Anduli. Anduli. komentáře u knih

☰ menu

Ti druzí Ti druzí C. J. Tudor

Ti druzí vůbec nebyla špatná kniha, ale určitě bych ji neoznačila za "mrazivou, děsivou či neodložitelnou", jak uvádí popisek. Osobně mě více bavil Kříďák. Přítomnost nadpřirozeného prvku by sama o sobě nevadila, muselo by to ale být lépe propracované. Palec nahoru ale dávám za originální námět. A místy byl příběh správně napínavý.

30.12.2020 3 z 5


Andělé a démoni Andělé a démoni Dan Brown

K prvnímu přečtení Andělů a démonů jsem se dlouho odhodlávala, protože už nazpaměť znám filmovou adaptaci. Přesto mě to neskutečně bavilo, celou dobu jsem byla jak na jehlách a držela Langdonovi palce. Taky oceňuji, jak je kniha nadupaná poznatky z oblasti křesťanské nauky, historie umění, ale i kvantové fyziky. Zároveň je tak trochu reklamou na prohlídku Říma a Vatikánu. Nemohu jinak než 5 hvězd!

30.12.2020 5 z 5


Paganiniho smlouva Paganiniho smlouva Lars Kepler

(SPOILER) Obchod se zbraněmi a korupce v podání Lars Keplera jsou příjemným překvapením. Joona Linna je tak trochu superman a zase má ve všem vždycky pravdu. Díky tomu jeho postavu musíme obdivovat, ale zároveň to činí děj o něco méně uvěřitelným. Soudě dle závěru se o něm v příštích dílech konečně dozvíme i něco víc a na to se těším. Hlavní záporák pak lusknutím prstu nemilosrdně likviduje členy ozbrojených bezpečnostních sborů, až mi jich bylo líto. Na druhou stranu to knize přidalo na dramatičnosti a napětí. Podtrženo, sečteno, na zadek jsem se z Paganiniho smlouvy neposadila, přesto jde o hodně kvalitní čtení. Jakožto bývalá houslistka navíc dávám hvezdičku za "houslové" pasáže - někdo z autorské dvojice buď má s hraním zkušenosti, anebo museli provést dost kvalitní rešerši.

30.12.2020 4 z 5


Sběratel motýlů Sběratel motýlů Dot Hutchison

Ze Sběratele motýlů mám trochu smíšené pocity. Každopádně autorce skládám poklonu, že byla vůbec s to vymyslet téma natolik bizarní a zvrácené! Hlavní hrdinka mi moc nesedla a celé to bylo stráášně nereálné a neuvěřitelné. Líbil se mi popis choré mysli pachatele - zahradníka, který, v podstatě z lásky, unáší a vraždí mladé holky - bylo to takové správně úchylné :D Trochu mi to smrdí červenou knihovnou (jak už zde někdo zmínil) ... vyzvedla bych ale, že kniha je strašně čtivá a oceňuji originalitu vyprávění v podobě výslechu. No k přečtení dalších dílů mě to nepřesvědčilo.

27.11.2020 3 z 5


Hypnotizér Hypnotizér Lars Kepler

Moje první zkušenost s tímto autorským duem. Příběh byl neotřelý a napínavý, knížka se četla sama, běhal mi mráz po zádech. Líbil se mi správně surový popis spáchaného zločinu a charakteru pachatele, který dostal prostor hlavně v první polovině knihy. Ačkoliv mě od začátku dost zaujalo téma hypnózy, postupně mě lehce přestávaly bavit opakované popisy, jak se hypnotizér Erik Maria Bark s účastníky terapie potápí do hluboké vody atd... zejména rozsáhlou pasáž popisující jeho minulost by šlo dle mého vkusu trochu zkrátit. To je ale jen malé nepodstatné minus :) Hlavní hrdina, komisař Joona Linna, je sympatický blonďák, který má vždycky ve všem pravdu. Škoda jen, že v knize jeho postava nedostala větší prostor, aby si ho čtenář mohl více oblíbit. K tomu ale, jak předpokládám, dojde v dalších dílech. Hypnotizér mě totiž i přes drobné nedostatky přesvědčil, že stojí za to přečíst celou sérii.

27.11.2020 4 z 5


Kříďák Kříďák C. J. Tudor

Dvěma slovy - neurazí, nepřekvapí. Kniha vůbec nebyla špatná - zajímavá zápletka, celou dobu jsem byla zvědavá, jak to celé dopadne. Kdo tenkrát připravil tu holku o život? Kdo další ještě o život přijde? Kdo kreslí ty křídové panáčky a kdo poslal vzkazy? Přesto mi na tom nějak zvlášť nezáleželo. Nedokázala jsem si k hlavnímu hrdinovi (nebo dalším postavám) vytvořit vztah, příběh ve mně nevyvolal žádné silnější emoce. Neměla jsem strach, nebylo tam extra napětí. Přesto mě kniha poměrně bavila a zvládla jsem ji přečíst během pár dní. Označila bych to za takové nenáročné čtení k vodě. Hodně se mi ale líbil styl psaní. Občas tam zazněl nějaký "k*kot" nebo "těžká srágořina", čímž to autorka příjemně opepřila a dialogům tak dodala jistou autenticitu :) Kříďáka asi podruhé nepřečtu, ale dám autorce ještě šanci a zkusím její novější knihy.
PS: dalekozrací čtenáři ocení obrovské písmo.

27.11.2020 3 z 5