Meč pro krále

Meč pro krále https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/530765/bmid_mec-pro-krale-65b00de143cee.jpg 5 19 9

Temná zákoutí středověku, zrada, spiknutí a láska. Historický román odehrávající se na počátku vlády mladého Jana Lucemburského L. P. 1314 Poklidné městečko Přelouč je otřeseno vraždou místního kováře. Proč by někdo zabíjel kováře? Zvlášť, když se z kovárny zdánlivě nic neztratilo. Tragická událost překvapivě spustí řetězec událostí a zasáhne i do života mladé dívce Tereze, která právě prožívá svou první lásku. Kovářův syn Michael, který chce otcovu záhadnou smrt objasnit, záhy pochopí, že ve hře je mnohem víc, než by se na první pohled mohlo zdát, nejde totiž o nic menšího, než je spiknutí proti panovníkovi.... celý text

Přidat komentář

Zuzulinka
23.03.2024 5 z 5

Hezký příběh.

domiii97
23.03.2024 4 z 5

Historický román, jenž je autorovou prvotinou, nabízí čtenářsky čtivý a detailně zpracovaný zážitek z období temného středověku.

Autor dokáže v čtenáři rozdmýchat všechny emoce. Popisy emotivních částí jsou srdceryvné. Oproti tomu dokáže rozbořit čtenářovi nervy, pokud se některému z protagonistů děje něco špatného.

Velkým plusem je vykreslení bojů bez příkras se spoustou krve. Prostě tak, jak to doopravdy bylo.

Je potřeba zmínit, že se v příběhu objevuje dost milostných scén i takových, které jsou pro "vyšší dívčí". Rozhodně by se za tyto scény nemusel stydět žádný erotický román.

V knize nechybí ani mapa, v níž jsou zaznamenané všechny důležité místa v ději.

Postavy jsou vykresleny reálně i s jejich osudy. Čtenář bude překvapen, jak se některé osudy postav vyvrbí.

Osvěžením děje jsou vzpomínkové útržky postav. Čtenář se tak dozví i něco o jejich minulosti. Osobně bych ocenila přesné datování vzpomínek.

S postavami je zde ale jedno příkoří. Objevuje se jich hodně a čtenáři se mohou plést či na zapomenout, jakou funkci v příběhu zastávaly. Především, když se postava objeví po delší době.

V knize je vše, co má ve správném historickém románů být - boj o moc, spiknutí, zrod lásky i nenávisti, zrada.

Já jsem si čtení užila a budu se těšit na autorův další literární počin.

Děkuji autorovi za poskytnutí recenzního výtisku


nela3812
22.03.2024 5 z 5

Přiznám se, že historické příběhy příliš nevyhledávám. Tady mě ale zaujalo jak milé oslovení autora, kterému děkuji za knihu k recenzi, tak samotná anotace příběhu. Nezbývalo tedy nic jiného než nadšeně kývnou a následně vám i nadšeně doporučit tento titul.

Děj se odehrává v Přelouči, Kutné hoře a blízkém okolí, během 14. století. A ač se jedná o středověk, přesto mi bylo prostředí blízké a nijak jsem se zde neztrácela. Autor má jedinečný cit pro detail. Díky tomu vám popíše každé stéblo trávy, ale v takové podobě, že příběh nenatahuje a čtenáře nenudí. Naopak tím prohlubuje středověkou atmosféru příběhu, která na vás dýchne od prvních stran.

Díky častému střídání pohledů několika postav je děj svižný a utíká před očima. Hlavní zápletka mi přišla už od začátku více než jasná a prokouknutelná, proto jsem byla velmi mile překvapena, jak se děj opakovaně zamotával. Každých několik stran dokázal autor překvapit čtenáře novým zvratem, který rozehnal kola osudu novým směrem. Na 400 stránkách na nás číhá zrada, intriky, souboje, přátelství i láska. Vše popsané s neuvěřitelným citem a hloubkou, která vás pohltí.

Zpočátku jsem, jako obvykle, bojovala s množstvím postav. Ale díky opravdu rozdílným, a především českým jménům, se v nich čtenář dobře zorientuje. Také se mi líbí charakterová rozdílnost postav a jejich nelehké životy, které jsou však i přes nástrahy osudu stále protkané šťastnými okamžiky. Mezi moje favority patří jednoznačně kovář Michael, velitel Ondřej a zelinářka Anna.

Příběh ej dokonale vyvážený. Je napínavý, zajímavý a opravdu skvěle promyšlený. Kdybych to nevěděla, nikdy by mě nenapadlo, že je to prvotina. Vše do sebe krásně zapadá!

Hodnocení: 5/5

mstychov
17.03.2024 5 z 5

Téměř tři roky jsem čekala na okamžik, kdy budu moci napsat recenzi na tento úžasný příběh. Konečně mám možnost.

Kniha Meč pro krále se odehrává ve 14. století. Hlavní dění se soustředí do městečka Přelouč. Tam někdo zavraždí kováře Matěje a jeho ženu Matyldu. Vypadá to však, že z domu nic nezmizelo. Kdo a proč měl důvod vraždit?

Dále se seznamujeme s dcerou zelinářky Terezou, která mrtvé nalezne. Je tímto pohledem značně zdrcená. Jedná se však o dívku v nejlepších letech a postupně se začne s hnusným zážitkem vyrovnávat. Na pohřbu rodinných přátel se seznamuje s jejich synem, který pracuje jako kovář na hradě v Hradci Králové, Michaelem.

Dalšími důležitými postavami v ději jsou rychtář Tobiáš a jeho žena Lucie, velitel gardy Ondřej a další. Postav je v příběhu velké množství, každá z nich má své jedinečné charakterové vlastnosti. Já jsem si nejvíce oblíbila Terezu s maminkou Annou. Pohled do jejich života byl pestře vylíčený a zábavný.

V příběhu se setkáváme se vším. Najdeme v něm jak pomstu a nenávist, tak lásku a přátelství. Právě dvě misky vah, které nám autor dává na odiv v několika podobách, jsou tím, proč mě příběh před třemi lety pohltil, a proč mě pohltil nyní znovu v knižní podobě.

Michal je autor, který se nebojí popisů a to nejen krásné krajiny Přeloučska, ale i děsivých zážitků, do kterých své postavy staví. Knížka je psaná velice čtivě. Doufám, že už se chystá další díl. Navíc se stala druhou nejprodávanější knížkou u nakladatelství Fortuna Libri za měsíc březen.

Oblíbené věty z knihy:
Jenom voják dokáže nenávidět zabíjení!
Ten měl přece tu semetriku, co na nás brala koště.
Občas je potřeba někoho obětovat.

Ctenar1202
13.03.2024 5 z 5

V příběhu poznáváme město Přelouč, Kutnou Horu a blízká okolí. V Přelouči dojde k násilnému činu, kdy je zavražděn kovář. Poctivý muž, který byl mistrem svého řemesla, byl zabit i s manželkou. Jejich syn Michael, který je několik let neviděl, se tuto nešťastnou informaci dozví a rozhodne se pátrat kdo a proč ublížil jeho rodičům.

Dostáváme se tak do víru intrik, zákeřností a zlostí, kdy si nikdo nemůže být jistý, zda člověk stojící před ním je zrádce či přítel. Michael je čestný člověk a čeká ho velice náročné období. Boj o spravedlnost.

V příběhu poznáváme několik dalších osob, které se vzájemné setkávají, kamarádí, intrikují, nenávidí a objeví se i trocha romantiky.

Já musím smeknout před autorem, protože jestli toto byla prvotina, tak doufám, že další knihy si udrží stejnou kvalitu. Popisy středověkého života a drsných bojů mě nadchly. Tušila jsem, jakým směrem se bude příběh vyvíjet, protože přeci dobro vítězí nad zlem, ale popis popravy a pocitů odsouzeného, to bylo velice čtivé. A konec, tak ten jsem dočítala s bušícím srdcem a úsměvem na tváři.

Chtěla bych vám tuto knihu určitě doporučit. Neřešte nakolik je to fikce či pravda a užijte si celý příběh ze středověku naplno. Já měla vysoká očekávání a autor je dokázal překonat.

Shelzee21
07.03.2024 5 z 5

Wau wau wau :) Čekala jsem hodně a dostala ještě víc :) Velmi povedená kniha. Dobře promyšlený příběh a tak reálné postavy, že se s nimi snadno sžijete a prožíváte s nimi každou radost i trápení. Charakterově jsou velmi rozmanité. Po dočtení jsem tak plná emocí a strašně je mi líto, že už mám dočteno. Chci víc a víc.

AnnieR.
05.03.2024 5 z 5

To, že to bude skvělá kniha, jsem ani na chvilku nezapochybovala. A ač to není žánr, který běžně čtu, tady sem se za četla a nemohla přestat.
Čtěte, a už chcete být na konci, aby jste věděli jak to dopadne. Jste na konci a přejete si, aby tam bylo dalších pár stránek navíc.
Dokázala jsem se krásně sžít s postavami a ječela na ně, když chtěly udělat nějakou hloupost. Tato kniha ve mně vyvolala spoustu pocitů - úsměvy, i zlost z nespravedlnosti vůči postavám.
Děkuji, moc jsem si to užila.
Těším se v budoucnu na další skvosty.

suchackova
29.02.2024 5 z 5

Naprosto strhující příběh. Okolí Přelouče mi je dobře známé, tudíž jsem zasazení příběhu právě tam ocenila. Klobouk dolů před autorem.

astroweb
26.02.2024 4 z 5

Kniha, pro mě nového autora, se mi dosti líbila. Má vypsaný literární styl, moc historických reálií v ní není, ale příjemné čtení ano.

Autorovy další knížky

Michal Zmítko
česká, 1981
2023  99%Zasněžené příběhy
2024  93%Meč pro krále

Kniha Meč pro krále je v

Právě čtených4x
Přečtených16x
Čtenářské výzvě3x
Knihotéce44x
Chystám se číst33x
Chci si koupit4x
dalších seznamech1x