Island - život mezi živly

Island - život mezi živly https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/503458/bmid_island-zivot-mezi-zivly-kYv-503458.jpg 5 15 6

Tento průvodce jedním z nejúchvatnějších ostrovních národů světa je plný tipů na cestování, kulturních a historických faktů i postřehy Islanďanů o tom, jak si všichni můžeme udělat život trochu islandštější. Island, známý pod názvem „Země ohně a ledu“, je zemí kontrastů. Najdete zde obrovské ledovce i aktivní sopky, letní půlnoční slunce i kratičký zimní den, starobylý jazyk i moderní technologie. Intenzivní krása ledovců je někdy až nadpozemská. Jak kdysi napsal nositel Nobelovy ceny Halldór Laxness ve své knize Světlo světa: „Kde se ledovec setkává s nebem, tam země přestává být zemí a spojuje se s nebesy“. Islanďané žijí svérázným životem a pyšní se kulturou, která je jedinečná jako jejich ohromující krajina. Možná občas snídáte skyr a posloucháte přitom zvláštní hudbu Sigur Rós, ale co skutečně víte o této zemi? Kniha, kterou sepsaly dvě hrdé Islanďanky, proniká houževnatým ostrovanům doslova pod kůži a zachycuje onu zvláštní směsici staré severské moudrosti a liberálních postojů, jež je typická pro moderní Island. V této publikaci plné krásných fotografií pochopíte, proč jsou Islanďané jedním z nejšťastnějších národů na světě. Kniha představuje Island a jeho obyvatele z mnoha stran. Zavítáme do úchvatné krajiny, maličkých pobřežních vesniček i rušného Reykjavíku, probereme nejoblíbenější islandská jídla, způsoby trávení volného času i životní milníky Islanďanů. Zmíníme úspěchy sportovců, malířů, spisovatelů i hudebníků, jakož i roli Islandu coby světového lídra v oblasti udržitelného rozvoje, obnovitelných energií a také rovnosti žen a mužů. Krásná, ale nevyzpytatelná příroda hned za humny; svobodný duch islandského dětství; příslušnost ke společenství, v němž každý může projevit svůj um; schopnost nebrat se příliš vážně; stoicky optimistický přístup k životu, který lidem pomohl přežít celá staletí chudoby, mizerného počasí a přírodních katastrof – to všechno jsou kvality, které z Islanďanů dělají to, čím jsou. Tak se žije na Islandu. Krásy této jedinečné země a zvyky jejích obyvatel přibližují velkolepé fotografie. Nechte se zlákat a pusťte kousek severského přístupu k životu do svého všedního dne.... celý text

Turistický průvodce
Vydáno: , Lingea
Originální název:

How to live Icelandic , 2021


více info...

Přidat komentář

Vixiene
05.03.2024 5 z 5

Od mojí návštěvy Islandu nemohu tuto zemi vůbec pustit z hlavy. Proto si občas ve volných chvílích nakoukávám videa, čtu články a nedávno jsem narazila na tento knižní skvost. Kniha je napsaná dvěma islandskými děvčaty, proložená nádhernými fotografiemi a dozvíte se spoustu zajímavostí z Islandských tradic, kultury, přírodních zajímavostí. Nečekejte cestopis, kde vám autorky poradí itinerář k vaší dovolené, spíše povídání o zemi jako takové.

Knihou je opravdu radost si i jen tak listovat a rozhodně se k ní budu opakovaně vracet :-)

esfinge
04.01.2024 5 z 5

Island, to je srdcovka. Byla jsem v létě i v zimě, takže musím uznat, že tahle kniha se opravdu povedla. Spousta zajímavých informací, které v průvodcích nenajdete, krásné fotky.


TerryF
23.12.2023 5 z 5

Opravdu překrásná kniha - beletrie a průvodce v jednom. Při čtení jsem se vrátila zpět do mého letního putování po ostrově a úchvatné fotky mi jen tyto vzpomínky navrátily. Doporučuji přečíst všem milovníkům Islandu a nejen těm!

Ctenaricek4
25.06.2023 5 z 5

Toto je opravdu krásná kniha plná nádherných fotografií zachycujících islandskou přírodu, města a jejich obyvatele. Dozvíte se zde spoustu užitečných informací (jako např. kde se dobře najíte, kde všude se můžete veřejně vykoupat - což na Islandu, kde jsou geotermální prameny, můžete takřka za každého počasí). Můžete se dozvědět ale i spoustu věcí o samotných Islanďanech, jejich kultuře, gastronomii, rodinném životě, o životě v přírodě a o životě pod střechou, a také o různých tradicích a svátcích. Kniha je plná zajímavostí a určitě jí mohu doporučit každému, kdo se zajímá o cizí země a kultury.

jituliste
19.01.2023 5 z 5

Krásná kniha, zajímavé čtení, nádherné fotky, tady plesá srdce každého, kdo si Island oblíbil. Spoustu věcí jsem věděla, spoustu věcí jsem se dozvěděla. Někdy mě překvapilo, co máme podobné (vánoční pečení cukroví) i co rozdílné (výběr jména pro dítě). Autorky musím pochválit, protože je vše sepsáno lehce, čtivě i vtipně, třeba použití slovo jæja :o)

BDŠkodič
24.12.2022

Jakožto milovníkovi Islandu mi obálka knížky padla v knihkupectví okamžitě do oka. Jsem nadšená. Není to jen další obyčejný průvodce, ty jsou totiž jak přes kopírák. Knížka je vlastně vyprávěním o životě Islanďanů. Jaké mají tradice, jaký je jejich život od kolébky až po stáří, jsou tam zajímavosti i o jejich jazyce, jak se tvoří jména a co znamenají. Některé informace jsem již znala, ale něco se ke mně dostalo poprvé. A musím jedno Islanďanům uznat. Moc se mi líbí, jak se snaží udržet si svou vlastní kulturu. I když jsou izolovaní (alespoň zeměpisně), nemají potřebu přijímat zvyky z jiných států. Autorky musím pochválit, perfektní čtení, za pár dní jsem si o Islandu rozšířila zase o něco víc své vědomosti :)

Štítky knihy

Island turistické průvodce

Autoři knihy

Edda Magnus
islandská

Kniha Island - život mezi živly je v

Přečtených18x
Čtenářské výzvě10x
Doporučených4x
Knihotéce7x
Chystám se číst3x
Chci si koupit2x