creckx creckx komentáře u knih

☰ menu

Marťan Marťan Andy Weir

Knihu jsem si užil a poslední třetinu projel jedním dechem. Hrozně mi sedl způsob vyprávění. Nejsou to jen deníky, ale střídá se tam ich/er forma, pár pasáží je ze země a autor občas vypráví o kusu plátna či šroubu, což pak zapojí do děje. Kniha se snaží být vědecky přesná, takže věřím, že místy může být pro někoho i nudná. Nicméně na rozdíl od jiných sci-fi, jsem tady neměl pocit, že by hlavní hrdina měl vždy po ruce něco, co mu vyřeší aktuální problém - takové to "Došel nám benzín, ještě že jsme zrovna parkovali u pumpy". Takže pět hvězd :-)

21.06.2015 5 z 5


Síla vzdoru Síla vzdoru Suzanne Collins

Z třetí knihy si pamatuji jen natáčení krátkých motivačních filmů a hlavně absolutně zmršený konec. Nejde mi ani tak o to, jak všechno dopadlo, proti tomu nic nemám, ale o tak propálenou příležitost, když se Katniss setkala se Snowem. Ještě než k tomu vůbec mohlo dojít jsem věděl, že tohle setkání na konci proběhne a čeho jsem se dočkal? Dvou stránek absolutně plytkého dialogu a dál nic.

19.05.2014 4 z 5


Vražedná pomsta Vražedná pomsta Suzanne Collins

První polovina knihy je výborná a škoda, že ji ve filmu prakticky celou přeskočili. Setkání v lese s uprchlíky, bezhlavé bloudění, depresivně vykreslená atmosféra mezi hrami, na to se opravdu dobře vzpomíná. Druhá půlka knihy už se trochu opakuje s tou první a konec mi přišel ... no ... taková silná žena by přeci jen měla být trochu méně vznětlivá.

19.05.2014 4 z 5


Hry o život Hry o život Suzanne Collins

První díl Hunger Games jsem si užil až po prvním filmu. Děj filmu kopíruje knihu, ale motivaci postav pochopíte až po první části knihy. V první knížce je celá řada věcí zahalena tajemstvím, tak autorka ani nešlapala vedle. Řekl bych, že to ne nejlepší kniha série.

19.05.2014 4 z 5


Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Ransom Riggs

Knihu jsem si fakt užil. Původně jsem ji kupoval jako horor, ale ještě než jsem se do ní pustil, zjistil jsem z recenzí, že horor to opravdu není. Strašidelné scény byly tak tři, možná čtyři. Kniha je dobře napsaná a čtivá. Možná měl autor více pracovat s tou sterilitou života, kterou podivné děti mají .. tedy měly, než přišel Jacob :-) Normální člověk by si v takovém světě hodil lano už během prvních dvaceti let. Těším se na další díl.

30.04.2014 5 z 5


Aliance Aliance Veronica Roth

Nevím ani kde začít. U první knihy jsem dostal zajímavý námět, který byl dokreslen v druhé. Třetí kniha měla odhalit pozadí, ale autorka dala město do kontextu celého světa a prakticky sesunula jeho důležitost. O město nešlo téměř po celou knihu. V prvních 10 procentech se hrdinové vydávají za hranice, aby zjistili, co se tam děje. Pak jsem pár kapitol nemohl uvěřit. Jako kdyby zapomněli proč tam jsou a bylo jim jedno, že v jejich domově panuje občanská válka, při které každou chvíli někdo umře. Takže téměř do samého konce knihy (85 %) se řeší vztahy mezi postavami, které se seznamují s novým prostředím a večer filozofují nad tím, zda chyba v DNA opravdu může mít vliv na chování jednotlivce. To opravdu nešlo poslat Alianci alespoň zprávu? Třeba by pak hlavní postavy nemusely tak prořídnout.

Občas je příběh podepřen nějakými těmi oslími můstky. Třeba Tris přijde za Matthewem a div neřekne "Matthew, plánuju to tady všechno svrhnout,co si o tom myslíš?" a klíčový spojenec je na světě. Nebo Amar, celou dobu věří v ideologii, ve které žije a na konci se ani nezeptá, proč se všichni chovají tak divně .. voják každým coulem. Když mu člověk řekne "střel se do nohy", zeptá se "do které?". Konec, tedy posledních 15 % knihy, byl v pohodě. Akce, občas zvrat, i když se mi nelíbilo, že jeden z protagonistů občanské války to prostě vzdal a šel domů ... ou počkat, vlastně oba. Podobně Tobias "Já bych ti moc rád s tou revolucí pomohl, ale musím si jít pokecat se Zekem do města, hodně štěstí.". Opravdu to nemohlo pár hodin vydržet? Možná to souviselo s tím, že Tobiase někdo mezi druhou a třetí knihou vykastroval a stala se z něj ženská. V této knize totiž vypraví příběh Tris i Tobias a kdyby to nebylo napsáno v názvech kapitol, ani si rozdílu nevšimnete. Takže tři hvězdičky a doufám, že to za pár let ve filmu trochu opraví.

20.04.2014 3 z 5