Noční ptáčata

Noční ptáčata https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/528924/bmid_nocni-ptacata-658a9ae98447e.jpg 4 35 16

O Nočních ptáčatech se ve městě Simta mluví jen šeptem – jsou to dívky s výjimečnou magií v krvi. Jediným polibkem mohou změnit lidský osud. Jejich identita je přísně tajná, ale žádné tajemství nemůže zůstat skryto navždy. Když Matilde a její sestry zjistí, že jejich schopnosti jsou daleko silnější, než jim mocní tvrdili, budou se muset rozhodnout. Zůstanou ve zlaté kleci, nebo zkusí změnit prohnilý systém od základu? Ve světě, kde ženám za jakýkoli projev magie hrozí upálení, může být každá chyba smrtící... celý text

Literatura světová Fantasy Dívčí romány
Vydáno: , CooBoo
Originální název:

Nightbirds , 2023


více info...

Přidat komentář

JaAnička
22.04.2024 2 z 5

Příběh tří dívek, které pracují jako magická ptáčata ve světě, ve kterém vládne magická prohibice a církev...

Tak jo, já nebudu chodit kolem horké kaše a rovnou napíšu, že tohle opravdu nebyl můj šátek kávy...nevím, jestli je to tím, že mi nesedly postavy, to, že se střídaly, nebo to, že jsem vůbec nepochopila celý ten svět ani jeho smysl.
Kniha obsahuje hodně složité politiky, propletených vztahů apod., které jsou na vás prostě hozeny a "poraďte si" a ve většině případů vám zůstanou pouze nezodpovězené otázky, které ano, mohou být vysvětleny v dalším díle, ale jelikož já se na něj rozhodně nechystám, je tohle čisté zklamání.

Kniha je aspoň ze začátku psána strašně "jednoduše" a věty typu: "X se usmál (tečka), pokýval hlavou a uklonil se (tečka)" nejsou výjimkou a pokud něco takového čtete po např. Čtvrtém křidlu, irituje vás to, ať chcete nebo ne. V druhé půlce se to trošku zlepší (nebo si na to zvyknete) a kniha začne uhánět takovým tempem, že jí to prostě a jednoduše škodí a nedává tak absolutně žádný prostor pro prožití nějakých zvratů... a to je prostě škoda.
Navíc nelogické chovaní postav tomu moc nepomáhá.

Asi pokud nečekáte nic světoborného, tak si to asi přečtěte...ale já bych do toho už znovu nešla, nepřijde mi to dost dobré na to, abych tím ztrácela svůh drahocenný čas.

Co ale musím opravdu ocenit, je absolutně skvělá obálka. Adélka S. se překonává jeden obrázek je hezčí než ten druhý.

strana394
22.04.2024 3 z 5

Jako spoustu dalších čtenářů i já jsem měla opravdu velký problém se do knihy pořádně začíst. Přišlo mi, že v knize bylo hodně hluchých míst a dost informací navíc. Zdlouhavé popisy prostředí a událostí mi v tom taky nepomohly.

Nápad jako takový není špatný, máme zde svět, kde jsou dívky obdařeny magickými schopnostmi nucené svou moc schovávat, protože díky církvi je vnímána jako něco špatného. Ale existují tu Noční ptáčata, která vznešeným rodům díky polibku propůjčují na pár okamžiků své schopnosti. Svou magii ale nemohou využívat pro sebe. Nebo tak aspoň byla naučena, dokud se jim to jednoho dne nepovedlo..

Každá z hlavních postav má určitý vývoj a díky nešťastným okolnostem se postupně stávají silnější a silnější. S Matilde jsem měla zpočátku trochu problém. Přišlo mi, že se chová strašně nafoukaně a namyšleně, jen díky tomu, že je ze vznešeného rodu. Ale i ona záhy pochopila, že být vznešený vlastně ani tolik neznamená, v ohrožení života je každý. Sayer byla skvělá. Za svůj mladý život si toho vytrpěla opravdu hodně. Byla silná, odvážná a nenechala si od nikoho nic líbit. Když se dostaneme přes její tvrdou skořápku, zjistíme, že je to hodná, mladá slečna, která prostě jen touží mít rodinu a mít se na koho obrátit. Je pro ni těžké věřit lidem, spoléhat se na jiné, ale našim Nočním ptáčatům se tohle docela povedlo. Další důležitou postavou je Fen, velitelka Temných květů. Ani ona to neměla v životě jednoduché. A pod svou nasazenou maskou se skrývají tajemství, která budou těžká nadále udržovat v bezpečí.

Bohužel největší akce přišla asi přibližně 150 stran před koncem knihy. V tuto dobu jsem otáčela stránky rychlostí blesku a byla napnutá, jak to dopadne. Bohužel se gradace děje začala postupně zase vytrácet a já už pak jen byla ráda, že jsem knihu dočetla. A ačkoliv mě trochu zajímá, jak to vlastně s našimi hrdinkami dopadne, do druhého dílu se asi pouštět nebudu.

Hodnocení: 3/5

Knihu jsem četla v rámci spolupráce s @humbook_blogeri, @humbook.
IG: @strana394


kopeceli
07.04.2024 4 z 5

Čtivá oddechovka na víkend, kterou mi půjčila dcera.
Líbí se mi schopnosti ptáčat, i když jsem se v nich zpočátku dobře neorientovala. Líbí se mi přátelství, které spolu budovaly, aby si mohly pomáhat. Je fajn, že se dostaly mezi ostatní, které byly obdařené magií, i když je to stálo trápení. Díky němu ale rostly a zrály.
Nelíbí se mi poslední korektura, ke které zřejmě nedošlo. Vypadlá písmenka v textu bolestivě chybí.
Obálka je jako vždy u CooBoo poutavá, třpytivá a podbízivá. Ona totiž mladým knihu prodává, chtějí ji mít v knihovničce. Což je v pořádku, kniha je určená na prodej, takže hodnotím kladně.

ydnac
04.04.2024 5 z 5

LEŤ OPATRNĚ!

Noční ptáčata jsou mladé dívky.
Velice mocné.
Jejich polibek je dar!
Zatím jsou v bezpečí, ale lidé nesmí vědět, že magie je na vzestupu.
Církev je jako vždy proti! Podle nich, nelze nechat takové dívky svobodně žít.
Jsou zlo!
Esu, Sayer a Matilde však spojuje velké pouto a čeká je velké překvapení.
Vůbec neměly tušení...
Ve hře je víc.
Svoboda.
Přátelstvi.
Rodina.
Netušila jsem, že bude další díl, ale moc se těším :-).

Barb.Rýdl
25.03.2024 4 z 5

Noční ptáčata
Kate J. Armstrong
Kde začít.:
Obálka - pecka Adélka S. je prostě královna.
Příběh:
Kniha je celkem macík, skoro pět set stran. Příběh je z pohledu tří ptáčat. Jestli čekáte jen párty a třpyt, tak to ne. Je tam totiž hodně rovin. Politikaření, a církevní pohled na magii, která je zakázána. Prohibice tu je tedy na magii, ne na sklenku alkoholu.
Jako mínus bych vytkla množství postav, je to docela chaos, hlavně ze začátku, a jak je tam postav hodně, tak si k nim čtenář složitě buduje vztah. Všechny scény, které by měly být smutné, tak na ně není čas. Je tam totiž mraky zvratů a oddych to teda není. Prostě někdo umře a mě to bylo jedno, což mi mrzí. Mám ráda trošku emocionální vyžití, tady to nepřišlo. Jako vůbec, až mě to trošku děsilo.
Jako druhou věc bych vytkla neskloňování jména Matilde - to mi hrozně štvalo. A to říkám i když bych sama některé jména s chutí neskloňovala. Možná to bylo trošku způsobené i tím, že Matilde je trošku fiflena, tak mě štvala i ona, a měnila se pomalu a na můj vkus málo.
Najdeme zde i lehkou LGBT linku - ale přišla mi trošku na sílu. Ale možná budete mít jiný názor.
Co bych vyzvedla, tak je magie, prostředí, popisy. Je to pěkně psané a pokud máte rádi fantasy s mapou a pořádnou dávkou pletich, tak to je to pravé pro vás.
Mě trošku ty lži a neříkání celé pravdy unavovalo. Zvlášť když je čtenáři vysloveně servírované, jak holky před sebou kalí vodu. A to si říkají věty, už žádné lži, či tajemství. Holky by si ušetřily haldu strastí, co teprve když konečně objeví, že nejsou jediné holky s magii. Minimálně v tomhle botě, by bylo cool, kdyby odkryly karty.
Tak a hodnocení: ja osobně nesnáším politikaření, jako fakt ne, subjektivně by to tedy byly tři hvězdičky. Umím se ale oprostit od vlastního ega, a kniha je napsaná na čtyři z pěti.
Četli jste? Chystáte se? Minimálně kvůli té obálce, si jí pořiďte, je krásná. Škoda jen, že to je paperback, v té tloušťce a propracovanosti, by tomu hardback slušel víc.

Verii_chan
17.03.2024 4 z 5

Jako první musím vyzdvihnout nádherný design knihy! Obálka vypadá úžasně, v knize se nachází i mapa a po každé kapitole přichází nějaký bonusový úryvek

Co se týče příběhu, tak mi poněkud dlouho trvalo se začíst. Také jména jednotlivých postav se mi docela pletly dohromady. Po několika desítkách stran ale nastal zvrat a plně jsem se ponořila do příběhu!

Celý magický svět je moc krásně vymyšlený a bavilo mě o něm číst. Kromě magie jsou tady také další velká témata jako církev, politika a korupce. Mně politikaření a intriky ve fantasy knihách moc baví, takže za to dávám plusový bod.

Bohužel jsem si ale moc nedokázala najít cestu k hlavním hrdinkám a některé pasáže mě chvílemi až nudily.

Určitě si ale budu chtít přečíst pokračovaní, protože samotný příběh mě nadchl a jsem moc zvědavá na pokračování!

Za poskytnutí knihy k recenzi moc děkuji.

KnihomolkaVev
16.03.2024 3 z 5

Na tuto knížku jsem prozatím našla vesměs rozporuplné názory. Někteří jí označují za top knihu, jiní jsou zklamaní.

Já bohužel patřím do té druhé skupiny. Nádherná obálka, ilustrace, mapa, zajímavý nápad i propracovaný svět. Ale zpracování za mě pokulhávalo. Kniha je psaná ze tří úhlů pohledů, což je už od začátku opravdu matoucí a člověku se ze všech jmen točí hlava kolem dokola. Vlastně ani ke konci knížky jsem si jmény vedlejších postav nebyla zrovna jistá. Co se hlavních hrdinek týče, tak jsem si vyloženě nerozuměla ani s jednou. Obzvláště Matilde (jejíž jméno se neskloňovalo, což mě ze začátku také hodně mátlo) mi byla vyloženě nesympatická.

Abych nebyla jen u výtek, musím zmínit zajímavý nápad s magií, která je v tomto světě zakázaným zbožím. Vlastně je o ní občas pojednáváno jako o zakázané návykové látce. Tato kniha je za mě rozhodně zajímavá tím, jak moc se fantasy svět prolíná s běžnou realitou. Církev, politika, korupce,.. To je za mě rozhodně obrovské plus, které však ne každý čtenář dokáže prokouknout.

Bohužel já na takové politikaření v knihách moc nejsem, a tak můžu knížku ohodnotit jako průměrnou. Měla potenciál, bohužel jsem si nesedla s postavami a zpracování si zasloužilo o maličko víc. Autorka měla spoustu zajímavých nápadů, ale ve velkém množství myšlenek se člověk ztrácel.

lena.o.knihach
15.03.2024 2 z 5

Za knihu v rámci #spoluprace mockrát děkuji.
Do Nočních ptáčat jsem se zamilovala na první pohled. Když se na tu knihu podíváte, tak určitě víte proč. Také na té obálce od @adela.stopka můžete jen oči nechat? Přesně tak. Je nádherná!

I po nakouknutí dovnitř jsem byla nadšená, protože tam čeká překrásně, do detailu vypracovaná mapa. Na ten příběh jsem zkrátka nemohla být víc natěšená. Jenže mi hodně rychle došlo, že tohle pro mě nebude to pravé.

Čím déle jsem četla, tím víc mé nadšení opadávalo. Hlavní hrdinky mě vůbec nezaujaly, i když jejich magie a způsob používání byl velmi zajímavý, za celou dobu jsem si k nim nenašla cestu. Vyprávění se střídá, aby každé noční ptáče dostalo svůj prostor. Bohužel, pro mě to bylo příliš vleklé a nezáživné.

20. léta minulého století, zakázaná magie, politické intrikaření, více romantických linek.. nezní to špatně, což? Já se do příběhu začíst nedokázala, ale to neznamená, že to budete mít stejně.

KnihoMolka-_-
14.03.2024 4 z 5

Tahle knížka ve své podstatě nebyla špatná. Nebyla ale ani nádherná.
Postavy byly fajn, ale žádná z nich mi (snad až na Fen) nepřirostla k srdci.
Zápletka byla zajímavá.
Používání magie bylo svěží a líbilo se mi.
A má to nádhernou obálku.
Dávám tomu 4,5

Klímuška
14.03.2024 4 z 5

Ve městě Simta se o Nočních ptáčatech mluví jen šeptem. Jsou to dívky s vyjímečnou magií v krvi a jejich jediný polibek může změnit lidský osud. Jejich identita je tajná, jenže žádné tajemství není skryto navždy.
Matilde a její sestry musí najednou uprchnout před pronásledovateli. Jejich život už nebude jako dřív. Ve světě kde se každý projev magie u žen trestá hranicí musí bojovat za svobodu. A jen společně dokáží zázraky.

Kniha napsaná ich-formou je rozdělena do čtyř částí. Každá kapitola je ukončena úryvkem nebo výňatkem, což byl skvělý nápad.
Magický svět nám autorka představí postupně a musím přiznat, že se mi moc líbil. Tajuplné Podzemí plné magie bylo skvěle popsáno a mně dostaly Světlomůry. To by ve skutečnosti byla nádhera.
Postavy dívek jsou dobře popsány, víme, co se jim honí v hlavě a člověk jim musí fandit. Jo ani pár kluků není k zahození.
V knize nechybí pronásledovatelé z řad církve, ale zamíchá se nám tu i politika.
Cesty sester se na konci rozdělí, každá má pro to svůj důvod. Snad se zase spojí.
Těším se na pokračování
a snad se zase potěší i moje oči. Ta obálka je úžasná.

mybooksonly
09.03.2024 5 z 5

Knížku jsem měla v rámci spolupráce s humbook blogery.
O Nočních ptáčatech jsem vlastně nevěděla nic, když jsem se přihlašovala do konkurzu, jenom to, že je to o dívkám co v sobě mají magii. A moc příjemně mě překvapila a neskutečně jsem si jí užila.
Co bych zmínila jako první je atmosféra, celý příběh se odehrává v 20. letech minulého století, která mají podle mě úžasnou atmosféru jenom samy o sobě, ale v kontextu knížky je to ještě úžasnější.
Taky se mi moc líbilo budování světa, který byl dobře popsaný a neztrácela jsem se v něm. Celý svět je úžasně vybudovaný, za mě to není naplácání náhodných věcí na sebe a všechno spolu úžasně funguje jako celek.
Je tady trochu zapojený feminismus, dívky s magií jsou pokládány za čarodějnice, který byl podle mě dobře zpracování, byl tam jenom trochu, t ale naprosto chápu i v kontextu doby.

Knihomol_ka
08.03.2024 3 z 5

Příběh, která pro mě nebyl až tak zajímavý ani originální jak jsem na první pohled čekala.
Knihu jsem si upřímně chtěla přečíst díky té skvostné obálce. Anotace taky zněla slibně, ale bohužel jsem se do příběhu nedokázala začíst. Je super, že se tady střídají pohledy a vy se tak nemusíte nudit, ale ty kapitoly byly tak dlouhý, že jsem to chvílemi nedávala. Dlouho jsem knihu nečetla tak dlouho. Taková ta klasika, kdy v tomto světě, dívky nesmějí používat svou moc (magii) jinak budou upáleny. Jsou označovány za čarodějnice.
Je to o čtyřek mladých dívkách, které jsou za mě velmi nebezpečné.. Jejich polibek je může stát totiž život. Je to romantický příběh, plný politiky, kterou já osobně nemusím. Ale taky náboženství. Bohužel příběh mi nesedl, ale věřím, že své čtenáře a čtenářky si to najde.

DreamerX9
29.02.2024 2 z 5

Řekla bych že když člověk pluje na pirátské lodi tak by neměl být překvapený že tam prostě nejsou víly. Tato kniha mě zaujala obálkou a rozhodně uchvátila promyšleným a originálním Fantasy světem. Svět, postavy magie naprosto dechberoucí ale kvůli čemu dávám tak malé hodnocení tak je zkrátka děj. Rozumím tomu že autorka chtěla do určité míry v knize promítnout různá témata od víry která může škodit až po přesvědčení že to co se jeví jako pomáhající světu má i svou druhou krutou tvář. Nesedla mi kombinace děje a prostředí a magie. A také velmi barvitě popsaná nelidskost a kruté jednání které za mě velmi vybledlo všechny ty třpytivé barvy které byly na začátku. Také tam vidím nevyužitý potenciál prvotní myšlenky a místy velmi táhlý A zdlouhavý děj, kniha mi zkrátka nesedla ale věřím že si najde své čtenáře.

Kni-holka
28.02.2024 3 z 5

Ve světě, kde dívkám hrozí za použití magie upálení, je nemyslitelné, aby se postavily proti systému, který jim říká, komu smějí propůjčovat svou moc. Debutující příběh Noční ptáčata je divoká feministická YA fantasy z prostředí 20. let minulého století (já si vždy vzpomenu na Velkého Gatsbyho ), který přináší svět plný šeptajících tajemství, pradávné magie a politických intrik. Avšak mimo zákon stojí čtyři dívky, jejichž polibek může změnit lidský osud.

Román reflektuje aktuální problémy týkající se politických i náboženských sil ve společnosti. Spíše než zjednodušené navádění čtenáře tu autorka vyjadřuje složitosti, které vznikají, když se lidská touha po moci či pomstě střetne s náboženskou a davovou mentalitou. I přes originální nápad si však myslím, že kniha nenaplnila celý svůj potenciál. Uvidíme, zda se toho dočkáme v druhém díle.

Třešničkou na dortu je krásná ilustrace obálky, kterou ztvárnila Adéla Stopka , která je naprosto úchvatná.

SimonkaS
24.02.2024 4 z 5

Zase o trochu jinak pojatý svět magie. Chvíli mi trvalo se zorientovat v postavách. Moc se mi líbilo, že kniha byla vyprávěná ze čtyř pohledů i to, že hlavní hrdinky byly každá jiná (výchovou, oblastí, kde vyrůstaly i jak se dostaly k magii).
Jsem zvědavá na pokračování, protože každá z ptáčat mě na konci překvapila.

Týna28
21.02.2024 4 z 5

Kniha mě zprvu zaujala nádhernou obálku.
Ze začátku jsem, ale měla opravdu veliký problém se začíst.
Příběh mi přišel dost zmatený, pletly se mi postavy a nerozuměla jsem častém děje.
Skoro až do strany 100 jsem přemýšlela,
že knihu číst vůbec nebudu.
Naštěstí se to potom otočilo a kniha mě začala bavit.
Začala jsem chápat významy a konečně se trochu zorientovala v postavách.
Příběh nočních ptáčat je opravdu zajímavý
a už teď se těším na pokračování knihy.
Pro milovníky fantasy mohu jenom doporučit.

Jediné co knize vytknu, se netýká děje, ale bohužel se v knize vyskytují časté překlepy, to mi při čtení celkem vadilo, i když si překlepů většinou nevšímám, tady mě to bilo do očí.

Štítky knihy

LGBT, queer, LGBT+

Autorovy knížky

2024  76%Noční ptáčata

Kniha Noční ptáčata je v

Právě čtených4x
Přečtených34x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených3x
Knihotéce69x
Chystám se číst114x
Chci si koupit38x
dalších seznamech3x