Fešandám se nedaří / Rozsvítíme a můžem krást

Fešandám se nedaří / Rozsvítíme a můžem krást https://www.databazeknih.cz/img/books/92_/92787/bmid_fesandam-se-nedari-rozsvitime-a-muz-i0t-92787.jpeg 4 16 6

Dvě detektivky, v nichž převažuje akce nad psychologií. První příběh se stylizuje do americké drsné školy. Hlavní postavou je neohrožený soukromý detektiv Fenner, jehož drsňáctví je až karikaturou na knihy tohoto žánru. Ve druhém příběhu chce nový bankovní manažer Calvin ukrást výplaty uložené v jeho vlastní bance. Rychlé tempo příběhu protkaného mnoha zvraty zaručuje příjemný čtenářský zážitek.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Beta-Dobrovský , Ševčík (Plzeň)
Originální název:

The Doll’s Bad News / I Would Rather Stay Poor , 1970


více info...

Přidat komentář

mgeisselreiter
11.03.2023 4 z 5

Fešandám se nedaří, v originálu pod názvy Twelve Chinks and a Woman, také Twelve Chinamen and a Woman, také The Doll's Bad News, vyšlo v roce 1941 a zcela jistě patří do tzv. drsné školy. Kdo má tuto "školu" rád, nebude zklamán. Samozřejmě, vždy je co kritizovat, ale pokud se oprostíme od detailů a čteme pro zábavu a potěšení, jde o výborný román. 75-80%, 11. 3. 2023.
Rozsvítíme a můžem krást z roku 1962 patří mezi klasické detektivky a řekl bych, že mezi autorovy lepší. Plán není sice nijak geniální, ale tak to ostatně v životě chodí. Velmi čtivá a zajímavá detektivka, která se stále rozvíjí do dalších rovin. 75%, 12. 3. 2023.

Bookwrom
28.10.2022 4 z 5

Fešandám se nedaří je, dle mého názoru, taková jednoduchá gangsterka ve stylu zakladatelů tzv. americké drsné školy. Za mě maximálně za tři hvězdičky.
Rozsvítíme a můžem krást, to už spíš připomíná "Chaseho styl" s jeho nečekanými zvraty děje. Za mě tak čtyři a půl hvězdičky.


slawa.cap
10.04.2020 3 z 5

Fešandám se nedaří:
je ztřeštěná detektivka, která hlavního hrdinu dostává do nepříjemných situací, ale on se z nich díky svým zkušenostem, síle, inteligenci, nebo jen šťastné náhodě bez větších problému dostane. Na jednu stranu se příběh tváří vážně, na stranu druhou si autor musel při psaní tu přepálenost užívat. I když je Fenner opravdu neohrožený a každé ženě kolem které projde se podlamují kolena je až neuvěřitelné, že za celý příběh flirtoval jen s jednou.
Za mě tak 4*

Rozsvítíme a můžem krást:
O dost vážnější a taky trochu nudnější, než první příběh. Calvina je pro mně ukázkovým prototypem vychytralého parchanta, ale podle rozjezdu jsem nečekal, že se děj vyhrotí až tak moc.
Hodnotím trochu míň než Fešandy tak za 3*

Disease
02.03.2020 4 z 5

Fešandy jsou sice schématické, ale vtipné a děj odsejpá. Heist v bance ve Vidlákově je sice "Chase, jak ho mám rád", ale tentokrát ze slabšího soudku.

ijcro
22.11.2019 3 z 5

Četl jsem jen "fešandy...", a je to taková jednoduchá gangsterka, odhadem tak z padesátých let. V dnešní cynické době působí mnohé dialogy směšně a sexisticky. Příběh s hromadami mrtvol je rozehrán dobře, soukromé očko drsnější než šmirglpapír přepaluje v každé situaci, podle svých not hraje larvička Glorie coby prvotřídní, trofejní mrcha, které by se měl bát každý soudný chlap, no a ostatní týpci končí vesměs v penálu. Taková oddychovka za tři hvězdy.

ThomasRuhe
25.09.2017 3 z 5

FEŠANDÁM SE NEDAŘÍ
Příběh se stylizuje do americké drsné školy. Hlavní postavou je neohrožený soukromý detektiv Fenner. Jeho chování je zde trochu přehnané, protože Fennerovo drsňáctví je až karikaturou na knihy tohoto žánru. V mnoha případech se chová hloupě a také přehnaně riskuje. Jsou zde pasáže, které působí až komicky. 40%.

ROZSVÍTÍME A MŮŽEM KRÁST
V tomhle příběhu chce nový bankovní manažer Calvin ukrást výplaty uložené v jeho bance. Většina děje je psána z pohledu Calvina. Tento druhý příběh je určitě lepší.Má rychlé tempo, mnoho zvratů a zajímavý konec. 60%.

Štítky knihy

vraždy alkoholismus krádeže a loupeže soukromý detektiv

Autorovy další knížky

James Hadley Chase (p)
anglická, 1906 - 1985
1975  86%Chytit tygra za ocas
1975  82%Pracka v láhvi
1977  90%Třikrát ve slepé uličce
1994  78%Piksla červů
1997  83%Dvojitý pohřeb

Kniha Fešandám se nedaří / Rozsvítíme a můžem krást je v

Přečtených21x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce25x
Chystám se číst2x