BDŠkodič BDŠkodič komentáře u knih

☰ menu

Řeč zvířat: Co zvířata cítí a o čem přemýšlejí? Řeč zvířat: Co zvířata cítí a o čem přemýšlejí? Carl Safina

Krásně je v knize popsané, jací jsou lidé egoisti. Myslíme si, že nám svět leží u nohou, že my jsme ten nadřazený druh. Ale realita je taková, že jsme prostě slepí. To, co dokáží dělat některá zvířata, jak myslí, co cítí, to je něco, čeho už my kolikrát ani schopní nejsme. A ten krásný a rozmanitý svět ničíme. Což je mimochodem jediná věc, ve které jsme opravdoví mistři. Těžko říct, jestli se dá věřit všem těm příběhům na 100%, ale určitě je knížka velmi poučná a psaná někým, kdo má k přírodě moc pěkný vztah. Já doporučuji.

13.04.2023 5 z 5


Island - život mezi živly Island - život mezi živly Nína Björk Jónsdóttir

Jakožto milovníkovi Islandu mi obálka knížky padla v knihkupectví okamžitě do oka. Jsem nadšená. Není to jen další obyčejný průvodce, ty jsou totiž jak přes kopírák. Knížka je vlastně vyprávěním o životě Islanďanů. Jaké mají tradice, jaký je jejich život od kolébky až po stáří, jsou tam zajímavosti i o jejich jazyce, jak se tvoří jména a co znamenají. Některé informace jsem již znala, ale něco se ke mně dostalo poprvé. A musím jedno Islanďanům uznat. Moc se mi líbí, jak se snaží udržet si svou vlastní kulturu. I když jsou izolovaní (alespoň zeměpisně), nemají potřebu přijímat zvyky z jiných států. Autorky musím pochválit, perfektní čtení, za pár dní jsem si o Islandu rozšířila zase o něco víc své vědomosti :)

24.12.2022


Jednou úžasnou cestou okolo Islandu Jednou úžasnou cestou okolo Islandu Blanka Řezníčková

Návod, jak nejezdit po Islandu... když už člověk míří na takové místo, měl by se připravit a něco si pozjišťovat. Slečna zbytečně trávila několik dní v Reykjavíku, přitom ty největší poklady pak sotva stíhala. A ještě volila dost nešťastné cesty, které jí a jejímu řidiči cestu spíš komplikovaly. Navíc vzít si na cestu na Island koženou bundičku, ach... Ale to, co mě zarazilo nejvíc, ty chyby. Přišlo mi, že tu knížku snad nikdo nekontroloval. Co stránka, to nějaká chyba. Plus je, že se tam slečně líbilo a třeba Národní park Thingvellir popsala hezky. Ale jak jsem už psala. Na takové cesty je lepší se pořádně nachystat :)

25.07.2022 2 z 5


Letní světlo, a pak přijde noc Letní světlo, a pak přijde noc Jón Kalman Stefánsson

Mně se knížka líbila. Když jsem četla těch pár odstavců, co byly napsané na obalu ze zadní strany knihy, tak jsem čekala trochu děsivé a tajemné povídky. Tak tomu nebylo. Bylo to prostě vyprávění o životě lidí z vesnice. Takové vesnice jsou i u nás. Jenže ten jejich život je navíc ovlivněný i tím, že jsou téměř izolovaní a ovlivnění islandským podnebím. Nemají moc společenský život, pokud není zrovna nějaká akce. Baví se tím, že okukují ženu, která chodí prvidelně plavat do moře. A vlastně co se dá dělat, když jste na takovém místě? Můžete drbat, mít sex a nebo se nechat tou izolací pohltit. Postavy mi byly blízké tou svojí nedokonalostí. Ale poslední povídka mě úplně odrovnala a chtělo se mi skoro i brečet.

25.07.2022 4 z 5


Forrest Gump Forrest Gump Winston Groom

Já nevím, že je tolik lidí zklamaných. Ano, knížka je opravdu jiná než film. Ale to automaticky neznamená, že je horší, protože Tom Hanks nasadil laťku dost vysoko. I tak mě knížka místama bavila a ke konci byla smutná. Osobně jsem ráda, že jsem to četla.

12.07.2022 4 z 5


Betonová zahrada Betonová zahrada Ian McEwan

Co se stane s dětmi, které zůstanou bez rodičů opuštěné ve starém domě? Pro mě jedním slovem drsný, ale vlastně u McEwana očekávaný děj.

04.09.2021 4 z 5


Psí slib Psí slib W. Bruce Cameron

Cameron nezklamal. Jeho knihy jsou pohlazení po duši pro milovníky pejsků. Psí slib má opravdu poutavý příběh, dá se přečíst jedím dechem. Těším se na další jeho knihu o čtyřnohých chlupáčích.

06.07.2021 5 z 5


Bonjour, živote: Cesta, která mě naučila žít s roztroušenou sklerózou Bonjour, živote: Cesta, která mě naučila žít s roztroušenou sklerózou Marine Barnérias

Popravdě nevím toho moc o roztroušené skleróze, kniha mě zaujala spíš díky tomu, že autorka cestovala. Pak jsem začala číst. Mám velký respekt před optimismem, který Marine má. Neschovala se do ulity, snažila se své nemoci čelit a dokonce se s ní spřátelit. A co se týká cestování? Moc dobře vím, že umí léčit a přesně to je obsahem knihy. Marine je z velkoměsta. Nejdřív se dostává na Zéland, aby zase mohla začít ovládat své tělo. Potkává spoustu zajímavých lidí a učí se, jak se postarat sama o sebe bez cizí pomoci. Myslela jsem si, že Zéland bude nejlepší část knihy, ale ty další dvě cesty mě dostaly ještě víc. Marine je prostě sluníčko. A proto tolik zapadla mezi lidi na Barmě a v Mongolsku, kde není život tak napjatý, jako v západní civilizaci. Mongolsko na mě udělalo velký dojem. A líbí se mi, jak se autorky psaní v průběhu knihy zlepšovalo. Z holky, která neměla s psaním žádné zkušenosti, se stala výborná spisovatelka, která dokáže člověka přenést do vzdálených míst a nechá ho nahlédnout do svých emocí. Já určitě doporučuji. Jediné, co se mi nelíbilo, byl překlad plný chyb.

17.04.2021 5 z 5


Eragon Eragon Christopher Paolini

Knihu jsem četla v angličtině, takže jsem popravdě neznala všechna slovíčka, ale celek jsem vždy pochopila. Myslím si, že u téhle knihy nemusí mít člověk vynikající angličtinu. Jinak co se týká děje, byla tam velmi akční místa,která se četla jedním dechem. Zároveň tam ale bylo i pár nudnějších kapitol. Nicméně pokud někdo viděl film, nemělo by ho to odradit od čtení knihy, protože ta naštěstí s filmem nemá téměř nic společného. Ve filmu si Eragona moc neoblíbíte, ale v knížce jsem si ho zamilovala. Proto pokud máte rádi fantasy, tak budete spokojení :)

31.01.2021 4 z 5


Divočina Divočina Cheryl Strayed

Moje nejoblíbenější kniha. Těžko popsat slovy, co při jejím čtení cítím. Naprosto se dokážu vžít do jejích pocitů a myšlenek. Jsem za Cheryl strašně moc vděčná, za to, že se nevzdala a že ji cesta dokázala postavit na nohy. Při čtení mám chuť plakat i smát se. A navíc, stejně jako u filmu, který je také báječný, mě to táhne vydat se na podobnou pouť. Překonat samu sebe a oddělit zbytečné problémy od těch skutečných. Cheryl, moc ti děkuji za tohle dílo!

06.11.2020 5 z 5


Gump – pes, který naučil lidi žít Gump – pes, který naučil lidi žít Filip Rožek

Je mi zle z některých lidí. Proč si pořizují zvířata? Aby je pak mohla týrat? Takové lidi bych nejraději házela jako krmení hladovým lvům. Na druhou stranu obdivuji ty, co se o tak traumatizovaná zvířata starají a ukážou jim, že existuje láska mezi psem a člověkem. Knížka je parádní, čtivá, příběh je krátký, ale vystihne to podstatné. Na konci knížky povídání o tvorbě příběhu a o dalších pejscích. Jediné, co mě mrzí, že se z Gumpa stala značka pro kdekoho. Ale jsem toho názoru, že jediný, kdo by měl mít právo těžit z takového příběhu, jsou právě útulky, dočasky a společnosti, které pomáhají zvířatům v nouzi.

01.11.2020 5 z 5


První láska, poslední pomazání První láska, poslední pomazání Ian McEwan

Jak se nad tou knížkou tolik lidí pohoršuje, moje reakce tak přehnaná nebyla. Některé z povídek se mi dokonce dost líbily. Nesmí vás odradit druhá povídka, která je i pro mě trochu za hranicí snesitelnosti. Ale že by to byla špatná knížka, to teda opravdu není. Za mě 70%.

21.10.2020 4 z 5


Možnosti milostného románu Možnosti milostného románu Jan Němec

Aktuální téma pro každého v nějakém období jeho života. Autor sice působí tak trochu egoisticky, ale v jeho případě mu to člověk odpustí. Chvíli jim přejete báječný romantický život a chvíli se modlíte, ať už to spolu skončí. Je to román nejen o autorovi, ale i o spoustě dalších lidí různých věkových kategorií a z různého prostředí. Za mě 75%. A některé vložené kapitoly netýkající se (nebo ne úplně) děje byly skutečně pro moji čtenářskou duši potěšením.

13.10.2020 4 z 5