Bohim Bohim komentáře u knih

☰ menu

Draze zaplacená svoboda. Osvobození Československa 1944-1945. Svazek II Draze zaplacená svoboda. Osvobození Československa 1944-1945. Svazek II Jaroslav Hrbek

Druhý svazek autorského kolektivu za zabývá osvobozením Slovenský a samotných českých zemí. Kniha popisuje vojenské operace na území českých zemí a samozřejmě čtenáře seznamuje se širším kontextem závěrečných měsíců druhé světové války. Autoři se zabývají jak vojenskými operacemi, tak diplomatickým jednáním. Kniha je psána čtivým jazykem a je doplněna o černobílé fotografie a mapy.

13.08.2021 5 z 5


Draze zaplacená svoboda. Osvobození Československa 1944-1945. Svazek I Draze zaplacená svoboda. Osvobození Československa 1944-1945. Svazek I Jaroslav Hrbek

Výborná kniha kolektivu českých historiků o osvobození Československa. První svazek se zabývá primárně rokem 1944, tedy "osvobozením" Podkarpatské Rusi a karpatsko-dukelskou operací včetně předcházejícímu Slovenskému národnímu povstání. Autoři čtenáře seznámí s širším politickým a vojenským kontextem sledované doby a poté se věnují užšímu problému - tedy vojenskými operacemi, které vedly k osvobození ČSR. Kniha je napsána čtivým jazykem a je doplněna černobílými fotografiemi a mapami.

13.08.2021 5 z 5


Předhusitské Čechy Předhusitské Čechy Zdeněk Fiala

Jedná se o zdařilý populárně naučný text, který čtenáři přibližuje vládu Lucemburků před husitskou revolucí. Autor poměrně nezdařile interpretuje boje Jana Lucemburského v severní Itálii a zdá se, že tohoto panovníka neměl příliš v lásce. V dalším textu popisuje nejen politické dějiny ale i kulturu daného období.

29.07.2021 4 z 5


Starověký Řím Starověký Řím Fabio Bourbon

Čtenář se prostřednictvím knihy dozví o mnohých aspektech života ve starověkém Římě, díky čemuž se jedná o skvělou základní literaturu pro toho, kdo se chce něco o antickém Římu něco dozvědět stručnou a poučnou formou. V knize je spousta obrazového materiálu s doprovodným textem, který je celkem stručný a přesto obsahuje nejpodstatnější informace.

29.07.2021 5 z 5


Druhý život Protektorátu Čechy a Morava Druhý život Protektorátu Čechy a Morava Petr Koura

Historik Petr Koura čtenáře seznamuje se vznikem pomníků připomínajících oběti první světové války, které byly vytvořeny za První republiky, a jejich osudy za Protektorátu. Rovněž píše o pomnících vytvořených na počest obětí německé okupace V kapitole věnované Lidicím se věnuje vývoji lidického památníku od jeho vzniku až po současnost. Poslední kapitola, věnovaná hrdinům odboje, je upravená verze autorovi starší práce. Kniha je psána velmi čtivým jazykem a seznamuje čtenáře se vzpomínkovou kulturou vztahující se k naší novodobé historii. Rozhodně ji lze doporučit každému zájemci o čs. novodobé dějiny.

08.07.2021 5 z 5


Československý odboj na Západě (1939 - 1945) Československý odboj na Západě (1939 - 1945) Eduard Čejka

Výborná kniha, ve které autor popisuje jak politické zákulisí západního odboje, tak přímé boje, kterých se zúčastnili čs. vojáci v rámci francouzské a britské armády. Věnuje se jak čs. pilotům, tak pěšímu vojsku. Své vyprávění oživuje citacemi ze vzpomínek vojáků i politiků, kteří se v odboji angažovali. Jedná se o základní literaturu k tématu západního odboje.

06.07.2021 5 z 5


Napoleon a srdce Evropy Napoleon a srdce Evropy Josef Polišenský

Výborná publikace o vnímání Napoleona v českých zemích. Kniha přibližuje méně známý průběh napoleonských válek ve střední Evropě.

01.02.2021 5 z 5


Letáky z roku 1848 Letáky z roku 1848 Karel Krejčí

Skvělý pramen pro studium revolučního roku 1848. Chybí zde však širší uvedení do kontextu doby a přiblížení osudů hlavních postav této dějinné epochy.

01.02.2021 4 z 5


Marie Terezie - zakladatelka moderního státu Marie Terezie - zakladatelka moderního státu Jean-Paul Bled

Poutavě psaná kniha, která čtenáře seznámí s politickými dějinami i se soukromým životem Marie Terezie. Dozvíme se i o osudech jejích potomků. Nedostatkem knihy je obrázková příloha.

05.01.2021 4 z 5


Tajemství českých kronik Tajemství českých kronik Petr Čornej

Výborná kniha, ve které autor popisuje nejdůležitější kroniky husitské epochy. Věnuje se jak kališnickému, tak katolickému dějepisectví v této době i autorům (pokud jsou jejich životní osudy známy) a popisuje trendy v dějepisectví obou táborů.

30.11.2020 5 z 5


Česká královna Žofie - Ve znamení kalicha a kříže Česká královna Žofie - Ve znamení kalicha a kříže Božena Kopičková

Kniha se dle názvu a úvodu věnuje životu královny Žofie, manželky krále Václava IV. Ve skutečnosti se zde objevují pouze autorčiny domněnky o královnině životě a soužití s Václavem, protože k jejímu životu nám zkrátka chybí dostatek pramenů. Autorka zřejmě musela dodržet vymezený rozsah stran, poněvadž často zbytečně odkazuje na Wikipedii nebo na její vlastní text (na stránky v této knize).

30.11.2020 odpad!


Terror Terror Dan Simmons

Spíše než o horor se jedná o dobrodružnou knihu s mysteriózními prvky. Kniha je psána z pohledu několika protagonistů, čímž vyprávění získává zvláštní dynamiku. Autor přibližuje, jak probíhala skutečná výprava hledající severozápadní cestu, přibližuje život na lodích a zároveň skvěle dokáže navodit dobovou atmosféru.

07.04.2020 5 z 5


Hovořily zbraně Hovořily zbraně Imre Dobozy

Kniha čtivou formou čtenáři předkládá osudy mladíka na konci druhé světové války. Trochu přibližuje i maďarské reálie z konce války. Kniha je příjemným překvapením.

07.04.2020 4 z 5


Jan Lucemburský - Otec slavného syna Jan Lucemburský - Otec slavného syna Lenka Bobková

Výborná publikace o životě a politice Jana Lucemburského. Autorka čerpá jak ze starších autorů, tak z pramenů. Věnuje se zde politice krále Jana, jeho vztahu k českým zemím i k vnímání postavy krále cizince v určitých dobách.

29.01.2020 5 z 5


Přehledné dějiny filosofie Přehledné dějiny filosofie Josef Král

Výborný přehled dějiny filosofie od presokratiků až po začátek 20. století. Srozumitelně jsou zde popsány myšlenky jednotlivých myslitelů od starověku až po novověk.

29.01.2020 5 z 5


Co je antická filosofie? Co je antická filosofie? Pierre Hadot

Výborné a čtivé dílo, které je určeno pro všechny, kteří by se chtěli seznámit s antickou filosofií. Srozumitelně jsou zde vysvětleny základní myšlenky antických filosofů a filosofických škol.

29.01.2020 5 z 5


Nejstarší řecká filosofie: Filosofie v předklasickém údobí před sofistikou a Sókratem Nejstarší řecká filosofie: Filosofie v předklasickém údobí před sofistikou a Sókratem Jan Patočka

Kniha je rozhodně určena pro čtenáře obeznámeného s řeckým jazykem, jehož znalost autor předpokládá. Kniha je koncipována přehledně a chronologicky. Jsou zde vysvětleny náhledy na všechny problémy, kterými se presokratovští myslitelé zabývali.

29.01.2020 4 z 5


Presokratici Presokratici Edward Hussey

Kniha podává skvělý propedeutický přehled o rané řecké filosofii. Je psaná čtivě a přehledně. Rozhodně doporučuji pro všechny, kteří se chtějí seznámit s presokratickým myšlením.

29.01.2020 5 z 5


Výchova dívek v Čechách Výchova dívek v Čechách Michal Viewegh

Děj knihy není příliš poutavý... Autor se chce pochlubit tím, že podváděl svou ženu. Kniha nemá zajímavou pointu ani postavy.

08.09.2019 odpad!


Píseň gladiátora Píseň gladiátora Paul Doherty

Kniha se četla skvěle. Detektivní téma na historickém pozadí je čtenáři předloženo čtivě. Vykreslení hlavních a vedlejších postav umožňuje vytvořit si k nim v průběhu četby vztah, což značně zvyšuje celkový požitek z této knihy.

08.09.2019 3 z 5