Bookwrom Bookwrom komentáře u knih

☰ menu

Léčba šokem / S ženami je vždycky kříž Léčba šokem / S ženami je vždycky kříž James Hadley Chase (p)

Mých pět hvězdiček patří prvnímu příběhu - Léčba šokem. Je to klasická detektivka "Chaseho stylu" ze série příběhů o pojišťovacích podvodech.
Druhý příběh - S ženami je vždycky kříž - mě osobně nesedl a je to jedna z mála knih tohoto autora ke které bych se pravděpodobně již nevrátil.

26.04.2024 4 z 5


Tarzan velkolepý Tarzan velkolepý Edgar Rice Burroughs

Knihu vlastně tvoří dva na sebe navazující příběhy. V první části se Tarzan dostane do země, ve které vládnou dva kouzelníci pomocí obřího drahokamu a smaragdu. Ve druhé části příběhu, která se vrací zpět k šestnáctému svazku - "Tarzan a město zlata" se hlavní aktéři vyprávění o drahokamech ocitnou jak ve městě zlata, tak slonoviny. Tarzan zde musí postoupit souboj s divokým slonem a posléze v obou městech opět zavést mír a pořádek.

12.06.2023 4 z 5


Tarzan a šílenec Tarzan a šílenec Edgar Rice Burroughs

Edward52 promine, ale ještě existuje v pořadí 24 kniha o Tarzanovi - Tarzan a ztracenci. Tento posmrtně vydaný dvacátý čtvrtý díl cyklu, obsahuje tři příběhy: první, se odehrává na neznámém tichomořském ostrově, ve druhém se Tarzan střetává se světovým šampiónem těžké váhy a ve třetím řeší záhadu tajemné vraždy v pralese. Ale to ještě není úplný konec, protože spisovatel Joe R. Lansdale asi po padesáti letech dopsal nedokončený Burroughsův rukopis Tarzan a ztracené dobrodružství, celkem je tedy o Tarzanovi 25 knih.

11.01.2023 4 z 5


Princezna z Marsu Princezna z Marsu Edgar Rice Burroughs

Těch 5 hvězdiček nepatří jenom této knížce, ale celému cyklu 11ti příběhů ze série John Carter. Přiznám, že toto plné hodnocení si některé příběhy úplně nezaslouží. Mě osobně se nejméně (za 3 až 4 hvězdičky) líbila první část poslední knihy John Carter na Marsu o obru Joogovi, která je oproti ostatním příběhům psána třetí osobou - vypravěčem.
Ale za tu úžasnou fantazii a za ty překrásné pohádky pro kluky od třinácti do sta let patří tomuto spisovateli můj nesmírný obdiv.

11.01.2023 5 z 5


Věnec pro tebe, lásko Věnec pro tebe, lásko James Hadley Chase (p)

Hodně zajímavá detektivka s hodně zvláštním koncem. Pro mě ne tak úplně napínavý děj na jaký jsem zvyklý s jiných Chaseho příběhů - takže jen za 4 hvězdičky.

15.11.2022 4 z 5


Chytit tygra za ocas Chytit tygra za ocas James Hadley Chase (p)

Taková napínavá gangsterka na pozadí zkorumpované městské správy.

07.11.2022 4 z 5


Operace Fíkový list Operace Fíkový list James Hadley Chase (p)

Taková příjemná, klasická, oddychová detektivka s předvídatelným dějem - tedy, ne zcela typický Chase.

07.11.2022 3 z 5


Eso v rukávu Eso v rukávu James Hadley Chase (p)

Všechny tři příběhy ze série Helga Rolfe jsou přímo ukázkovým příkladem vrcholu spisovatelova umění tohoto žánru. S velkou nadsázkou mohu říci, že v nich o moc nejde, žádné velké násilí, skoro žádné mrtvoly (jestli její manžel zemřel opravdu pomocí magie vooodoo je na fantazii čtenáře), ve všech příbězích jde "pouze" o vydíranou ženu a přesto je to napsáno tak, že se od toho nelze odtrhnout. Pro všechny tři příběhy této série je pět hvězdiček ještě málo.

31.10.2022 5 z 5


Žádné orchideje pro slečnu Blandishovou Žádné orchideje pro slečnu Blandishovou James Hadley Chase (p)

Mělo by jít o první detektivku napsanou tímto autorem. Přímo z ní čiší ovlivnění autory tzv. americké drsné školy. Jde o velice tvrdou gangsterku. Pravého Chaseho najde čtenář až ve vynikajícím volném pokračování této knihy - Tělo orchideje.

30.10.2022 4 z 5


Tělo orchideje Tělo orchideje René Lodge Brabazon Raymond

Vynikající volné pokračování románu Žádné orchideje pro slečnu Blandishovou.

30.10.2022 5 z 5


Ve smrti je každý sám Ve smrti je každý sám James Hadley Chase (p)

Taková klasická detektivka, troufl bych si říct, ve stylu R. Chandlera. Není to ten Chase, s napínavým dějem plným zvratů, na jakého jsem zvyklý z jiných jeho románů. Další dvě díla ze série Vic Malloy mně přijdou o dost lepší.

30.10.2022 3 z 5


Fešandám se nedaří / Rozsvítíme a můžem krást Fešandám se nedaří / Rozsvítíme a můžem krást James Hadley Chase (p)

Fešandám se nedaří je, dle mého názoru, taková jednoduchá gangsterka ve stylu zakladatelů tzv. americké drsné školy. Za mě maximálně za tři hvězdičky.
Rozsvítíme a můžem krást, to už spíš připomíná "Chaseho styl" s jeho nečekanými zvraty děje. Za mě tak čtyři a půl hvězdičky.

28.10.2022 4 z 5


Věci, které muži dělají Věci, které muži dělají James Hadley Chase (p)

Vynikající detektivka s otevřeným koncem, kde, když se hlavní hrdina vypořádá s bandou zločinců, kteří mu zničili život, se rozhodne vydat do rukou policie. Pravděpodobně půjde do vězení. Já bych mu dal vyznamenání!

19.10.2022 5 z 5


Za tohle tě dostanu Za tohle tě dostanu James Hadley Chase (p)

Takové nenáročné napínavé čtení, malinko mi, řečeno v nadsázce, připomínající rodokaps. Ovšem únos nevinně vězněné z přísně hlídané věznice mi přišlo přímo mistrovsky vymyšleno i napsáno. To mě tak zaujalo, že hned po dočtení tohoto příběhu, jsem si kapitolu o únosu musel přečíst ještě jednou.

12.10.2022 4 z 5


Ztracená naděje Ztracená naděje James Hadley Chase (p)

Vyprávění soukromého detektiva, který byl najat na najití pohřešovaného a který přitom naráží na sérii vražd. Přišlo mi to, oproti jiným románům Chaseho málo nápadité až skoro nudné. Dodatečně jsem zjistil, že autor byl uveden chybně (schválně - omylem???). Ve skutečnosti to napsal Ross Macdonalt

12.10.2022 1 z 5


Zrádci můžeš věřit jako lišce Zrádci můžeš věřit jako lišce James Hadley Chase (p)

Opět děj plný zvratů, typických pro tohoto autora a ač se jedná o celkem jednoduchý příběh, je napsán velice napínavě. Zajímalo by mě, zda těsně po válce, byly na anglickém venkově opravdu tak obrovské rozdíly mezi jednotlivými kastami, jak autor uvádí.

12.10.2022 4 z 5


A co bude se mnou? / Zákon džungle A co bude se mnou? / Zákon džungle James Hadley Chase (p)

Částečně bych souhlasil s hodnocením DzordanoChruno pro první příběh, přesto bych mu dal 3 až 4 hvězdičky. Mých 5 hvězdiček jednoznačně náleží druhému příběhu - Zákon džungle, kde je hlavní hrdina zatažen do přímo kolotoče událostí plných zvratů. On se z něj pokouší vystoupit, ale každý pokus znamená zapadnout ještě hloub do cesty vedoucí k vraždě.

12.10.2022 5 z 5


Měkký střed Měkký střed James Hadley Chase (p)

Moje hodnocení nepatří autorovi a jeho knize, ale vydavateli a překladu, který je přímo příšerný. Kniha se jeho vinou skoro nedá číst. Zkoušel jsem sehnat jiný překlad, třeba ve slovenštině (anglicky, bohužel, moc neumím), ale to se mi nepodařilo. Je zarážející, že si vydavatel text nepřečte, než ho vydá!!
Přeložit slovo "Teddy bear" (plyšový medvěd) jako "pivo" to bych snad, v případě, že si překladatelka před prací dopřála několik těchto medvědů, připustil. Ale, že ji nebylo divné, že osmiletá holčička dostane jako dárek pivo a nadšeně si s ním hraje, to už chtělo na povzbuzení něco o hodně silnějšího!
Takže jestli někde uvidíte "translation Alena Olivová", tak se té knížce obloukem vyhněte.

14.09.2022 odpad!


Sup je trpělivý pták Sup je trpělivý pták James Hadley Chase (p)

Spíš dobrodružný román, ne tak plný zvratů, jako u jiných děl tohoto autora. Velice příjemné a napínavé čtení

14.09.2022 5 z 5