03.2023 3 z 5


Čuňa, Zulu a Ferda Čuňa, Zulu a Ferda Bohumil Matějovský

Knížka je to milá, krátká. Má hodně přímé řeči, čte se s lehkostí. Vtipy takhle malé dítě nepochopí (zkoušela jsem se ptát), ale to asi v knížce nijak nevadí. Synovi se moc líbila a chtěl ji číst hned znovu. I mě moc bavila, přesto knížku řadím do kategorie: přečtu 1x až 2x a to mi stačí. Takže jsem ráda, že máme možnost mít doma pár kousků knih, ke kterým se ráda vracím i po 20 a některé knížky si půjčíme z knihovny a po přečtení vrátíme.

Syn (4roky) poslouchá audiopohádky před usnutím. Na spotify jsme narazili na podcast Petra Biache čte dětem. Jedná se o krátké ukázky z knih pro děti. Pro dospělé pak slouží, jako inspirace, kam v dětské literatuře sáhnout. Když se nám něco líbí, přečteme si celou knihu. Moc doporučuju.

04.03.2023 3 z 5


Harry Potter a prokleté dítě: Část první a druhá Harry Potter a prokleté dítě: Část první a druhá Jack Thorne

Přečtena během dvou dní. Po HP jsem neměla raději žádná očekávání a byla jsem příjemně překvapená.

11.02.2023 5 z 5


Zpívánky 1 Zpívánky 1 Ladislava Pechová

Oceňuji originální spojení dvou písniček do příběhu.

21.01.2023 5 z 5


Pohádkové učení Pohádkové učení Zuzana Pospíšilová

Zatím u nás vede Doprava a Zpívánky 1. Občas ji otevře starší čtyřletý syn, ale mám pocit, že už je na ni velký. Dvouleťáka zatím moc nechytla, ale věřím že její čas přijde. Namluvená je krásně. Jinak nejvíc kvízy baví dospelaky a tchán zase knihu i tužku prohlížel i lupou, aby zjistil, jak funguje.

21.01.2023 3 z 5


Doprava Doprava kolektiv autorů

Nejlepší kniha z edice Albituzka. Dvouletý syn miluje hlavně zvuky a čtyřletý písničky,dialogy a kvízy.

21.01.2023 5 z 5


Sněhová sestřička Sněhová sestřička Maja Lunde

Naprosto nečekaný konec. Knížka krásná a přečtu dětem a až budou větší.

21.01.2023 5 z 5


Človíčkova dobrodružství a nové objevy Človíčkova dobrodružství a nové objevy Pavel Teisinger

Taky jsme půjčili v knihovně. Doma máme první díl přečtený několikrát a tento moc nezaujal ani mě ani syna.

21.01.2023 2 z 5


Ostrov zasvěcení Ostrov zasvěcení Ilka Pacovská

Za mě je tu málo rozpracovaných postav. Svět je popsaný a vymyšlený skvěle. Postavy mi chybí. Knížka je víc temná a smutná.
Akcí jsem přehlcená.
Nesedí mi úplně vyprávěcí styl. Někdy až knižní čeština se mísí s hovorovou.

Ale jinak je kniha napínavá. A určitě budu pokračovat, protože mě zajímá, jak se příběh bude vyvíjet.

07.12.2022 3 z 5


Mise: Zachraň planetu Mise: Zachraň planetu Helena Haraštová

Odkrývací okénka syna bavily. Pribeh pekne vymysleny. Opet syna bavilo s mimozemstanem mluvit a tak se prirozene vic zapojil. Za mě by to chtělo jen trošku komplexnější uvažování nad tématy ekologie, protože nic není černobílé. Ale možná jen moc chvátám a k věkové kategorii pro kterou je určena, je tento styl popisování vhodnější.

07.12.2022 3 z 5


Moje velká kniha příběhů na statku Moje velká kniha příběhů na statku Ingrid Pabst

Krásné bohaté ilustrace. Děti se mohou hravou formou dozvědět spoustu informací. Líbí se mi přirovnání k prvouce pro nejmenší z předchozího komentáře.
Syn (4 roky) ocenil vyprávění v ich formě od zvířátek a chtěl si s nimi povídat. Takže jsem mluvila za zvířátka a ptala se ho na otázky.
Přesně tohle učení hravou formou se mi moc líbí!

07.12.2022 4 z 5


Jaro - Obrázkové příběhy Jaro - Obrázkové příběhy Rotraut Susanne Berner

Vždycky najdu něco nového, čeho jsem si nevšimla a to už máme sérii doma 2 roky. Vytahujeme aspoň jednou do týdne, někdy i častěji.

07.12.2022 5 z 5


Vánoce pro kočku - 23 adventních pohádek a jeden opravdový příběh Vánoce pro kočku - 23 adventních pohádek a jeden opravdový příběh Terezie Radoměřská

Moje jedna z nejoblíbenějších s vánoční tématikou. Těšila jsem se na čtení dětem celý rok, kdy byla schovaná. Letos ji už po druhé čte i moje mamka sama pro sebe. Loni když jsme pořídili, četl i můj děda pravnoučkovi přes telefon. :)

07.12.2022 5 z 5