Vřesová můrka

Vřesová můrka https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/524300/bmid_vresova-murka-6529b5dbdfefa.jpg 5 40 12

Odkud se berou barvy a kam se ztrácejí v noci? Šedivá můrka o tom něco ví! Na vřesovém paloučku u lesa žije malá Šedivá můrka. Protože dosud nepotkala žádnou jinou můrku, myslí si, že je jediná na světě. Přes den se ukrývá v hlubokém stínu pod keříky vřesu, odkud vylétá až po setmění. Ničeho se totiž nebojí víc než slunečního svitu. Svůj palouček ještě nikdy neopustila, a přitom by tak ráda spatřila stromy, jejichž listy sem občas přivane vítr. To vše rázem změní nečekaná návštěva. Jednou večer na palouček zavítá další můrka! A ukáže Šedivé můrce úplně nový svět. Svět plný barev, který lze spatřit jen díky světlu. Šedivá můrka pozná, že není sama a že les za hranicemi paloučku je mnohem větší a krásnější, než jak si ho představovala. Ale také nebezpečnější. Nebo ne? Komiksovou pohádkou o statečné malé můrce, která dokázala překonat strach z neznámého, otevírá Oksana Bula novou sérii Pohádky pro Slunce a Měsíc.... celý text

Literatura světová Komiksy Pohádky
Vydáno: , Host
Originální název:

The Heather Moth , 2023


více info...

Přidat komentář

PosPol
08.03.2024 5 z 5

Věk doporučeného čtenáře knihy Vřesová můrka převyšuji tak trochu o destítky let. Ale víte co? Tuhle bych si s chutí přečetla i na smrtelný posteli s protézou ve skleničce a hůlkou vedle. Už dlouho mě žádná kniha tak nenadchla, abych u ní áchala, nostalgicky vzdychala a připitoměle se usmívala...

Příběh formou komiksu o jedné malé, bojácné, vřesové můrce, která si myslí, že je na světě jediná a den za dnem se pohybuje jen ve známém prostředí - na vřesovém paloučku. Vše se změní ve chvíli, kdy potká druhou můrku a ta jí ukáže, že svět se neskládá jen z jednoho paloučku. Pomůže jí také porazit strach z neznámého a prožijí spolu pestrá dobrodružství, včetně těch nebezpečnějších. Což je dalším plusem knihy - nenásilnou formou poukazuje na fakt, že život není jen růžový a překážky stojí za překonávání.

Jediné co mě mrzí je rozsah, brala bych aspoň 300 stran. Před autorkou Oksanou klobouk i s bradou padá až na zem. Za srdce chytající, detailní a něžné kresby, smysluplný a hodnotný příběh. A jak knihy nesbírám a většinou po přečtení posílám dál, tak u téhle jsem věděla už před otevřením, že mi bude hrdě zdobit knihovnu a čekat na další skvosty od autorky.... Hodnotím 5/5* a doporučuji všem, kteří mají děti, nebo v nich dosud zůstala alespoň špetka dětské dušičky. Děkuji nakladatelství Host za poskytnutí knihy.

domiii97
25.02.2024 5 z 5

Kniha Vřesová můrka je prvním dílem nové série Pohádky pro Slunce a Měsíc.

Tato milá knížka pro děti pojednává o přátelství, touze objevovat neznámé a překonání svého vlastního strachu.

Za nádhernými ilustracemi stojí sama ukrajinská autorka. V příběhu se objevují Tukoni, Netopýr, Sýček a jiné můrky. Ty mají názvy podle toho, kde se narodili.
Text je zpracován do komiksu, takže je tam méně textu a tak je to i pro nečtenáře, či začínající malé knihomoly, ideální.

I když je Vřesová můrka knížka pro nejmenší děti (3+), potěší svým příběhem a grafickým zpracováním i dospělého.

Doufejme, že brzy vyjde i další díl. Kdo ví, jaké dobrodružství šedivou můrku vřesovou ještě čeká...


lulucinax
18.02.2024 5 z 5

Krásná knížka pro děti i dospělé, jak příběhem, tak nádhernými ilustracemi o překonávání strachu.
Komiksově zpracovaný text mi občas dělal problémy, že jsem nevěděla, co číst dřív, ale to je jen můj problém a ničemu to nevadilo.
Roztomilou šedivou můrku vřesovou jsme si hned oblíbili a drželi jí palce, ať zvládne své dobrodružství. Dětem se také moc líbila a přečetli jsme ji se synem (6 let) na jeden zátah. Určitě budeme číst opakovaně.
Jedinou nevýhodou této knihy je, že musíte pořídit další a že jich není málo :D A také budeme čekat na pokračování této.

EvikU.
14.01.2024 5 z 5

Nádherná ilustrovaná komiksová pohádka. Vřesová Můrka se bojí slunečního svitu, který ji ubližuje. Proto vylézá z vřesu jen v noci a myslí si, že je jediná na světě. Hraje si s netopýrem a sýčkem, kteří také ve dne spí.

Až k ní jednoho dne zavítá jiná můrka. Buková můrka. A přemluví šedivou vřesovou můrku k návštěvě lesa. Ukáže jí další kouzelná místa a jak se schovat. Že les ji chrání před sluncem svými listy.

Díky nové kamarádce pozná další krásné věci ze světa. Navštíví ježka v jeho domečku. Pozná svět plný barev, který může vidět jen za světla, když se umí schovat pod listí.

Zjistí, že soumrak je nejkrásnější část dne a seznámí se se dvěma bludičkami Stříbřenkou a Rosou. Na knize je krásně ukazané, že i když někoho neznáme, neznamená to hned, že mu nemůžeme věřit. Pokud se od něj naučíme jeho dovednosti, můžeme poznat více z krás světa. Dcerku 6 let kniha moc bavila.

Hoshi
08.01.2024 5 z 5

Oksana nezklamala, protože tahle knížka je opět pohlazení po duši. Zatím je to asi nejhezčí kniha, kterou od této autorky vlastním. Vřesová můrka má nádherné celostránkové ilustrace, příjemně se čte, textu je tam tentokrát více než v jejích předchozích knihách. Uh... prostě nádhera. Moc se těším na pokračování! :)

aydam
04.01.2024 5 z 5

Pecka! Příběh o odvaze doplněn nádhernými ilustracemi

blackoutzuzi
21.11.2023 5 z 5

Za mě je tahle knížka ta nejkrásnější, kterou má Oksana Bula na svědomí! Příběh a jeho poselství, že je důležité překonávat svoje strachy, nebýt v životě sám a objevovat krásy přírody, mě opět chytlo za mé čtenářské srdíčko a užila jsem si každou jednu stránku, navíc ten vizuál? DOKONALÝ!! :)
Textu tam není zase tolik, zhruba tříleťák by už mohl příběh docela chápat, Elinka si knížku sice prohlíží moc ráda, ale zatím jen pro ty překrásné obrázky:))

cestina_s_linus
18.11.2023 5 z 5

(SPOILER) Dlouho jsem nepotkala dětskou knížku, do které bych se zamilovala na první pohled. Autorka přináší krásný příběh (začátek), kde musí hlavní hrdinka - Vřesová můrka - porazit svůj “strach ze světla a neznámého. Průvodkyně - Buková můrka - ukáže Vřesové můrce jak vypadá les, jak se schovat před sluncem a barvami. Pomůže jí s jejími strachy. Tyto dvě můrky se krásně doplňují - jedná vyplašená a druhá odvážná. Čemu musím složit největší poklonu, tak to jsou ilustrace. Krásně doplňují příběh a kniha by nepotřebovala ani to minimum textu a dítě stejně bude příběh milovat.

Jsem zvědavá na další dobrodružství můrek!

Ronnie Sparks
17.11.2023 5 z 5

Nádherná kniha, líbí se mi zvolené barvy, můrky, formát i grafické zpracování. Celostránkové ilustrace jsou doplněny o komiks, což je paráda, ale myslím si, že se bude díky tomu pohádka číst špatně malým dětem třeba před spaním a starší děti si knihu na čtení nevezmou, jelikož vypadá moc dětsky. Takže je to zase kniha pro vybranou skupinu milovníků knih, jako jsem například já. Více v recenzi na blogu.

nela3812
13.11.2023 5 z 5

Tato útlá knížka byla opravdu milým překvapením. Ačkoliv je to primárně kniha pro děti (dle obálky 3+), věřím že zaujme i dospělé. Já se kochala nejen krásnými barvami a roztomilou kresbou, ale také chytlavým příběhem.

Příběh není celou dobu jen růžový a veselý. Párkrát se autorka dotkne i citlivějších témat, či se zde odehraje něco smutnějšího. Právě díky tomu se mi příběh líbí. Není jen jednobarevný, ale má opravdu pestrou škálu barev jak v obrázcích, tak ve vyprávění.

Nejlépe uděláte, když se přesvědčíte sami. Já brzy sáhnu i po pokračování, pokud u nás bude vydáno. Těším se, že si jednou tuto knížku budu procházet i se svými dětmi. :)

Za knihu děkuji nakladatelství HOST

ivetdos
06.11.2023 5 z 5

Další skvost z produkce Hostu. Když jsem ji zahlédla na webových stránkách, věděla jsem, že ji potřebuju mít, i když žádné dítko doma nemám. Miluju dětské knihy a zvlášť ty božsky graficky zpracované jako je právě Vřesová můrka.

I my dospělí si můžeme vzít u této knihy ponaučení, zamyslet se nebo si prostě jen oddychnout a pokochat se krásnými ilustracemi. Přestože textu tu není mnoho, přece jen je to komiks, i tak ale má kniha co předat. Je o přátelství, strachu z neznámého i tajemstvích přírody. Autorka má také neskutečný talent vystihnout emoce i u tak jednoduchých kreseb, pracuje s dechberoucími barvami a má smysl pro jednoduchost.

Mám radost, že bude i pokračování, protože jsem nadšená od první chvíle, co se mi dostala kniha do rukou. Jsem přesvědčena o tom, že se bude líbit jak malým, tak i dospělým. Velké doporučení!

Mojepočteníčko
22.10.2023 5 z 5

Tohle byla N-Á-D-H-E-R-A !

Vřesová můrka žije na Vřesovém paloučku. K životu se probouzí se západem slunce a jakmile zajde úplně, odváží se konečně ven. Mnohdy ji navštíví její dva kamarádí netopýr a sýček. Společně se pak oddávají různým hrám.
Jednoho dne se potká s Brachmínou. Je překvapená, protože doposud žádné jiné můrky nepotkala. Brachmína ji přemluví na cestu k Vysokému javoru. A tak Vřesová můrka poprvé opouští svůj domov, ačkoliv to nikdy dříve neudělala.

Tohle je příběh, který rozhodně doma mít potřebujete. Vypráví totiž o:

významu a síle přátelství
překonávání strachu a překážek, která nás v životě potkají
o povahových odlišnostech
o tom, že je třeba dbát na vlastní úsudek
o kouzlu přírody

Takže až nebude počasí venku stát za nic, uvařte si něco dobrého na zahřátí, zachumlejte se všichni pod deku a pusťte se do čtení. Knížka je krásně graficky zpracovaná a věřím, že se bude líbit všem, kteří se rozhodnou ji otevřít :)

Autorovy další knížky

Oksana Bula
ukrajinská, 1989
2017  86%Zubr si hledá hnízdo
2018  83%Medvěd nechce jít spát
2019  81%Jak tukoni zachránili strom
2019  80%Jedlička se narodila
2023  97%Vřesová můrka

Kniha Vřesová můrka je v

Přečtených56x
Čtenářské výzvě26x
Doporučených4x
Knihotéce12x
Chystám se číst29x
Chci si koupit18x
dalších seznamech3x