Pohádky z lesa-Co si stromy šeptají

Pohádky z lesa-Co si stromy šeptají https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/503432/bmid_pohadky-z-lesa-co-si-stromy-septaji-mVm-503432.jpg 5 10 6

V dutině staré břízy se uhnízdili dva strakapoudi, kteří každý den pomáhají okolním stromům zbavit se škůdců a bolístek. Za odměnu jim vyléčené stromy vyprávějí pohádky o stromových vílách a skřítcích. Chtěli byste se dozvědět, proč jsou javorové listy na podzim nejkrásnější, jak je možné, že jsou plody tisu jedovaté, nebo komu měly lískové oříšky udělat radost? Tak se pohodlně usaďte a zaposlouchejte se do šepotu stromů.... celý text

Pohádky
Vydáno: , Bambook
více info...

Přidat komentář

domiii97
05.04.2024 5 z 5

Kniha od české autorky pojednává o životním příběhu strakapoudího páru. Od jejich seznámení až po založení rodiny a vylíhnutí čtyřech strakapoudích holčiček. Jejich příběh je doplněn pohádkami o stromových vilách a skřítcích náležející k právě léčenému stromu.

Čtenář se tak může těšit na deset pohádek, v nichž vystupují například skřítek Habřík, víla Vrběnka nebo sumec Fous.

Pohádky z lesa ale nejsou čistě pohádkovou knihou. Každý z příběhů má čtenáře zábavnou formou naučit něco o lese a přírodě. Třeba jak rozpoznat habr od buku, proč má javor na podzim krásně tvarované a zbarvené listy nebo proč roste olše v mokřinách.

Navíc jsou příběhy doplněny roztomilými ilustracemi. Díky těm si čtenář zapamatuje důležité informace a hlavní je se koukat na detaily. Skřítek Jilmík a jeho vlasová kreace je prostě kouzelná a dobře zapamatovatelná. Moc se mi líbí, jak jsou pohádky od příběhu strakapoudů graficky rozlišené.

Kniha je i plná chytlavých písniček a básniček.

Osobně bych byla ráda, kdyby příběh strakapoudí rodinky pokračoval. Konec mi přišel neukončený a myslím, že nebudu jediná, která by ráda věděla, jak si budou malé ptačí holčičky vést v léčení stromů.

Jako vystudovaný lesník doporučuji tuto knihu jako učební pomůcku pro děti. Hravým stylem děti naučit aspoň základy poznávání stromů a zvířat, co se v lese nachází, je skvělé.

Děkuji autorce za poskytnutí recenzního výtisku

Čtenářka knih
13.10.2023 5 z 5

Velice příjemná kniha plná obrázků! Uvede velké i malé čtenáře do světa ptáků, stromů, keřů i skřítků a stromových víl. Kromě zábavy si malí, ba i velcí čtenáři, odnesou poučení. Knihu vřele doporučuji rodičům a dětem všeho věku. :-)


Luciluc
23.08.2023 4 z 5

Knížka čtená dceři. Kniha navazuje na Pohádky z lesa, které máme doma, Co si stromy šeptají jsme vypůjčily z knihovny. Pohádky o stromových vílách a skřítcích jsou tentokrát proloženy příběhem strakapoudí rodinky. Ema a Ota mají čtyři ptačí holčičky Emičku, Haničku, Leničku a Aničku a těm vypráví příběhy, které jim stromy pověděly. Trochu mě mrzí, že autorka nevymyslela něco originálnějšího, přeci jen datlí rodinka se čtyřmi kluky a strakapoudí rodinka se čtyřmi holkami je skoro totožný motiv a pak i celá dějová linka (líhnutí ptáčat, opeření, létaní,..) je stejná jako v předchozím díle. Jednotlivé pohádky začínají skoro pořád stejnými větami, stejně tak atmosféra prostředí při kouzlení je popisována dost podobně. Příběhy s ponaučením jsou za mě fajn, ale už mi tolik neuvízly v hlavě jako ty z předchozího dílu. Pořád je to krásné čtení, nádherné ilustrace, ale už to nemá takový wow efekt jako první díl. Přesto i tak vřele doporučuji, přidaná hodnota tam určitě je a oceňuji i provázání postav z jednotlivých příběhů.

Danago
17.01.2023 5 z 5

Skvěle zpracovaná , velice milá knížka, která v obě má i spoustu jemných a nenásilných poučení z lesa. Kniha mi učarovala i svými ilustracemi.

bookcase
04.01.2023 5 z 5

Opět skvělé pohádkové vyprávění o životě v lese a o stromech, které nás se synem hodně baví.

Klaris29
27.10.2022 5 z 5

Na druhý díl Pohádek z lesa jsem se se synem velice těšila. První díl nás nadchl. Druhý úplně stejně. Knihu jsem se synem přečetla jedním dechem. Nyní se synem procházíme lesy a parky a přemýšlíme, kde jaký skřítek nebo víla žijí.
Příběhy jsou milé a poučné, doporučuji. Z knihy se děti něco dozvědí a pohádky jsou psané mile a děti moc baví.