Jan Lucemburský - Otec slavného syna

Jan Lucemburský - Otec slavného syna https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/193962/mid_jan-lucembursky-otec-slavneho-syna-ceo-193962.jpg 5 15 6

Výročí sedmi set let od nastoupení Lucemburků na český trůn se nedávno stalo příležitostí k mnoha připomínkám této druhé vládnoucí dynastie našich dějin. Dalším příspěvkem je nový životopis prvního Lucemburka na českém trůně. Král Jan Lucemburský se v českých dějinách netěší zvláštní přízni. Stále se traduje přesvědčení, že se k Českému království choval jako cizinec, že nebyl dobrým manželem ani milujícím otcem. Lenka Bobková, profesorka českých dějin na Karlově univerzitě v Praze, se pokouší o vyvážené hodnocení osoby a vlády Jana Lucemburského, svetlých i stinných stránek tohoto významného českého panovníka. Jan přinesl do českého prostředí i politického myšlení několik nových momentů. Současné panování nad Českým královstvím a lucemburským hrabstvím pro něj znamenalo důležitý potenciál, který mu dovolil rozvinout jak politickou aktivitu v říši směřující k získání římského trůnu pro Lucemburky, tak zároveň udržovat intenzivní vazby k francouzské královské rodině a pařížskému dvoru. Janova západní kulturní orientace postupně pronikala i do české společnosti a významně ji ovlivnila. Podstatné zvětšení území Českého království (o Chebsko, Horní Lužici a Slezsko) představovalo Janův trvalý odkaz do budoucnosti, s nímž se naše dějepisectví dosud zcela nevyrovnalo. Stranou nezůstane ani Janův osobní život, jeho dvůr a kulturní zájmy.... celý text

Přidat komentář

amejzlík
05.02.2024 5 z 5

Monografii jsem četla do dějin středověku na základě doporučení paní doktorky. Zbořila jsem si díky ní mýty ze základní školy, kde mi byl král Jan představován jako ten, jež pouze z Českého království ždímá peníze na války, které ho baví. Král Jan byl ve skutečnosti obratným a vzdatným vojevůdcem i diplomatem. Bez krále Jana by se jeho syn Karel možná nikdy nestal římským králem (později císařem) a nedosáhl tak velkého věhlasu, jaký už nezískal žádný z českých králů po něm. Otec synovi zkrátka připravil cestu ke svému nesplněnému snu - stát se, jako předtím Karlův děd, císařem Svaté říše římské.

sarkafarka1900
23.12.2023 4 z 5

Četl jsem bezprostředně po přečtení knihy Jan Lucemburský od Wojciecha Iwańczaka. Polský autor dělil knihu na tematické kapitoly, Lenka Bobková spíše časově, hlavně první část knihy. Kombinace těchto přístupů přispěla k hlubšímu poznání osoby Jana Lucemburského. Dokonce bych býval přivítal, aby kniha od Lenky Bobkové byla chronologicky řazena ještě důsledněji, aby se čtenář ještě více vcítil do toho, co musel Jan Lucemburský řešit souběžně v určitých údobích svého života. Ale je pravda, že pokud by čtenář četl tuto knihu bez přečtení knihy polského autora, bylo by čistě chronologické řazení knihy obtížnější na vnímání obsahu knihy a pochopení osobnosti Jana Lucemburského. Trochu mě překvapilo, že i když je kniha Lenky Bobkové daleko obsáhlejší co se týká počtu stran v porovnání s knihou polského autora, o mnoho více zcela nových informací nepřináší. Ale to je asi dáno tím, co je v archívech k nalezení. A popis stejných událostí jinými slovy je pro čtenáře také zajímavý.


Madelisi
05.02.2023 5 z 5

Jan Lucemburský není pouze král cizinec. Hodně o našem přístupu k němu svědci i to, že je pro nás Lucemburský, zatímco pro cizinu je Jan Český. Knížka je rozsáhlá, ale na druhou stranu čtenáři nezůstane mnoho otázek o otci slavného syna. Autorka přiblížila všem, jak vypadala první polovina 14. století v českých zemích.

Jackjelly
17.05.2022 5 z 5

Prý král cizinec. Knihu jsem začal číst v době, kdy jsem současně střídavě poslouchal/četl sérii Rytířů z Vřesova, vyhovuje mi "konfrontovat" románový děj s odbornými historickými publikacemi.
Postava Jana Lucemburského je pro naši historii jedna ze zásadních a je neuvěřitelně zajímavá - vlastně jsem se během čtení několikrát přistihl při pocitu hrdosti na to, že takováto osobnost byla i českým králem.
Během četby mi došlo, mimo jiné, jak hluboko se táhne naše národní prokletí - nedůvěra k "cizincům" a kombinovaná s vlastní sebestředností a komplexy.
Kniha je podrobná, nečte se úplně lehce, ale poskytne dostatečný přehled o době, kdy se České království stalo důležitou součástí Evropy a dává do souvislostí okolnosti, které vedly ke korunovaci krále Karla IV. císařem římským.
Sice mi v hlavě zdaleka neutkvěla všechna data a jména, ale vím, kde případně hledat.
Prostě kniha stojí nejen za přečtení, ale má své místo i v knihovně každého milovníka naší historie.

Bohim
29.01.2020 5 z 5

Výborná publikace o životě a politice Jana Lucemburského. Autorka čerpá jak ze starších autorů, tak z pramenů. Věnuje se zde politice krále Jana, jeho vztahu k českým zemím i k vnímání postavy krále cizince v určitých dobách.

JamesCZE
03.08.2019 5 z 5

Moje oblíbená autorka nezklamala, moc dobrá kniha