Alexka Alexka komentáře u knih

☰ menu

Přiznání iluminátů Přiznání iluminátů Jan Pohunek

I když čtu přiznání iluminátů na Facebooku, kniha mě adekvátně pobavila. Jednotlivé příběhy jsou dobře seskupené do tematických celků a propojeny dějovou linkou bratrů na stopě bezpečnostní díry se zábavným zakončením. Můžu vřele doporučit každému, kdo má smysl pro humor, i když nevěří na tajné společnosti a nový světový řád.

14.09.2018 5 z 5


Orbitální šerloci Orbitální šerloci Tomáš Němec

Na to, že se ta sbírka jmenuje "Orbitální šerloci", je tam příliš málo sci-fi. Navnadí první povídkou a pak následuje mírný propad, aby to zasa ke konci vyrovnali. Takový průměr.

02.01.2018 3 z 5


Deníček moderního fotra aneb Proč by muži neměli mít děti Deníček moderního fotra aneb Proč by muži neměli mít děti Dominik Landsman

Kniha je vcelku zábavná, i když některé popisované situace jsou trochu absurdní.

12.12.2017 4 z 5


Lili a dvě mámy Lili a dvě mámy Máša Bořkovcová

Knížka je nádherně ilustrovaná, ale příběh skáče z události na událost a působí neuspořádaně. Téma je hodně zajímavé a osobní výpovědi Lili i její rodiny hodně poučné. Ašta šmé dělá záslužnou práci, ale dílo by si zasloužilo literárně trochu učesat.

28.11.2017 4 z 5


Jak přežít manželství Jak přežít manželství Leoš Kyša

Po katastrofě s Deníčkem moderního páru jsem byla skeptická, co se podobné literatury týče, ale na doporučení jsem si v knihovně půjčila knihu Jak přežít manželství a jsem ráda, že jsem se k tomu nechala přesvědčit. Fejetony manželů Kyša-Hamplová jsou upřímné, zábavné, věnují se reálným životním situacím bez absurdního sileného přehánění. Jejich vlastní zkušenost je nápadně podobna Línému rodičovství (i když Kyša píše, že tu knihu nečetl). Mám pocit, jako bych jim nakukovala do obýváku otevřeným oknem, natolik jejich psaní působí opravdově. Líbí se mi, jak mají nastavenou dělbu povinností v domácnosti, i to, že vnímají spokojenost jako důležitější součást vztahu než snahu se přizpůsobit diktátu společnosti a trendům. Neřeší, co o nich řeknou lidi a propagují volnost a odstup bez slídění. Z každé stránky dýchá opravdové partnerství v moderní rodině, která je mimoňská a chaotická, ale zároveň milá a pohodová. Tuto knihu by si měl přečíst každý, kdo chce mít pohodový dlouhodobý vztah, a nenechat se zblbnout reklamami a pozlátkem retušované skutečnosti sociálních sítí.

21.11.2017 5 z 5


Deníček moderního páru aneb Ženy jsou z Venuše a muži jsou debil Deníček moderního páru aneb Ženy jsou z Venuše a muži jsou debil Dominik Landsman

Kniha je hodně přehnaná. Aktéři se chovají úplně nesmyslně, nekomunikují, pouze si domýšlejí a provádějí tanečky. Popsané situace působí absurdně vykonstruovaně. Chápu, že je to psané s nadsázkou, ale ta nadsázka ze začátku knihy postupně přešla v hyperbolu a absurdno. Je to plné hloupých stereotypů a klišé, které snad měly být použity jako zrcadlo společnosti, ale autoři je vlastně nijak nerozporují, špíš tiše propagují.
Z literární stránky je jeho strana psaná lépe než její strana.
Od autora bych spíš doporučila Deníček moderního fotra, který je psaný zábavněji, než tuto slátaninu. Od autorky jsem nic jiné zatím nečetla a po tomhle snad ani nechci.

19.10.2017 2 z 5


Medvěd Wrr: Po přečtení zavřít! Medvěd Wrr: Po přečtení zavřít! Michal Široký

Nádherná knížka s úžasnými obrázky a vtipným textem. Má jedinou chybu - je moc krátká.

29.06.2017 4 z 5


Kaňte, mé slzy, řekl policista Kaňte, mé slzy, řekl policista Philip K. Dick

Klasika žánru. Kniha se dobře čte, napětí se průběžně stupňuje, postavy se chovají adekvátně nastolené realitě. Nakonec se všechny linky uzavřou (ne)předvídatelným způsobem a dají čtenáři nový náhled na svět, který se vlastně nijak nezměnil, jenom některé osoby ho začaly vnímat jinak.

16.05.2017 5 z 5


Knihovna duší Knihovna duší Ransom Riggs

Třetí knoha v cyklu je drsnější než předchozí dvě. Hrdinové se setkávají s jednou beznadějnou situací za druhou, až z toho čtenáře bolí srdce. Zoufalství přímo dýchá ze stránek. V půlce jsem musela na chvíli knihu odložit, protože toho na mě bylo moc, moc neštěstí, moc zla. Po asi měsíční pauze jsem knihu vzala zpátky do ruky a dočetla na jeden zátah. Příběh je ukončen dobře, ale není to přeslazený happyend, spíš veselý začátek nové kapitoly v životech hlavních hrdinů a jejich přátel, i když mají před sebou ještě spoustu práce.

25.04.2017 4 z 5


Bábovky Bábovky Radka Třeštíková

Kniha je psaná lehkým stylem, dobře se čte. Vzájemně propoené příběhy odkrývají tajemství života obyčejných lidí a prolínají se nepředvídanými způsoby. Postavy jsou vykresleny uvěřitelně, čtenář si k nim rychle vytvoří vztah. Celý příběh má melancholický nádech, chvílemi až rezignovaný, ale pořád postupující dál až skončí, i když by čtenář chtěl víc, protože příběhy jednotlivých postav běží dál.

25.04.2017 4 z 5


Maud a Aud: Román o silničním provozu Maud a Aud: Román o silničním provozu Gunstein Bakke

V pubertě bych tuto knihu zbožňovala a zhltla jako malinu. Imaginativní obrazy, střípky vědomí, myšlenky a asociace, schematicky popsané i snové události, kterými se jako červená nit vine hlavní příběh, odbíhá se od něj a zase vrací, idea silničního provozu to vše spojuje. Teď v dospělosti jsem se tím prokousávala těžce, chyběl mi ucelený příběh, u kterého bych si mohla odpočinout. Tato kniha vyžaduje čas, snahu a zamyšlení - spoustu práce.

03.03.2016


Podivný případ se psem Podivný případ se psem Mark Haddon

Zajímavý pohled do autisticke mysli. Některé myšlenkové pochody mi přišly známé a logické, některé povědomé. Každá mysl má tendenci vytvářet postupy a hledat vzory, autistická mysl to jenom trochu přehání s rituály, ale jinak je většinou logická.
Každý potřebuje definovat co má a nemá rád, aby zúžil možnosti výběru, jinak by celý život strávil zvažováním dostupných možností.

21.01.2016 5 z 5


Flašinet Flašinet Nicolas de Crécy

Kdyby ten film opravdu natočili, tak bude skvělý. Krásné poučení o tom, že není dobré se ztratit ve světě snů, protože realita nám mezitím uteče.

14.01.2016


Těžký časy Těžký časy Charles Bukowski

Na světě je spousta smutku a hnusu a občas si to člověk potřebuje připomenout, aby si uvědomil, že jeho malý výsek Světa je příjemné místo.

07.01.2016