Poslední medvěd

Poslední medvěd https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/520215/bmid_posledni-medved-CY6-520215.jpg 4 36 6

Představte si, že se skamarádíte s ledním medvědem. Zdá se vám to nemožné? Tak si přečtěte Posledního medvěda. Na Medvědím ostrově v souostroví Špicberky už dnes kvůli měnícímu se klimatu žádný lední medvěd nežije. To aspoň tvrdí malé April její ovdovělý tatínek, klimatolog, kterého výzkum i s dcerou zavede na odlehlou vědeckou stanici daleko za polárním kruhem. Jenže April tam jednoho ledního medvěda přece jen zahlédne. Je vyhublý, zraněný a jeho medvědí rodina zůstala na jiném ostrově. Holčička se rozhodne, že medvědovi pomůže. Začíná tak největší dobrodružství a nejnebezpečnější výprava jejího života… Dojemný příběh ukazuje, že každý bez ohledu na věk a sílu může vykonat velké činy a přispět k záchraně života na naší planetě. Kniha získala Blue Peter Book Award a Waterstones Children's Book Prize. Dostala se také do užší nominace na dětskou knihu roku v soutěži o British Book Awards a o Indie Book Awards. Ilustrátor Levi Pinfold je držitelem prestižní Kate Greenaway Medal.... celý text

Literatura světová Romány Příroda, zvířata
Vydáno: , Argo
Originální název:

The Last Bear , 2021


více info...

Přidat komentář

domiii97
19.03.2024 5 z 5

Kniha z pera britské spisovatelky pojednává o dojemném příběhu, v němž se zrodí jedno neobvyklé přátelství.

Přátelství mezi holčičkou a ledním medvědem zde ale není jediným středobodem. Taky se zde řeší znovunavázání vztahu mezi rodičem a dítětem, láska neznající mezí i vyrovnání se s tragickou událostí.

Postava April je ztělesněním odvahy, touhy nevzdat se - ať už jste dítě či dospělý. A Medvěda si jistě oblíbí každý. I když nemluví, má toho na srdci hodně.

Kniha obsahuje krásné a decentní ilustrace od Leviho Pinfolda, který se podílel i na ilustracích Kouzelnického almanachu Harryho Pottera. V knize nechybí ani mapa Medvědích ostrovů.

Je to příběh s důležitým posláním. Poslední medvěd čtenáře donutí přemýšlet, brečet, smát se a hlavně... věřit si.

Děkuji nakladatelství Argo za poskytnutí recenzního výtisku

Betti
01.11.2023 5 z 5

Krásná dětská knížka otevírající problematiku globálního oteplování, antropogenního vlivu na přírodu a ohrožených medvědů ledních. Velmi poučné a dojemné.


Mona-Lisa
23.10.2023 5 z 5

Tak z názvu a obálky je jasné, že tu půjde o medvěda(ledního) a malou holku(která je na 6 měsíců spolu s tátou jedinou obyvatelkou ostrova u polárního kruhu).

A teď teda k tomu, proč ji vrazit tvému dítěti v okolí do ruky případně pod stromek.
Je vzdělávací, inspirující a poučná v tolika směrech.

Jemně tancuje okolo vztahu otec/dcera . Vtipně uvede do oťukávání a tajů prvních opravdových přátelství. Otevírá oči ohledně tání ledovců a respektu ke zvířatům.
Zároveň to vůbec není infantilní nebo pohádkově zkreslující.

Tu realitu ti naservíruje jemně, smělými slovy, s krásnými ilustracemi mezi řádky.
Docela mi zlomila srdce a jestli zase slepila dohromady vám neprozradím, aby jste měli důvod si ji přečíst.
Taková ta knížka 9+, kterou přečteš na jeden zátah, tolik si z ní vezmeš, směješ se, vztekáš, je ti smutno a pak se s ní nechceš rozloučit do soutěže. Ale přece jenom už nejsi dítě no... ACH JO

Renike
19.10.2023 5 z 5

Nádherná obálka mě donutila přečíst anotace. Anotace mě donutila knihu koupit. A nelituju. Moc krásný příběh 11leté holčičky a ledního medvěda. Fandila jsem jak April, tak i Medvědovi, a jsem ráda, že vše dobře dopadlo. Co mě navíc potěšilo, byla osvěta. Lidi si to už konečně mají uvědomit, jak škodíme přírodě, tím i zvířatům a nám lidem. Kniha obsahuje překrásné ilustrace. Doporučuji celým svým srdcem všem.

Karcoolka2210
14.01.2023 3 z 5

Prvé, čo ma na tejto knihe zaujalo, bola krásna obálka, ilutrácie nesklamali ani v knihe. Príbeh o April a jej ceste do Arktídy bol jedno veľké dobrodružstvo, miestami krásne, miestami nebezpečné a miestami veľmi naivné a nezodpovedné. Ale myslím, že táto kniha by mohla vzbudiť záujem detí a mládeže o problematiku topenia ľadovcov a následných dôsledkov pre nás ľudí i samotné ľadové medvede.

Ahmose
08.12.2022 3 z 5

Po dočítaní knihy Posledný medveď sa vo mne bilo veľké množstvo pocitov. Začnem teda tým, čo je úplne jasné. Po grafickej stránke kniha nemá chybu. Obálka a ilustrácie sú nádherné. Práve ten vizuál ma na knihu zlákal. Z počiatku, keď som knihu začal čítať, bol som nadšený. Príbeh je sám o sebe jednoduchý a dobre sa číta. Ako dieťa by som to miloval. Keď som však knihu dočítal a zamyslel sa nad ňou, moje nadšenie vystriedala trpká pachuť. Nie z toho ako príbeh dopadol, ale z toho celkového dojmu.
Myslím, že autorka sa nechala trochu uniesť. Rozhodla sa prezentovať April ako jedinú osobu, ktorá rozumie zvieratám a jedinú, ktorá skutočne vidí problematiku klimatických zmien. To by mi samo o sebe až tak nevadilo, ale April následne urobila obrovskú chybu, ktorá ju mohla stáť život a reakcia jej otca bola nelogická. Prakticky ju za to pochválil. Mal som pocit, že sa ma kniha pokúša nasilu zmanipulovať do určitého emocionálneho rozpoloženia. Nemám to rád. Nie som si teda istý či kniha skutočne prináša deťom ten správny odkaz. Knihu však môžem odporučiť starším deťom alebo dospelým čitateľom, ktorí dokážu zvážiť konanie hlavnej postavy. Mohla by byť dobrou voľbou na diskusiu do čitateľského krúžku.

Štítky knihy

příběhy o zvířatech lední medvědi

Autorovy další knížky

Hannah Gold
britská
2023  89%Poslední medvěd
2023  100%Stratená veľryba

Kniha Poslední medvěd je v

Právě čtených2x
Přečtených41x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených2x
Knihotéce38x
Chystám se číst47x
Chci si koupit11x