Druhý život Protektorátu Čechy a Morava

Druhý život Protektorátu Čechy a Morava https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/463316/bmid_druhy-zivot-protektoratu-cechy-a-mo-RNW-463316.jpg 4 9 3

Známý historik Petr Koura ve své knize popisuje, jak se československá společnost po roce 1945 vyrovnávala s nacistickou okupací, jak byly klíčové události protektorátu v jednotlivých poválečných dekádách připomínány, ale i zkreslovány a ideologicky zneužívány. S vypuknutím Pražského povstání zanikl Protektorát Čechy a Morava, neskončily však jeho dějiny. Jejich součástí je i tzv. druhý život protektorátu, který trvá až do dnešní doby. Fakticky hned v prvních hodinách po skončení bojů s nacistickými okupanty vznikají na místech, kde umírali bojovníci Květnového povstání, pomníky, které mají uctít jejich památku a připomínat jejich oběť. Hned v prvních dnech po skončení okupace se začíná hovořit o tom, kdo je a není „hrdina“, přičemž někteří takto označení lidé později skončí dosti tragicky. Právě tématem vzpomínání na období protektorátu a jeho připomínání ve veřejném prostoru se zabývá kniha historika Petra Koury. Formou několika esejů se snaží nahlédnout, jak bylo v průběhu uplynulých desetiletí vzpomínání na dobu okupace formováno (a deformováno) momentálně vládnoucím režimem. Kniha tak vypráví mimo jiné o tom, jak hluboce je období protektorátu v české kolektivní paměti zakořeněno dodnes.... celý text

Přidat komentář

Lenka4
12.01.2022 3 z 5

Psát o dějinách je velmi obtížné. Obzvláště o nejnovější historii. Máme k dispozici množství dokumentů, žijí mezi námi pamětníci. Který pramen je ale zcela důvěryhodný, pravdivý a nezpochybnitelný? Jeden pamětník líčící událost ze svého subjektivního pohledu je zcela přesvědčen o tom, že tak to bylo, zatímco druhý na základě své životní zkušeností podává svědectví opačné. Historie je mnohovrstevná, stejně jako lidský život. Je zbytečné snažit se o jedinou správnou interpretaci. Důležité je představit a dát prostor celé šíří pohledů a názorů.

Kakho-Oto
31.12.2021 5 z 5

(SPOILER) Velmi čtivě a srozumitelně napsaný "historický" text, který se zabývá tím, jak se od května 1945 do současnosti postupně proměňoval, měnil či "obměňoval" pohled na řadu událostí z období tzv. protektorátu Čechy a Morava. Kapitoly věnované pomníkům a fenoménu hrdinství odkazují na řadu událostí, přičemž kapitola o pomnících se zabývá rovněž pomníky odkazujícími na první světovou válku a čs. legionáře. Prostřední kapitola se věnuje Lidicím - ani jsem si neuvědomoval, jak byla tragédie této obce zneužita komunisty. Ti dokonce prezentovali, že obyvatelé Lidic byli příslušníky komunistického odboje, ačkoliv to neodpovídalo skutečnosti. Také mě zaujalo, že i v dnešní době se najde historik, který hodnotí osobnost parašutisty a odbojáře Jaromíra Nechanského negativně. Publikace obsahuje řadu zajímavých informací a postřehů. Zájemcům o protektorát a II. čs. odboj jednoznačně doporučuji!


Bohim
08.07.2021 5 z 5

Historik Petr Koura čtenáře seznamuje se vznikem pomníků připomínajících oběti první světové války, které byly vytvořeny za První republiky, a jejich osudy za Protektorátu. Rovněž píše o pomnících vytvořených na počest obětí německé okupace V kapitole věnované Lidicím se věnuje vývoji lidického památníku od jeho vzniku až po současnost. Poslední kapitola, věnovaná hrdinům odboje, je upravená verze autorovi starší práce. Kniha je psána velmi čtivým jazykem a seznamuje čtenáře se vzpomínkovou kulturou vztahující se k naší novodobé historii. Rozhodně ji lze doporučit každému zájemci o čs. novodobé dějiny.