Barb.Rýdl Barb.Rýdl komentáře u knih

☰ menu

Trnitá kletba Trnitá kletba Anežka Kočová

Mám ráda knihy, co nám skrytě říkají, chovej se k přírodě hezky, nevíš zda ti to nedokáže jednou vrátit.
Navíc mě hlavní postavy moc bavili. Za mě super čtení, těším se na pokračování. Ta jejich chemie prostě fungovala, bylo to slow burn, ale opravdu to sem sedí. Autorka si to fakt promyslela. Zatím nejlepší kniha, co jsem letos četla.

21.04.2024 5 z 5


Noční ptáčata Noční ptáčata Kate J. Armstrong

Noční ptáčata
Kate J. Armstrong
Kde začít.:
Obálka - pecka Adélka S. je prostě královna.
Příběh:
Kniha je celkem macík, skoro pět set stran. Příběh je z pohledu tří ptáčat. Jestli čekáte jen párty a třpyt, tak to ne. Je tam totiž hodně rovin. Politikaření, a církevní pohled na magii, která je zakázána. Prohibice tu je tedy na magii, ne na sklenku alkoholu.
Jako mínus bych vytkla množství postav, je to docela chaos, hlavně ze začátku, a jak je tam postav hodně, tak si k nim čtenář složitě buduje vztah. Všechny scény, které by měly být smutné, tak na ně není čas. Je tam totiž mraky zvratů a oddych to teda není. Prostě někdo umře a mě to bylo jedno, což mi mrzí. Mám ráda trošku emocionální vyžití, tady to nepřišlo. Jako vůbec, až mě to trošku děsilo.
Jako druhou věc bych vytkla neskloňování jména Matilde - to mi hrozně štvalo. A to říkám i když bych sama některé jména s chutí neskloňovala. Možná to bylo trošku způsobené i tím, že Matilde je trošku fiflena, tak mě štvala i ona, a měnila se pomalu a na můj vkus málo.
Najdeme zde i lehkou LGBT linku - ale přišla mi trošku na sílu. Ale možná budete mít jiný názor.
Co bych vyzvedla, tak je magie, prostředí, popisy. Je to pěkně psané a pokud máte rádi fantasy s mapou a pořádnou dávkou pletich, tak to je to pravé pro vás.
Mě trošku ty lži a neříkání celé pravdy unavovalo. Zvlášť když je čtenáři vysloveně servírované, jak holky před sebou kalí vodu. A to si říkají věty, už žádné lži, či tajemství. Holky by si ušetřily haldu strastí, co teprve když konečně objeví, že nejsou jediné holky s magii. Minimálně v tomhle botě, by bylo cool, kdyby odkryly karty.
Tak a hodnocení: ja osobně nesnáším politikaření, jako fakt ne, subjektivně by to tedy byly tři hvězdičky. Umím se ale oprostit od vlastního ega, a kniha je napsaná na čtyři z pěti.
Četli jste? Chystáte se? Minimálně kvůli té obálce, si jí pořiďte, je krásná. Škoda jen, že to je paperback, v té tloušťce a propracovanosti, by tomu hardback slušel víc.

25.03.2024 4 z 5


4 povídky 4 povídky Adéla Rosípalová

Každá jiná, všechny super.

16.10.2023 5 z 5


Věk přízraků Věk přízraků Lenka Poláčková

Já nejsem žádný velký kritik, ani nerada dávám hvězdičky, neukazuji na knihy a říkám: tahle je pro mě ta nej. Letos jsem navíc četla mraky skvělých knih. Kdybych ale musela, tak tahle by dostala to první místo žebříčku, který nerada dělám, ale ano: je nejlepší. Opravdu skvělá. Tolik obratů, přirovnání, popisů jen pár slovy, ale trefně. Je prostě napsaná vzletně - to je to správné slovo, ale ne nudně, to ani náhodou. A bože ten vzhled! Jako nádherná je, dokonce i tečky za větami jsou jako úplně pidi hvězdičky, až vám celý text složí dohromady nebe.
Jako utíkejte si jí ukořistit - a určitě stojí za to vydání z boxu, je mega senzační a to já fakt přebaly na knihách nesnáším, ale tahle kniha je i bez přebalu mistrovským dílem. Jako tleskám

14.10.2023 5 z 5


Duhová parta Duhová parta Alena Kuzmiaková

Krásná jemná kniha, plná milých veršů

27.07.2023 5 z 5


Cíťa Cíťa Lenka Blažejová

Prostě nádherná kniha, od slov po vizuální prožitek. Tuhle knihu prostě musíte vlastnit.

16.06.2023 5 z 5


Snílkova kavárna aneb příběhy zaslechnuté u cappuccina Snílkova kavárna aneb příběhy zaslechnuté u cappuccina Martina Abrahámová

Krásné povídky, co pohladí na duši.

02.06.2023 5 z 5


Zvonkohra Zvonkohra Eliška Václavíková

Příběh je to prostě úžasný. Sladký, krásný, hladivý, křehký, silný, perfektní.
Knihy nějak voní, tady jako bych s úhozy tónů cítila louku a možná i ty zvonečky, co normálně moc nevoní. Nějak se vybarvily na povrch a zašimraly mě v nose.
Navíc ty skladby od Elišky, který jsou krásný a můžete si je k četbě poslechnou. Bylo to skvěle čtení.

10.05.2023 5 z 5


Pán nočních můr Pán nočních můr Jana Kvičerová

Do děje vás příběh rovnou kopne, až jsem si chvilku kladla otázku, zda jsem nepřehlédla první díl a nečtu už druhý. Jedná se ale o úvod - předpokládám do trilogie? Já bych si teda ten prequel s chutí přečetla.
Hlavní hrdinka Annuvia mi ze začátku malinko zlobila. Když sama uznala, že se chovala jako uražené dítě, tak u mě stoupla. Jako ona má důvod být naštvaná - a to teda zatracený, být to já, na jejím místě, tak jim to tam vzteky rozmlátím.
I tak se musím přiznat, že mě víc bavil Gamron - byl mi moc sympatický - text z jeho pohledu mě osobně sedl víc.
Příběh bych doporučila milovníkům klasičtějšího fantasy - mapa, vlastní jazyk. Hodně postav, spletitý svět i děj.
V příběhu jde o zakázanou lásku - ale není to žádný slaďák - spíš naopak. Akce, boj a hodně postav, které budete sami chtít popravit, nebo vidět pořádně trpět.
Je to psané, že vás to chytne a nepustí. Kniha má jen 300 stran, ale ten font je dost hutný.
Já osobně tvrdím, že vše má své. Někomu něco vyhovuje, jinému nikoliv. Pokud bych tedy měla něco, co mě tolik ne. Tak to jsou poznámky pod čarou. Za mě by se daly zakomponovat do textu. Já tohle vnímám jako něco, do odborné literatury - ale třeba jsem divná já.
Možná přidat tabulku se jmény a jejich významem - to by mě bavilo Via je cesta. Já si hledala i další - nevím zda správně.
Závěrem snad jen říct, že jsem si četbu fakt užila a těším se na pokračování.

30.04.2023 5 z 5


Petronie a Ptáčník Petronie a Ptáčník Martin Šinkovský

Sama ilustrují a tady to byl skvost. Škoda, že jich nebylo víc. Příběh je moc milý. Bavil mě i malou dceru. Za mě dobrý.

28.04.2023 5 z 5


Můžu. Ale nechci Můžu. Ale nechci Erik Decimus

Zas jsem si to užila jako vše, co jsem zatím od Erika četla. A báseň osuška mě moc pobavila. Ta je top.

18.04.2023 5 z 5


Světla nad močálem Světla nad močálem Lucie Ortega (Navrátilová)

Láska na první řádku. Moc mě to bavilo. Hned jsem běžela pro další díl.

10.04.2023 5 z 5


Tajemství Malinové hůrky Tajemství Malinové hůrky Martin Holexa

Martin píše skvěle, a hrozně jsem se těšila vždy na další stranu, co nového se dozvím. Je to kouzelná fixe, zabalená v příběhu který pohladí duši. Za mě super!

10.04.2023 5 z 5


Bezceler Bezceler Erik Decimus

Za mě senzační počteníčko. Vykouzlilo úsměv, vydalo ze mě smích i zamyšlení. Prostě perfektní.

10.04.2023 5 z 5


Venkov Venkov Michaela Labáková

Má nádhernou obálku. Asi nemá cenu psát o čem kniha je. Ale nemá Shakespearovu tragičnost, i když ta myšlenka u čtení anotace možná jednoho napadne. Samo tam narazíte na části, kdy je to akčnější a jsou tam turbulence - ale bez toho by to nebylo ono.
Už jsem četla v popiskách, že se jedná o dystopický román o zakázané lásce. Jasně láska je to zakázaná, ale to slovo dystropie u mě má hodně negativní podkres. Každá skupinka v knize má něco, co by ta druhá možná chtěla mít, ale negativní emoce to u mě nevzbuzovalo. Ono ani utopie není to správné pojmenování, prostě to ono, kterým by se to hodilo popsat neznám. Je to něco, mezi žánry. Což je za mě skvělé. Vím, že to možná někdo nemá rád, já ale věci, na které nefungují nálepky miluju. Za mě super. Díky za zážitek Míšo.

10.04.2023 5 z 5


Budoucí úča aneb Převážně nevážně o studiu v době covidu Budoucí úča aneb Převážně nevážně o studiu v době covidu Martina Abrahámová

Skvěle jsem se bavila - bylo to super :)

28.03.2023 5 z 5


Ať se ti něco stane Ať se ti něco stane Jitka Holasová

Krásný příběh, navíc ručně vázaná kniha - to chce extra hvězdičku.

29.01.2023 5 z 5


Noční hlídka Noční hlídka Sergej Lukjaněnko

Za mě nejlepší kniha od autora. Ač mi Anton většinu času docela zlobí, i tak ho mám ráda. Jeho závěrečné kroky mi nikdy nepřestanou udivovat. :)

19.01.2023 5 z 5