domiii97 domiii97 komentáře u knih

☰ menu

[Moje hvězda] 1 [Moje hvězda] 1 Aka Akasaka

Příběh o světě showbyznysu, fanouškách milující celebrity až moc a idolech, jenž mají i svůj život skrytý před zraky kamer.

Může se zdát, že se jedná o přehnaně komický příběh, ale opak je pravdou. Ano, [Moje hvězda] má v sobě humor, ale zároveň je velmi dojemná. To čtenář zjistí hlavně na závěr.

Manga dává nahlédnout do světa hvězd, zákulisí i do toho, co vše obnáší být tím největším idolem.

Ai na obálce společně s kresbou od Menga Jokojariho naláká nejednoho čtenáře japonského komiksu.

Pokud hledáte mangu se zajímavým příběhem a neobvyklou zápletkou, je [Moje hvězda] zrozená pro vás.

Děkuji Nakladatelství Crew za poskytnutí recenzního výtisku

28.04.2024 5 z 5


Magořina Magořina Carlton Mellick III

Máte rádi béčkové horory jako jsou třeba Pach krve, Hory mají oči nebo Lesní duch? Chce se vám při těchto filmech bouchat hlavou do zdi, protože hlavní protagonisté dělají přesný opak toho než by měli?
Jestliže jste odpověděli ano, tahle kniha je pro vás jako stvořená!

Jedná se o horůrek, u kterého víte, jak to nakonec dopadne, ale! Mellick dal do Magořiny sám sebe a to je teprve jízda. Takže jestli si čtenář myslí, že už všechno viděl, slyšel a nic ho nerozhází - omyl.
Magořina je ulítlá, zvrácená, úplně mimo, ale hlavně setsakra vtipná.

Tohle dílko je absurditka nejvyššího kalibru a pokud máte smysl pro humor, trochu zvrácenou mysl - oceníte Mellicka na plné čáře.

Vyvražďovačka mladé party přátel je okořeněná o rozplétání skrytých tajemství (spíš jobovek) jednotlivých členů party. Čtenář se dozví šokující pravdy a i když jej některé pasáže znechutí, chuť číst dál se tím nezmenší.
Pokud čtenář reaguje špatně na krev a vnitřnosti, raději bych se čtení této knihy vyhnula. Je jí tam opravdu dost a ještě i něco navíc.

Mě osobně bizzaro fiction zaujalo a zalíbilo se. Je to divoké čtení, u kterého jsem se zasmála, musela vydýchat pár extremností, ale jednoduše řečeno...bomba! A tleskám i za formát knihy s velkými písmeny. Pro nás starší je tohle ideálka.

25.04.2024 5 z 5


Volání o pomoc Volání o pomoc Wendy Dranfield

Opět se setkáváme se starými známými. Jestliže se vám líbil první díl, tak z druhého budete na větvi a naprosto konsternovaní.

Příběh čtenáře seznamuje se životem Madison před zatčením. Postupnými kroky se odkrývají informace, jenž měly zůstat utajeny, nejlépe dávno promlčeny. Taktéž se sleduje její návrat do rodného městečka, kde je její nechvalná pověst více než známá i po tolika letech. Nespravedlnost, jenž je na detektivce páchána, zabolí u srdce. Zároveň se čtenář dozvídá o případu mrtvé dívky. Tím, jak se střídají pohledy při vyšetřování případu a na život v Lost Creeku, se rozhodně nebude nudit.

V knize se objevuje mnohem více postav nesympatických od prvních zmínek. Ale není třeba se bát, objeví se i ty, co padnou hned do oka. Za zmínku stojí pes Brody, známý již z Pádu do tmy.

V příběhu se opět mísí dávka napětí, akce vyrážející dech i šokujících zvratů. Velkým plusem je, že jsou zde také krátké a úderné kapitoly končící tím nejnapínavějším momentem. Autorka čtenáře prostě nenechá vydechnout, dokud se nedostane na poslední stránku.

Nečekala jsem, že mě Volání o pomoc tak moc vtáhne a že víc jak polovinu knihy přečtu za jeden den. Tomu se říká detektivka s velkým D. Těším se na další díly a setkání s mou "druhou rodinou" Natem a Madison.

Děkuji Nakladatelství Albatros Media za poskytnutí recenzního výtisku

21.04.2024 5 z 5


Tichá pošta Tichá pošta Tereza Herzogová

Autorčiny knihy jsou skvělé v tom, že dokáží v čtenáři vyvolat všechny možné emoce od smíchu přes pláč až po vztek.

Myslím, že se najde nejeden čtenář, který se rád dozví, jak jeho oblíbené postavy žijí po x letech. V Tiché poště se to dozví a možná se i stane to, že změní své sympatie k některým protagonistům.

Osobně mě velmi zklamalo jednání Šárky a její matky Heleny. Za některá jejich rozhodnutí bych jim nejraději vrazila políček a ne jeden. Ale i když jsou některé postavy na zabití, stejně si bez nich příběh neumím představit. Opět ale nezklamal Ivan a milovaný Chroust. Sympatizanti této postavy se mohou zase těšit na jeho vtipně trefné výroky.

Není nouze o zvraty, životní milníky i nahlédnutí do normálně nenormální rodiny a jejich každodenního života.

Oddechové čtení s břitkým humorem, jenž dojme, pobaví a tak nějak ukáže, že osud je sice krutý, ale zároveň se tak trochu chová jako malé dítě hrající dětskou hru. Třeba schovávanou nebo tichou poštu.

Doufám, že jsem se s příběhem Šárky a Ivana neloučila na dlouho, protože už teď se mi po nich stýská. A hodnotit, jestli byla lepší Schovaná nebo Tichá pošta? To je nemyslitelné, protože obě knihy jsou boží a já si je ráda znovu přečtu.

Děkuji autorce a Nakladatelství Albatros Media za poskytnutí recenzního výtisku

20.04.2024 5 z 5


Empusion Empusion Olga Tokarczuk

Samotný název knihy odkazuje na mytologickou postavu Empusy. U Empusionu je zmíněno, že se jedná o přírodně - léčivý horor. Toto označení je více než vystihující. Tajemno v příběhu je zde v jiném pojetí, než je u klasického hororu zvykem. Nahánění strachu je v knize nenápadné, skoro by se dalo říct až skryté a je jen na čtenáři, jak se s hloubkou děje vypořádá. Není tedy zaručena nahánějící hrůza, ale i ti největší nebojsové jemné mrazení v zádech ucítí.

V knize se řeší témata, co byla v tehdejší době nejvíce rozebírána. Probírají se zde tedy témata ženství či světové problémy. To vše z pohledu mužů, jenž jsou každý povahově i myšlením rozdílní. V příběhu jsou tyto postavy velice detailně vykresleny.

Překvapilo mě, jak moc je příběh čtivý. Hojné popisy přírody, lidí, procedur a všeobecné líčení života v lázních k tomuto příběhu prostě patří. Taktéž se v příběhu objevují citáty a citace z různých děl.

Kniha je doplněna o dobové fotografie Görbersdorfu a nechybí ani seznam vystupujících osob.

V celkovém hodnocení u mě převažuje pozitivní dojem z knihy. Empusion je zvláštní, svým způsobem kontroverzní, což čtenář pozná až knihu dočte. Rozhodně je to jedna z nejzajímavějších knih, co jsem doposud měla možnost číst a za přečtení rozhodně stojí.

Děkuji Nakladatelství Host za poskytnutí recenzního výtisku

13.04.2024 4 z 5


Vina a trest Vina a trest Veronika Martinková

Kniha naláká nejen svojí temnou obálkou, ale hlavně dějem, v němž se mísí napětí, akce, detailní vyšetřování i probírání mezilidských vztahů.

Čtenář v průběhu děje sleduje vyšetřování případu, ale i osobní život hlavních postav se všemi problémy i radostmi. Díky tomu si čtenář nemusí před Vinou a trestem přečíst předešlé díly, i když by to určitě bylo lepší.

Autorka skvěle vykreslila atmosféru při vyšetřování hlavně díky detailnímu popisu postupů při řešení vražd. Čtenář se tak dozví, jak to probíhá na pitevně, při daktyloskopii nebo na místě činu. Zajímavostí je taktéž popis politických her, které se ani kriminalistům nevyhýbají. Někomu to může přijít nudné, avšak mně to do děje sedělo.

Hlavní hrdinové jsou sympatičtí od první stránky. Jediné mínus má David a to za svou aroganci. Zasloužil by si pár facek, ale budiž mu k milosti to, že je tak dobrý vyšetřovatel.

Troufnu si autorku přirovnat k Wendy Dranfield, která mě taky nadchla od první stránky. Celkově je kniha velmi dobře napsaným krimi románem se zajímavým případem vraždy. To vše ještě obohaceno o zápletku v životech vyšetřovatelů. Rozhodně si předešlé díly přečtu a těším se na další případ Vítkové a Winklera.

Děkuji autorce za poskytnutí recenzního výtisku v podobě e-knihy a možnost spolupráce

09.04.2024 5 z 5


Tulák po hvězdách (komiks) Tulák po hvězdách (komiks) Jack London

Tulák po hvězdách není jen příběhem o krutosti vězeňského života a brutalitě páchaného na věžních. Je to především příběh o odhodlání a touze uniknout z nelítostného světa. To vše obohacené filozofickými úvahami o životě, smrti a duši, jenž žije dál i po konci.

Příběh je to dojemný a díky komiksovému zpracování dobře pochopitelný. Pro ty, co nemají v plánu si přečíst román, je tohle skvělá varianta. Zajímavostí je, že příběh vychází ze života Eda Morrella, jenž byl přítelem autora.

Pár much ale komiks má. První z nich je, že čtenář pořádně neví, v co se Standing inkarnuje. V anotaci jsou sice zmíněné tři vtělení, ale to nejsou jediné. Právě u těch není ani zmíněno, v jakém časovém období se odehrávají a bližší popis taky chybí.

Dalším mínusem jsou interpunkční znaménka. V bublinách je problém odlišit čárku od tečky a naopak, které se díky zvolenému stylu písmen prolínají. A to si troufám říct, že mám dobrý zrak.

Kresba mě osobně neupoutala. Pokud měl být komiks zamýšlen pro náctileté čtenáře, tak tomu ilustrace odpovídají. Podle obálky knihy jsem ale očekávala detailnější zpracování s realistickou kresbou postav.

Tuláka po hvězdách doporučuji k přečtení a tento komiks je dobrou volbou.

Děkuji Knihy Dobrovský za #recenznivytisk a možnost #spoluprace

07.04.2024 4 z 5


Pohádky z lesa-Co si stromy šeptají Pohádky z lesa-Co si stromy šeptají Lenka Jakešová

Kniha od české autorky pojednává o životním příběhu strakapoudího páru. Od jejich seznámení až po založení rodiny a vylíhnutí čtyřech strakapoudích holčiček. Jejich příběh je doplněn pohádkami o stromových vilách a skřítcích náležející k právě léčenému stromu.

Čtenář se tak může těšit na deset pohádek, v nichž vystupují například skřítek Habřík, víla Vrběnka nebo sumec Fous.

Pohádky z lesa ale nejsou čistě pohádkovou knihou. Každý z příběhů má čtenáře zábavnou formou naučit něco o lese a přírodě. Třeba jak rozpoznat habr od buku, proč má javor na podzim krásně tvarované a zbarvené listy nebo proč roste olše v mokřinách.

Navíc jsou příběhy doplněny roztomilými ilustracemi. Díky těm si čtenář zapamatuje důležité informace a hlavní je se koukat na detaily. Skřítek Jilmík a jeho vlasová kreace je prostě kouzelná a dobře zapamatovatelná. Moc se mi líbí, jak jsou pohádky od příběhu strakapoudů graficky rozlišené.

Kniha je i plná chytlavých písniček a básniček.

Osobně bych byla ráda, kdyby příběh strakapoudí rodinky pokračoval. Konec mi přišel neukončený a myslím, že nebudu jediná, která by ráda věděla, jak si budou malé ptačí holčičky vést v léčení stromů.

Jako vystudovaný lesník doporučuji tuto knihu jako učební pomůcku pro děti. Hravým stylem děti naučit aspoň základy poznávání stromů a zvířat, co se v lese nachází, je skvělé.

Děkuji autorce za poskytnutí recenzního výtisku

05.04.2024 5 z 5


Venom: Smrtonosný obránce Venom: Smrtonosný obránce James R. Tuck

Pozor, pozor! Na scénu přichází román ze světa Marvel. V hlavní roli Eddie Brock a Peter Parker alias Venom a Spider-Man.

První setkání s románovou podobou o superhrdinech bylo více než dobré. Příběh je srozumitelně napsaný, takže není pro čtenáře problém představit si konkrétní akce.

Kniha je rozdělena na kapitoly, u kterých je napsáno, kde se právě děj nachází.
V příběhu je spousta akčních scén, ale taky není opomenut humor a tím si Venom získá nejednoho fanouška.

Postava Venoma zde vystupuje jako nová "bytost/osoba", která si uvědomila své dřívější prohřešky a chce odčinit to, co napáchal právě právě pomocí nevinným lidem. Hodně mě překvapilo, jak jsou Eddie se svým symbiontem sympatičtí. Sleduje se i jeho minulost a to, co ovlivnilo a pomohlo zrodit Venoma. Pro ty, co čtou o této postavě poprvé je to velké plus.

Oproti tomu Spidey si moc moje sympatie nezískal. Jeho postava zde vystupuje jako taková nijaká a trochu rozpolcená. Dost mi připomíná herce Tobeyho Maguirea ze stejnojmenného filmu.
Celkově se postav v ději objeví dost a zrovna padouchové se mi pletli.
Zajímavostí je označení Spider-Mana. Aby čtenář pořád nečetl jen Spider-Man to a Spider-Man tamto...autor jej nazval jako Spideyho, což není nic pro fanoušky neobvyklého, ale taky jako Snovače pavučin nebo Stěnolezce.

Kniha je super. Mě samotnou nabudila k tomu, abych si přečetla o Venomovi, ale ne jen o něm, více a taky abych se ponořila do světa superhrdinů. Ať už je to Marvel nebo DC.
Doporučuji a doufám, že vyjde více románů z komiksového vesmíru.

Děkuji Nakladatelství Crew za poskytnutí recenzního výtisku

30.03.2024 5 z 5


Pád do tmy Pád do tmy Wendy Dranfield

Kniha je čtivá díky krátkým a úderným kapitolám, které končí tak, aby v čtenáři co nejvíce vyvolaly napětí a chuť číst, dokud nebude konec.
Dějová linka vyšetřování se střídá se vzpomínkami na pobyt ve vězení Madison i Natea. Tak se čtenář dozví o životě vyšetřovatelů, kdy oba byli odsouzeni za zločin, který nespáchali a ti doufají naleznout kýženou pravdu i po několika letech od odsouzení.
Zápletka je zajímavá díky nečekaným zvratům. Čtenář zjistí, jak je všechno se vším propojené a co je velkým plusem příběhu - některé skutečnosti vyrazí dech. Čtenář je nebude očekávat.
Hlavní protagonisté jsou sympatičtí. Srdce čtenáře si jistě získají i díky tomu, že nejsou dokonalí, jsou si toho vědomi a nebojí se to ukázat.
Celkově hodnotím Pád do tmy kladně. Dostala jsem vše, co jsem od detektivně thrillerového příběhu očekávala. V knize sice není tolik akce, ale příběh je spíše zaměřen na psychiku čtenáře, aby v něm vyvolal pochybnosti o správnosti všech indicií. Těším se na další díl s Madison a Natem. Mám radost, když najdu sérii, která mě chytne od prvního dílu. Věřím, že nebudu zklamaná, ba naopak se moje nadšení bude stupňovat.

Děkuji Nakladatelství Albatros za poskytnutí recenzního výtisku

29.03.2024 5 z 5


Největší přání Největší přání Lenka Jakešová

Knížka pro děti z pera české spisovatelky pojednává nejen o nelehkém tématu života dítěte v dětském domově, ale i o víře v čase Vánočním, kdy se tajné sny plní.

V příběhu je zmíněna láska v podobě kamarádské, stesku po rodičích, ale i v nově vytvořeném vztahu mezi tetou v domově a dětí.

Příběh se odehrává v období adventního času, kdy se děti připravují na Vánoce a společně s jejich tetou probírají všemožné zvyky a tradice.

Helenka, stejně jako i ostatní děti, si prochází nelehkým obdobím. Autorka popsala tyto pocity velice detailně a čtenář tak nemá problém se do pocitů postav vžít.

Knihu doplňují milé ilustrace a je zde větší obsah textu, tedy bych doporučila pro zdatnější mladé čtenáře. Příběh jako takový si ale užijí i menší děti ve společném čtení s rodiči.

Kniha je to sice oddechová a zároveň naučná, ale nechybí i trocha napětí.

Při čtení jistě nejednomu dospělému čtenáři úkapne slza. Osobně jsem po dočtení určitě naplnila kbelík slz. Bylo to dojemné, smutné, ale zároveň krásné počtení.

Jsem ráda, že autorka sepsala příběh s posláním a o tématu, které by se nemělo opomínat. S knihou se dá i dále pracovat, třeba při některé z besed - ať už v knihovně či ve škole.

Děkuji autorce za poskytnutí recenzního výtisku

27.03.2024 5 z 5


Neuvěřitelná dobrodružství se Snovíkem Neuvěřitelná dobrodružství se Snovíkem Lenka Jakešová

Knížka z edice Čtení pro prvňáčky dává malým čtenářům prostor pro fantazii. Ona už planeta Snění a možnost vysnít si cokoliv, je neuvěřitelné, ale v této knížce možné!
Čtenář prožije společně s hlavními hrdiny dobrodružství jako třeba návštěvu pravěku i s dinosaury, možnost potkat piráty nebo navštívit moře v obrovském klobouku.
V knize jsou barevné ilustrace Josefa Quise, které ihned zaujmou a hezky doplňují příběh.
Neuvěřitelná dobrodružství se Snovíkem je úzká knížka, takže i malý nečtenář nebude mít problém se začíst. Příběh je milý a potěší malé i velké knihomoly.

Děkuji autorce za poskytnutí recenzního výtisku

25.03.2024 5 z 5


Meč pro krále Meč pro krále Michal Zmítko

Historický román, jenž je autorovou prvotinou, nabízí čtenářsky čtivý a detailně zpracovaný zážitek z období temného středověku.

Autor dokáže v čtenáři rozdmýchat všechny emoce. Popisy emotivních částí jsou srdceryvné. Oproti tomu dokáže rozbořit čtenářovi nervy, pokud se některému z protagonistů děje něco špatného.

Velkým plusem je vykreslení bojů bez příkras se spoustou krve. Prostě tak, jak to doopravdy bylo.

Je potřeba zmínit, že se v příběhu objevuje dost milostných scén i takových, které jsou pro "vyšší dívčí". Rozhodně by se za tyto scény nemusel stydět žádný erotický román.

V knize nechybí ani mapa, v níž jsou zaznamenané všechny důležité místa v ději.

Postavy jsou vykresleny reálně i s jejich osudy. Čtenář bude překvapen, jak se některé osudy postav vyvrbí.

Osvěžením děje jsou vzpomínkové útržky postav. Čtenář se tak dozví i něco o jejich minulosti. Osobně bych ocenila přesné datování vzpomínek.

S postavami je zde ale jedno příkoří. Objevuje se jich hodně a čtenáři se mohou plést či na zapomenout, jakou funkci v příběhu zastávaly. Především, když se postava objeví po delší době.

V knize je vše, co má ve správném historickém románů být - boj o moc, spiknutí, zrod lásky i nenávisti, zrada.

Já jsem si čtení užila a budu se těšit na autorův další literární počin.

Děkuji autorovi za poskytnutí recenzního výtisku

23.03.2024 4 z 5


Poslední medvěd Poslední medvěd Hannah Gold

Kniha z pera britské spisovatelky pojednává o dojemném příběhu, v němž se zrodí jedno neobvyklé přátelství.

Přátelství mezi holčičkou a ledním medvědem zde ale není jediným středobodem. Taky se zde řeší znovunavázání vztahu mezi rodičem a dítětem, láska neznající mezí i vyrovnání se s tragickou událostí.

Postava April je ztělesněním odvahy, touhy nevzdat se - ať už jste dítě či dospělý. A Medvěda si jistě oblíbí každý. I když nemluví, má toho na srdci hodně.

Kniha obsahuje krásné a decentní ilustrace od Leviho Pinfolda, který se podílel i na ilustracích Kouzelnického almanachu Harryho Pottera. V knize nechybí ani mapa Medvědích ostrovů.

Je to příběh s důležitým posláním. Poslední medvěd čtenáře donutí přemýšlet, brečet, smát se a hlavně... věřit si.

Děkuji nakladatelství Argo za poskytnutí recenzního výtisku

19.03.2024 5 z 5


Jejich temné plány: Díl první Jejich temné plány: Díl první James Tynion IV

Komiks ze světa DC nás vtáhne do děje plného akce, krve a nelítostných vražedných machinací. V příběhu není jenom Batman a Catwoman, ale i záporáci jako Joker, Cheshire, Mr. Teeth nebo Penguin.

Děj je rozdělen na pět částí. Super detailní kresby bojů, násilí a postav.

Na komiksu je fajn to, že nevykresluje pouze příběh Batmana, ale i padouchů. Ti příběh obohacují a s každou stránkou dávají čtenáři nahlédnout do jejich šílených myslí.

Děkuji nakladatelství Crew za poskytnutí recenzního výtisku

17.03.2024 5 z 5


Dokonalé propojení Dokonalé propojení Jana Jánská

Dokonalé propojení je první knihou z pera české autorky, v němž není nouze o drama a napětí. Čtenář bude duševně prožívat jednotlivé osudy postav, z nichž některé se mu zavrtají hlouběji do kůže a psychické vydeptání je více než pravděpodobné.

Děj je vyprávěn z pohledu sedmi postav. Čtenář se tak nenudí a neusne na vavřínech. Jediné, co mi chybělo, byl hlubší pohled vyšetřovatelů na samotné pátrání. Neměli možnost se tolik dostat do kladného (nebo i záporného) vztahu se čtenářem.
Díky vyprávění z různých pohledů jsou kapitoly krátké, úderné a zakončené tak, aby čtenář měl chuť číst pořád dál.
Autorka v knize otevřela témata jako sektářství, nenávist na pracovišti nebo týrání.

Kniha taky pojednává o lásce, která je tu zmíněna ve všech formách. A právě láska zde odkrývá nejhlubší tajemství, která měla zůstat skryta.

Jednotlivé postavy nabízí širokou škálu povah. Některé si čtenář oblíbí, jiné ne - pravdou je však to, že na konci knihy na některé z nich změní názor.
Velkým plusem je i to, že se čtenář dozví, jak to nakonec se všemi dopadlo. Co víc si přát.

Kniha je skvělá svou propracovaností a věřím, že se fanoušci napětí budou po dočtení tetelit blahem.

Děkuji Marii Hamákové a Janě Janské za poskytnutí recenzního výtisku

13.03.2024 5 z 5


Tajemství sanatoria Tajemství sanatoria Anne-Sophie Lunding-Sørensen

Historický román dánské spisovatelky pojednává o nelehkém životě žen v době, kdy představa ženy provozující mužské povolání, vyvolává velký rozruch. Autorka zmiňuje téma lásky v jakékoliv formě i hledání sebe sama. Příběh má čtenáře utvrdit v tom, že jsme všichni jenom lidé. Bez ohledu na to, zda je jeden pacientem a druhý doktorem.
Kniha je zajímavá umístěním příběhu do nervového sanatoria, jenž samo o sobě je čtenářsky záhadné a vyvolávající mrazení v zádech.
Příběhem provází Hannah, Dagmar a taky Kobyla. Ta velmi ozvláštňuje děj a její životní příběh vezme za srdce každého.
Autorka v příběhu zmiňuje nelehké žití pacientek i omezování jejich osobních potřeb. Možnost se rozvíjet je pro nich naprosto vyloučena.
Kniha je čtivá, napsaná skoro až poeticky. Od příběhu se očekává jistá dávka akce. Vždyť samotná anotace k tomu vybízí. Bohužel se pořádného okořenění v podobě akce dočká čtenář až v posledních 50 stránkách.
Závěr je sice překvapivý, ale bystrý čtenář si jisté souvislosti dá dohromady už v průběhu čtení.

Celkově je kniha čtivá, má něco do sebe, ale gradace mohla přijít dřív. I tak knihu doporučuji k přečtení. Téma není jednoduché, ale i o takových je potřeba se zmínit.

Děkuji Nakladatelství Host za poskytnutí recenzního výtisku

10.03.2024 4 z 5


Tenhle pokoj se nedá sníst Tenhle pokoj se nedá sníst Nicol Hochholczerová

Poeticky vyprávěný děj s krátkými kapitolami dokáže čtenáře pohltit. Avšak, jak u knih bývá zvykem - 100 lidí, 100 chutí...u této to platí dvojnásob.
Téma, jež autorka zmiňuje, tedy manipulace ve vztahu spojené se zneužíváním, pojala syrově z pohledu především Terezy.
Kniha by měla vyvolat emoce a u spousty čtenářů vyvolala, ale u mě prostě ne. Určitě to nebylo formou, jakou je kniha psaná. Ta se mi právě líbila, i když... Aby na jedné stránce byly dvě věty, to mi přijde jako škoda papíru. Na druhou stranu chápu, že autorka tím chtěla vyjádřit tu strohost.
Problém jsem měla s postavou Terezy. Ta se ze začátku chová na svůj věk, ale postupem času mi přišla naivní a úplně mimo. Nepřišlo mi, že by chápala, čeho se Ivan na ni dopouští.
Byla jsem na knihu zvědavá, ale nejspíš jsem ji pochopila špatně. Stává se. Věřím, že si kniha najde své čtenáře.

Děkuji Nakladatelství Host za poskytnutí recenzního výtisku

10.03.2024 2 z 5


Hrozálie se chce stát čarodějnicí Hrozálie se chce stát čarodějnicí Susanna Isern

Knížka je originálně zpracovaná tak, aby zaujala na první pohled a hlavně na první omak. Velikým plusem Hrozálie je, že komunikuje se čtenářem. Ten má například hádat, která kočka patří které čarodějnici.
Roztomilé ilustrace potěší nejedno čtenářovo oko. Moc hezký jsou popsané místnosti či místa, kam se Hrozálie podívá.
Hlavní hrdinka Hrozálie je svá. Chce si najít svůj styl a způsob čarování a neopičit se po starých čarodějnicích. Takže třeba místo hrůzostrašné čarodějnické kočky bude mít krásného růžového králíčka Lilu.
Kniha je vlastně návodem pro všechny malé/velké čarodějnice a čaroděje. A pozor! Hrozálie má mít ještě pokračování jejích dalších dobrodružství.
Pokud máte chuť si přečíst sami nebo svým dětem knížku, kde dobro zvítězí nad zlem, s příběhem tak akorát roztomilým a hravým, určitě doporučuji tuto.
Kouzlům zdar

07.03.2024 5 z 5


Vřesová můrka Vřesová můrka Oksana Bula

Kniha Vřesová můrka je prvním dílem nové série Pohádky pro Slunce a Měsíc.

Tato milá knížka pro děti pojednává o přátelství, touze objevovat neznámé a překonání svého vlastního strachu.

Za nádhernými ilustracemi stojí sama ukrajinská autorka. V příběhu se objevují Tukoni, Netopýr, Sýček a jiné můrky. Ty mají názvy podle toho, kde se narodili.
Text je zpracován do komiksu, takže je tam méně textu a tak je to i pro nečtenáře, či začínající malé knihomoly, ideální.

I když je Vřesová můrka knížka pro nejmenší děti (3+), potěší svým příběhem a grafickým zpracováním i dospělého.

Doufejme, že brzy vyjde i další díl. Kdo ví, jaké dobrodružství šedivou můrku vřesovou ještě čeká...

25.02.2024 5 z 5