alfonik alfonik komentáře u knih

☰ menu

Vejce a já Vejce a já Betty MacDonald

No, nevím teda, asi jsem čekal trochu více. Uvědomuji si, že nejsem úplně cílová skupina pro tuto knížku a věděl jsem, že se jedná spíše o oddechovou četbu, ale možná to na mě bylo oddechové až trochu moc. Vůbec by mi nevadilo, že se toho v knize až tolik nestane, mám docela rád knihy ve formě útržkovitých popisných životních etap. Na začátku se mi kniha docela i líbila, pak mi ale začala hlavní hrdinka připadat jako ublížená kvočna, která se ničím moc neliší od zvířat, o která se stará. Uvědomuji si, že se nejedná o úplně emancipovanou dobu, ale má vůbec svého manžela ráda? Má vůbec své dítě ráda? Uvědomuji si, že neměla lehký život, ale když každá kapitola má vlastně stejný závěr - nikdo ji nechápe, je udřená a strhaná, tak mě to po chvíli tedy přestalo bavit. Kniha je v některých pasážích úsměvná, ale vždy je to ta samá situace - zase hlavní hrdince osud nepřál, vše se tak trochu nějak zvrtlo a celé je to hořkosladké. A hořkosladké je to vlastně od začátku až do konce. To vše mi začalo trochu brnkat na nervy asi v půlce knížky, pak se k tomu ale přidala neuvěřitelně otravná postava pana Kettla a neustále se opakující personifikace a celé to čtení mě vlastně začalo vyloženě otravovat.

Dvě hvězdy za první část knihy, kde ještě hrdinka není tak věčně ublížená a za to, že se to lehce a svižně čte.

14.05.2020


Malý princ Malý princ Antoine de Saint-Exupéry

Myslím, že jsou asi dvě skupiny lidí, první Malého prince zbožňují, druzí ho příliš nechápou. Bohužel patřím k té druhé skupině.

19.04.2017 2 z 5


Žert Žert Milan Kundera

Musím se přiznat, že jsem měl zpočátku trochu ke Kunderovi odpor. Naše učitelka češtiny z jeho knížek šílí a to mi ho automaticky snižovalo. Směšné lásky mě spíše potvrdily mou averzi, říkal jsem si: "co je na něm tak zajímavého....nechápu". No a pak jsme měli na výběr Žert v povinné četbě a já si řekl, že dám Kunderovi šanci. A udělal jsem dobře! Žert je skvělá kniha. Líbil se mi dokonce více než 1984 z jednoho důvodu. Žert nebyl pouze o socialismu, byl i o jiných tématech z lidského života a prokládání filozofickými pasážemi mě vůbec nenudilo, ba naopak. Přemýšlel jsem i nad pěti hvězdičkami, ale to dávám spíše výjimečně, třeba až si to přečtu znova, a to určitě udělám. Moc doporučuji!!!

01.09.2016 4 z 5


Maminka Maminka Jaroslav Seifert

Maminka opravdu není pro mě. Mám rád některou poezii - např. knihy Kytice nebo Evžen Oněgin se mi líbily. Ovšem tato intimní lyrika mě pouze nudila a nemohu se zbavit dojmu, že tyto verše by mohli zůstat jen pro Seiferta. Jednu hvězdičku dávám za některé vcelku hezké básně a druhou za to, že tomu nerozumím a z intimní lyriky to asi opravdu patří k českým klenotům.

01.09.2016 2 z 5


Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky J. R. R. Tolkien

Četl jsem i Hobita i Pána prstenů a myslím že Hobit je o mnoho lepší. Narozdíl od trilogie nebyly v knize pasáže, u kterých by se nudil, ale ta promyšlenost všech Tolkienových knih je naprosto úžasná.

06.03.2013 5 z 5